Beeld gebruiken op je website: hier moet je op letten

We beginnen deze blog even met een uitgemolken uitspraak die toch echt nog heel waar is: een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Toch zien we nog veel websites voorbij komen die verkeerde foto’s gebruiken of ze niet op de goede manier plaatsen. Waar moet je dan op letten? Beeld gebruiken op je website doe je zo.
#1 Soorten beeld voor op je website
Je website bestaat uit vormgeving, tekst en beeld. Dat laatste is waar we het in deze blog over hebben. Beeld is foto en video, maar heb je ook al eens aan andere opties gedacht? Bijvoorbeeld iconen, een illustratie, infographic, presentatie. Allemaal manieren om je verhaal niet alleen maar met tekst te vertellen.
Gebruik iconen bijvoorbeeld bij een opsomming
Houd de tekst zo kort mogelijk en gebruik beeld om duidelijk te maken wat je wilt zeggen. Websitebezoekers kijken veel liever naar beeld dan dat ze tekst lezen, dus maak daar goed gebruik van. Bijvoorbeeld door een ingewikkeld verhaal uit te leggen in een infographic of presentatie. Een video waarin je laat zien wie je bent en wat je doet is veel beter dan een droge tekst met je visie en missie. Wist je trouwens dat het bijschrift van een foto beter gelezen wordt dan de lopende tekst op een webpagina? Geef je tekst lucht en maak hem beter leesbaar door beeld met onderschrift.
Beeld is er in veel vormen. Ook bijvoorbeeld een kaartje van je locatie
Maar let op: gebruik geen bewegend beeld op je website die je niet kunt pauzeren. De bewegende (animated) GIF zien we af en toe subtiel terugkomen in nieuwsbrieven. Tenzij je een kermisexploitant bent is het uit den boze bewegend beeld op je site of blog te gebruiken. Het is smakeloos, irritant en leidt de bezoeker af van het verhaal dat je wilt vertellen. Kijk op ’s werelds slechtste website voor deze en andere veelgemaakte fouten.
#2 Bepaal je beeldstijl
Net als de vormgeving moet het beeld van je website consistent zijn en bij je passen. Bepaal bij het bouwen van je website wat je wilt uitstralen. In welke stijl wil je beeld gebruiken op je website en je verhaal vertellen? Maak keuzes. Je kunt natuurlijk als het nodig is van je beeldstijl afwijken, maar het gaat om de algemene sfeer op je website.
Door bijvoorbeeld in alle benodigde foto’s een bepaald soort mensen te laten zien, uitsluitend foto’s met close ups te gebruiken of juist alleen foto’s te kiezen waarbij de horizon duidelijk in het midden zichtbaar is, zorg je voor uniformiteit en rust, zelfs als de beelden afkomstig zijn van verschillende stocksites of fotografen. Doe inspiratie op door een afbeelding die je vindt passen bij jouw verhaal te uploaden naar Google Images. Je krijgt dan een overzicht van foto’s die erop lijken.
Herkenbaar beeld gebruiken op je website
Kies je voor stockbeeld? Gebruik dan herkenbaar beeld. Veel stocksites bieden vooral Amerikaanse foto’s waarop de mensen voor Europese begrippen net teveel make-up op hebben, net te mooi zijn en tanden hebben die bijna oogverblindend wit zijn. Dat maakt je verhaal niet bepaald geloofwaardiger. Wees kritisch of zoek op nederlandse stockfoto’s bij Google als op zoek bent naar beeld dat wel aansluit.
Gebruik herkenbaar beeld, zoals een medewerker aan het werk
Mijd clichébeelden
Het gebeurt regelmatig dat de eigenaar van een site of blog te hard z’n best doet om beeld te zoeken dat exact past bij de tekst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zoveelste foto van mensen die met behulp van lijntjes met elkaar zijn verbonden. Probeer deze en andere clichébeelden te mijden want ze voegen niets toe.
Mensen in beeld: ogen spreken
Wist je dat onze ogen onbewust blijven hangen op gezichten? In de afbeelding hieronder zie je een heatmap waarin gemeten wordt hoe iemand een website bekijkt. Hoe roder, hoe langer iemand blijft hangen op een onderdeel. Je ziet links dat de bezoeker heel erg aangetrokken is tot het gezicht van de baby op het plaatje. Maar wat nog leuker is, is de rechterafbeelding. De tekst rechts wordt veel beter gelezen dan links. Waarom? De baby kijkt naar de tekst. Wat blijkt: we volgen de ogen van een ander. De baby kijkt naar de tekst en dus is de kans groter dat we de tekst lezen. Leuke tip, maar gebruik hem niet te vaak, dan gaat het opvallen 😉
Kuddegedrag: zien waar een ander naar kijkt
Overdrijf niet
Je bent ZZP’er of een kleine ondernemer met misschien een paar mensen in dienst? Natuurlijk wil je je van je beste kant laten zien maar probeer niet te overdrijven. Niet zelden wordt er op de websites van dit soort bedrijven stockbeeld gebruikt waarin tientallen mensen in (mantel)pak druk aan het vergaderen zijn aan een enorme vergadertafel. Misschien is dat wel je ambitie maar je valt wel door de mand wanneer je relatie of klant voor het eerst op bezoek komt.
#3 Zelf foto’s maken vs. stockfoto’s
Waar haal ik mijn foto’s vandaan? Want afbeeldingen van Google mag je vaak niet zomaar gebruiken. Wil je beeld gebruiken voor je website, dan heb je verschillende opties: zelf maken, een fotograaf inhuren of stockfoto’s gebruiken. Ze hebben allemaal voor- en nadelen. Bijvoorbeeld:
- Fotografen kosten geld maar maken wel goede, unieke foto’s.
