Handleiding Websitemaker website maken [video]

Tabitha 11 september 2018

Websitemaker is een simpel CMS waar zelfs online dummies mee kunnen werken. Je begint met een handig website sjabloon en kunt daarna met schuiven en klikken je website bewerken. Toch is soms een introductie wel handig. Daarom hebben we deze handleiding Websitemaker met video’s gemaakt met tips en trucs waardoor je nog slimmer met Websitemaker kunt werken.

Stap 1. Websitemaker aanschaffen

Natuurlijk beginnen we bij het begin. In deze video zie je hoe je Websitemaker gratis kunt uitproberen en hoe je het pakket aanschaft.

In deze video staat een actietarief van € 10,- voor het Websitemaker pakket. Dit was een tijdelijke actie. De reguliere prijs is € 90,-.

Stap 2. Inloggen

Heb je al een Websitemaker pakket, dan is het handig om te weten hoe je kunt inloggen om aan de slag te gaan in de Websitemaker editor. In deze video leggen we dat uit.

Stap 3. Sjabloon kiezen

Start je Websitemaker voor het eerst, dan krijg je een overzicht van alle sjablonen die beschikbaar zijn. Een sjabloon is de basis van je website. Je kunt dit sjabloon aanpassen zoals je wilt. Hier komen we later op terug bij de vormgeving.

Stap 4. Aan de slag

Met de vierde stap van deze handleiding Websitemaker begint het pas echt. In de video hieronder zie je hoe het CMS-systeem in elkaar zit en hoe je met Websitemaker kunt werken.

Stap 5. Handleiding Websitemaker ontwerp

De vormgeving van je website kun je aanpassen naar wens. Bij ‘ontwerp’ in het linker tabblad pas je je complete website of losse pagina’s aan. Kleuren, lettertypes, afbeeldingen, alles voeg je hier toe. Wil je een enkel element op je website aanpassen, zoals een foto of een knop? Klik er dan op en er verschijnt een pop-up waarin je het specifieke ontwerp kunt aanpassen.

Stap 6. Werken met secties

Elke pagina van je website is opgebouwd uit rijen. Wil je een nieuwe rij toevoegen, dan hebben we een heleboel kant-en-klare secties voor je gemaakt. In deze video zie je hoe dat werkt.

Stap 7. Widgets in Websitemaker

Met widgets kun je jouw website compleet bewerken. Voeg een tekstblok toe, een titelblok, afbeeldingen of video’s en nog veel meer.

Stap 8. Pagina’s aanmaken en bewerken

In de 2 video’s hieronder leggen we uit hoe je pagina’s aanmaakt en bewerkt en hoe het zit met subpagina’s.


Stap 9. De inhoud van je website beheren

In het linkermenu heb je het tabblad ‘inhoud’. Daar kun je bijvoorbeeld afbeeldingen en documenten beheren. In deze video lopen we even door de inhoud heen.

Stap 10. Personaliseren met Websitemaker

Stem je website af op de bezoeker door bijvoorbeeld een belknop te tonen als iemand hem op je smartphone opent. Of je openingstijden in beeld te brengen als iemand je website bezoekt op een moment dat je gesloten bent. Personaliseren heeft zoveel mogelijkheden.

Stap 11. Eenvoudig bloggen met Websitemaker

Ben jij een blogger, dan is Websitemaker een handig CMS voor je. Maar ook als je een blog wilt toevoegen aan je bestaande website, zijn er veel mogelijkheden. Deze video legt uit hoe je een blog aanmaakt, toevoegt aan je website en hoe je blogposts publiceert.

Stap 12. SEO en Websitemaker

De technische basis van Websitemaker is al volledig geschikt voor SEO. Maar je kunt zelf ook nog wat doen om hoger in Google te komen.

Stap 13. Privacyinstellingen

Nog lang niet elke website voldoet aan de nieuwe privacywetgeving AVG. Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we hebben in Websitemaker een aantal opties hiervoor toegevoegd zoals SSL, een kant-en-klare privacypagina template en een cookiemelding.

