3 redenen om reCAPTCHA te gebruiken

Bij het lezen van deze titel kunnen je gedachten 3 kanten op gaan: 1: ja joh, dat ken ik wel. 2: och, wat was dat ook alweer? Of 3: huh? Hoor je bij de eerste groep, dan gebruik je reCAPTCHA waarschijnlijk en heb je niet verder geklikt om de blog te lezen. Want deze blog is bedoeld voor mensen met een website die in groep 2 of 3 zitten. Want als je nog geen reCAPTCHA gebruikt op bijvoorbeeld je contactformulier of comments onder een blog, dan overtuig ik je graag.
1. Voorkom misbruik door spambots
De vele voordelen van internet hebben ook nadelen. Spam is bijvoorbeeld zo’n nadeel en vooral heel irritant. Een groot deel van de spam wordt verzonden door spamrobots. Die zijn ooit door een mens gemaakt en maken nu het leven van veel internetters zuur. Maar jij kunt dat voorkomen. Zorg dat je website veilig is en begin bij het contactformulier. Die bots speuren namelijk het internet af op zoek naar onbeveiligde webformulieren. Vinden ze er eentje, dan gebruiken ze zo’n formulier om spam mee te versturen.
Waarom dan, zou je denken. De bouwers die achter deze spambots zitten, verkopen de e-mailadressen die ze via spambots krijgen. Of ze gebruiken het zelf om ongevraagde reclame te sturen naar een grote groep mensen. En wie weet, gebruiken sommige hackers spamrobots ook wel om je computer te infecteren met malware of ransomware.
Je kunt je contactformulier in ieder geval beveiligen door de juiste afzender in te voeren. En dus door reCAPTCHA toe te voegen.
2. Irritante puzzels oplossen hoeft niet meer
ReCAPTCHA is een beveiligingsvorm van Google die checkt of een echt mens een webformulier invult of een spambot. Nu hoor ik je denken, zijn dat die irritante puzzels die je moet oplossen? “Klik alleen de plaatjes aan met verkeersborden” of “zet de lijnen op de juiste rij” enzovoorts. Ja, dat was het vroeger. Die manier van controleren of je een robot bent, is gelukkig niet altijd meer nodig. Je hoeft nu meestal alleen nog maar een vinkje aan te klikken. Nog beter, er is inmiddels een onzichtbare versie van reCAPTCHa waardoor bezoekers van je website helemaal niets meer hoeven te doen. Hoewel we reCAPTCHA vroeger nog wel een risico vonden omdat bezoekers soms sneller stopten met het invullen van een formulier, is dat nu dus niet meer zo. Met reCAPTCHA hoef je je dus geen zorgen te maken over de robots. Alhoewel…
Deze robot omzeilt de reCAPTCHA
3. reCAPTCHA stel je eenvoudig in
Maar is het dan niet ingewikkeld om reCAPTCHA te gebruiken? Nou, het is gratis. Iedereen mag het dus zo gebruiken. En als je een beetje weet hoe je een website bouwt, heb je het zo geïntegreerd. Gebruik je WordPress, dan vind je op onze helpdesk een complete uitleg. Daar staat ook meer over WordPress contactformulieren instellen in het algemeen. Heb je Mijndomeins Websitemaker, bekijk dan gewoon even het filmpje hieronder en je hebt je contactformulier met een paar klikken beveiligd.
Heb jij nog meer tips over het gebruik van reCAPTCHA? Laat ze dan hieronder achter.