De beste plugins voor WordPress van dit moment

Met duizenden plugins kun je jouw WordPress website helemaal naar jouw wens maken. Maar wat gebruik je wel en niet? Ik vroeg onze webhostingspecialisten om tips. Zij geven je de beste plugins van dit moment.
Waarom eigenlijk WordPress?
WordPress is het meest gebruikte systeem ter wereld om je website mee te beheren. Schaf een domeinnaam aan met webhosting en dan kun je WordPress zelf installeren. Heb je niet zoveel verstand van de technische kant van het internet, kies dan voor WordPress Hosting en je start met een paar klikken je website. De installatie regelen wij en jij krijgt tips om makkelijk aan de slag te gaan.
Na de installatie is het aan jou om je plugins te kiezen. Met plugins voeg je allerlei opties toe aan je website. Van thema’s en builders tot beveiliging en kalenders, alles is mogelijk. WordPress is namelijk een open source systeem en dat betekent dat iedereen plugins kan maken. Kies uit de duizenden plugins en maak je eigen unieke website.
Thema’s voor WordPress kiezen
Dus nu heb je WordPress geïnstalleerd. Hoe moet je website eruit komen te zien? Kies het thema dat bij jou past. Let er bij het kiezen van thema’s op dat ze je website niet vertragen, responsive zijn en zoekmachinevriendelijk.
Twee sites om eens inspiratie op te doen waar wij enorm enthousiast over zijn: Blocksy Creative Themes en Astra Starter Templates. Ze hebben allebei gratis templates en voor mooie prijzen ook pro-versies. Niet alleen voor websites, ook als je een webshop wilt beginnen. Je installeert deze thema’s zeer makkelijk en ze zijn volledig aan te passen naar smaak en wens.
Website builders
Bouw jij je eigen WordPress website, dan is een builder handig om je website mee aan te passen. Kolommen, blokken, teksten en afbeeldingen aanpassen kan eenvoudig en je ziet direct wat je doet. In onze ogen zijn er twee goede plugins en ja, je moet (gedeeltelijk) voor ze betalen: Elementor en Beaver Builder. Zoek je een website builder voor WordPress, lees dan eens meer over deze twee opties. Een tijdje terug hebben wij Beaver Builder zelf getest en wat denk je? Deze betaalde plugin is de prijs zeker waard. De in de vorige alinea genoemde thema’s zijn trouwens ook te gebruiken met Elementor en Beaver Builder, maar ook met Gutenberg en Brizy (bekijk die ook eens!).
Tip: kies je voor Elementor dan zijn de plugins van Crocoblock misschien wel wat voor jou. Je krijgt een alles-in-1-pakket voor professionele websites.
WordPress webshop plugin WooCommerce
Niet echt een builder maar wel zo handig als je met WordPress een webshop wilt starten. WooCommerce is hartstikke compleet en uitgebreid, maar soms ook lastig. Als je daar niet uitkomt dan is een eenvoudigere (niet WordPress) optie misschien iets voor jou: de Webshopmaker van Mijndomein.
Favicon instellen
Met Favicon by RealFaviconGenerator stel je eenvoudig het beeldmerk of logo van je website in. Jij voert 1 keer je logo in met een afbeelding van hoge kwaliteit. De plugin maakt favicons aan in alle formaten die nodig zijn voor je website.
SEO zoekmachineoptimalisatie met WordPress plugins
Wil je zeker weten dat je er alles aan doet om goed gevonden te worden in Google, dan is een plugin een slim idee. Naast onze eigen SEO tool (eerste jaar gratis!) zijn er 3 WordPress SEO-plugins het bekijken waard. Welke het beste bij jou past, is afhankelijk van jouw wensen. Zoek en je een basis voor SEO of wil je uitgebreid aan de slag? Liever gratis of betaald, en hoeveel heb je er dan voor over? Bepaal van tevoren goed wat jij wilt doen met SEO op je website en wat je nodig hebt. Bekijk dan deze WordPress plugins voor SEO eens:
- Yoast is een van de beste plugins voor SEO die je in WordPress kunt gebruiken. En het meest bekend. Schrijf je een tekst, dan geeft Yoast advies over hoe leesbaar die is en of hij SEO-proof is. Yoast werkt met een stoplichtmodel: rood betekent ‘eigenlijk nog niet goed’, oranje is ‘kan beter’ en als je tekst groen is, dan is het goed. Er staat precies wat je kunt verbeteren om je tekst groen te maken. Met de gratis versie van Yoast kan al veel, maar ze hebben ook een betaalde premiumversie met veel extra’s.
