Het merkenrecht schenden met je domeinnaam

Systeem 9 februari 2010

Tjibbo Wind dacht een vriend te helpen door een domeinnaam vast te leggen voor zijn boerenbedrijf. Niet veel later ontving hij een brief met daarin het verzoek de domeinnaam over te dragen. Wind zou namelijk het merkenrecht schenden met de betreffende naam boerenlandzuivel.nl.

,,Een vriend van me heeft een boerenbedrijf, hij verkoopt zijn eigen zuivelproducten. We wilden voor hem een website maken en zagen dat de domeinnaam www.boerenlandzuivel.nl nog vrij was”, vertelt Wind, die de naam wel passend vond bij het bedrijf van zijn vriend.

 Na een week of twee ontving Wind echter een brief van een Zweeds bedrijf in ‘Online Brand Management’, dat de belangen behartigt van Ecomel BV, de handelsnaam van Friesland Campina voor biologische zuivel. ,,Mij werd vriendelijk verzocht de naam over te dragen aan Ecomel aangezien zij een zuivellijn hebben met de naam Boerenland.” De ondergetekende van de brief stelt dat Wind onrechtmatig gebruik maakt van de merknaam, die in handen is van Ecomel.

,,In de brief, die zowel per post als per mail is verstuurd, werd mij verzocht de naam binnen zeven dagen over te dragen. Zou ik dit niet doen, dan zouden er verdere stappen worden ondernomen, met kans op een rechtszaak.”

 Wind zag een eventuele rechtszaak niet zitten en droeg de naam over. Hij zegt het aan de ene kant ook wel te snappen. ,,We gebruiken de twee woorden boerenland en zuivel. Aan de domeinnaam zou een site worden gekoppeld met als doel ambachtelijke zuivel te verkopen. Dit raakt elkaar, Campina heeft namelijk hetzelfde doel. Volgens mij is het zo dat het langst geregistreerde merk voorrang heeft. Aan de andere kant heb ik ook gehoord dat wat betreft internet de regel geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. Maar zeker weten doe ik het niet. Ik ben wel benieuwd of ik enige kans had gemaakt.”

 Arnoud Engelfriet, ICT-jurist, vertelt dat Wind de juiste stap heeft genomen door de domeinnaam over te dragen:

Bij domeinnamen geldt “wie het eerst komt, die het eerst maalt”, maar het merken- en handelsnaamrecht is daar een belangrijke uitzondering op. Als een domeinnaam het merk of de handelsnaam van iemand anders bevat, dan kan die iemand daar vaak tegen optreden.

Merkenrecht geldt namelijk ongeacht het medium, of je de naam nu op papier gebruikt, op je winkelruit schildert of als domeinnaam inzet maakt niet uit. Wel moet de domeinnaam -en de site erachter- verwarring veroorzaken voor de merkhouder. Dat is altijd het geval als een concurrent er zijn producten mee gaat verkopen, maar als het geen concurrent is dan wordt dat moeilijker. De brandblusserfabrikant Ajax of de bedrijfskledingzaak KLM kunnen ajax.nl en klm.nl niet opeisen ondanks dat dat letterlijk hun merknaam in zit. Er kan geen verwarring ontstaan tussen hun merken en die domeinnamen, omdat de huidige houders daarvan in heel andere branches zitten.

“Boerenland” is inderdaad een merk van Campina, en een ander zuivelbedrijf mag die kreet dan ook niet gebruiken om haar eigen zuivelproducten te verkopen.

Het feit dat “boerenland” een bestaand woord is, maakt niet uit. Ook bestaande woorden kunnen een merk zijn. Denk aan bijvoorbeeld Randstad, Diesel of Gazelle. Allemaal doodnormale Nederlandse woorden die toch echt als merk beschermd zijn. Een uitzendbureau mag dan in de randstad gevestigd zijn, ze mag zich niet “Randstad” noemen. Zolang het woord maar niet wordt geclaimd voor de normale betekenis daarvan, is er merkenrechtelijk niets aan de hand. Een merk op “zuivel” zou niet kunnen, die producten ‘heten’ nu eenmaal zuivel en dat kan Campina -of wie dan ook- niet monopoliseren. Maar uit de brief van het merkenbureau blijkt dat zij geen bezwaar maken tegen het woord “zuivel”, alleen tegen het gebruik samen met “Boerenland”.

