Check bij de politie of je e-mail gehackt is

Tabitha 22 december 2022

Zonder dat je het weet kan jouw e-mail gehackt zijn en gebruikt worden door oplichters. Bijvoorbeeld voor phishing of om een website plat te leggen. Dat wil je natuurlijk graag voorkomen. De politie heeft een database waar jouw e-mailadres misschien wel in staat.

Het team van de politie dat achter internetcriminelen aan zit, neemt regelmatig servers vol data in beslag. Daar staan vaak ook gestolen e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden op. Inmiddels heeft de politie al zo’n 60.000 e-mailadressen verzameld. Om te controleren of jouw gegevens erin zitten, vul je je e-mailadres in op de website van de politie. Zitten jouw gegevens tussen de in beslag genomen gegevens, dan krijg je een e-mail in je inbox.

E-mail gehackt: dit kan je doen

Als je e-mail account gehackt blijkt te zijn, neem dan de volgende stappen om de hack te verwijderen:

  1. Controleer je instellingen. Verander je wachtwoord en ook andere controles waarmee je bewijst dat jij bent wie je zegt dat je bent. Pas bijvoorbeeld je secundaire e-mailadres aan of een veiligheidsvraag die je eerder had ingesteld.
  2. Gebruik je andere instellingen zoals de doorstuurfunctie of catch-all, controleer dan of die nog kloppen.
  3. Check ook of je auto-reply ingesteld staat hoe jij dat wilt. Is die niet toevallig aangepast zonder dat jij het weet?!
  4. Een hacker kan je filters en mappen wijzigen. Zien die er nog goed uit?
  5. Log uit en log opnieuw in met je nieuwe wachtwoord op al je apparaten.
  6. Heb je het e-mailadres gebruikt om in te loggen op andere websites? Controleer daar dan ook of je gegevens nog kloppen. Pas ook voor de zekerheid je wachtwoord aan.
  7. Laat je contacten weten dat je bent gehackt. Adviseer hen om even te controleren of ze niet toevallig ook gehackt zijn via jouw e-mails.
  8. Laat het ons weten dat je e-mail gehackt is.

Kom je trouwens je e-mail helemaal niet meer in, omdat de hacker je wachtwoord heeft gewijzigd? Neem dan direct contact met ons op.

Voorkom dat je account gehackt wordt

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Controleer daarom regelmatig of je e-mail nog veilig is. Dat kan op de website van de politie, maar daar staan zeker niet alle gehackte e-mailadressen op. Kijk ook eens in andere databases zoals Haveibeenpwned.com. Verder is dit ook belangrijk:

  1. Wijzig regelmatig je wachtwoorden. Bijvoorbeeld die van Mijn Account en je e-mailadres bij Mijndomein. Zorg voor een goed en veilig wachtwoord dat niet eenvoudig te raden is. Wachtwoordmanagers zijn daar handig voor en dan hoef je ook niet alles te onthouden.
  2. Krijg je updates, voer die dan uit. Daar zitten ook de nieuwste veiligheidsupdates in en dan kan je weer even vooruit.
  3. Maak regelmatig back-ups van je e-mail. Zo heb je, ook als je niets meer kan, de informatie die je nodig hebt nog beschikbaar.
  4. Zorg voor goede virusscanners en malwaredetectie.

 

Wees trouwens wel voorzichtig met het achterhalen van je gegevens op internet. Ook als je wilt controleren of je gehackt bent, vul niet zomaar je e-mailadres in op allerlei websites. Controleer altijd dat ze betrouwbaar genoeg zijn en niet toevallig stiekem juist hacksites zijn.

Veiligheid voorop bij Mijndomein

Veiligheid is voor ons belangrijk. Wij willen ook voorkomen dat criminelen je e-mail hacken. Daarom heeft ons e-mailpakket standaard een virusscanner en een spamfilter. Ook heeft jouw e-mail SSL en dat betekent dat mails die je verstuurt beveiligd zijn. In webmail gebeurt dat standaard, maar stel je je mail in op een van je apparaten in een e-mailprogramma, let er dan op dat je dat veilig (via SSL) instelt. Op helpdesk.nl lees je hoe je je e-mail instelt.

Waarom is het zo belangrijk om je e-mailaccount veilig te houden?

E-mailaccounts zijn een belangrijk onderdeel van je online aanwezigheid. Het is een centrale plek waar mensen je kunnen bereiken en waar je belangrijke informatie kunt verzenden, ontvangen en beheren. In deze snel veranderende digitale wereld is je e-mailadres(en wachtwoord) zoals je paspoort: het is een uniek stukje informatie dat je identiteit online identificeert. Het is de manier waarop mensen je kunnen identificeren en je kunnen vinden. Daarom is het zo belangrijk dat je e-mailaccount veilig en betrouwbaar is.

