Doe deze zomer de website check-up

Tabitha 20 juli 2018

Het is zomer en dat betekent dat alles iets rustiger aan gaat (of zou moeten gaan). Je neemt de tijd om na te denken over de plannen voor het najaar. Een mooi moment om ook even naar je website te kijken. Door een regelmatige website check-up blijft je website snel, veilig en goed vindbaar in Google.

Kloppen je doelen nog?

Bij het bouwen van je website heb je natuurlijk bedacht wat je ermee wilt bereiken. Wil je contact met mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij? Of heb je je website gebouwd om er met advertenties geld mee te verdienen? Misschien wil je graag een product of dienst verkopen en gebruik je daar je website of webwinkel voor. Stel jezelf de vraag: wil ik nog steeds hetzelfde doen met mijn website? Dat is stap 1 van je website check-up.

Controleer je call-to-actions

Wil je de bezoeker een beetje sturen op je website, dan gebruik je een call-to-action (CTA). ‘Schrijf je in voor de nieuwsbrief’, ‘doneer nu’ of ‘vraag een gratis adviesgesprek aan’ zijn voorbeelden van een CTA. Het is vaak een opvallende knop waardoor iemand snel geneigd is erop te klikken. Je plaatst bijvoorbeeld en CTA in de header of op je homepage.

Voorbeeld call to action CTA

Doe een content update

Loop alle teksten op je website door en bekijk of ze nog actueel zijn. Verwijder wat niet meer klopt of pas het aan. Je hebt in de loop van de tijd vast een en ander bijgeleerd, gebruik dat. Als je teksten bijvoorbeeld toch niet zo lekker leesbaar zijn, verbeter je ze. Zorg ervoor dat alle pagina’s op je website up-to-date zijn. Dat geldt niet alleen voor tekst, ook voor afbeeldingen. Passen die nog bij je verhaal? Is het tijd om eens wat nieuwe foto’s te plaatsen of misschien wel video?

Je zoekwoorden nalopen

Toen je de content op je website maakte, heb je misschien wel een zoekwoordenonderzoek gedaan. Controleer of de zoekwoorden die je toen hebt gekozen nog werken. Hoe hoog kom je in Google per contentpagina? Verbeter je teksten zo nodig als je de zoekwoorden aanpast. Lees ook deze 7 simpele trucs voor betere SEO-teksten eens. Kan je nog iets verbeteren?

Check of je links nog werken

Links plaats je waarschijnlijk regelmatig op je website omdat linkbuilding goed is voor je zoekmachineoptimalisatie. Neem zo nu en dan even de tijd om te controleren of die links nog werken. Dat kan bijvoorbeeld met de gratis brokenlinkcheck.com. Houd dit in de gaten en voorkom dat Google je straft.

Houd je website lekker snel

Hoe sneller je website, hoe beter. Dat vindt ook Google ook. Die zet langzame websites lager in de zoekresultaten. Test daarom regelmatig of je website nog snel genoeg is en verbeter de snelheid van je website waar nodig.

Heb je alle plugins nog steeds nodig?

Veel CMS-systemen zoals WordPress hebben plugins voor een extra goede website. Denk aan cachingplugins die je website sneller maken, SEO-plugins voor zoekmachineoptimalisatie of beveiligingsplugins. Loop al je plugins na en bekijk of je ze nog steeds nodig hebt. Verwijder wat je niet meer gebruikt.

Updates

Hopelijk staat deze tip er voor niets, omdat jij constant updates doorvoert als je CMS-systeem ze uitbrengt. En je vergeet updates van plugins ook niet. Dan mag je verder naar de volgende tip. Zo niet: met updates blijft je website veilig. Het is dus belangrijk dat je updates installeert en voorkomt dat criminele hackers jouw website gebruiken om bijvoorbeeld gegevens van je bezoekers te krijgen.

Gebruik de nieuwste veiligheidsopties

Staat er nog geen https voor jouw website, zorg er dan gauw voor dat je SSL aanvraagt. Daarmee kunnen bezoekers van je website veilig hun gegevens naar je doorsturen. Bij Mijndomein krijg je gratis een basis SSL certificaat. Daarvoor zijn er meer controles of je echt bestaat als bedrijf en dat is voor de bezoeker van je website nog betrouwbaarder. Plus, je bedrijfsnaam komt in de adresbalk te staan naast het slotje; ziet er netter uit.

Verder heb je hopelijk reCAPTCHA al wel aanstaan. Ook op je gastenboek of bij de comments onder je blog. Voorkom blacklisting en spam via jouw website en zet reCAPTCHA bij alle formulieren op je website aan.

Scannen op malware

Controleer regelmatig of er niet stiekem troep op je website terecht is gekomen. Malware en ransomware zijn verschrikkelijk irritant dus scan er regelmatig op. Ga niet alleen na of je website malware bevat, gebruik ook een scanprogramma om je computer door te lichten. Want ook via malware op je computer kan je website besmet raken.

Een kort maar krachtige website check-up voor jouw website. Goed om regelmatig te doen en niet te vergeten. Heb jij nog andere tips of checks voor je website? Laat die dan hieronder achter.




Tabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.



Uitgelicht