5x online video op je website

Je komt het tegenwoordig overal op internet tegen: video. En niet zomaar, want veel mensen geven de voorkeur aan video boven tekst. Iedereen met een een beetje nette smartphone kan al een leuk filmpje maken, dus wordt online video steeds normaler. Maar heb jij ook al online video op je website staan? Ik geef je 5 tips om een start te maken. Voor bedrijven, maar ook als je je website ergens anders voor gebruikt. Want we willen allemaal meer websitebezoekers, nietwaar?
1. Over ons
Van het woord ‘bedrijfsfilm’ krijg ik soms een beetje de kriebels, maar dat is eigenlijk wel een slimme manier om te beginnen met online video op je website. Want in een bedrijfsfilm vertel je wie je bent en wat jou speciaal maakt. Een film over jouw bedrijf, je website of jou zelf, kan heel persoonlijk zijn. En video is uitermate geschikt om je websitebezoeker dichterbij te brengen. Maak een leuk filmpje van jezelf en de bezoeker bouwt meteen een band met je op. Dat maakt de kans groter dat hij of zij daarna weer terugkomt of zelfs, als je iets verkoopt, je product aanschaft.
Voor nieuwe medewerkers is een vorm van een over ons-video ook aansprekend, want die leren je bedrijf direct beter kennen. Zo staat er op onze vacaturesite een filmpje van een van onze hackathons om te laten zien wie we zijn en wat we doen. Een over ons-filmpje kan je zelf maken met je smartphone of professioneler aanpakken en iemand inhuren om een echt bedrijfsfilm te maken.
2. Productvideo’s
Wist je dat online shoppers bijna twee keer zo snel een product kopen als ze een video hebben gezien? Consumenten hebben een grote voorkeur voor video boven tekst als het gaat om productinformatie. Productvideo’s zijn dus een slimme manier voor bedrijven om meer te verkopen. Zeker als je echt producten verkoopt, dan kan je ze gewoon laten zien en de voordelen tonen. Met diensten is het wat moeilijker, omdat je dan meer moet uitleggen en minder kunt laten zien. Maar ook dan kun je er wel iets mee. Met een omweg doen wij dat bijvoorbeeld met de video’s van ‘Dit is mijn domein’, waarin klanten ook vertellen hoe ze hun product gebruiken.
3. Live streamen en daarna op je website plaatsen
Live streams worden steeds populairder. Als streamer heb je direct contact met je publiek en het is met de huidige techniek eenvoudig te doen. Zeker via sociale media zoals YouTube of Facebook. Je kunt verschillende kanten op met live online video. Bijvoorbeeld door tijdens evenementen live uit te zenden zodat je volgers er ook iets van meekrijgen. Of heb je een lancering van een nieuw product, waarom stream je dat niet live? Live streaming is ook een slimme optie voor q&a’s. Je volgers kunnen vragen stellen die jij direct beantwoordt. Wij hebben bijvoorbeeld al verschillende q&a’s gegeven op Facebook over onze Websitemaker.
Een andere vorm van live streaming is een demo geven van je product. Dat is een beetje een langere productvideo maar je geeft hierin ook ruimte aan kijkers om vragen te stellen. Zo’n demo gaven wij bijvoorbeeld over e-mail en Websitemaker en die video’s hebben we naderhand op onze website geplaatst.
4. Headervideo of background video
Bewegend beeld kan je ook plaatsen als je een homepage aan het maken bent. Je kunt natuurlijk kiezen voor een ‘normaal’ vaststaande foto in je header (bovenaan je homepagina) zoals op mijndomein.nl. Of een slider, die een paar foto’s achter elkaar laat zien, zoals op onze vacaturesite. Ga je nog een stapje verder, met in plaats van een foto, een video van zo’n 20 seconden, dan ben je er helemaal. Dat geeft soms net wat extra actie aan je website en kan ervoor zorgen dat bezoekers langer blijven hangen. Het ziet er ook gewoon mooi uit natuurlijk ;). Wij deden dit afgelopen november tijdens Black Friday. Let erop dat zo’n video niet té afleidend is en nog wel je hoofdboodschap ondersteunt.
5. Vloggen
Ja, ik moet deze toch echt even noemen. Vloggen is natuurlijk hartstikke hip, maar dat is omdat het werkt. Vloggen is een eenvoudige manier om jou als website of bedrijf neer te zetten. Je komt net als bij de over ons-video veel dichterbij de bezoeker van je website en houdt ze up-to-date. Heb je vaak last van writers block en lukt het je maar niet om een blog te schrijven (ondanks deze tips)? Probeer het dan eens met vloggen. Soms is iets vertellen namelijk veel eenvoudiger en sneller dan schrijven. Je plaatst je vlogs natuurlijk op sociale media, maar ze kunnen ook gewoon op je website. Voor websitebezoekers die je nog niet hebben gevonden op sociale media een mooie manier om je te leren kennen. En misschien ook wel een reden voor ze om je te gaan volgen.
Praktische tips om online video te gebruiken op je website
Een video toevoegen op je website kan via webhosting, maar daardoor kan je website wel trager worden. Ons advies: upload een filmpje via sites die ervoor gemaakt zijn, zoals YouTube of gebruik Facebook om je video mee te uploaden. Hoe je zo’n video dan op je website plaatst, is eenvoudig te Googlen. Heb je een WordPress-website en gebruik je YouTube, bekijk deze video dan eens:
Wist je trouwens dat een websitebezoeker binnen 3 seconden beslist of hij een video verder wil kijken? Maak daarom geen lange intro, maar begin direct met je verhaal zodat je de kijker kunt vasthouden. Over de lengte van video’s wordt veel geschreven, maar het belangrijkste om te onthouden, is dat je het kort en krachtig houdt. Leef je net als bij het maken van de rest van je website in in de kijker: wat wil hij of zij weten?
Er is nog veel meer te vertellen over hoe je online video maakt, maar daar ga ik misschien binnenkort nog wel op in. Heb jij ook nog een tip, laat die dan hieronder achter.