Hoe maak je een affiliate marketing website?

Victoria 10 maart 2023

Misschien heb je het al eens gezien op social media of heb je vrienden er over horen praten: affiliate marketing en passief inkomen. In het verleden hadden alleen doorgewinterde marketeers toegang tot affiliate marketing. Tegenwoordig is het, met de juiste strategieën en inzet, voor veel meer mensen mogelijk om een affiliate marketing website te bouwen.

Bij Mijndomein leggen we je daarom graag uit wat affiliate marketing is en geven we enkele tips die je helpen bij het maken van je eigen affiliate website. Door de juiste strategieën te gebruiken, zoals het aanbieden van relevante content, het creëren van een aantrekkelijke website en het gebruik van affiliate marketingnetwerken, kun je je website laten groeien en een passief inkomen genereren.

Waarschuwing: verwacht géén plotselinge rijkdom; affiliate marketing kost veel tijd, doorzettingsvermogen en toewijding als je wilt slagen. Onderweg zul je regelmatig tegen onzekerheid en onduidelijkheden aanlopen, maar als je de juiste stappen volgt, kun je een succesvolle affiliate website maken. Succes!

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij affiliates (adverteerders) advertenties plaatsen om mensen te werven voor bedrijven of producten. Het concept is eenvoudig: bedrijven of producteigenaren belonen affiliates voor elke klant of verkoop die ze genereren. Als je een affiliate bent, plaats je advertenties op je website, blog of socialmedia-account. Als je bezoeker vervolgens op de link klikt en een gewenste actie uitvoert, zoals het aanmelden voor een formulier of het kopen van een product, ontvang je een commissie. Als je op een succesvolle manier producten bij je publiek promoot, kun je zo een passieve inkomensstroom opbouwen met affiliate marketing. Het is een win-winsituatie. Bedrijven en producteigenaren krijgen de kans om hun producten of diensten te verkopen en affiliate marketeers verdienen geld door hun kennis te delen met anderen.

Aan de slag met affiliate marketing

Als je met affiliate marketing aan de slag gaat, is het belangrijk om te bedenken wat je kan bijdragen of kan betekenen voor je lezers en doelgroep. Nu er zoveel online te vinden is, heeft Google meer nadruk gelegd op kwaliteit dan op kwantiteit. Het is veel beter om één goed opgesteld artikel te maken dan 10 slecht geschreven artikelen. Denk na over welke onderwerpen je goed kent of welke ervaringen je kunt delen. Als de inhoud goed is, dan heeft je website veel meer kans van slagen.

Kies een niche

Een niche is een specifiek onderwerp waar je je op focust. Bij het kiezen van een niche is het ook belangrijk om rekening te houden met de concurrentie voor affiliate-websites in die niche. Kijk naar hoeveel concurrentie er is, hoe moeilijk het is om boven de concurrentie te komen en hoeveel potentieel je hebt om geld te verdienen met je website. Als je een niche kiest die te veel concurrentie heeft, is het moeilijk om je website bovenaan de zoekresultaten van Google te krijgen. Als je een niche kiest waar weinig concurrentie is, is het tegelijkertijd weer moeilijker om verkeer naar je website te genereren. Zorg ervoor dat je een goede balans vindt tussen concurrentie en potentieel om geld te verdienen.

Niche- en autoriteitwebsites

Het is belangrijk om te weten dat er twee verschillende soorten websites zijn waar je uit kunt kiezen: niche- en autoriteitwebsites. Niche-websites zijn erg specifiek en gericht op een specifiek set van keywoorden of op een oplossing voor een specifiek probleem. Niche-sites zijn goedkoper om maken, maar kunnen moeilijk uitgebreid worden en is er een limiet met hoeveel je kunt verdienen met zo’n website. Autoriteitwebsites zijn uitgebreider en hebben meer rubrieken en aanbod. Het bouwen en rangschikken van deze websites is moeilijker dan andere soorten websites. Maar ze kunnen je dan ook op termijn meer geld opleveren. Als je net begint, is het een goed idee om websites te maken die zich richten op één onderwerp. Zo kun je meerdere websites bouwen en er geld mee verdienen.

Voorbeeld van affiliate autoriteit website

Debeste.com is een affiliate website die gespecialiseerd is in reviews van een breed scala aan producten. De website is niet gericht op een specifieke niche, maar biedt reviews en beoordelingen van veel verschillende soorten producten. Or bestsmartdevice.nl is website wijdde het thema slimme apparaten.

Kies een goede domeinnaam

Een goede, sprekende domeinnaam is belangrijk. Een domeinnaam is je online visitekaartje, het is de eerste indruk die je maakt bij potentiële bezoekers. Een goede domeinnaam helpt je om meer verkeer naar je website te trekken, je klanten te binden en je merk te versterken.

