Haal meer uit je contactpagina [tips]

“Oja, de contactpagina moet ook nog even.” Bij het bouwen van een website of webwinkel, is contact vaak het ondergeschoven kindje. Maar juist met een goede contactpagina haal je nog veel meer uit je website. Slim voor bloggers om interessante contacten mee op te doen. En wat dacht je van ondernemers die meer klanten binnenhalen? Ik laat je zien waarom en hoe je duidelijk, persoonlijk en betrouwbaar moet zijn en geef er ook nog een paar gratis tips bij.
#1 Wees duidelijk over contactinformatie
Vaak genoeg kan ik het niet zeggen, dus begin ik er nu meteen mee: leef je in in de bezoeker van je website. Wat is zijn of haar behoefte? Geef daar antwoord op en je hebt een topwebsite. Dat geldt ook voor je contactpagina: wat wil de bezoeker? Contact. Geef dat dan ook op de contactpagina. Maak het zo makkelijk mogelijk.
Bepaal hoe websitebezoekers contact met je op kunnen nemen. Hoe meer manieren, hoe beter. Want iedereen heeft een andere voorkeur. Wil je graag dat bezoekers contact met je opnemen, dan is de drempel om contact op te nemen lager als je meer mogelijkheden geeft. Kies bijvoorbeeld uit telefoonnummer, e-mailadres, adres, chat, social media of openingstijden.
De basisopties voor je contactpagina: telefoonnummer, e-mailadres en contactadres
Locatie: kaartje, foto of routebeschrijving
Heb je een locatie waar je bijvoorbeeld klanten ontvangt, dan zijn alleen adresgegevens niet voldoende. Maak het je klanten makkelijker en plaats bijvoorbeeld een routebeschrijving en een foto van de locatie. Dan herkennen bezoekers het gebouw eenvoudig en raken ze niet de weg kwijt. Ook slim: een Google Maps-kaartje op de contactpagina. In Websitemaker hebben we daar een handige widget voor. In WordPress kun je bijvoorbeeld de plugin WP Google Maps gebruiken. Heb je een bedrijf met meerdere vestigingen? Vermeld die dan duidelijk en overzichtelijk op je contactpagina.
Een contactformulier op je website
De meeste websites en webwinkels gebruiken het inmiddels wel, maar toch zie ik nog regelmatig hele slechte contactformulieren voorbijkomen. Een paar tips dus.
- Houd het kort. Hoe meer iemand moet invullen, hoe groter de kans dat hij afhaakt.
- Maak alleen de velden die je echt nodig hebt verplicht. Natuurlijk wil je graag zoveel mogelijk weten, maar ook hier heb je weer een grotere kans dat iemand afhaakt.
- Wil je het contact ook direct toevoegen aan de maillijst, plaats dan een opt-in vinkje. Maak de kans dat iemand zich inschrijft voor mailings groter door iets leuks weg te geven.
- Niets is onhandiger dan een contactformulier invullen en niet weten of je bericht is verstuurd of niet. Plaats dus een melding waarin je bevestigt dat het bericht verzonden is. Of kies voor een leuke bedanktpagina. Daarmee heb je direct een mogelijkheid om de invuller van het formulier verder te activeren.
Heb je een WordPresswebsite, dan is de plugin Contact Form 7 onze tip om mee te werken. Heb je Websitemaker, dan hebben we een goede widget voor je gemaakt die je zo in je website kunt schuiven.
Plaats een formulier en een kaartje met locatie op je contactpagina
Contact goed vindbaar op je website
Een kopje voor ‘contact’ staat vrijwel altijd in de header van je website rechtsboven. Je kunt er zelfs voor kiezen op mobiele apparaten een belknop toe te voegen waardoor bezoekers met 1 klik al direct met je kunnen bellen. Het is ook slim om je contactgegevens of een link naar je contactgegevens in de footer te zetten.
Bereikbaarheid: doe wat je belooft
Heb jij weleens een formulier ingevuld en daarna nooit meer iets gehoord? Een van de grootste klachten van online contact. Dus mijn advies: reageer altijd op een vraag of opmerking via het contactformulier. Nog beter: vermeld op de contactpagina binnen welke termijn je reageert. Wees duidelijk en geef de bezoeker een gevoel van vertrouwen.
