Check bij de politie of je e-mail gehackt is

Tabitha 28 juli 2017

Zonder dat je het weet kan jouw e-mail gehackt zijn en gebruikt worden door oplichters. Bijvoorbeeld voor phishing of om een website plat te leggen. Dat wil je natuurlijk graag voorkomen. De politie heeft sinds vandaag een database waar jouw e-mailadres misschien wel in staat.

Het team van de politie dat achter internetcriminelen aan zit, neemt regelmatig servers vol data in beslag. Daar staan vaak ook gestolen e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden op. Inmiddels heeft de politie al zo’n 60.000 e-mailadressen verzameld. Om te controleren of jouw gegevens erin zitten, vul je je e-mailadres in op de website van de politie. Zitten jouw gegevens tussen de in beslag genomen gegevens, dan krijg je een e-mail in je inbox.

E-mail gehackt: dit kan je doen

Als je e-mail account gehackt blijkt te zijn, neem dan de volgende stappen om de hack te verwijderen:

 1. Controleer je instellingen. Verander je wachtwoord en ook andere controles waarmee je bewijst dat jij bent wie je zegt dat je bent. Pas bijvoorbeeld je secundaire e-mailadres aan of een veiligheidsvraag die je eerder had ingesteld.
 2. Gebruik je andere instellingen zoals de doorstuurfunctie of catch-all, controleer dan of die nog kloppen.
 3. Check ook of je auto-reply ingesteld staat hoe jij dat wilt. Is die niet toevallig aangepast zonder dat jij het weet?!
 4. Een hacker kan je filters en mappen wijzigen. Zien die er nog goed uit?
 5. Log uit en log opnieuw in met je nieuwe wachtwoord op al je apparaten.
 6. Heb je het e-mailadres gebruikt om in te loggen op andere websites? Controleer daar dan ook of je gegevens nog kloppen. Pas ook voor de zekerheid je wachtwoord aan.
 7. Laat je contacten weten dat je bent gehackt. Adviseer hen om even te controleren of ze niet toevallig ook gehackt zijn via jouw e-mails.
 8. Laat het ons weten dat je e-mail gehackt is.

Kom je trouwens je e-mail helemaal niet meer in, omdat de hacker je wachtwoord heeft gewijzigd? Neem dan direct contact met ons op.

Voorkom dat je account gehackt wordt

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Controleer daarom regelmatig of je e-mail nog veilig is. Dat kan op de website van de politie, maar daar staan zeker niet alle gehackte e-mailadressen op. Kijk ook eens in andere databases zoals Haveibeenpwned.com. Verder is dit ook belangrijk:

 1. Wijzig regelmatig je wachtwoorden. Bijvoorbeeld die van Mijn Account en je e-mailadres bij Mijndomein. Zorg voor een goed en veilig wachtwoord dat niet eenvoudig te raden is. Wachtwoordmanagers zijn daar handig voor en dan hoef je ook niet alles te onthouden.
 2. Krijg je updates, voer die dan uit. Daar zitten ook de nieuwste veiligheidsupdates in en dan kan je weer even vooruit.
 3. Maak regelmatig back-ups van je e-mail. Zo heb je, ook als je niets meer kan, de informatie die je nodig hebt nog beschikbaar.
 4. Zorg voor goede virusscanners en malwaredetectie.

Wees trouwens wel voorzichtig met het achterhalen van je gegevens op internet. Ook als je wilt controleren of je gehackt bent, vul niet zomaar je e-mailadres in op allerlei websites. Controleer altijd dat ze betrouwbaar genoeg zijn en niet toevallig stiekem juist hacksites zijn.

Veiligheid voorop bij Mijndomein

Veiligheid is voor ons belangrijk. Wij willen ook voorkomen dat criminelen je e-mail hacken. Daarom heeft ons e-mailpakket standaard een virusscanner en een spamfilter. Ook heeft jouw e-mail SSL en dat betekent dat mails die je verstuurt beveiligd zijn. In webmail gebeurt dat standaard, maar stel je je mail in op een van je apparaten in een e-mailprogramma, let er dan op dat je dat veilig (via SSL) instelt. Op helpdesk.nl lees je hoe je je e-mail instelt.

0 0 votes
ArtikelbeoordelingTabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments


Uitgelicht

0
Would love your thoughts, please comment.x