Een domeinnaam verkopen

Laura 20 juni 2022

Als je een domeinnaam niet meer gebruikt die erg populair is dan kun je deze verkopen. Er bestaan diverse manieren om dat te doen, waar moet je op letten?

Wanneer je een domeinnaam hebt geregistreerd dan is deze domeinnaam jouw eigendom tot de registratie verloopt. Wanneer je de domeinnaam niet meer gebruikt en iemand anders wil deze domeinnaam van jou overnemen voordat de registratie verlopen is dan kun je de domeinnaam aan de andere partij verkopen. In dit artikel leggen we je uit hoe het verkopen van je domeinnaam in z’n werk gaat en waar je aan moet denken wanneer je deze stap wilt nemen.

Een domeinnaam verkopen: wat moet je weten?

Jaarlijks worden duizenden domeinnamen verkocht door bedrijven en particulieren. Als je zelf geen gebruik meer maakt van een domeinnaam kun je deze verkopen aan iemand anders. Allereerst is het dan belangrijk om te weten waar de domeinnaam geregistreerd is. Een .nl domeinnaam wordt namelijk op een ander register geregistreerd dan een .com domeinnaam.

Een domeinnaam kun je te koop aanbieden met een advertentie, zoals je bijvoorbeeld ook spullen op Marktplaats kunt verkopen. De advertentie plaats je op een digitaal marktkraampje voor domeinnamen, hier zijn een aantal websites voor; zoals dan.com of domeinstock.nl. Je kunt op deze websites gratis een advertentie plaatsen. Wanneer je jouw domeinnaam via de website verkoopt betaal je echter wel een commissie aan de website. Dit bedrag is afhankelijk van het verkoopbedrag.

Jouw domein te koop aanbieden kan op verschillende websites

Er zijn ook andere manieren om jouw domeinnaam te verkopen. Zo kun je bijvoorbeeld ook zelf proactief bedrijven of particulieren benaderen die in hetzelfde vakgebied actief zijn. Zeker wanneer je een domeinnaam hebt die goed scoort op zoekmachines en het een domeinnaam is die generiek genoeg is om door te verkopen. Het kan uiteraard ook voorkomen dat je zelf benaderd wordt door een partij om jouw domeinnaam aan hun te verkopen.

Wanneer je een partij hebt gevonden die jouw domeinnaam wilt kopen dan kun je bij het register van jouw domeinnaam aangeven dat de domeinnaam een nieuwe eigenaar zal krijgen en welke gegevens zij kunnen noteren van de nieuwe eigenaar. Het register zal de geregistreerde gegevens dan aanpassen en de rechten van de domeinnaam zullen overgeschreven worden naar de nieuwe eigenaar. De koper hoeft daarna niets meer te doen om de domeinnaam te registreren. De betaling van de verkoop dien je te doen buiten het register om, het register is namelijk niet gemoeid met de eventuele betaling.

Hoe bepaal je de prijs voor een domein?

De prijzen van een bod op een domeinnaam kan erg variëren. De prijs kan liggen tussen 1 euro tot wel duizenden euro’s. Het gaat hierbij om vraag en aanbod. Wanneer er meerdere partijen geïnteresseerd zijn in jouw domeinnaam dan kan de prijs natuurlijk oplopen door biedingen. Maar als je een advertentie wil plaatsten op één van die eerdergenoemde websites dan is het handig om alvast een prijs te noemen in jouw advertentie. Hoe bepaal je de prijs van de domeinnaam die je te koop wilt aanbieden?

De waarde bepalen van jouw domeinnaam

Waarde van je domeinnaam bepalen

De eerdergenoemde websites waar je jouw domeinnaam aan kunt bieden kunnen je helpen om de waarde van jouw domeinnaam te bepalen. Je kunt door hun een domeinwaardebepaling laten uitvoeren tegen betaling. Er zal dan een analyse gedaan worden met behulp van relevante marktindicatoren en andere factoren om te bepalen wat een gangbare prijs zal zijn voor het aanbieden van jouw domeinnaam. Je kunt natuurlijk ook zelf een waardebepaling doen door een marktonderzoek uit te voeren en zo de prijs te bepalen van jouw domeinnaam.

De waarde die je vaststelt voor jouw domeinnaam hoeft niet daadwerkelijk te prijs te zijn die wordt betaald voor jouw domeinnaam. Er kan namelijk geboden worden op jouw domeinnaam wanneer er meerdere geïnteresseerden zijn. Door meerdere biedingen kan het natuurlijk gebeuren dat de daadwerkelijke prijs van de verkoop een stuk hoger ligt dan de vooraf vastgestelde prijs in de advertentie.

Onderhandelen over de domeinprijs

Wanneer je gaat onderhandelen over de prijs van een domeinnaam dan is het belangrijk voor jezelf om vast te stellen wat je maximaal wilt betalen of wat je minimaal wilt ontvangen voor de domeinnaam. Zo weet je zeker dat je niet te veel zult betalen voor een domeinnaam, of dat je te weinig krijgt voor de verkoop van jouw domein. Als je zelf niet goed bent in onderhandelen dan kun je de onderhandelingen laten doen door een specialist, een broker. Wanneer je een broker in dienst neemt dan is het belangrijk om aan te geven welke ruimte deze heeft voor de onderhandelingen.

Maak duidelijke afspraken over zaken als de betaling

Maak goede afspraken met de andere partij

Als er een prijs is afgesproken met de andere partij dan kan de domeinnaam overgedragen worden. We raden aan om bij de verkoop een koopovereenkomst op te stellen en alle afspraken hier duidelijk in te vermelden. In deze koopovereenkomst dienen de contactgegevens van beide partijen genoemd te worden, de afgesproken prijs en de datum van overdracht. Daarnaast is het belangrijk om te vermelden welke afspraken er zijn gemaakt over de betaling en wie welke stappen voor de overdracht zal ondernemen. Een dergelijke koopovereenkomst kan opgesteld worden door jurist die gespecialiseerd is in domeinnaamrecht.

Voor het afhandelen van de betaling kun je gebruik maken van diensten als escrow.com. Op deze website kun je een veilige transactie uitvoeren zodat de koper en verkopen veilig zijn. Bij gebruik van deze website stel je de afspraken op voor beide partijen en kan de koper de betaling al klaarzetten. Daarna zal de verkopende partij de domeinnaam overdragen. Bij ontvangst zal de koper aangeven dat deze de domeinnaam in goede orde heeft ontvangen en zal vervolgens de betaling worden vrijgegeven aan de verkopende partij.

Wil je meer weten over de verkoop van een domeinnaam en wil je één van onze specialisten spreken? Neem dan contact op met onze domeinnaam specialisten via onze helpdesk.




Laura




Uitgelicht