Vertel duidelijk wanneer je een reactie stuurt
Verwijs naar meer informatie
Vaak willen bezoekers van je website die de contactpagina bezoeken meer weten over een bepaald onderwerp. Heb je veel gestelde vragen, maak dan een losse FAQ-pagina aan en verwijs daarheen. Dat kan je doen door een knop met ‘meest gestelde vragen’. Nog slimmer: vermeld de belangrijkste vragen kort op de contactpagina en verwijs dan door naar de FAQ.
#2 Maak je contactpagina persoonlijk
Naast een ‘over ons’-pagina, is je contactpagina de uitgewezen plek om degene achter de website, jij dus, dichterbij de bezoeker te brengen. Internet is altijd zo afstandelijk, maar met een persoonlijke contactpagina verdwijnt die drempel. Iemand die weet wie er aan de andere kant zit, is sneller geneigd een vraag te stellen. Wie weet wat voor interessante contacten je daarmee opdoet of hoeveel meer sales je doet.
Waarschijnlijk heb je ook een ‘over ons’-pagina en daar kan je eenvoudig naar linken vanaf je contactpagina. Toch is het slim om kort en krachtig even te laten zien wie jij bent en waar je voor staat. Plaats bijvoorbeeld een foto van jezelf of je medewerkers en een korte persoonlijke tekst. Wees hierin open en laat zien dat er echte mensen achter de website of webwinkel zitten. Wees uitnodigend en nodig een bezoeker uit om contact met je op te nemen.
Maak je contactpagina persoonlijk met bijvoorbeeld foto’s van medewerkers
#3 Een betrouwbare website
Je wilt dus vertrouwen wekken zodat de bezoeker minder weerstand heeft om contact met je op te nemen. Vergeet dan het laaghangend fruit niet: laat gewoonweg zien dat je betrouwbaar bent. Een paar tips:
- Gebruik reCAPTCHA op je contactformulieren. Dit is eigenlijk bedoeld voor spamrobots, want met reCAPTCHA kunnen die je formulier niet gebruiken. Maar voor de bezoeker staat reCAPTCHA ook voor een veiligere website.
- Met SSL op je complete website, kunnen criminelen niet stiekem mee kijken als iemand gegevens verstuurt via je formulieren.
- Vermeld duidelijk, kort en krachtig wat je doet met de informatie die iemand instuurt via het contactformulier.
- Plaats je KvK-nummer als je een bedrijf hebt. Je laat daarmee zien dat je een echt officieel bedrijf hebt en mensen kunnen je opzoeken. Dat verhoogt de betrouwbaarheid.
Eerder maakte ik een checklist voor een veilige website. Lees de tips daarin eens door. Misschien haal je er ook nog iets uit wat je voor je contactformulier kunt gebruiken.
#4 Zoals beloofd: de gratis extra tips
Ondanks de vele opties die we hierboven bespreken: houd het overzichtelijk. Plaats niet te veel informatie op de pagina zodat de bezoeker niet weet waar hij moet kijken. Maak keuzes.
Gebruik beeld dat ondersteunend is aan je boodschap. Eerder noemde ik al voorbeelden zoals een foto van het pand waar je zit of van jou zelf.
Daarop volgend: gebruik 1 call-to-action (CTA), de belangrijkste en meest opvallende knop van de pagina. Ook op een contactpagina kun je marketing namelijk laten werken. Bepaal wat je het liefst hebt dat de bezoeker doet op je contactpagina en maak daar de CTA van. Op die manier begeleid je jouw bezoekers door je website heen. Of de CTA voor de contactpagina nu de ‘versturen’-knop van je formulier is, een belknop op mobiel of een link naar de FAQ, zorg voor een overzichtelijke pagina met een duidelijke CTA.
Gebruik 1 CTA op je contactpagina, zoals hier: aanmelden voor de nieuwsbrief
Je contactpagina moet net als de rest van je webpagina’s goed te vinden zijn in Google. Lees daarom deze 5 SEO-tips die we in 2016 schreven maar nog steeds actueel zijn.
Ook op mobiel moet je contactpagina goed te bekijken zijn. Maak daarom je website responsive als dat nog niet het geval is.
Heb jij ervaring met een goede contactpagina? Laat dan jouw tips hieronder achter.