Klant in Beeld: Ab Vissers

Systeem 10 mei 2016

Het papieren theater; een eeuwenoud concept dat nog altijd ongekend populair is. Ruim tweehonderd jaar geleden ontstaan in Londen, bestemd voor de rijkere kring. Een eigen theater voor in de huiskamer. Tegenwoordig wordt het vak nog uitgevoerd door hobbyisten, waaronder Ab Vissers van www.papierentheater.nl uit Utrecht. Tijdens een vakantie in Denemarken in de jaren 70 stuit hij op een pittoresk winkeltje, gespecialiseerd in papieren theaters. “Het detail van de werken was ongekend groot”, vertelt Vissers. “Ik was gelijk verkocht en wilde zelf meteen aan de slag met mijn eigen theater.” Het Phoenix Papieren Theater was geboren.

12900963_1141987945846247_1393179241364947648_o
Het gedetailleerde decor van Ab Vissers’ papieren theater


Monumentale locatie

De totstandkoming van een nieuwe voorstelling neemt voor Vissers ongeveer twee maanden in beslag. “Daarbij komt van alles kijken; het bedenken van de verhaallijn en de karakters, het creëren van het decor en natuurlijk de acteurs.” Het theater, dat opening een ter grootte van een laptop heeft, wordt volledig bediend door Vissers zelf. Na twee à drie try-outs is de definitieve voorstelling klaar. Inmiddels staat de teller al op ruim 25 voorstellingen. Zijn eigen monumentale woonhuis in hartje Utrecht is in de meeste gevallen ook de locatie. “Mijn woning uit de 18e eeuw heeft een schitterende salon. De perfecte locatie voor mijn theater.” Jaarlijks voert hij zijn stukken zo’n 40/50 keer op. Daarnaast is het papieren theater ook op festivals en andere landen zoals Frankrijk, Duitsland en Denemarken te vinden.

”Het kleinste theater van Nederland in de mooiste theaterzaal van Utrecht”

Wijze oude man 
Maar hoe zit het nu eigenlijk met de populariteit van een papieren theater anno 2016? “Het heeft een flinke opleving beleefd de afgelopen jaren. Met name onder het jongere publiek.” De heropleving heeft Vissers inmiddels de status van wijze oude man opgeleverd, een titel die hij met trots omarmt. “Wanneer iemand zelf een theater wil starten, word ik aangewezen als expert. Voor mij persoonlijk is dat natuurlijk een hele eer. Dit wereldje is sowieso erg collegiaal. Er is geen haat of concurrentie onderling. Het bestaat juist uit échte liefhebbers die elkaar alles gunnen.”


Mijndomein 

Een aantal jaar geleden besloot Vissers dat het tijd was om zijn unieke theater ook online te presenteren via Mijndomein. Vanwege zijn eigen grafische achtergrond wist hij precies hoe de website eruit moest komen te zien. “Ik ging hierin samenwerken met Vincent Bouman, dé expert op online gebied. Dat werkte erg prettig. Eerst een kopje koffie en dan samen aan de slag. En het resultaat mag er ook zijn! Onlangs kreeg ik er zelfs nog respons vanuit Nieuw-Zeeland voor. De site levert mij dus internationale aandacht op.”

1230013_1854628801344823_2648481507441687176_n
De sfeervolle theaterlocatie in UtrechtSysteem
Uitgelicht