Beveilig jouw WordPress website tegen ransomware

Joost 17 september 2015

Meer dan 60 miljoen websites wereldwijd maken gebruik van WordPress als Content Management Systeem. Dit maakt WordPress veruit het meest populaire CMS. Als logisch gevolg staat WordPress daarmee voor hackers bovenaan de hacklist. 

De laatste tijd worden WordPress websites vooral geïnfecteerd met ransomware. Is jouw WordPress website beveiligd tegen ransomware?

Wat is ransomware?

Ransomware is schadelijke software, ook wel malware genoemd, die zich op een computer van een gebruiker nestelt. Dit gebeurt ongemerkt. Zodra de ransomeware zich heeft geïnstalleerd wordt de computer geblokkeerd. De gebruiker kan dan tegen betaling (losgeld) zijn computer weer ontgrendelen en zo weer toegang krijgen. Dit gebeurt vaak door middel van een couponcode, die te verkrijgen is op websites van deze criminelen.

Hoe komt ransomware op een computer?

Om computers van gebruikers te kunnen infecteren met ransomware maken internetcriminelen vaak gebruik van WordPress websites. Ze hacken de website door het e-mailadres van de beheerder te achterhalen om vervolgens het wachtwoord te resetten. Daarna wordt er een stukje code op de pagina’s van de website geplaatst. Deze code zorgt ervoor dat er een bericht of banner wordt getoond. Zodra een bezoeker van de website op dit bericht klikt wordt ongemerkt de ransomware geïnstalleerd op de computer van de bezoeker. De beheerder van de WordPress website heeft niet in de gaten dat hij dit virus verspreidt.

Voorkom dat jouw websitebezoekers worden geïnfecteerd met ransomware

Je wilt natuurlijk niet dat de bezoekers van jouw website worden geïnfecteerd. Wat kan jij als beheerder van je website hier tegen doen? Heel simpel! Zorg dat jouw WordPress website altijd over de laatste update beschikt. Door de laatste versie te installeren worden dit soort kwetsbare lekken gedicht. Als beheerder ontvang je notificaties per e-mail waarbij je wordt gevraagd WordPress te updaten. Grote updates zal je handmatig moeten doen, kleine updates voert WordPress automatisch uit.

Laatste versie van WordPress?

Wil je weten of jij over de laatste versie van WordPress beschikt? Bekijk het Release archive. Vergelijk het versienummer met het nummer dat wordt getoond nadat je bent ingelogd in jouw WordPress omgeving. Loopt jouw versienummer achter? Download dan direct de update en installeer deze. Weten hoe? Bekijk de hulppagina WordPress updaten.

Blijf op de hoogte van de laatste WordPress updates

Mijndomein host meer dan 65.000 WordPress websites. Om te voorkomen dat klanten van Mijndomein één of meerdere versies achter lopen, informeert Mijndomein over de laatste updates via de sociale kanalen Twitter en Facebook. Volg ons om op de hoogte te blijven van de laatste WordPress updates.

Heb jij nog niet de laatste versie? Twijfel je? Log in op jouw WordPress website. Klik op het onderdeel ‘updates’ links in het menu en controleer het versienummer. Hulp nodig? Neem dan contact met ons op.
Avatar

Joost

Joost werkt als Manager Marketing bij mijndomein.nlUitgelicht