Mijndomein Groene Klanten: opzijnplek.nl

door op 06 jun 2012, in interviews, Mijndomein Groen, Mijndomein Groene Klanten, Mijndomein klant Uitgelicht

Mijndomein is Groen en wil graag weten wie er nog meer Groen is.

Wil je ook op deze pagina staan met je groene website, mail ons dan: nieuws@mijndomein.nl

We kregen veel reacties op onze vraag: ‘Heb jij een website die iets met Groen, Milieuvriendelijk, of Duurzaam te maken heeft en vind je het leuk om dat met onze ruim 150.000 klanten te delen?’

Voortaan laten we elke week een Groene klant aan het woord.

Deze week is dat: Sacha van opzijnplek.nl, een website over duurzaam opgroeien.

‘Ik ben met mijn bedrijf gestart in 2006 vanuit de behoefte rust te willen inbrengen in het leven van zwangeren, pasgeborenen, kinderen en hun ouders omdat ik merkte dat de maatschappelijke druk invloed had op het welbevinden van deze doelgroep, vooral in de jaren dat de kinderen nog heel jong zijn.

Ik ben gevestigd in Oegstgeest, maar werk inmiddels landelijk. In 2008 werd OpzijnPlek onderdeel van VOF ImmenZ. Na een aantal jaren coaching in gezinssituaties merkte ik dat er een enorme problematiek ligt in onze prestatiedrang, terwijl die ons en anderen niet gelukkig maakt. Mijn visie op samenwerking en talenten delen om juist zo elkaar te versterken breidde ik verder uit en in 2011 begon ik de webwinkel met materialen die talentontwikkeling ondersteunen, natuurspelen, natuurbeleven en samenwerking bevorderen.

Nu in 2012 staat er in samenwerking met Ontwerp- en trainingsbureau voor de buitenruimte In het Wild ook een eigen Stichting met als doel mensen(kinderen) in contact te brengen met natuur op een duurzame, actieve en educatieve manier d.m.v o.a. beweegclinics, workshops en trainingen.

 

Waarom Groen?

In mijn leven waarin ik ook meegroei met mijn 3 kinderen heb ik gemerkt dat beleven en ervaren in de natuur en buitenspelen veel toevoegt aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Zij leren los van de mensen om zich heen hun eigen leven meer vorm te geven, leren grenzen verkennen, vragen stellen, zich verwonderen en ik merkte dat onrust verdween. Tevens zette ik mij in om in communicatie met kinderen te horen wat in hen leeft, hoe zij de wereld zien en dat het een onnoemlijke waarde heeft. Onze overtuigingen van ‘zo hoort’ het zet ons vast en maakt dat kinderen daaruit willen breken. Die onrust wordt allengs erger als zij niet worden gehoord en hun behoeften niet worden erkend.

Van daaruit ben ik het totaalplaatje ‘duurzaam opgroeien’ gaan vormgeven. Een kind dat zichzelf in natuur en met natuur kan ontwikkelen gaat verbindingen leggen naar een groter geheel en dat is duurzaamheid bevorderen.

 

Doelgroep

Kortgezegd is mij doelgroep iedereen die met kinderen groeit!

En dat is uiteindelijk een ruim begrip, want dat kunnen scholen zijn, kinderopvang, maar ook mensen die in het gevangeniswezen werken of in ziekenhuizen en natuurlijk ouders.

Duurzaamheid kent echter geen beperkingen, evenals de natuur die niet kent, dus waag ik de stap mezelf en OpzijnPlek niet vast te leggen aan een te enge doelgroep. OpzijnPlek staat voor het vinden van jouw unieke Plek in het leven. Dan valt alles Op zijn Plek.

 

Hoe kunnen we mensen over halen zoveel mogelijk groen te zijn?

