Deze webhostingbegrippen moet je kennen

Tabitha 1 februari 2018

Als je net begint met websites, is het beheer soms nogal ingewikkeld. Onze klantsupport helpt veel klanten verder die er net even niet uitkomen. Er zijn daarbij een paar webhostingbegrippen die altijd naar voren komen en vaak nogal onduidelijk blijken te zijn. Maar eigenlijk moet je deze termen wel echt kennen als je een goede website wilt hebben. Een overzicht.

Database

Met een database kun je gestructureerd de data van je website opslaan. Bijvoorbeeld hoe hij eruit ziet als iemand hem bezoekt of wat erop staat. Je maakt een database aan voordat je je website maakt en publiceert. Dit is bijvoorbeeld hoe je bij onze oude versie van webhosting een database aanmaakt:

Het grootste deel van onze klanten heeft nog deze vorm van webhosting en kan dus zo een database aanmaken. Voor Webhosting Plus-klanten of mensen die in de laatste maanden ons vernieuwde webhostingpakket hebben aangeschaft, werkt het soms net anders. Kijk op helpdesk.nl hoe jij een database aanmaakt. Let wel: als jij bijvoorbeeld WordPress hebt geiïnstalleerd via de automatische installatie, dan wordt de database automatisch aangemaakt. Je hoeft dus niets met je database te doen.

MySQL

Een van de meest onduidelijke webhostingbegrippen was voor mij altijd MySQL. Maar eigenlijk is dit alleen maar een manier van beheren van je databases. Net als Windows of Apple voor computersystemen. MySQL is het type database waar we bij Mijndomein mee werken. Als je een database aanmaakt, dan maak je een MySQL-database aan. Gebruik je in Mijn account de automatische installatie van bijvoorbeeld WordPress, dan heb je niet zoveel met MySQL databases te maken. Dat kan trouwens alleen in ons vernieuwde webhostingpakket of Webhosting Plus.

PHPMyAdmin

Op PHPMyAdmin kan je online je MySQL-databases bekijken en beheren. In Mijn account kan je jouw databases al wel inzien, maar in PHPMyAdmin vind je veel meer informatie. Dit is vooral handig als je meerdere databases hebt en grotere websites beheert.

PHP

PHP is een programmeertaal voor webontwikkelaars. Bij Mijndomein maken we voor een groot deel gebruik van PHP. Schaf je een nieuw webhostingpakket aan, dan gebruik je automatisch 7.2. Dat is nieuwer en beter. Oudere PHP-versies worden soms gebruikt door mensen met een oudere website die nieuwere technieken nog niet aankan.

SFTP

Start je een website, dan moet je de websitebestanden plaatsen op de server van je webhostingpartij. Die dataoverdracht (FTP) moet veilig gebeuren, want je wilt niet dat kwaadwillenden jouw website hacken. Daarom heb je bij het vernieuwde webhostingpakket van Mijndomein SFTP, ofwel Safe FTP.

SSL-certificaat

Dit is misschien wel een van de webhostingbegrippen die je het meeste voorbij hebt zien komen afgelopen tijd. Grote kans dus dat je weet wat dit is. Maar voor wie geen idee heeft: zie je weleens een website met https:// voor de link? Of een groen slotje ervoor? Dan zijn websites met een SSL-certificaat. Heb je SSL, dan is de dataoverdracht van je bezoeker naar je website versleuteld. Als ze bijvoorbeeld een formulier invullen en contact met jou opnemen, dan kunnen kwaadwillenden niet stiekem meekijken.

Bij Mijndomein krijg je gratis SSL bij je pakket.

Cache

Willen we meer bezoekers op onze website? Dan is een snelle website belangrijk. Caching kan daarbij helpen. Cache is opslag van het deel van je website dat veel gebruikt wordt. Door het op te slaan in cache kan bijvoorbeeld je homepage sneller laden als iemand hem bezoekt. Het vernieuwde hostingplatform van Mijndomein gebruikt Varnish caching waardoor je website al sneller laadt. Je kunt er zelf ook iets aan doen als je wilt dat je website nog sneller is. Heb je WordPress, gebruik dan bijvoorbeeld de W3 Total Cache plugin, WP Performance Score Booster of WP Rocket.

Back-up

Een back-up is een kopie van je websitebestanden die je opslaat op een andere plek dan je website. Mocht er ooit iets misgaan met je website, dan ben je hem niet kwijt. Je kunt gewoon die back-up plaatsen op de plek waar je website stond. Vervolgens heb je misschien wel een iets oudere versie, maar wel eentje die werkt.

Alias of doorverwijzing

Je kunt verschillende domeinnamen aan 1 website koppelen. Dat kan via alias of doorverwijzing:

    1. Heb je meer domeinnamen in je pakket, of maak je subdomeinen aan, dan kan je die met een alias verbinden aan je website. De url van de hoofddomeinnaam, de domeinnaam waar je daadwerkelijke website aanhangt, wordt dan zichtbaar in de adresbalk.
  1. Staat je website die je wilt koppelen niet bij Mijndomein, maar de domeinnaam wel (of andersom)? Dan gebruik je een doorverwijzing. Als iemand de url intikt dan komt hij wel op de juiste website terecht, maar in de adresbalk blijft de ingetikte url nog zichtbaar.

Het lijkt dus voor het grootste deel hetzelfde, maar is vooral technisch anders. Wil je weten hoe je een alias of doorverwijzing instelt in jouw pakket, kijk dan op onze helpdesk.

Meer weten over webhostingbegrippen?

Zocht je iets dat niet staat in dit lijstje met webhostingbegrippen? Kijk dan eens op onze helpdesk. Je kunt eenvoudig zoeken in alle artikelen en krijgt snel antwoord op je vraag.




Tabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.



Uitgelicht