Ransomware Petyawrap in omloop: wees voorzichtig

Tabitha 28 juni 2017

Voor de tweede keer in korte tijd waart een computervirus rond waardoor ook in Nederland al verschillende bedrijven plat liggen. Deze ransomware Petyawrap blokkeert toegang tot je bestanden totdat je betaalt hebt. Het belang om goed om te gaan met veiligheid van je systemen, wordt steeds groter.

Het virus is begonnen in Oekraine waar onder meer het netwerk van de overheid plat ligt. Ook zijn  netwerken van banken, energiebedrijven en  van het vliegveld in Kiev getroffen. Gisteren kwamen er berichten dat naast andere landen zoals Rusland, ook verschillende bedrijven in Nederland zijn aangevallen, waaronder een containerbedrijf  in de Rotterdamse haven en pakketbezorger TNT. Zelfs de politie sluit een deel van haar website om een aanval te voorkomen.

Ransomware PetyaWrap

Ransomware ‘gijzelt’ als het ware je computer. Totdat je hebt betaalt, kan je er niets meer mee doen. Heel vervelend, maar het gebeurt steeds vaker en de virussen worden steeds gevaarlijker. Deze nieuwe ransomware lijkt nog ‘beter’ dan die van vorige maand. WannaCry werd bijna per toeval gestopt. Voor het nieuwe virus gaat de naam PetyaWrap veel rond, dat is een variant van Petya, ransomware die al bestaat sinds 2015.

Dit kan je doen

Is je systeem eenmaal geïnfecteerd, dan is het moeilijk om er iets te doen. Vooralsnog is het advies voor ransomware PetyaWrap je computer direct uit te zetten en hulp te vragen van een expert. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen.  Zorg dat je er alles aan doet om een infectie te voorkomen. Bijvoorbeeld door:

  1. Installeer updates altijd zo snel mogelijk. Vaak zorgen de makers van jouw computersysteem en virusscanners dat ze de nieuwste virussen kunnen tegenhouden. Update je niet, dan kunnen hackers makkelijker op jouw computer komen. Let op: dit geldt ook voor je mobiele telefoon!
  2. Gebruik antivirusprogramma’s. Schakel bijvoorbeeld Windows Defender in als je een Windows-systeem hebt.
  3. Maak regelmatig back-ups van je bestanden. Zo kan je altijd nog oudere versies terugkrijgen als je computer besmet is en dan ben je niet alles kwijt.
  4. Open niet zomaar e-mail en zeker geen bijlages van mensen die je niet kent. Controleer altijd of je het e-mailadres van de afzender herkent. Krijg je een vreemde e-mail van iemand die je kent, een bericht dat er een beetje gek uitziet, open hem dan niet en open geen bijlages.
  5. Wees voorzichtig met wachtwoorden en maak ze niet te makkelijk. Pas ze ook regelmatig aan. Of gebruik wachtwoordgenerators zoals LastPass.
  6. Bij twijfel, vraag een expert. Bijvoorbeeld de ICT-helpdesk van jouw organisatie.

Bij Mijndomein staat veiligheid en betrouwbaarheid voorop. We hebben goede voorzieningen om hacks te voorkomen. Onze spam- en anti-virusfilters laten zo min mogelijk rommel door, zodat jij daar geen last van hebt. Je kunt er zelf ook van alles aan doen om je website veilig te houden. Want het is belangrijk om gezamenlijk alert te blijven.
Tabitha

Tabitha

Tabitha is Content Manager bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, webhosting en websites maken. Tabitha is kookgek, verslindt series en zit bij de lokale televisie en radio.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op


Uitgelicht