- All in One SEO heeft veel mogelijkheden. Met functies als als XML-sitemaps, SEO voor aangepaste berichttypen, SEO voor blogs, bedrijfssites, e-commerce sites en nog veel meer krijg jij een volledig plaatje van hoe jouw website het doet.
- SEOPress is de minst grote WordPress SEO plugin van dit rijtje, maar zeker niet de minste. De gratis versie is niet uitgebreid, maar voor de pro-versie betaal je ook niet veel. Zeker de moeite waard om te bekijken.
Naast dit rijtje beste SEO WordPress plugins wil ik ook nog even Jetpack aanstippen. Deze plugin is leuk voor SEO, maar biedt veel meer. Naast zoekmachineoptimalisatie, deel je eenvoudig berichten op social media, beheer je mailinglijsten en back-up je je website. En hij heeft ook nog leuke opties voor de snelheid van je website. Bekijk Jetpack eens, misschien is dit wel de beste plugin voor jou.
De beste WordPress plugins voor snelle websites
Dan direct maar even een bruggetje naar de snelheid van je website. Want ook dat is belangrijk voor zoekmachines zoals Google. Om je website sneller te maken, zijn er een heleboel plugins.
Veel plugins optimaliseren de cache van je website. Door het opslaan van delen van je website die veel bezocht worden, zoals de bovenkant van je homepage, kan die informatie sneller opgevraagd worden. Bezoekt iemand jouw website, dan krijgt hij eerst de gecachte versie te zien en dat gaat heel snel. Onze top 5:
Of je nu wel of niet plugins voor een snelle site gebruikt, doe hoe dan ook regelmatig een handmatige check en verwijder de plugins die je niet meer gebruikt. Gebruik Pingdom en Google en eventueel P3 profiler voor inzichten. Meer doen om je website sneller te maken? Op helpdesk.nl lees je tips.
Altijd werkende links
Deze is ook handig als je hoog in de zoekmachines wilt blijven. Want niets is irritanter dan klikken op een link die niet werkt. Frustrerend voor de bezoeker, die het daarna vaak snel heeft gezien op jouw website. En dat vindt Google ook. Met de Broken Link Checker voorkom je dit. Deze plugin monitort of je links nog werken en meldt het als er iets mis is.
Plugins om je website veilig te houden
Nog steeds is iThemes Security een supergoede plugin voor een veilige website. Meer dan 1 miljoen actieve installaties en bijna 5 sterren. Er is ook nog een pro-versie voor extra beveiliging. Maar zelfs de gratis versie verhoogt de veiligheid enorm.
Naast iThemes is Akismet een plugin voor veiligheid die je waarschijnlijk ook vaak voorbij ziet komen. Die kun je installeren, maar controleer wel of de snelheid van je website niet achteruit gaat. Het schijnt dat dit met deze plugin vaker voorkomt.
Wordfence Security is nog een andere plugin die veel gebruikt wordt. Met antivirus, firewall en malware scan. Je hebt natuurlijk niet alle plugins tegelijk nodig, 1 uitgebreide beveiligingsplugin is voldoende om je website veiliger te maken.
Andere handige plugins rondom beveiliging zijn invisible recaptcha (lees meer), Google Authenticator en Really Simple SSL.
WordPress Plugins voor de beste contactformulieren
Een contactformulier is handig als bezoekers van je website contact met je willen opnemen. Om je contactformulieren te beheren, beveelt onze helpdesk Contact Form 7 aan. Al jaren staat deze plugin tussen de beste plugins van WordPress. Het is de slimste manier om de formulieren op je website te beheren. Meer dan 5 miljoen installaties bewijst dat wel. Hij is lekker eenvoudig en bevat ook beveiliging tegen spam door middel van reCAPTCHA. Op onze helpdesk lees je hoe je Contact Form 7 instelt.
Naast Contact Form 7 is Ninjaforms ook nog een leuke plugin om naar te kijken. Hiermee bouw je makkelijk zelf formulieren en krijg je een duidelijk overzicht van alle inzendingen.