- Stockfoto’s kunnen nep overkomen en er is altijd een kans dat je ze ergens anders ook ziet.
- Stockfoto’s kosten geld of zijn gratis (maar dan kom je ze echt overal tegen).
- Zelf foto’s maken is goedkoop, maar hoe goed ben jij in fotograferen?
Aan jou om een keuze te maken. Wij kozen bijvoorbeeld voor onze vacaturesite voor een fotograaf. We wilden ons bedrijf graag op een professionele manier in beeld brengen en onze eigen medewerkers op de foto zetten. Dan heb je niets aan stockfoto’s en zelf foto’s maken is niet goed genoeg. Op social media gebruiken we regelmatig stockfoto’s en plaatsen we ook zelf gemaakte filmpjes en foto’s. Zo zie je, je kunt ook combineren met verschillende opties. Houd daarbij wel altijd de beeldstijl in de gaten. Hieronder geef ik je nog een paar tips mee voor het gebruik van foto’s op je website.
Pik geen foto’s
Er zijn tientallen sites zoals Flickr en Pinterest waar mensen vaak hele mooie foto’s delen. Gebruik deze echter niet zonder dat je toestemming hebt gevraagd van de makers. Op fotosites zoals Pexels, Pixabay, Unsplash, Free Images en Wikimedia kun je terecht voor gratis afbeeldingen. Vaak proberen ze je daar nog wel betaalde foto’s te slijten, dus let goed op welke foto je kiest. Verder heb je betaalde stockfotosites zoals iStock en Shutterstock waar je vaak voor een paar tientjes een rechtenvrije foto kunt aanschaffen.
Foto’s jatten hoeft niet, er zijn genoeg gratis stockfotosites
Check de voorwaarden van stocksites
Stocksites stellen allerlei voorwaarden voor gebruik van het beeld. Er zijn vaak verschillende tarieven voor gebruik online of print (zoals een folder). Ook het formaat heeft invloed en en wanneer je beeld wilt gebruiken in een advertentie, dan betaal je daar weer extra voor. Soms vraagt een fotograaf je om een naamsvermelding. Maar dat is wel zo netjes, toch, als je gratis zijn foto mag gebruiken? Verdiep je in deze voorwaarden voordat je beeld aanschaft.
Verbeter je fotografiekennis
Tegenwoordig hebben de meeste smartphones wel een goede camera. Je kunt er mooie foto’s en filmpjes mee maken. Misschien heb je een nieuwe dure camera met veel mogelijkheden. Allebei handig, maar dit is geen garantie voor goede foto’s. Dat heeft namelijk vooral te maken de kennis van een aantal elementaire basiszaken zoals compositie, licht en diepte. Verbeter deze vaardigheden, zeker als je van plan bent om regelmatig nieuwe foto’s aan je site of blog toe te voegen. Maak je trouwens zelf foto’s, houd dan ook het portretrecht in de gaten.
Heb je een foto uitgekozen en past hij net niet goed op je website, dan kun je hem eenvoudig bewerken. Bijvoorbeeld met je smartphone, Paint.NET, Photoshop of online via fotoaanpassen.nl of Google Foto’s.
Een echte fotograaf is expert
Een professionele fotograaf kost soms wel 350 euro per dagdeel en dat is een flinke aderlating. Maar daar staat tegenover dat deze je bedrijf, stichting of vereniging precies op de juiste manier in beeld weet te brengen. En ook meteen even een paar goede foto’s van jou en andere medewerkers of vrijwilligers schiet zodat je ook op LinkedIn en andere sociale netwerken goed voor de dag komt. Een investering waarmee je direct laat zien wat jou, je bedrijf of organisatie onderscheidend maakt. Hiermee zet je de basis van je beeldstijl neer.
#4 Beeld gebruiken op je website en SEO
Een veel voorkomende fout is dat het beeld misschien goed gekozen is, maar de bezoeker het nooit krijgt te zien. Waarom niet? Omdat vergeten wordt om die mooie 20 megapixel foto’s te verkleinen naar het juiste formaat en deze op de juiste manier te comprimeren. Het laden van een grote foto duurt lang, zeker op mobiel. Google vindt het belangrijk dat internetters een goede ervaring hebben. Is je website traag, dan kom je lager in de zoekresultaten. Wij gebruiken Tinypng om foto’s te verkleinen zodat je website snel laadt.
Verder ranken zoekmachines websites die goed te bekijken zijn op mobiel vaak hoger. Een responsive website kun je bezoeken vanaf een laptop, desktop, tablet of smartphone, het maakt niet uit. Want op elk apparaat krijg je de website goed te zien. Wat veel mensen met een responsive website vergeten, is dat je foto’s of video’s soms handmatig responsive moet maken. In WordPress doe je dat bijvoorbeeld door in de tekstversie de width op 100% te zetten en de height op auto:
[width=”100%” height=”auto”]
Deze afbeelding is niet responsive
Als laatste, maar niet het minst belangrijk: de alt-tag of alt-tekst. Plaats je een afbeelding, geef hem dan altijd een goede titel en alt-tag mee. De robots van zoekmachines die je website bekijken, kunnen daarmee ook zien wat voor afbeeldingen je op je website hebt staan. Plaats in je alt-tag altijd je zoekwoord en de kans is groter dat je hoger in Google komt.