Handleiding Websitemaker website maken [video]

Tabitha 11 september 2018

Websitemaker is een simpel CMS waar zelfs online dummies mee kunnen werken. Je begint met een handig website sjabloon en kunt daarna met schuiven en klikken je website bewerken. Toch is soms een introductie wel handig. Daarom hebben we deze handleiding Websitemaker met video’s gemaakt met tips en trucs waardoor je nog slimmer met Websitemaker kunt werken.

Heb jij trouwens een Webshoppakket gekozen bij Mijndomein? Deze informatie gaat vooral over de site die je bij je webshop maakt. Wil je meer weten over producten toevoegen, betaling instellen en meer, bekijk dan de videohandleiding voor webshop.

Websitemaker aanschaffen

Natuurlijk beginnen we bij het begin. Als je Websitemaker al hebt, mag je dit overslaan. In deze video zie je namelijk hoe je Websitemaker gratis kunt uitproberen en hoe je het pakket aanschaft.

In deze video staat een actietarief van €10 voor het Websitemakerpakket. Dit was een tijdelijke actie. De reguliere prijs en actie staan op onze website.

Stap 1. Inloggen

Heb je al een Websitemaker pakket, dan is het handig om te weten hoe je kunt inloggen om aan de slag te gaan in de Websitemaker editor. In deze video leggen we dat uit.

Stap 2. Sjabloon kiezen

Start je Websitemaker voor het eerst, dan krijg je een overzicht van alle sjablonen die beschikbaar zijn. Een sjabloon is de basis van je website. Je kunt dit sjabloon aanpassen zoals je wilt. Hier komen we later op terug bij de vormgeving.

Stap 3. Aan de slag

Met de vierde stap van deze handleiding Websitemaker begint het pas echt. In de video hieronder zie je hoe het CMS-systeem in elkaar zit en hoe je met Websitemaker kunt werken.

Stap 4. Handleiding Websitemaker ontwerp

De vormgeving van je website kun je aanpassen naar wens. Bij ‘ontwerp’ in het linker tabblad pas je je complete website of losse pagina’s aan. Kleuren, lettertypes, afbeeldingen, alles voeg je hier toe. Wil je een enkel element op je website aanpassen, zoals een foto of een knop? Klik er dan op en er verschijnt een pop-up waarin je het specifieke ontwerp kunt aanpassen.

Stap 5. Werken met secties

Elke pagina van je website is opgebouwd uit rijen. Wil je een nieuwe rij toevoegen, dan hebben we een heleboel kant-en-klare secties voor je gemaakt. In deze video zie je hoe dat werkt.

Stap 6. Widgets in Websitemaker

Met widgets kun je jouw website compleet bewerken. Voeg een tekstblok toe, een titelblok, afbeeldingen of video’s en nog veel meer.

Stap 7. Pagina’s aanmaken en bewerken

In de video hieronder leggen we uit hoe je pagina’s aanmaakt en hoe het zit met subpagina’s.

Wil je een bepaalde pagina op je website alleen toegankelijk maken met een wachtwoord? Dat kan en laten we zien in de video hieronder (video heeft geen geluid).

Menutip: het menu hoeft niet enkel te verwijzen naar pagina’s. Een onderdeel van een pagina kan ook. Stel in de rij naar wens een ankerpunt in en die verschijnt dan automatisch in het menu van je website. Bekijk hieronder hoe dat precies werkt (video heeft geen geluid).

Een pagina bewerken doe je door te klikken op het onderdeel dat je wilt aanpassen.

Wil je een link maken binnen je eigen website? Zo’n interne link kan je overal plaatsen. Bekijk het voorbeeld hieronder.

Stap 8. De inhoud van je website beheren

In het linkermenu heb je het tabblad ‘inhoud’. Daar kun je bijvoorbeeld afbeeldingen en documenten beheren. In deze video lopen we even door de inhoud heen.

Stap 9. Personaliseren met Websitemaker

Stem je website af op de bezoeker door bijvoorbeeld een belknop te tonen als iemand hem op je smartphone opent. Of je openingstijden in beeld te brengen als iemand je website bezoekt op een moment dat je gesloten bent. Personaliseren heeft zoveel mogelijkheden.

Stap 10. Eenvoudig bloggen met Websitemaker

Ben jij een blogger, dan is Websitemaker een handig CMS voor je. Maar ook als je een blog wilt toevoegen aan je bestaande website, zijn er veel mogelijkheden. Deze video legt uit hoe je een blog aanmaakt, toevoegt aan je website en hoe je blogposts publiceert.

Stap 11. SEO en Websitemaker

De technische basis van Websitemaker is al volledig geschikt voor SEO. Maar je kunt zelf ook nog wat doen om hoger in Google te komen.

Bij deze video heb ik nog twee extra SEO-tips:

1. verbeter de SEO van je website nog extra door alt-tags toe te voegen aan je afbeeldingen. Beschrijf daarin wat er te zien in in een afbeelding. De Google-bots zien dat namelijk en dat verhoogt je SEO-waarde.

2. Let op je titels want ook die zijn belangrijk voor de robots van Google als ze je site bekijken. Gebruik altijd H1 voor de titel van een pagina en bijvoorbeeld H2 voor tussenkoppen. Zorg ervoor dat de SEO-informatie van de pagina overeenkomt met je titels.

Stap 12. Privacyinstellingen

Nog lang niet elke website voldoet aan de nieuwe privacywetgeving AVG. Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we hebben in Websitemaker een aantal opties hiervoor toegevoegd zoals SSL, een kant-en-klare privacypagina template en een cookiemelding.

Stap 13. Formulieren instellen

Gebruik je een formulier op je website? Dan zijn dit 2 aandachtspunten:

  1. Stel een e-mailadres van jezelf in als ontvanger van de reacties op het formulier.
  2. Stel reCAPTCHA in om je formulier veilig te houden.

Lees de complete uitleg over formulieren in dit Helpdeskartikel.

Stap 14. Websitemaker resetten

De laatste stap van deze handleiding Websitemaker komt met een waarschuwing: reset je jouw website, dan ben je alles kwijt. Dit kunnen we niet terugdraaien. Denk daarom goed na over het resetten van je website.

Dit was hem dan, de handleiding Websitemaker. Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt. Wil je nou nog meer weten, kijk dan eens op onze helpdesk. Succes met bouwen!




Tabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.



Uitgelicht