De vriend van Wind heeft inmiddels een andere domeinnaam vastgelegd: www.ambachtelijkezuivel.nl. Aan de website wordt nog gewerkt.
Systeem


nieuwste oudste meest gestemd
Hans
Gast
Hans

Ik snap niet dat zo’n groot bedrijf die naam niet zelf vastgelegd had…

Kan die vriend van Wind dan recht hebben op een overnamebedrag of vergoeding?

Lou
Gast
Lou

Ik heb een paar vragen omtrend dit verhaal.
1- Moet de naam van het merk echt geregistreerd staan, of is een vermelding bij de KVK dan al voldoende?
2 – En als je de domeinnaam alleen gebruikt om naar een andere website te forwarden, geld dan ook hetzelfde?
3- En als je alleen de domeinnaam hebt geregistreerd maar je publiceert er niets op, kan men dan alsnog de domeinnaam claimen?

Arnoud Engelfriet
Gast
Hans, als er sprake is van merkinbreuk of handelsnaaminbreuk dan mag je blij zijn dat je er vanaf komt zonder schadevergoeding te moeten *betalen* omdat je die domeinnaam had geregistreerd. Lou, ik zal proberen je vragen te beantwoorden. 1. Om een merk te hebben, moet je de naam of het logo registreren. De naam van je bedrijf is beschermd als je deze gebruikt, zelfs als hij niet bij de KVK ingeschreven staat. Maar die ‘handelsnaam’ mag je alleen inzetten tegen concurrenten die hun bedrijf ook zo noemen. Jij mag dus geen zuivelbedrijf beginnen dat Campina heet, want die handelsnaam is… Lees verder »
Bas
Gast
Bas

Ik wil nu de naam boerenlandzuivel.com vastleggen.
Niks mee doen, alleen vastleggen. Kunnen ze die dan ook opeisen?

maaike
Gast
maaike

@ Bas: dat was het geval bij boerenlandzuivel.nl. Alleen de domeinnaam was vastgelegd, er hing nog geen website aan. Na slechts enkele weken werd hij opgeeist. Dus ik denk dat het niet veel zin heeft om die naam vast te leggen.

Bas
Gast
Bas

Wat heeft dan het vastleggen van een naam voor nut.
De firma kan hem opeisen wanneer ie wil.
Ik probeer zelf al een poosje een domein los te peuteren waar al jaren niets meegdaan word.
Hij is alleen vastgelegd en ze doen er niets mee. Het is geen merk.
Kan ik die dan niet opeisen?

Webnavigator.org
Gast

Ik vind het vooral brutale arrogantie van zo’n groot bedrijf en heb er weinig respect voor, die multinational had ook een wat meer symphatieke weg kunnen bewandelen en de boer een aardige vergoeding hebben gegeven, laten we zeggen 50.000 euro. Wat dat betreft wel leuk dat Twitter naast de pot heeft gepist met het veel eerder geregistreerde twitter.nl !
Dat doodnormale woorden ook als merk geregistreerd zijn en niet meer door anderen mogen worden gebruikt is natuurlijk ook van de pot gerukt. De arrogantie van de macht bah.