Een goede manier om een domeinnaam te vinden is door te brainstormen. Begin met een lijst met belangrijke kernwoorden. Dit zijn woorden die verband houden met je niche. Vervolgens maak je een lijst met secundaire woorden; woorden die niet specifiek verband houden met je niche, maar wel leuk klinken, iets persoonlijks hebben of die goed passen bij de kernwoorden. Als je deze lijsten hebt, kun je deze combineren om je eigen domeinnaam te creëren. Als je een lijst hebt met vier of vijf domeinnamen die je leuk vindt, kun je bij Mijndomein gemakkelijk controleren of deze domeinnamen nog beschikbaar zijn én direct vastleggen.

Tip: Laat AI (Artificial Intelligence) je helpen met het vinden van een nieuwe naam. De website Namelix biedt gebruikers een eenvoudige manier om korte, herkenbare bedrijfsnamen of domeinnaam te genereren. Deze tool is volledig gratis.

Kies een CMS en webhosting

Nadat je een domeinnaam hebt gevonden, is het belangrijk dat je een goede website builder/CMS kiest. De meest populaire CMS is WordPress. Volgens recente gegevens zijn maar liefst 38% van alle websites op het internet gemaakt met WordPress. WordPress is open source, wat eigenlijk betekent dat je géén geld hoeft uit te geven om WordPress aan te schaffen. Een ander groot voordeel is dat WordPress een enorm aanbod heeft aan thema’s, waarmee je je website een professionele uitstraling kan geven. WordPress heeft ook een groot ecosysteem aan plugins waarmee je extra functionaliteiten op je website kunt voegen. Deze thema’s en plugins zijn er zowel gratis als betaald.

Als je WordPress gaat gebruiken, heb je hosting nodig. Hosting is een service waarmee je jouw website op het internet plaatst. Hosting is een essentieel onderdeel van het maken van een website, omdat dit ervoor zorgt dat je website toegankelijk is voor je bezoekers. Er zijn verschillende aanbieders van hosting, waaronder Mijndomein. Je kunt ook kiezen voor webhosting geoptimaliseerd voor WordPress, wat voor betere prestaties zorgt.

Een website thema kiezen

Met het gebruik van WordPress is het tegenwoordig niet meer nodig om je eigen website te ontwerpen en bouwen. Je kunt eenvoudig een standaard sjabloonontwerp (ook wel thema genoemd) voor WordPress selecteren en dit aanpassen met je eigen afbeeldingen en teksten. Het kiezen van het juiste thema voor je website is een belangrijke beslissing die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je website er professioneel uitziet en de functionaliteit heeft die je nodig hebt. Een goede strategie om een geschikt thema voor je WordPress website te vinden is door te zoeken op Google naar ‘beste gratis WordPress thema’s’ voor je niche. Kijk ook eens op de website van WordPressastra.com of ThemeForest.net om geschikte WordPress thema’s te vinden. Hier zijn drie tips om in gedachten te houden bij het kiezen van een WordPress thema:

  1. Controleer reviews van het thema om te zien of andere gebruikers er tevreden mee zijn.
  2. Kijk of het thema gemakkelijk te wijzigen is, bijvoorbeeld met Elementor.
  3. Controleer of het thema up-to-date is met de nieuwste versie van WordPress.

Wil je meer weten over Elementor? Bekijk dan onze blog over deze handige websitebouwer.

Bedrijven en producten om te promoten vinden

Een volgende belangrijke stap is het selecteren van bedrijven en producten om te promoten. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Eén van de meest populaire manieren om bedrijven en producten te vinden voor affiliate marketing, is door het gebruik van affiliate netwerken en affiliate programma’s. Affiliate netwerken zijn platforms waar je je als affiliate kunt aanmelden. Je kiest dan uit verschillende affiliate programma’s die aangeboden worden door het netwerk. Deze programma’s worden meestal aangeboden door bedrijven die hun producten of diensten willen promoten. Er bestaat een breed scala aan programma’s, van kleding tot vakanties en van boeken tot elektronica. Afhankelijk van het bedrijf of product dat je kiest, krijg je een bepaalde commissie voor elke verkoop die je voor het bedrijf of product genereert.

Op de website ‘Succes met Affiliate Marketing‘ van Mijndomein klant Nicole van Roekel vind je veel informatie over de verschillende affiliate netwerken en programma’s. Lees deze handige blogpost even door en je bent volledig op de hoogte.

Bekijk: 11 populaire affiliate netwerken & programma’s in Nederland

Een handige tip: kies merken en producten die je persoonlijk vertrouwt en steunt. Dit zorgt voor een authentieke band met je volgers, die op hun beurt eerder geneigd zullen zijn te kopen wat je promoot.

