Joomla en de Search Engine Friendly URL’s

door op 18 feb 2010, in Helpdesk, Hosting, Nieuws, Tips & trucs

Joomla SEO logoDe internetpagina’s zoals wij die nu kennen zijn voornamelijk database en dynamisch gestuurde websites. Content Management Systemen zijn daar een goed voorbeeld van. Helaas kleeft hier ook een nadeel aan, omdat gegevens die verstuurd worden van en naar de database altijd met een tekst gebaseerde query moet worden uitgevoerd. Voor diegene die niet weten wat een tekst gebaseerde query is, het is de informatie die achter de domeinnaam wordt geplakt na het vraagteken.

U vraagt zich misschien af :  Wat is daar mis mee?

Het antwoord is simpel, namelijk de zoekmachines. De meeste zoekmachines (behalve een aantal, waaronder Google) indexeren geen pagina’s waar een vraagteken of ander teken achter staat. Dit betekent kortweg dat pagina’s niet kunnen worden gevonden.  Maar wat heb je aan inhoud op een pagina als bijna niemand het kan vinden. Maar is gelukkig is er een oplossing voor.  De Search Engine Friendly URL’s – ook wel Zoekmachnine Vriendlijke URL’s of SEF’s genoemd-. Standaard staat deze funcionaliteit uit bij Joomla, maar in een aantal gemakkelijke stappen kan dit wel worden ingesteld. De vraag komt wel vaker op de helpdesk binnen.
Search Engine Unfriendly URLs
Hierboven zie je een voorbeeld van een zoekmachine onvriendelijke URL. Er staat een hoop informatie welke niet makkelijk te onthouden is als je rechtstreeks naar die pagina toe wilt gaan.  Om deze in te stellen ga je naar het administratie gedeelte van de Joomla site.
Algemene instelling in Joomla ack-end

Stap 1 : Kies uit het menu ‘Website’ , ‘Algemene instellingen’.

Joomla's Algemene instellingen menu

In de pagina die nu volgt, zoek naar het kopje ‘SEO’ instellingen.

Stap 2 : Klik ‘Ja’ bij de ‘Zoekmachine vriendelijke URLs’ aan  ,zo ook bij ‘Gebruik Apache mod_rewrite‘. Deze laatste wordt door mijndomein ondersteund en kan dus ook op ‘Ja’ worden gezet. Het gele driehoekje met het uitroepteken kunt u daarom negeren.

Joomla opties opslaan

Stap 3: Klik daarna op ‘Opslaan’. Uw werk binnen het administratie gedeelte van Joomla is nu gereed.

htaccess.txt in de ftp-client

Stap4 : Open nu met een FTP-programma (bijvoorbeeld FileZilla) het bestand htaccess.txt

Hierin dient u 2 dingen aan te passen :

Bij de regel waarin ‘Options +FollowSymLinks’ staat, dient een hekje voor gezet te worden. Het hekje wordt door onze server gezien als commentaar, en zal dan worden overgeslagen als uitvoerbaar commando. Wordt het hekje niet geplaatst dan zal er een foutmelding optreden.

htaccess options+followsymlinks

In het hetzelfde bestand bij de regel ‘# RewriteBase /’, dient het hekje juist te worden verwijderd.

htaccess RewriteBase

Stap 5 : Sla het htaccess.txt bestand op , en upload deze naar de ftp map waar ook uw Joomla website in zit.
ftp rename .htaccess

Stap 6 : Verander de bestandsnaam van ‘htaccess.txt’ naar ‘.htaccess’ (zonder aanhalingstekens en met een punt voor de bestandsnaam).

configuration.php $var live_site=''

In uw Joomla map op de FTP, staat ook een bestand dat heet ‘configuration.php’ open dit bestand. Zoek naar de regel var $live_site=”;

Stap 7 : Vul het complete pad in naar uw Joomla installatie inclusief http://

Wij hebben de installatie geupload in de map /public/sites/www.mijndomeintje.com/ dus vult u daar tussen de aanhalingstekens ‘http://www.mijndomeintje.com’ in. Sla het bestand vervolgens op, en upload het naar de FTP.

Update: Na een aantal vragen over bovenstaande een kleine aanvulling. Hoewel de tekst van bovenstaande correct is dient u, als u de Joomla installatie niet in de root map hebt gezet maar bijvoorbeeld in www.mijndomeintje.com/joomla , in var $live_site=’http://www.mijndomeintje.com/joomla'; neer te zetten.

Joomla Search Engine Friendly URL

Wanneer u nu uw website bezoekt zullen de SEFs (Search Engine Friendly URL’s) correct zichtbaar worden. Wij wensen u veel success met het zoekmachine vriendelijk maken van uw Joomla website.

Search Engine Friendly URLs
:, ,