Eenvandaag. Topx.nl. ‘Domeinkaping’ de sneaky way.

door op 31 mrt 2010, in Nieuws

Ik zie vaak dat klanten van mijndomein.nl hun domeinnaam verkopen of onder druk deze denken te moeten overgeven aan een organisatie. Vandaag wil ik even ingaan op de argeloze mijndomeinklant die een domeinnaam in bezit heeft die voor een andere partij een bepaalde waarde heeft.

Recent werden wij ook weer benaderd door iemand die de domeinnaam topx.nl wil overnemen. Wij hebben natuurlijk zelf een aantal domeinnamen voor toekomstige projecten gereserveerd. Let op! Je krijgt een email met een zogenaamd terloopse vraag wat de domeinnaam moet kosten die je toch niet gebruikt.. Meestal is dit een Hotmailadres met veel nummers erin want het is speciaal voor deze gelegenheid aangemaakt blijkt later.

Voor de domeinnaam topx.nl dook ik even in mijn Gmail want er ging een klein belletje rinkelen. In 2005 ben ik ook al benaderd en in 2007 ook al. Allemaal vage hotmailadressen en geen naam van een organisatie of zo.

Bij deze recente actie was ook het verhaaltje weer dat deze mevrouw er misschien iets leuks mee ging doen. We zullen haar naam hier niet noemen. (Of vinden jullie dat dat in dergelijke gevallen juist wel moet?) Anyway ze bood 500 euro. Om er misschien iets leuks mee te gaan doen?!  Wij gaan daar niet op in want hebben plannen met de domeinnaam topx.nl

Weet je wie er nu werkelijk achterzitten? Eenvandaag! Heeft al jaren een jongerenforum met de naam top-x. Bij het bedenken van die naam natuurlijk niet opgelet en niet topx.nl gecheckt.

Dus: Stomme fout bij start van het jongerenforum probeert Eenvandaag nu al jaren op slinkse wijze goed te maken…

Doe er je voordeel mee. En let extra op als je aanbiedingen krijgt van vage Hotmailadressen. Daar zit bijna altijd een partij achter die er groot belang bij heeft je die domeinnaam afhandig te maken.

Ook hier geldt weer: Gewoon open vizier en uitleggen met een duidelijke argumentatie waarom we deze domeinnaam zouden moeten afstaan heeft een veel grotere kans van slagen dan een sneaky manier als deze waardoor je juist de reactie krijgt de domeinnaam nooit meer af te staan of een hoofdprijs te vragen.

:, , ,
Reageer hieronder op bovenstaand bericht.

11 reacties

  • Tom

    Hoe weet je zo zeker dat het EenVandaag is? Alleen omdat hun forum zo heet?

  • Henkjan

    Dit weten we omdat deze mevrouw – waarvan we de naam maar niet zullen noemen – belde vanuit een nummer wat bij terugbellen van Eenvandaag bleek te horen. Alle andere telefoontjes werden met een geblokkeerd nummer gebeld. Toen we naar haar vroegen en aangaven dat we belden over topx.nl was ze ineens in gesprek …

  • Rob vd Borne

    hoi Henk Jan,

    bedankt voor de goede tip. Blijft de vraag of een bedrijf een adres kan claimen? In dit geval is het een forum en wordt een verzoek gedaan. Hoe zit het bijvoorbeeld als ik destijds Heineken.nl of .com had geclaimd?

    Daarbij wil ik toch graag weten wat jullie activiteiten zijn; hosting en domeinnaam registratie maar dus ook handel en/of websitecreatie of te wel internetmarketing?

  • Linkforsoad

    Henk Jan,

    Nummerreeks 035-67***** is afkomstig vanaf het Media Park. Mocht het nummer in die reeks vallen dan is de kans dus groot dat het Eenvandaag is.

    Overigens heb ik deze truukjes ook al heel vaak gezien. Is een bekend probleem wat we noemen: 2010.

    Wat Rob vraagt. Volgens mij hoe je een domeinnaam in dat geval niet af te staan, aangezien jij hem eerder had. Maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.