Diederik
Gast
Diederik
Sorry, maar dit lijkt me een wat onwaarschijnlijk verhaal, was Wind inderdaad zo naïef of dacht iemand hier geld mee te gaan verdienen? Of is het een bedacht verhaal (nee toch?). Wind zal wel gegoocheld hebben neem ik aan, dan ziet hij snel genoeg dat BOERENLAND een merk is. Is er echt een boerenbedrijf vraag ik me af? De ICT jurist had misschien nog moeten vragen of de domeinnaamregistratie (c.q. website) niet ouder was dan de merkregistratie. Dan was het wel een beetje anders. Check in het vervolg de merkregistraties op http://register.boip.int/, het register van het Benelux Merkenbureau. De handelsnamen… Lees verder »
Lydia
Gast
Lydia
Het is vooral een kwestie van geld en macht. Wij hebben een goed ict product /idee ontwikkelt voor een groot bedrijf. Dat ons kleine 1-pitter een grote worst voor hield en vertelde dat er geen budget was. Wij zagen het als een investering. We kwamen op het idee om ons product veel breder neer te zetten, zonder dat dit extra zou kosten. Het zou voor alle partijen een win-win situatie zijn. Maar heilige huisjes laten zich niet zomaar omschoppen. En men wilde niet meewerken. Inmiddels hadden ze genoeg van ons geleerd om het zelf na te maken…. We hebben ons… Lees verder »
Arthur
Gast
Arthur
Hallo, Volgens mij is dit ook voor mij relevant. Ik heb deze week 3 domeinnamen aangevraagd. o.a. atomicenergy.nl de 2 anderen zijn ongeveer hetzelfde. Later kwam ik erachter dat er een merk (BBIE) drankje bestaat genaamd Atomic Energy Drink. De domeinnamen had ik doorverwezen naar mijn website, die niets met Atomic te maken heeft. Dit heb ik nu meteen veranderd. De websites zijn nu leeg. Ben verder niet van plan om met dit bedrijf te concurreren. Begrijp ik goed dat als ik de domeinnaam zou willen parkeren en later zou willen verkopen dat dit als een publicatie geldt en dus… Lees verder »
Ewout
Gast

Het vastleggen van een domeinnaam waarin de naam van een ander bedrijf of product voorkomt is op zichzelf niet strafbaar. Het is alleen mogelijk dat die ander vroeger of later de domeinnaam claimt, omdat deze rechten kan doen gelden op die naam. Dan bestaat de mogelijkheid dat u de domeinnaam moet opgeven. Als de andere partij geen claim doet, dan is er geen vuiltje aan de lucht.

john de vreugd
Gast
goedendag ik heb het zelfde probleem, ik heb 2 jaar geleden het domeinnaam http://www.airco-dokter.nl geregistreedt. Nu komt iemand op de proppen met een handels naam Air-Co Dokter, en wil dat ik stop met mijn site. Wij zijn een groep met 3 bedrijven die allen anders heten en ook onder een andere naam handelen dan de airco-dokter. Wij doen ook auto airco’s en de Air-Co dokter doet koel installaties en geen auto airco’s. verder heeft dit bedrijf geen website en is niet actief op internet. verder Onderzoek op internet zijn er in amerika airco dokters en ook in belgie, ben ik… Lees verder »
Hans
Gast
Hans
Geachte heren, Ondanks dat ik op een ouder stuk reageer wil ik toch mijn verhaal hier kwijt. En hoop ik spoedig een antwoord. Want mijn gestelde deadline is dicht bij. Ik heb een leverancier in China zitten waar bij ik een verklaring heb dat ik het een recht heb om zijn producten onder zijn naam te mogen verkopen hier in Nederland. Hierop heb ik mijn domeinnaam aangevraagd merknaam.nl. Na haast een jaar krijg ik een brief van een Duits advocaten bureau. Deze stelt dat zijn cliënt een het eenrecht heeft op het gebruik van het merknaam. Alle papieren er bij.… Lees verder »
Henkjan
Gast

@ Hans

Antwoord van onze Jurist: De Chinese fabrikant kan die toestemming niet geven! Alleen de houder van het Europese merk kan dat. De import uit China is dus per definitie illegaal.

De vraag is dus even: waarom denkt de Chinees dat hij dit kan zeggen, en hoe verhoudt die Europese merkhouder zich tot de fabrikant?

Hans
Gast
Hans
Het Duits bedrijf is nu in het bezit van het merknaam. Hij heeft het geregistreerd bij HARMONIZATION IN THE INTERNAL MARKET – TRADE MARKS AND DESIGNS. Hierdoor heeft hij het recht om deze naam te voeren. De aanvraag is voor dat ik het domeinnaam heb aangevraagd. De definitieve toewijzing is 2 maanden na de registratie van het domeinnaam. Daarbij heeft hij nu in eens een contract die gedateerd is van eerder dan mijn aanvraag van het domeinnaam. Waar van ik zeker weet dat dit document niet langer bestaat dan een paar weken. maar goed bewijs dat maar. Namelijk in diverse… Lees verder »
Henkjan
Gast

@ Hans

Ik heb je vraag doorgestuurd naar onze jurist. Ik verwacht een spoedig antwoord.

