Een subdomein aanmaken

Laura 20 juni 2022

Een website kan uit vele onderdelen bestaan, bijvoorbeeld een subdomein. We leggen je graag uit hoe je een subdomein kan aanmaken op jouw domeinnaam.

Wat is een subdomein? Een subdomein is een onderdeel van jouw website. Een website kan verschillende subdomeinen bevatten die allemaal onder het hoofddomein vallen. Zie het hoofddomein als de kapstok waaraan alle subdomeinen en pagina’s worden gehangen. Via de hostingpakketten van Mijndomein kun je heel gemakkelijk en snel een subdomein aanmaken voor jouw domeinnaam. Je leest meer over deze mogelijkheid in dit artikel.

De betekenis van een subdomein

Een subdomein is een onderdeel van jouw website. Hierbij is het belangrijk om eerst even uit te leggen hoe een URL wordt opgebouwd. Een URL begint met ‘https:’ dit is het beveiligde protocol dat jouw browser gebruikt als richtlijn om verzoeken naar de server te sturen. Hierna volgt het hoofddomein, dit is voor deze pagina ‘mijndomein’. De URL is compleet met de domein extensie, dit is voor onze website .nl, maar dit kan bijvoorbeeld ook .com of .org zijn. Een subdomein zet een extra onderdeel tussen het protocol en het hoofddomein.

Vaak wordt een subdomein gebruikt voor een blog

Een subdomein kan allerlei onderdelen bevatten; bijvoorbeeld een webshop, een blog of een forum. Je kunt een subdomein herkennen in de adresbalk doordat er een nieuw gedeelte aan de URL wordt toegevoegd. Zo kan een blog op een website te vinden zijn op het subdomein ‘blog.jouwdomein.nl’ en een forum zal in dat geval te vinden zijn op ‘forum.jouwdomein.nl’. Door deze onderdelen aan te maken op jouw domein kun je gemakkelijk en snel naar dit onderdeel van de website navigeren.

Waarom een subdomein aanmaken?

Subdomeinen helpen je om een website te ordenen. Denk bijvoorbeeld aan hoofdstukken in een boek. Het aanmaken van subdomeinen op jouw website is niet alleen handig en overzichtelijk voor jezelf of de websitemakers, maar ook erg handig voor de bezoekers van jouw website. Fans van jouw blog kunnen op deze manier gemakkelijk en snel jouw blog opzoeken door simpelweg ‘blog.jouwdomein.nl’ in te typen in de adresbalk. Maar het kan ook erg handig zijn als je jouw website nog wilt testen, dit zou je kunnen doen op ‘test.jouwdomein.nl’.

Veel websites willen hun site in diverse talen aanbieden. Hoe handig is het dan om de hele structuur van jouw website, alle pagina’s, te kopiëren en te vertalen op een subdomein. Zo zou je jouw website kunnen vertalen in het Frans en deze pagina’s zullen dan het subdomein ‘frans’ of ‘fr’ kunnen krijgen. Duidelijk en overzichtelijk dus. Het voordeel van subdomein is dat het precies dezelfde mogelijkheden heeft als een hoofddomein. Je kunt er precies dezelfde informatie plaatsen en biedt alle mogelijkheden die je kunt verwachten van een domeinnaam.

Veel websites willen hun content in verschillende talen aanbieden

Wanneer kan je een subdomein aanmaken?

Een subdomein kan altijd aangemaakt worden. Het is een uitbreiding van jouw domein. Je hebt dus alleen een domeinnaam nodig. Stel dat je een website hebt en je wilt de vertaling hiervan op een subdomein zetten, dan kopieer je dus heel jouw website. En wanneer je bijvoorbeeld bewegend beeld gebruikt op jouw pagina’s dan is het wel verstandig om te kijken naar de opslagruimte die jouw hostingpakket heeft, want je verdubbeld immers jouw gebruik van de opslagruimte.

Hoe maak ik een subdomein aan?

Het aanmaken van een subdomein bij MijnDomein is heel gemakkelijk. Je doet dit in ‘Mijn account’, we leggen je stap voor stap uit wat je moet doen.

  1. Log in op jouw Mijndomein account en kies jouw domeinnaam waarvoor je een subdomein wilt aanmaken.
  2. Achter jouw webhosting-pakket klik je op de knop ‘Beheren’.
  3. Kies vervolgens voor het onderdeel ‘Websitebeheer’.
  4. In het volgende scherm kies je voor de knop ‘Nieuw subdomein aanmaken’.
  5. Je kunt jouw subdomein vervolgens zelf een naam geven, bijvoorbeeld ‘blog’.
  6. Tot slot moet je een keuze maken tussen drie opties: ‘Mijndomein hosting’, ‘Doorverwijzing’ of ‘Alias’. Kies voor doorverwijzing als het subdomein moet verwijzen naar een andere website, bijvoorbeeld als jouw blog op een andere domeinnaam te vinden is. Kies voor de optie alias als het subdomein gekoppeld moet worden aan één van jouw andere subdomeinen op dezelfde website. Als je een nieuwe website wilt maken (of bijvoorbeeld een vertaling van jouw website wilt maken) dan kies je voor Mijndomein hosting.

Wanneer je een subdomein hebt aangemaakt in ‘Mijn account’ kun je deze direct gebruiken. Maak je al gebruik van een ‘Webhosting Start’, ‘Webhosting Plus’ of ‘Managed WordPress’ dan kun je hier teruglezen hoe je een subdomein aanmaakt voor jouw domein.

De voordelen van een subdomein

Onderdelen zijn gemakkelijk te ordenen met subdomeinen

Het aanmaken van subdomeinen heeft meerdere voordelen. Door subdomeinen te gebruiken op jouw website kun je gemakkelijk inhoud ordenen op jouw domein zodat de structuur van de website duidelijk is. Doordat een subdomein precies dezelfde mogelijkheden heeft als een gewoon domein is het een prettige manier om meerdere onderdelen van jouw website aan te bieden aan jouw bezoekers. Het belangrijkste voordeel voor jouw bezoekers is dat belangrijke onderdelen van jouw website sneller terug te vinden zijn op een korte en makkelijk te onthouden URL.




Laura




Uitgelicht