DNSSEC-beveiliging .nl-domeinen moet beter

Tabitha 21 februari 2017

Beveiliging van websites met DNSSEC is slecht, vindt .nl-beheerder SIDN. Slechts 46% van alle .nl-domeinen gebruikt deze beveiliging om omleiding naar valse IP-adressen te voorkomen. Mijndomein loopt voorop als het om DNSSEC gaat. Bij in ieder geval alle .nl-domeinnamen en alle .eu-domeinnamen staat DNSSEC standaard ingeschakeld.

SIDN onderzocht bij ruim 7.000 domeinnamen of ze DNSSEC-beveiliging hadden. Vooral de bankensector (6%) en internetproviders (22%) doen het slecht. Overheden (59%) doen het daarentegen een stuk beter.

Extra versleuteling

Tik je een website in, dan vraagt je browser via DNS het IP-adres op van die website om hem te laden. Dat opvragen is digitaal verkeer, waar kwaadwillenden  tussen kunnen gaan zitten. Zonder dat je het weet, word je omgeleid naar een namaak website waar bijvoorbeeld een phishing website op staat. Met DNSSEC wordt er een extra cryptografische versleuteling meegestuurd, waardoor criminelen er niet meer tussen kunnen komen.

Banken moeten hun leven beteren

Volgens SIDN lopen banken nog ver achter. Ze scoren voor de tweede keer op rij het slechtst van alle onderzochte domeinnamen. En dat terwijl zij in dit digitale tijdperk met internetbankieren en phishing mails het meest veilig zouden moeten zijn. SIDN is wel blij dat juist overheden tussen 2014 en nu massaal zijn overgestapt. Was eerst slechts 11% van de overheidswebsites beveiligd, nu is dat al 59%. Zij staan nu zelfs in de top 3.

Mijndomein biedt DNSSEC bij .nl

Bij alle .nl-domeinnamen van Mijndomein is standaard DNSSEC ingeschakeld. Hierdoor is de kans zeer klein dat je als bezoeker wordt omgeleid van een legitieme website naar een phishing website. Meer informatie staat op helpdesk.nl. Wil je een nieuwe domeinnaam aanschaffen met .nl? Check dan bij de domeinchecker of jouw naam er nog is.
Tabitha

Tabitha

Tabitha is Content Manager bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, webhosting en websites maken. Tabitha is kookgek, verslindt series en zit bij de lokale televisie en radio.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op


Uitgelicht