Henkjan
=

Peter
Gast
Ik heb in 2008 de naam co2service.eu geregistreerd. ik werkte in die periode bij een bedrijf die een dochterfirma had codiservice B.V. Door een conflict was ik genoodzaakt na 12 jaar een juridische strijd met het bedrijf aan te gaan. na een halfjaar touwtrekken en een uitspraak rechter heb ik een concurentie beding gekregen en een ontslag vergoeding. Nu beweren ze dat ik met de website hun commercieel belang schaad. Als ik de naam ontleed zou DI latijns zijn voor twee. De site of domeinnaam was nog geen punt bij de rechter daar ik er ook geen activiteiten mee deed.… Lees verder »
rené
Gast
rené

Hallo,
Stel dat ze met jouw domeinnaam een blad uitbrengen terwijl ik het eerder heb laten registreren.
Mijn domeinnaam heb ik twee jaar geleden aangevraagd en ik kwam vorige maand achter dat ze mijn domeinnaam als handelsnaam hebben gebruikt.
Mogen ze dat zomaar doen.
Kan ik ze dan aanklagen of ben ik dan de pineut.
wat moet ik doen…..
help.

gr. René

Eefje
Gast
Eefje
Hallo, Wie kan mij informatie geven over het volgende; Februari 2011 heb ik 3 domeinnamen vastgelegd van “‘een concept” wat een collega ondernemer (ver uit mijn regio) in zijn zaak organiseert en wat mij ook erg leuk leek om te doen. Tot mijn verbazing waren de domeinnamen nog vrij en heb ik deze geclaimd. Doordat ik momenteel ook erg druk met andere zaken ben is het organiseren van dit concept op een laag pitje blijven staan. Enige weken geleden werd er met mij contact opgenomen door een totaal andere partij die dit concept in de markt wil gaan zetten en… Lees verder »
Henkjan-de-Krijger
Gast

@ Eefje,

Je staat volledig in je recht en hoeft de domeinnaam niet af te geven. Als er uiteindelijke dagvaardingen e.d. zouden komen staan we je bij met verder juridisch advies.

Je kunt me eventuele details mailen op henkjan@mijndomein.nl Succes!

ragim
Gast
ragim

Hoi..
domeinnaam: veryimportantbullyskennel
de X kennis heeft veryimportantbullykennel (zonder S) geregistreerd bij Kvk (Kamer van koop handel )

ik heb de volgende probleem

heb een domeinaam vast laten zetten…
alleen heeft nu een kennis deze naam bij de KvK laten registreren na dat ik de naam bij de domeinaam heb geregistreerd..
heb hem benadert alleen wil hij deze niet veranderen..

wie heeft er nu zijn gelijk..
ik die ruim voor de tijd de naam heb geresteerd en hij 2 maanden later pas bij de KvK…?
we hebbende zelfde bedoelingen met de domeinnam..

Met vriendelijke groet,

Ragim en Simone

Anoniem
Gast
Anoniem
Hallo, Ik zit ook met een aantal vragen waar ik mijn vraagtekens bij heb. In 2009 heb ik mijn eigen domeinnaam geregistreerd, een .com naam. Onlangs kwam ik de dezelfde ‘naam’ (welke ik gebruik voor mijn website) tegen als .nl domein. Omdat ik graag dit domein wilde gebruiken had ik direct contact opgenomen met de website, en na wat heen en weer gemail met de eigenaar stelde hij 140 euro voor, voor een overname van het .nl domein. Nu zit ik in een dubio of ik wel/niet al ingaan op dit bod. Aangezien ik er niet heel erg van ben… Lees verder »
Ewout
Gast
Ewout

Ik weet natuurlijk niet om welke domeinnaam het gaat, maar 140 euro voor het overnemen van een bestaande domeinnaam is nog niet eens zoveel. Natuurlijk heeft de eigenaar waarschijnlijk minder betaald voor deze domeinnaamregistratie, maar daar gaat het niet eens om.
Wellicht heeft de eigenaar deze domeinnaam al langer (waardoor hij dus meerdere jaren voor de domeinnaam heeft betaald), en daarnaast vertegenwoordigt een domeinnaam gewoon een bepaalde waarde. Er zijn domeinnamen die voor duizenden of zelfs honderdduizenden euro’s worden verkocht, dus de gevraagde prijs zegt niets over wat de eigenaar voor deze domeinnaam heeft betaald.

