Mijndomein Groen: Bespaar op je brandstof

door op 07 mrt 2012, in Auto, fair climate fund, Mijndomein Auto, Mijndomein Groen, Obligatie

9 tips om te besparen op brandstof

Door Maarten Derksen van FairClimateFund

De leaseauto’s van Mijndomein zijn uitgekozen op een laag energielabel en daarmee een laag verbruik per kilometer en minder CO2 uitstoot. Dit is goed voor het klimaat en goed voor de portemonnee. Maar kun je dan nog meer doen om brandstof te besparen? Jazeker.

 

Om te beginnen door een andere rijstijl

De fabriekswaarden voor de CO2 uitstoot zijn niet gelijk aan het daadwerkelijke verbruik. De CO2 uitstoot van de Peugeot blijkt in werkelijkheid gemiddeld rond de 150 gram CO2 per kilometer uit te stoten in plaats van de 103 gram volgens de fabriekswaarden. De fabriekswaarden zijn immers getest in ideale omstandigheden die je op de weg minder niet snel tegenkomt. Om benzine te besparen kun je dus proberen in je dagelijkse ritten de ideale omstandigheden te benaderen.

 

Het nieuwe rijden

Met de tips van het Nieuwe Rijden is het mogelijk om benzine te besparen. Deze tips komen niet alleen door nieuwe inzichten, maar ook omdat de huidige motoren op een andere manier gebouwd zijn dan vroeger. Hierdoor vereisen ze een moderne rijstijl om zuinig te kunnen rijden.

Een klein voorbeeld is dat waar een 1,4 liter motor met 60 pk eerst met 6000 toeren de maximale trekkracht haalde, een moderne 1,4 liter motor met 125 pk de maximale trekkracht al haalt bij 1500 toeren.

 

Het Nieuwe Rijden geeft de volgende tips:

– Schakel zo vroeg mogelijk, tussen de 2.000 en 2.500 toeren, naar een hogere versnelling.

– Rijd zo veel mogelijk met een gelijkmatige snelheid. En houdt daarbij een laag toerental aan in een zo hoog mogelijke versnelling, dus 80 km/u in zijn 5 en 50 km/u in zijn 4.

– Zie je dat je snelheid moet minderen of stoppen voor een verkeerslicht, laat dan tijdig gas los en laat de auto in de versnelling van dat moment uitrollen

– Controleer maandelijks de bandenspanning.

– Kijk zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op het overige verkeer.

– Zet de motor ook af bij kortere stops. Het loont al bij een stop van een minuut.

– Maak, als mogelijk, gebruik van brandstofbesparende accessoires, zoals de toerenteller, cruise control en boordcomputer. De cruise control bespaart brandstof en maakt rijden     comfortabeler.

– Vermijd het onnodige gebruik van energievreters zoals de airconditioning en dakkoffers.

– Onderhoud de auto volgens de voorschriften; daarmee blijft de auto in goede conditie en voorkom je dat de auto minder zuinig gaat rijden.

 

Deze tips kunnen je zomaar een besparing opleveren op je brandstofverbruik van wel 10-20%. Zo kun je dus veel doen om door de keuze voor een mijndomein auto en een andere rijstijl veel te besparen op je mobiliteitskosten, maar ook te besparen op het klimaat. Een bijkomend voordeel is dat deze nieuwe rijstijl zorgt voor minder ongelukken en minder reparaties aan de auto.

Meer informatie over FairClimateFund

Lees meer over Mijndomein Auto

 

:,