Stap 14. reCAPTCHA instellen

Heb je formulieren op je website, stel dan met een paar klikken reCAPTCHA in.

Stap 15. Websitemaker resetten

De laatste stap van deze handleiding Websitemaker komt met een waarschuwing: reset je jouw website, dan ben je alles kwijt. Dit kunnen we niet terugdraaien. Denk daarom goed na over het resetten van je website.

Dit was hem dan, de handleiding Websitemaker. Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt. Wil je nou nog meer weten, kijk dan eens op onze helpdesk. Succes met bouwen!
Tabitha

Tabitha

Tabitha is Content Manager bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, webhosting en websites maken. Tabitha is kookgek, verslindt series en zit bij de lokale televisie en radio.

60
Reageer op dit artikel

avatar
27 Comment threads
33 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
29 Comment authors
TabithaEllis WierksAnitas.unalF. Kahraman Recent comment authors
  Subscribe  
Abonneren op
Maarten de Boer
Gast
Maarten de Boer

Handig die video’s. Alleen staat er bij “login” de video van “aanschaffen”. Even aanpassen?

John de Jong
Gast

Hoe plaats ik een gastenboek? De uitleg op de site is van de oude versie volgens mij..

Ben Vossers
Gast
Ben Vossers

Wie kan mij helpen? mijn vorige website had ik via joomla. Nu heb ik websitemaker een nieuwe site gemaakt. Bij het publiceren krijg ik keurig netjes de melding “gefeliciteerd de website is gepubliceerd. Maar op internet krijg ik de melding dat de site niet bereikbaar is? wat doe ik fout?

Hike
Gast

Hai,

Ik heb een website gemaakt, alleen in de mobiele versie zie ik geen dropdown menu alleen een zwart vlak. Alles al proberen aan te passen…maar het lukt niet.

Luc van Rooij
Gast
Luc van Rooij

Als het goed is heb ik via mijn webwinkel ook mijn domein gekoppeld. Echter, als ik de naam van de website gebruik staat er vervolgens achter de .nl: mijndomeinwebwinkel.nl.

Hoe kan ik dit verhelpen? Ik vind het er namelijk niet heel mooi uitzien.

Lucie
Gast

helaas loop ik bij het inloggen al vast, “deze site kan geen beveiligde verbinding leveren”.
ik hoop dat de helpdesk me hierbij kan helpen, want het is tamelijk frustrerend om direct in het begin al geblokkerd te worden.

Klaus Nolten
Gast

Hoe kan ik de kleur van de tekst in een post aanpassen ?

M. J.
Gast

Wat is de reden dat SSL niet standaard is ingeschakeld? Ik moet nu een mail sturen via een link op jullie site voor mijn websites. Alleen werkt dat niet.

S. Kroes
Gast
S. Kroes

is de handleiding ook uit te printen ipv de video’s te kijken?

Anita
Gast

Dat zou ik ook graag willen, er wordt hier zoveel voorkennis verwacht en het gaat allemaal heel snel. Dat muziekje erdoorheen maakt het ook niet makkelijker. Ik heb alle filmpjes meerdere keren bekeken en nog steeds lukt het me niet iets te veranderen na mijn “vliegende start”. Foto uploaden lukt niet, navigatiebalk veranderen lukt niet. Al urenlang aan het werk geweest en verder ben ik nog niet gekomen. Veel vragen al gesteld via “het contact met mijn domein”. Ik heb gewoon een duidelijke handleiding nodig waaruit ik dingen stap voor stap kan doen. De classic website heb ik zelf erop… Lees verder »

Jett
Gast
Jett

In de video om van start te gaat staat een bedrag van 10 euro voor het Website pakket. Bij producten staat 60 euro voor het eerste jaar. Is dat een nieuwe prijs?