Irene
Gast

Beste,

Ik heb deze week een mail ontvangen van iemand die een bedrijf vertegenwoordigd in zweden nl. Zound Industries. Hij claimt het domeinnaam. Domeinnaam is geregistreerd in 2011 en het merk coloud is geregistreerd in de Beneluxregister in 2012. Wel is het zo dat internationaal het merk geregistreerd staat sinds 2009. Is dit waar en moet ik het domeinnaam afstaan?
Help want ik weet niet wat ik moet doen.

Groet,
Irene

Ewout
Gast
Ewout

@Irene,

Als zij een beroep doen op het merk dat sinds 2009 is geregistreerd, is de kans inderdaad groot dat je de domeinnaam moet afstaan. Zo werkt het helaas bij merkenbescherming.

de Ondernemer
Gast
de Ondernemer
Beste lezers, Ik heb sinds juni 2012 een domeinnaam www.***.nl in bezit. Een Belgisch bedrijf had in het Beneluxregister sinds 2002 het gedeelte *** geregistreerd aangemeld als merknaam. Deze registratie is echter in 2011 verlopen. Het bedrijf heeft vervolgens in 2011 een uitgebreidere merknaam geregistreerd. Stel bijvoorbeeld: het was Miele, en na het verlopen van deze merknaam werd een nieuwe merknaam Miele Wasautomaten geregistreerd. Het bedrijf is in bezit van mijn domeinnaam in de extensies: .com en .be en .eu. Ik heb begin 2012 hen voorgesteld een Nederlandse vestiging in samenspraak met hen op te zetten, gezien ik weet dat… Lees verder »
Frank
Gast
Frank
bste lezers, Vraagje, Wij hebben een bedrijf in olievullingen en tafelverlichting. Nou hebben wij al een aantal domeinnamen geclaimd en gebruiken wij olievullingen.nl al een tijdje. Met het googlen zag ik dat .com ook geclaimd was (stom hebben wij niet gedaan). Er draait nog geen site, maar ze zijn aan het werk met joomla.. Heb ook het idee dat ze van plan zijn deze domein door te linken naar hun (onze concurrerend) website. Kunnen wij deze naam opeisen? of moet er gewacht worden op de activiteiten die zij op deze naam gaan verrichten. Bij het eerste belletje kregen wij een… Lees verder »
Hofman
Gast
Hofman

Hallo,
Ik heb bij een merken Bureau een Chinees merk geregistreerd. Met 2 redenen.

1 ik maak reclame voor hun merk en wil voorkomen dat iemand anders met meer poen er straks mee vandoor gaat.

2 Ik pas met toestemming een product van hun aan (vervang verbrandingsmotor voor elektromotor). maar merk blijft hetzelfde.

Nu is het zover dat er een bedrijf is die meer geld heeft en het Chinese product onder een andere naam in Nederland verkoopt. het Chinese bedrijf claimt nu mijn merkregistratie!

Wat zijn mijn rechten?

Alvast bedankt voor uw reactie

peter
Gast
peter
Het volgende is het geval, in 2011 heb ik een .com domein ( laat ik als voorbeeld even nemen fashionbabe.com welke nu overigens ook te koop staat) op een veiling kunnen kopen voor een redelijk bedrag. Dit domein was al 10 jaar in gebruik geweest. Ik heb zelf het domein eind 2011 in gebruik genomen. Daarnaast gebruik ik de de naam van het domein ook als type omschrijving voor mijn modellenwerk. Dus met het voorbeeld “Tina Fashionbabe” dit staat ook op de site zo vermeld. Nu komt er een ander model wat claimt dat fashionbabe van haar is, omdat zij… Lees verder »
couvee
Gast

hoi als er misbruik word gemaakt via u site wil ik weten waar ik moet aankloppen,
mijn kinderen staan op deze bovengenoemde site, mijn kinderen willen niet onbeveiligd op internet staan.
en ik wil niet dat zij blootgesteld worden aan pedofielen en verkrachters.
iedereen kan deze fotos zien.
Ik heb het ouderlijke gezag en wil dat deze site meteen er af word gehaald word het niet verwijdert ga ik een aanklacht indienen bij de politie en de rechter ik wil dat mijn kinderen van internet gehaald worden.Uitgelicht