Je verhaal en expertise delen

Het is tijd om te schrijven! Als je een website hebt gebouwd voor affiliate marketing, is het nu tijd om content te schrijven. Begin met bloggen of schrijf productreviews. Gebruik jouw kennis om een betrokken website te creëren waar lezers vinden waar ze naar zoeken. Maak gebruik van de kennis die je hebt opgedaan om interessante artikelen te schrijven waar je lezers zich mee kunnen verbinden. Concentreer je bij het schrijven op het creëren van interessante aanknopingspunten voor lezers. Gebruik relevante afbeeldingen, video’s en andere media om je punt te versterken. Focus ook op het up-to-date houden van je website en de inhoud. Als je lezers blijft verrassen met interessante content, zullen ze terugkomen en je website blijven volgen.

Vergeet ook niet om je affiliate links op een natuurlijke manier op te nemen in je tekst. Zo voelen lezers zich niet gedwongen om een aankoop te doen, maar hebben ze wel de mogelijkheid om je aanbevelingen te volgen.

Bekijk onze blog ‘Zo loop je niet vast met bloggen‘ voor meer tips.

Aan de slag met SEO

Goede kwaliteit content is erg belangrijk, maar minstens net zo belangrijk is om ervoor te zorgen dat de teksten die je schrijft gevonden kunnen worden. SEO staat voor Search Engine Optimization en is erg belangrijk voor (affiliate) websites om goed gevonden te worden door zoekmachines. SEO omvat verschillende onderdelen waaronder keyword research, contentstrategie, link building en on-page SEO. Door dit te combineren, zorg je ervoor dat je website beter gevonden wordt.

Keyword onderzoek

Keyword onderzoek (ook wel keyword research genoemd), is een belangrijk element van een goede SEO-strategie. Met keyword research vind je de juiste zoekwoorden waar je jouw website mee kunt optimaliseren. Door de juiste zoekwoorden te gebruiken, kunnen mensen jouw website makkelijker vinden in zoekmachines. Met keyword research heb je een beter inzicht in wat je gebruikers zoeken en zo kun je de juiste content maken voor je doelgroep. Je kunt ook kijken naar short-tail en long-tail keywords. Short-tail keywords zijn vaak algemene zoekwoorden met één of twee woorden en long-tail keywords zijn meer gericht met drie of meer woorden. Long-tail keywords zijn vaak beter om te ranken in zoekmachines, maar je moet wel een goede balans vinden tussen short-tail en long-tail keywords. Gebruik keyword research om jouw website steeds verder optimaliseren en de juiste content maken waar je doelgroep op zoek naar is.

Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer alles handmatig te doen als het gaat om het uitvoeren van keyword onderzoek. Online zijn er allerlei hulpmiddelen te vinden om te zoeken naar de beste zoekwoorden voor je doel. Hieronder volgen drie handige tools die je kunt gebruiken:

1. Google Keyword Planner: Een gratis tool waarmee zoekwoorden kunnen worden onderzocht, gegroepeerd en geselecteerd om zo te kunnen bepalen welke zoekwoorden het meest relevant zijn voor je doel.

2. SEMrush: een handige tool waarmee je zoekwoorden kunt vinden, concurrentieanalyse kan uitvoeren en nog véél meer.

3. Moz Keyword Explorer: Nog een tool om zoekwoorden te onderzoeken. Met MOZ kun je ook trends volgen en kunnen zien welke zoekwoorden het beste zullen converteren voor hun doelgroep.

Lees ook onze blog over keyword onderzoek.

Als je meer wilt weten over SEO, kun je online uitgebreide informatie vinden en kun je zelfs een gratis cursus volgen van/bij Google. Er zijn daarnaast ook veel andere bronnen beschikbaar, zoals blogs, tutorial video’s, webinars en online cursussen voor affiliate marketing. Door deze bronnen te gebruiken, kun je veel meer leren over SEO en affiliate marketing en hoe je je website kunt optimaliseren.

Om een succesvolle affiliate marketing website te maken is het belangrijk om de juiste stappen te zetten. Het kiezen van een geschikt thema, het selecteren van bedrijven en producten die je kunt promoten, het delen van je verhaal en expertise, en het gebruiken van SEO om je website te optimaliseren. Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je website professioneel oogt en het de functionaliteit heeft die je nodig hebt. Door een authentieke band te creëren met je doelgroep en de juiste zoekwoorden te gebruiken, zorg je ervoor dat je website gevonden wordt door zoekmachines en je doelgroep.

Bij Mijndomein zijn we er om de online ambities van ondernemende mensen waarmaken. Gebruik een Mijndomein domeinnaam of webhosting voor je volgende affiliate website!

Bekijk nu onze actuele aanbiedingen.   Link naar afbeelding
Victoria

Victoria is Marketeer bij Mijndomein en in SEO Point. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Victoria houdt van technologie en slimme apparaten die ons leven gemakkelijker maken.Uitgelicht