Hoe kun je de eigenaar van een domeinnaam achterhalen?

Hoe kun je de gegevens achterhalen van een eigenaar van een domeinnaam? Je kunt hier diverse websites voor gebruiken, we leggen je uit hoe het werkt.
Er zijn er bijna 2 miljard websites in de wereld. Het kan dus zeker gebeuren dat de domeinnaam die jij wilt registreren al bezet is door iemand anders. Soms is de domeinnaam gekocht en daardoor bezet door een ander bedrijf of persoon, maar is er nog geen website op die URL die je kunt bezoeken. Wat kan je doen om te achterhalen wie de eigenaar is van deze domeinnaam? Uiteindelijk zou je met die informatie de eigenaar of contactpersoon van de domeinnaam kunnen benaderen om bijvoorbeeld een bod te doen om te domeinnaam over te kopen. Maar hoe ga je te werk? Daar zijn verschillende mogelijkheden waarop je de gegevens van de eigenaar kunt achterhalen. In dit artikel geven we je aantal tips om die informatie te achterhalen.
Hoe kun je te weten komen wie de eigenaar van een domeinnaam is?
Er bestaan verschillende manieren waarop je kunt controleren wie een domeinnaam heeft geregistreerd. Omdat alle domeinnamen geregistreerd moeten worden bij een register kun je daar controleren welke gegevens je in kunt zien. Er zijn verschillende registers, dit is namelijk afhankelijk van de domeinnaamextensie (topleveldomein). Zo wordt een .nl domeinnaam geregistreerd bij SIDN en een .com wordt geregistreerd bij Verisign. Maar ook als je niet zeker weet bij welk register de domeinnaam geregistreerd wordt zijn er manieren om te achterhalen wie de eigenaar is van een domein. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de website Who.is, op deze website kun je namelijk zoeken in alle registers en kun je gericht zoeken. Op Who.is kun je onder andere de eigenaar van een eu domeinnaam achterhalen.

Domeinnaamcheck via SIDN uitvoeren
Uit onderzoek blijkt dat 80% van Nederlandse internetgebruikers eerst zullen kiezen voor een bezoek aan een .nl domeinnaam voordat ze een website zullen bezoeken die een andere domeinextensie heeft. Het is daarom interessant om een domeinnaam af te sluiten met een .nl als je een Nederlands publiek wilt bereiken. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat de domeinnaam al bezet is. Om te achterhalen wie de eigenaar is van de specifieke domeinnaam kun je de informatie opzoeken bij SIDN.
Alle .nl domeinnamen worden geregistreerd en beheerd door het bedrijf SIDN. De afkorting SIDN staat voor Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Op de website van SIDN kun je heel makkelijk nagaan of een .nl domeinnaam nog vrij is. Je vult simpelweg de domeinnaam in waar je informatie over wilt en je klikt op zoeken. Je krijgt direct te zien of de domeinnaam nog niet geregistreerd is of juist al bezet is door iemand anders.
Als blijkt dat de domeinnaam al geregistreerd is door iemand anders dan kun je klikken op ‘toon mij de gegevens’ om te zien wat er bekend is over de eigenaar en de domeinnaam. Zo zie je in één oogopslag wat de status is van de domeinnaam, welke contactpersoon eraan gekoppeld is, bij welke reseller de domeinnaam is gekocht. Je kunt zien wanneer de domeinnaam is geregistreerd door deze persoon of dit bedrijf en wanneer de laatste wijziging heeft plaatsgevonden.
Domeinnaamcheck van eigenaar via Whois

Als je wilt weten wie de eigenaar is van een domeinnaam met een andere extensie dan .nl dan kun je deze informatie achterhalen op de website who.is Zo kun je op deze pagina bijvoorbeeld de gegevens van de eigenaar achterhalen van een .com domeinnaam. Op de website vul je de domeinnaam in waar je informatie over wilt (dat kan met of zonder extensie) en vervolgens klik je op zoeken. Je krijgt dan direct de informatie over de websitenaam of domeinnaam die je hebt opgevraagd in beeld. Als je alleen een websitenaam hebt ingevuld krijg je informatie over verschillende domeinextensies, dus niet alleen .com, maar bijvoorbeeld ook .net. org.
Door de gegevens van een domeinnaam te controleren op who.is kun je niet alleen de gegevens achterhalen van de registratie van de domeinnaam, maar ook DNS records inzien en diagnostische informatie inzien. Zo kun je een Ping sturen naar de website en zien hoe snel deze reageert of de traceerroute nagaan van een bezoek aan de website.
Hoe zit het met Whois en privacy?
Verschillende domein registers bieden een extra service aan voor als je jouw gegevens wil beschermen als eigenaar van een domeinnaam. Je koopt die privacy bij het register en de gegevens die vervolgens worden getoond aan mensen die informatie opvragen wordt afgeschermd. Personen die jouw domeinnaam dan opzoeken zullen niet jouw gegevens vinden, maar de gegevens van een proxy server. Op die manier worden jouw persoonlijke gegevens beschermd zoals dat ook gebeurd als je een geheim telefoonnummer hebt. Je zult hierdoor niet persoonlijk benaderd kunnen worden wanneer mensen jouw domein registratie opzoeken.
Sommige domein registers hebben standaard al bepaalde gegevens afgeschermd voor hun gebruikers. Zo worden bij .nl domeinnamen sinds 12 januari 2010 alle postadressen niet meer publiekelijk bekend gemaakt. Je ziet nog wel informatie over de contactpersoon, het e-mailadres, de serverinformatie en andere informatie. Bij .eu domeinnamen worden van personen alleen nog maar een e-mailadres getoond, tenzij de eigenaar van het domein anders heeft aangegeven.

De domeinextensies .us, .in, .it en .au hebben volgens de wetgeving in hun landen helemaal geen privacy maatregelen voor hun domein register. Wanneer je één van deze domein extensies aanvraagt dan zullen jouw persoonsgegevens altijd opgevraagd kunnen worden door websites als who.is
De domeinnaameigenaar achterhalen bij verschillende extensies
Als je snel wilt achterhalen of jouw websitenaam nog beschikbaar is en nog niet hebt besloten of je een .nl, .eu of .com domeinnaam wilt, dan kun je het beste jouw websitenaam controleren op de website van Who.is. Als je in het zoekveld namelijk alleen de websitenaam invult zonder extensie, dan krijg je de informatie van verschillende extensies direct in beeld. Zo kun je in één oogopslag zien welke domeinextensie nog vrij is en welke extensies al bezet zijn.
Als je meer wilt weten over domeinnamen, neem dan contact op met onze domeinnaam specialisten. Vul hier het online formulier in en onze specialisten zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.