86% websites voor data onveilig en riskeren boete

Tabitha 25 januari 2017

Maar liefst 9 op de 10 bedrijven die omgaan met gevoelige data, riskeert een lagere omzet en boetes. Zij hebben de beveiliging van hun website niet goed voor elkaar en dan is data onveilig. Dat blijkt uit onderzoek van SIDN, de beheerder van het .nl-domein, en ondernemersplatform MKB Servicedesk.

Van de bedrijfswebsites die omgaan met gevoelige gegevens, heeft maar liefst 86% de beveiliging daarvan niet goed voor elkaar. De kans dat gegevens van bezoekers op straat komen, is groter dan bij goed beveiligde websites. SIDN en MKB Servicedesk onderzochten bijna 780.000 zakelijke .nl-websites, waarvan 429.000 gevoelige data verwerken. Iets meer dan 367.000 sites gebruikten geen enkele vorm van SSL-encryptie. Het gaat trouwens alleen om websites en niet om webshops. Die laatste gebruiken wel allemaal SSL-certificaten als je moet afrekenen.

SSL-certificaat

Websites die gebruik maken van SSL kun je gemakkelijk herkennen aan het gesloten slotje en door het gebruik van https:// in de adresbalk. Als iemand zijn gegevens invult op een website, dan slaat de webserver die op. Bij het doorsturen van die informatie, kunnen (kwaadwillende) partijen meeluisteren. Met SSL zit er een versleuteling in waardoor dat niet meer kan. Lees meer over SSL-certificaten op helpdesk.nl.

Data onveilig: 4.500 euro boete

Het SIDN benadrukt dat websites die wachtwoorden, persoonsgegevens of betaalinformatie verwerken, goed beveiligd moeten zijn volgens de wet. SSL of een andere up-to-date versleutelingsmethode kun je hiervoor gebruiken. Doet een website dat niet, dan kan de Autoriteit Persoonsgegevens in het uiterste geval een boete tot €4.500,- euro uitdelen.

Achteraan bij Google

Google wil kwalitatieve goede websites tonen op de resultatenpagina. Daarom komen websites met een SSL-certificaat bovenaan te staan. Ook geven browsers zoals Chrome en Firefox tegenwoordig een waarschuwing als je verbinding niet veilig is. Grote kans dat bezoekers dan wegklikken.

SSL bij Mijndomein

Bestel je bij Mijndomein een Webhostingpakket of Websitemaker, dan zit daar gratis een SSL-certificaat bij. Een stukje service omdat wij vinden dat onze klanten dat verdienen.
Tabitha

Tabitha

Tabitha is Content Manager bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, webhosting en websites maken. Tabitha is kookgek, verslindt series en zit bij de lokale televisie en radio.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op


Uitgelicht