    Groet,

  • Mark de Vries

    interesant artikel,,
    is zo een sneaky wijze van eenvaandaag niet strafbaar eigenlijk?
    Je voor doen als iemand anders?

    Ik zou bijna denken dat je ze aan kan klagen!..

  • Hans van Keulen

    Beste allemaal, een bedrijf heeft het recht om een domeinnaam over te nemen als hun product of zaak ook zo heet. Een voorbeeld(waargebeurd).

    Een vriend van me is vorig jaar benaderd om monster energy te importeren. monster energy is een amerikaanse energydrank. Toen hij op het begin van dat project zat, heeft hij alle domeinnamen opgekocht om deze in zijn beheer te krijgen. Later bleek dat hij niet de middelen had om dit product te importeren, en werd dit project overgedragen naar een ander. Nu heeft hij vorige week een mail van de importeur ontvangen om deze sites af te geven. Het blijkt in de wet beschreven te staan dat je de site op kunt eisen. En met een beetje pech krijg je de kosten die je maakt voor een domeinnaam aan te vragen niet eens terug.

    Groeten Hans

  • Fabian Schlosser

    Een bedrijf kan zoiets alleen claimen als je hun merknaam (dat gedeponeerd moet zijn) gebruikt. Overigens moet die merknaam vrij uniek zijn. Je moet ter verdediging ook iets in te brengen hebben anders dan winstoogmerk. Als een mineraalwater exploitant het woord water als merk zou claimen (als dat zou kunnen) en je hebt bijvoorbeeld een waterzuiveringsbedrijf waarmee je water.nl heb vast laten leggen, is het helemaal niet vanzelfsprekend dat die exploitant zomaar je domeinnaam kan opeisen. Je hebt er zelf ook een goede reden voor om te gebruiken.

  • Matt Verhaegh

    Bovenstaande reacties zijn allemaal wel (deels) waar. Ik zou het zo willen formuleren:
    - Elk persoon/bedrijf heeft het recht om een domeinnaam te reserveren
    - Deze domeinnaam kan een marktwaarde gaan vormen
    - Er zijn Internet(domeinnaam)handels bedrijven die misbruik maken van domeinregistraties
    - Er is een SIDN wet die dit misbruik tegen gaat: de .nl domeinnaamarbitrage. Deze arbitrage is gebaseerd op de wetgeving rondom “handelsnaam bescherming”

  • Hildebrand van Kuyeren

    @Rob: mijndomein is in elk geval geen domeinnaam handelaar, maar ze hebben wel wat domeinen voor wat projecten. Zo hadden ze treinreiziger.nl vastgelegd. Ik was al klant bij mijndomein en wilde graag de domeinnaam treinreiziger.nl overkopen. Ze hebben daarvoor de gewone kosten van € 29 p/j voor berekend. Een domeinhandelaar had deze voor een veelvoud verkocht. Verder zijn ze actief met punt.nl en geenpunt.nl. Dus het is meer dan alleen een hostingsbedrijf.

  • Aebe

    Hoi,

    Kan er echter over meepraten, dat ze ook echt serieus actie kunnen ondernemen, althans hier in Amerika. Dacht http://www.directbuywebdesign.com lekker te kunnen gebruiken voor mijn webdesign bedrijfje, toen ik een aangetekende brief kreeg van DirectBuy.com
    Die hebben dus miljoenen in adverteren erin gestopt (Had het schijnbaar altijd genegeerd, zoals ik met veel reclame hier doe) en verzochten me vriendelijk doch dringend de domein naam niet meer te gebruiken. Dat dus wel gedaan, omdat mijn budget niet zo groot is, en ze je hier voor het gerecht dagen of het niets is.

    Samengevat, wees voorzichtig met claimen van een naam, en denk niet dat je er altijd mee weg kan komen met een naam die lijkt op iets anders. (Ook al heb je het zelf niet in de gaten.)
    Hoop dat mijn nieuwe naam dutchsalewebdesign.com wel goed is, maar je weet nooit….

    Groeten vanuit Amerika,

    Aebe

Laat een reactie achter