Als iemand je e-mailaccount hackt, hebben ze toegang tot veel van je persoonlijke informatie. Ze kunnen bijvoorbeeld je wachtwoorden resetten, je identiteit stelen en mogelijk financiële gegevens misbruiken. Ook kunnen ze berichten sturen naar je contacten met phishing links of andere kwaadaardige links. Als je e-mailaccount gehackt wordt, kunnen de gevolgen verstrekkend zijn. Daarom is het belangrijk om je account goed te beveiligen en regelmatig te controleren of je gehackt bent. Gebruik altijd een uniek en sterk wachtwoord, stel veiligheidsvragen in en geef een secundair e-mailadres op. Installeer ook een goede virusscanner en malware detectie en maak regelmatig back-ups van je e-mail. Zo kun je veilig gebruik maken van je e-mailaccount en voorkom je dat je gehackt wordt.

Deze websites geven duidelijkheid als je e-mail wordt gehackt

Het is niet leuk om te bedenken dat je e-mailadres mogelijk gehackt is, maar het gebeurt helaas wel. Gelukkig zijn er aantal manieren om te controleren of je e-mailadres daadwerkelijk is gehackt of voorkomt in een bekende datalek. Hieronder hebben we de beste websites voor je opgesomd om dit te controleren.

Have I been pwned?

Dit is de meest populaire website om te controleren of je e-mailadres een slachtoffer is geworden van een hack. Er wordt gebruik gemaakt van een database met meer dan 500 miljoen gehackte accounts. Als je e-mailadres hierin voorkomt, betekent dat dat het een slachtoffer is geworden van een hack. De website biedt ook een gratis notificatiedienst, zodat je op de hoogte kunt blijven van nieuwe inbreuken en hacks.

Namescan

Met namescan.com kun je controleren of je e-mailadres gehackt is. Deze gratis controle geeft je inzicht in hoe veilig je profiel is op websites waar je je e-mail hebt gedeeld. Na het invoeren van je e-mailadres krijg je een overzicht van websites waar je je e-mail hebt gedeeld. Bovendien krijg je direct een waarschuwing als je e-mailadres in verband wordt gebracht met een bekende datalek. Met een paar klikken kun je controleren of je e-mailadres gehackt is en je kunt direct maatregelen nemen om je profiel beter te beveiligen.

Politie (politie.nl)

Op de website van de politie vind je een functie waarmee je kunt controleren of je e-mailadres op in beslag genomen gegevens van de politie staat. Als dat zo is, krijg je binnen een paar minuten een e-mail van de politie. Als je adres niet voorkomt in deze gegevens, krijg je ook geen mail. Deze database wordt met enige regelmaat bijgewerkt (laatste update: juli 2021), maar bevat zeker niet alle gehackte e-mailadressen.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn e-mailadres is gehackt?

Het is goed om extra alert te zijn als je vermoedt dat je e-mailadres gehackt is. Je kunt dan verschillende stappen ondernemen om te controleren of je e-mailadres gehackt is. Kijk eerst of er onbekende activiteiten in je mailbox zijn, zoals ongevraagde e-mails, wachtwoorden die veranderd zijn of onverwachte contacten. Ook kun je een online zoekopdracht uitvoeren om te zien of je e-mail adres verschijnt op websites met informatie over gehackte accounts. Als je vermoedt dat je e-mailadres gehackt is, wijzig dan ook direct je wachtwoord.

Hoe kan ik zien wie mij gehackt heeft?

Helaas is er geen manier om precies te achterhalen wie jouw gegevens gestolen heeft. Wat je wel kan doen, is de stappen zetten om je gegevens te beschermen en je bewust te zijn van de risico’s. Probeer bijvoorbeeld je wachtwoorden regelmatig te wijzigen en gebruik twee-factor-authenticatie waar mogelijk. Als je vermoed dat je gehackt bent, kun je contact opnemen met je bank, je internetprovider of een IT-specialist om de nodige maatregelen te nemen.

Wat kan een hacker met toegang tot mijn e-mail?

Een hacker kan een hoop met toegang je e-mail doen. Ze kunnen je e-mailadres gebruiken om spam te sturen, je persoonlijke gegevens stelen en andere accounts die je gebruikt hacken. Ze kunnen daarnaast ook je inbox lezen om te zien wat je doet, wie je kent en wat je interesses zijn.

Wat is een datalek en wat zijn de gevolgen voor mij?

Een datalek is een situatie waarin persoonlijke informatie zoals naam, adres, telefoonnummer, wachtwoorden of financiële gegevens zonder toestemming worden bekeken, gedeeld of gebruikt. Dit kan grote gevolgen hebben voor je als individu, omdat je privacy niet meer gewaarborgd is en je persoonlijke informatie in verkeerde handen kan vallen. Het is daarom belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s van een datalek en dat je een aantal maatregelen neemt om je persoonlijke informatie te beschermen.




Tabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.



Uitgelicht