Zo loop je niet vast met bloggen

Je bent gestart met een blog, maar eigenlijk doe je er inmiddels niets meer mee. Dat horen we vaak en is natuurlijk zonde. We lopen met je langs de meest voorkomende problemen en lossen ze op zodat je kunt blijven bloggen.
Blijven bloggen kost toch meer tijd dan je dacht
Vooral als je bloggende ondernemer bent, begrijpen we best dat dit niet het belangrijkst is van je werk. Maar je ziet wel het belang in van bloggen. Je begint met een ambitieus doel om meer bezoekers naar je website te krijgen of omdat je als expert gezien wilt worden in jouw vakgebied. Toch krijg je al snel andere prioriteiten en gaat je core business voor. Je blog verdwijnt steeds meer naar de achtergrond en uiteindelijk heb je plotseling een half jaar al niet geblogd.
Natuurlijk, je hebt als ondernemer wel meer te doen. Zorg er daarom voor dat je een goed blogplan hebt voordat je begint en dat je routine brengt in je werk.
Plan wanneer je werkt aan je blog
Kies een vast moment om aan de slag te gaan met je blog. Blok die uren en houd je eraan. Dat hoeft niet veel te zijn: met 1 vaste dag per maand bijvoorbeeld of 2 uur per week kom je al een heel eind. Het is verbazingwekkend hoeveel je kunt doen als je er echt even voor gaat zitten.
Maak een blogkalender
Met een blogkalender plan je jouw blogs vooruit en weet je waar je aan toe bent. Je hoeft niet meteen dagelijks te bloggen. Plan eerst eens 2 blogs per maand in en kijk hoe het gaat.
In de blogkalender houd je bij wanneer je iets wilt plaatsen en wat de status is van een tekst. Neem op vaste momenten, bijvoorbeeld aan het einde van de maand, even de tijd om de blogposts voor de nieuwe maand in te plannen. Er zijn genoeg hulpmiddelen om je te helpen met een blogkalender, zoals Trello of Evernote.
Werk vooruit
Het is helemaal niet nodig om je blog pas te schrijven voordat je hem publiceert. Als je een blogkalender hebt en nog wat tijd over in de uren die je besteedt aan bloggen, werk dan vooral vooruit. Handig voor als je toch een keer je vaste bloguren moet overslaan. Voor zulke momenten is het trouwens ook handig om een extra blog te hebben die op de plank ligt. Mocht het even niet lukken, dan kun je die altijd plaatsen.
Tip: gastblogs schelen jou werk
Een slimme tip om tijd te besparen is andere mensen op jouw blog te laten schrijven. Het scheelt jou tijd en voor hun een mooie manier om te linkbuilden. Het enige wat je hoeft te doen is mogelijke gastbloggers te benaderen, briefen en hun gastblog te checken. Kost een half uurtje in plaats van 2. Tijd die jij weer kunt besteden aan vooruit werken.
Je hebt geen inspiratie meer voor nieuwe blogs
Best moeilijk om steeds nieuwe onderwerpen te bedenken voor een blog. Waar moet je beginnen? En voor de perfectionisten onder ons: is het wel goed genoeg?
Een goede blogger doet overal inspiratie op voor blogs. Leer jezelf aan om tijdens je reguliere werk regelmatig te denken “is dit interessant voor een blog?” Of: “Zouden mijn lezers dit een interessant onderwerp vinden?” Leg een lijst aan met onderwerpen en ideeën. Hier kun je uit putten als je werkt aan je blogkalender. Kom je er toch even niet uit, neem dan een uurtje de tijd om je onderwerpen te bedenken met deze tips.
Gebruik rubrieken voor houvast
Groepeer je onderwerpen en maak het zo eenvoudiger om te blijven bloggen. Wij plaatsen bijvoorbeeld regelmatig berichten over WordPress, veiligheid en hoger in Google komen. Door die hoog-over-onderwerpen te bepalen, kunnen we gerichter onderwerpen bedenken.
Je kunt ook kiezen om te werken met rubrieken zoals een praktijkcase, tips en checklists. Plan die rubrieken alvast in, bijvoorbeeld elk 1 keer per 2 maanden, dan hoef je daar alleen nog een onderwerp voor te bedenken.
Of gebruik hoofdpilaren en kleine pilaren. De hoofdpilaar is een blogbericht waarin je uitgebreid en wat breder ingaat op een onderwerp. Kleine pilaren zijn deelonderwerpen van de hoofdpilaar die dieper ingaan op een kleiner onderwerp. Een hoofdpilaar kan bijvoorbeeld fitness zijn en de kleine pilaren dan cardio, krachttraining en warming-up. Let wel: probeer minimaal 300 woorden per blog te schrijven. Anders vindt Google je niet belangrijk genoeg. Nog beter is minimaal 600 woorden aan te houden voor een kleine blog en 1.500 voor een grote blog.
Het schrijven van je blog is waar je het meest tegenop ziet
Ben je niet zo’n schrijver? Maak je blog dan stap voor stap. Neem zo nu en dan even pauze en laat je blog even liggen voordat je doorgaat. Dat is niet gek, want als je hem na een tijdje opnieuw bekijkt dan heb je weer een frisse blik. Bij schrijfopleidingen is de vuistregel zelfs dat je je tekst minimaal 2 keer moet laten liggen en herschrijven. Als gewone blogger is dat misschien een beetje veel van het goede, maar het kan je juist ook weer tijd schelen.
Eerder schreef ik trouwens hoe ook jij de perfecte blog kunt schrijven en daar geef ik meer praktische tips. De belangrijkste: blijf proberen, want oefening baart kunst.
De resultaten blijven uit (maar is dat wel zo?)
Het duurt altijd even om hoger in de zoekmachines te komen met je website. Maar de eerste keer dat je een klant krijgt die jou ziet als dé expert op je vakgebied, doet dat je zeker goed.
Het is belangrijk om van tevoren goede en realistische doelen op te stellen. En gebruik tools als Google Analytics om te meten hoe goed je posts gelezen worden. Meet bijvoorbeeld hoeveel views je krijgt, hoe lang mensen op je website blijven en of ze na het lezen van je blog verder doorklikken. Stuur zo nodig bij door je blog beter te verspreiden.
Onze SEO tool geeft ook advies over hoe je hoger in de zoekresultaten komt. Neem in ieder geval een jaar om consequent te bloggen en kijk dan wat je eruit haalt. Want bloggen is zeker een slim marketingmiddel, maar wel eentje van lange adem.