Susan
Gast

Hi,
Ik wil graag het icoontje aan dat bovenaan het venster staat, voor de website naam, veranderen. Hier staat nu een blauw icoon met mapjes. Ik wil hier graag een ander logo invoegen. Kan alleen nergens vinden waar dit mogelijk is…..
Bedankt alvast

Tineke
Gast

Hoi, mijn website in WM Classic was van de ene op de andere dag pagina’s gedaald in Google. Dat terwijl hij jaren op de eerste pagina bovenaan stond op basis van content.
Ik kreeg hem niet meer hoger in de ranking. Nu heb ik de upgrade van WM maar gedaan, ook in belang van SSL en hoop daf hij nu weer snel stijgt want het kost serieuze omzet! Waar heeft de daling in Google mee te maken? Was dit de Classic WM? Was het ontbreken van SSL?

Lars
Gast

Ik ben je enorm dankbaar voor je eerlijke en goed onderbouwde blogs, so keep up the good work! Dank

Julia
Gast

helaas loop ik bij het inloggen al vast 🙁

Cees
Gast

Ik ben voorzichtig begonnen om de site opnieuw te bouwen. De oude site (website classic) bestaat nog. Als ik nu op publish klik, wordt de site dan over schreven? Zo niet, wat wordt dan de (tijdelijke) link?

mandy vosse
Gast

Mijn website is klaar joepie, 1,5 dag i.p.v. zo klaar maar goed hij is zover.
Nu wil ik de nieuwe vervangen door de oude maar dat krijg ik niet voor elkaar. Kan jij mij dat uitleggen ajb?

Sytze
Gast

Kan de taal ook in nederlands ?

Sytze
Gast

Veel werk om even om te zetten. Dacht kan hem zo over zetten maar dat lukt nooit. Jullie zadelen ons mooi op met jullie problemen. Mijn site werkt goed en heb eigenlijks geen tijd hiervoor. Beetje belachelijk vind ik .

Nick van der Aa
Gast

Er wordt gezegd dat mijn site beter vindbaar is in google. Maar wat ik ook doe en probeer op trefwoorden ben ik nog steeds niet vindbaar helaas. Terwijl ik overal ben aangemeld en me trefwoorden etc. Heb gebruikt oo de site en per site.

P Tol
Gast
P Tol

Kan ik ook bij contact de veldjes wijzigen? Ik wil een bestelmogelijkheid bieden. Maar dan moet ik specifieke onderdelen daarin plaatsen. Is dat mogelijk?

Karin van Es
Gast

Ik heb 1 vraag, stel dat er iets is met mijn website, dat er problemen zijn met de publicatie of dat ik ergens niet uitkom en hulp nodig heb. Hoe kan ik deze hulp dan krijgen via jullie als ik voor de optie kies om met de websitemaker aan de slag te gaan?

Manisha
Gast
Manisha

Hi Tabitha,
Ik had een vraagje.
Is het ook mogelijk om een zoekbalk in websitemaker toe te voegen?
Groetjes,
Manisha Sewnandan

Arno
Gast

Hoi Tabitha,

Ik heb twee vragen.
1) Is het mogelijk om een eigen lettertypes toe te voegen? Die niet in websitemaker bijvoorbeeld beschikbaar zijn?
2) Is de site beveiligd via websitemaker? (HTTPS)
Alvast bedankt

Ruud Boer
Gast
Ruud Boer

Hoe save ik het design van de website terwijl hij nog niet gereed is om te publiceren?

F. Kahraman
Gast

Hoe kan ik een webwinkel maken?

s.unal
Gast

Hallo, mijn wesbsite loopt vast ik ben al sinds gisteren ermee bezig. De editor loopt vast en verwerkt niet. Ook kan ik rijen niet verwijderen. Veel zaken die op de video wordt uitgelegd zijn bij mij niet toepasbaar ivm ook missen van onderdelen bij het editor gedeelte.

Graag verneem ik hieromtrent.

Ellis Wierks
Gast

Bij de eerste keer inloggen kwam er niet de motie om een sjabloon te kiezen. Hoe kan ik dit oplossen? Dank je wel alvast

Ellis Wierks
Gast

Hallo, bij mijn eerste keer inloggen heb ik geen sjabloon pagina gekregen en ik kan nergens vinden waar ik dit kan aanpassen. Kun je me daarbij helpen aub? Dank je welUitgelicht