Een andere plugintip rondom contactformulieren is Postman SMTP. Normaal gesproken kan WordPress zonder enige aanpassingen e-mail versturen. Geeft dit problemen of wil je meer controle over e-mail vanaf je website, gebruik dan deze plugin. Lees op helpdesk.nl hoe je Postman SMTP installeert.
Reacties onder je blogposts beheren
Heb je een blog en ben je benieuwd naar wat lezers van je verhalen vinden? Dan heeft WordPress een standaardoptie voor reacties. Maar die ziet er niet heel spannend uit en is ook niet responsive. Wij gebruiken wpDiscuz en vinden dat een van de beste plugins om de reacties mooi weer te geven. Hij heeft nog ‘maar’ 90.000 installaties, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld de plugin Facebook Comments, kan je ook reageren zonder je social media account.
Zie je trouwens de comments juist niet zitten, gebruik dan Disable Comments. Daarmee verwijder je de mogelijkheid om te reageren op blogs op je hele website. Handig als je wel werkt met artikelen maar geen blog hebt bijvoorbeeld. Of als je last hebt van spam.
WordPress plugins om je website mee te verplaatsen
Ok de laatste. Deze is handig als je jouw website wilt verplaatsen. Van de ene map naar de andere, bijvoorbeeld van een submap naar de hoofdmap. Of van een subdomein naar het hoofddomein. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je complete website na de verhuizing nog heel is. Daarvoor kan je de plugin Velvet Blues Update URLs gebruiken. Nog beter, vinden wij, is Better Search Replace.
Checklist WordPress plugins kiezen
Zoveel plugins, waar moet je beginnen? Je wilt juist die plugins die jou verder helpen. Belangrijk dus dat je juist die plugins kiest die je echt nodig hebt en per soort plugin ook de juiste keuze maakt. Als extraatje in deze blog hebben we een checklist voor je. Hiermee vind je de juiste plugins voor jouw website.
- Hoeveel sterren heeft de plugin en hoeveel mensen hebben sterren gegeven? 5 sterren is makkelijker te behalen met 5 waarderingen dan met 500.
- Hoeveel actieve installaties heeft plugin? Hoe meer gebruikers, hoe groter de kans dat je een goede plugin te pakken hebt.
- Updates: wanneer is de plugin voor het laatst bijgewerkt? Op welke PHP-versie draait hij? Vanaf welke WordPressversie kun je hem gebruiken? Hoe nieuwer, hoe kleiner de kans dat criminele hackers hem kunnen gebruiken.
- Wat schrijven anderen over de plugin? Google hem eens en kijk wat je tegenkomt. Misschien is de plugin ook wel te vinden op reviewsites. Zoek verder uit wie er achter de plugin zit. Hoe betrouwbaar zijn de makers?
- Eerder noemde ik het al, maar ook hier wil ik het nog even aanstippen. Hoe groot is de plugin? Hoe groter de plugin, hoe groter de kans dat hij drukt op de snelheid van je website. Dat speelt weer mee voor jouw plek in de Google zoekresultaten en hoeveel klanten je kwijtraakt omdat je website sloom laadt. Denk dus goed na hoe belangrijk de plugin voor je is en hoeveel je dat waard vindt. Jetpack is er zo eentje. Het is een zware plugin maar erg uitgebreid met handige functies, statistieken en meer. Deze plugin vervangt veel losse plugins, wat je juist weer ruimte kan schelen. Maar heb je echt alle functies van Jetpack nodig? Verdiep je er goed in.
Als laatste niet een check, maar iets waar je op moet letten: er zijn veel gratis plugins, maar soms is goedkoop juist duurkoop. Afhankelijk van je wensen is het soms beter om te investeren in een betaalde plugin.
Houd trouwens ook zelf in de gaten dat je plugins up-to-date zijn. Als je een nieuwe plugin downloadt, doe dat dan in WordPress zelf zodat je zeker weet dat de plugin geen virussen of malware bevat. Klik in het linkermenu op plugins > nieuwe plugin. Alles wat bij WordPress wordt aangeboden is ook door WordPress gecontroleerd. Bekijk ook eens de checklist veilige website voor een compleet plaatje.
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 29 januari 2018 en uitgebreid in september 2021. Foto door Greta Hoffman via Pexels