Handleiding Websitemaker website maken [video]

Tabitha 11 september 2018

Websitemaker is een simpel CMS waar zelfs online dummies mee kunnen werken. Je begint met een handig website sjabloon en kunt daarna met schuiven en klikken je website bewerken. Toch is soms een introductie wel handig. Daarom hebben we deze handleiding Websitemaker met video’s gemaakt met tips en trucs waardoor je nog slimmer met Websitemaker kunt werken.

Stap 1. Websitemaker aanschaffen

Natuurlijk beginnen we bij het begin. In deze video zie je hoe je Websitemaker gratis kunt uitproberen en hoe je het pakket aanschaft.

Stap 2. Inloggen

Heb je al een Websitemaker pakket, dan is het handig om te weten hoe je kunt inloggen om aan de slag te gaan in de Websitemaker editor. In deze video leggen we dat uit.

Stap 3. Sjabloon kiezen

Start je Websitemaker voor het eerst, dan krijg je een overzicht van alle sjablonen die beschikbaar zijn. Een sjabloon is de basis van je website. Je kunt dit sjabloon aanpassen zoals je wilt. Hier komen we later op terug bij de vormgeving.

Stap 4. Aan de slag

Met de vierde stap van deze handleiding Websitemaker begint het pas echt. In de video hieronder zie je hoe het CMS-systeem in elkaar zit en hoe je met Websitemaker kunt werken.

Stap 5. Handleiding Websitemaker ontwerp

De vormgeving van je website kun je aanpassen naar wens. Bij ‘ontwerp’ in het linker tabblad pas je je complete website of losse pagina’s aan. Kleuren, lettertypes, afbeeldingen, alles voeg je hier toe. Wil je een enkel element op je website aanpassen, zoals een foto of een knop? Klik er dan op en er verschijnt een pop-up waarin je het specifieke ontwerp kunt aanpassen.

Stap 6. Werken met secties

Elke pagina van je website is opgebouwd uit rijen. Wil je een nieuwe rij toevoegen, dan hebben we een heleboel kant-en-klare secties voor je gemaakt. In deze video zie je hoe dat werkt.

Stap 7. Widgets in Websitemaker

Met widgets kun je jouw website compleet bewerken. Voeg een tekstblok toe, een titelblok, afbeeldingen of video’s en nog veel meer.

Stap 8. Pagina’s aanmaken en bewerken

In de 2 video’s hieronder leggen we uit hoe je pagina’s aanmaakt en bewerkt en hoe het zit met subpagina’s.


Stap 9. De inhoud van je website beheren

In het linkermenu heb je het tabblad ‘inhoud’. Daar kun je bijvoorbeeld afbeeldingen en documenten beheren. In deze video lopen we even door de inhoud heen.

Stap 10. Personaliseren met Websitemaker

Stem je website af op de bezoeker door bijvoorbeeld een belknop te tonen als iemand hem op je smartphone opent. Of je openingstijden in beeld te brengen als iemand je website bezoekt op een moment dat je gesloten bent. Personaliseren heeft zoveel mogelijkheden.

Stap 11. Eenvoudig bloggen met Websitemaker

Ben jij een blogger, dan is Websitemaker een handig CMS voor je. Maar ook als je een blog wilt toevoegen aan je bestaande website, zijn er veel mogelijkheden. Deze video legt uit hoe je een blog aanmaakt, toevoegt aan je website en hoe je blogposts publiceert.

Stap 12. SEO en Websitemaker

De technische basis van Websitemaker is al volledig geschikt voor SEO. Maar je kunt zelf ook nog wat doen om hoger in Google te komen.

Stap 13. Privacyinstellingen

Nog lang niet elke website voldoet aan de nieuwe privacywetgeving AVG. Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we hebben in Websitemaker een aantal opties hiervoor toegevoegd zoals SSL, een kant-en-klare privacypagina template en een cookiemelding.

Stap 14. reCAPTCHA instellen

Heb je formulieren op je website, stel dan met een paar klikken reCAPTCHA in.

Stap 15. Websitemaker resetten

De laatste stap van deze handleiding Websitemaker komt met een waarschuwing: reset je jouw website, dan ben je alles kwijt. Dit kunnen we niet terugdraaien. Denk daarom goed na over het resetten van je website.

Dit was hem dan, de handleiding Websitemaker. Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt. Wil je nou nog meer weten, kijk dan eens op onze helpdesk. Succes met bouwen!
Tabitha

Tabitha

Tabitha is Content Manager bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, webhosting en websites maken. Tabitha is kookgek, verslindt series en zit bij de lokale televisie en radio.

12
Reageer op dit artikel

avatar
6 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
LucieLuc van RooijHikeBen VossersJohn de Jong Recent comment authors
  Subscribe  
Abonneren op
Maarten de Boer
Gast
Maarten de Boer

Handig die video’s. Alleen staat er bij “login” de video van “aanschaffen”. Even aanpassen?

John de Jong
Gast

Hoe plaats ik een gastenboek? De uitleg op de site is van de oude versie volgens mij..

Ben Vossers
Gast
Ben Vossers

Wie kan mij helpen? mijn vorige website had ik via joomla. Nu heb ik websitemaker een nieuwe site gemaakt. Bij het publiceren krijg ik keurig netjes de melding “gefeliciteerd de website is gepubliceerd. Maar op internet krijg ik de melding dat de site niet bereikbaar is? wat doe ik fout?

Hike
Gast

Hai,

Ik heb een website gemaakt, alleen in de mobiele versie zie ik geen dropdown menu alleen een zwart vlak. Alles al proberen aan te passen…maar het lukt niet.

Luc van Rooij
Gast
Luc van Rooij

Als het goed is heb ik via mijn webwinkel ook mijn domein gekoppeld. Echter, als ik de naam van de website gebruik staat er vervolgens achter de .nl: mijndomeinwebwinkel.nl.

Hoe kan ik dit verhelpen? Ik vind het er namelijk niet heel mooi uitzien.

Lucie
Gast

helaas loop ik bij het inloggen al vast, “deze site kan geen beveiligde verbinding leveren”.
ik hoop dat de helpdesk me hierbij kan helpen, want het is tamelijk frustrerend om direct in het begin al geblokkerd te worden.Uitgelicht