We plaatsen mensen(kinderen) teveel in kaders, in vakjes/hokjes en vergeten dat onze uniciteit juist maakt dat wij onze wereld kunnen verrijken en onszelf gelukkig kunnen maken. We denken te veel in overtuigingen en plaatsen onze eigen natuur op een lager plan! Groen in je leven geeft een fijn gevoel als je tenminste de moeite neemt het te ervaren. Als we competitie en prestatie los kunnen laten en onze natuurlijke behoefte om samen te delen toe te staan in ons leven, dan zullen we gaan ervaren dat samenwerken (net zoals de natuur dat doet) een beter resultaat oplevert voor onze persoonlijke ontwikkeling en geluk! En gelukkige mensen willen ook anderen gelukkig zien, terwijl ontevreden mensen een ander niets gunnen. Dus ieder mens dat goed voor zijn eigen welbevinden zorgt en daarvoor verantwoordelijkheid neemt draagt positief bij aan onze wereld! Andersom werkt gewoon niet.

 

Ik denk niet dat we mensen kunnen overhalen. De ingebouwde weerstand tegen verandering wijzigt pas op het moment dat inzicht en bewustzijn ons hart raakt. Mensen moeten toe zijn aan een nieuwe stap in hun ontwikkeling. Dan wil je niet meer terug. Daarom is het zo belangrijk nu kinderen meer besef bij te brengen dat zij belangrijk zijn en hun ontwikkeling ertoe bijdraagt dat onze wereld duurzamer wordt! Hun overtuigingen zitten nog niet zo vast.

Ik denk dat samenwerken en delen ons verder brengt dan competitie en leven naar de overtuigingen van de buitenwereld stopt de spontane groei van kinderen waardoor zij allerlei beperkingen gaan ervaren.

Elk kind heeft talent, en leven naar je eigen natuur, maakt dat je je eigen talent ontdekt, je eigen kansen creëert en zo meer verbinding voelt met de wereld om je heen. Je wilt juist bijdragen in plaats van afbreuk doen, omdat je jezelf erkent en ervaart als wereldburger!

 

Groen thuis

Duurzaam opvoeden:

onze kinderen leren dat hun eigen keuzes invloed hebben op hun leven en die mogen ze zelf zoveel mogelijk nemen. Ik vraag bijvoorbeeld nooit of ze hun best hebben gedaan. Dat voelen ze zelf wel. Ik vraag wel of ze mij iets willen vertellen, of ze nog iets bijzonders of moois hebben meegemaakt. Naar cijfers vraag ik nooit. Wel of ze het naar hun zin hebben. Ik bepaal niet wat ze kopen, eten, of welke sport ze willen beoefenen en welke vrienden ze kiezen. Ik vraag hen wel naar hun beweegreden over de keuze die zij maken. Ik vertel ze over eigen verantwoordelijkheid nemen m.b.t. Je keuzes en dat er geen goed of fout bestaat. Het had hooguit anders gekund.

Mijn zoon heeft laatst gespiekt. Hij belde mij op en vertelde zijn verhaal en hoeveel spijt hij had en dat het een onvoorzichtige actie was geweest. Ik heb hem slechts gevraagd hoe hij zich voelde en hem aangeraden te onderzoeken wat zijn beweegreden was (prestatiedrang, angst…?). Ik heb begrip getoond en ik weet gewoon dat hij het nooit meer zal doen omdat hij intrinsiek heeft gevoeld dat het hem geen gelukkig gevoel heeft gegeven. Dat is leren van het leven zelf.

 

Ecologisch/biologisch:

wij kopen energie in bij Greenchoice, eten zoveel mogelijk biologisch, gaan spaarzaam om met de dieren en plantenwereld, we scheiden afval, gebruiken regenwater voor de tuin en toch doen we ook dingen die zgn. niet duurzaam zijn zoals motorrijden. Dat is ook prima voor ons, want onze hobby draagt bij aan ons geluk en dat tilt de wereld altijd naar een hoger plan!

Ik vertel kinderen altijd dat als zij iets van de wereld nemen ze er ook iets voor in de plaats moeten terugleggen/geven. Als dat autonomie en geluk mag zijn, dan komt het met onze toekomstige wereldburgers en onze aarde wel in orde!’

Lees meer over Mijndomein Groen

:,