Hoe kies je een goede domeinnaam?

Servaas Raedts 10 september 2015

Er is door de komst van nieuwe domeinextensies steeds meer keuze waardoor het lastig kan zijn een goede domeinnaam te kiezen. Mijndomein geeft je tips zodat je handvatten hebt om de juiste keuze te maken.

Een website start met een domeinnaam

Eerst even terug naar de basis. Om een website te beginnen heb je een domeinnaam nodig. Een voorbeeld van een domeinnaam is www.mijndomein.nl. Deze wordt gekoppeld aan je website. Maar welke domeinnaam kies je? Heeft dat invloed op jouw positie in zoekmachines? En heeft het invloed op de verwachting van de bezoekers van jouw website? Je online succes begint met een domeinnaam.

Kies een domeinnaam die past bij jouw website

Het is al lang niet meer van belang om een domeinnaam te kiezen voor een zo hoog mogelijke positie in Google. Laten we daar eerlijk over zijn: het is namelijk niet objectief vast te stellen of een website wel of niet goed is wanneer we enkel afgaan op de gekozen domeinnaam.

We durven wel het volgende te stellen: Heb je een perfecte website met een slechte dan zal je hoger scoren in zoekmachines dan wanneer je een geweldige domeinnaam hebt, maar een waardeloze website. Het kiezen van een domeinnaam heeft wel degelijk iets te maken met wat je wilt uitstralen.

Tips bij het kiezen van een goede domeinnaam

  1. Kies een domeinnaam die past bij dat wat je wilt uitstralen. Wanneer je een fotograaf bent wil je dat bezoekers van jouw website dat weten. Het is dus logisch dat je een domein kiest met iets van de term ‘fotograaf’ erin.
  2. Probeer een domeinnaam te kiezen die makkelijk te begrijpen en te schrijven is voor jouw doelgroep. Voorkom domeinnamen die voor Nederlanders foutgevoelig zijn. Denk aan buitenlandse woorden als papillon.nl.
  3. Voorkom koppeltekens. Dus: motorhuis-devries.nl. Ook al lijkt dit een geschikte naam, men is gewend om dit aan elkaar te schrijven.
  4. Besluit je toch koppeltekens te gebruiken? Registreer dan meerdere varianten van jouw domeinnaam. In het geval van het bovenstaande voorbeeld: motorhuisdevries.nl
  5. Een domeinnaam die kort is, is makkelijker te onthouden. Vaak zijn korte .nl en .com domeinnamen al vergeven. Je kunt dus besluiten om gebruik te maken van nieuwe domeinextensies als: .online of .website. Hieronder gaan we daar uitgebreid op in.


Bekijk ook de tips voor een goede domeinnaam in deze video

Welke extensie moet je dan kiezen?

In Nederland is .nl erg gebruikelijk. Kijk maar naar www.mijndomein.nl. Ook .com en .eu zijn redelijk bekend in Nederland. Sinds er vele honderden nieuwe extensies zijn geïntroduceerd, zien we een trend waarbij men meer en meer kiest voor slimme nieuwe extensies die in het ‘verlengde’ liggen van de domeinnaam, of nog specifieker: een regio aanduiden.
Dat laatste is het gemakkelijkste uit te leggen aan de hand van de twee Nederlandse regio-extensies. binnen ons land. Zo staat de extensie .frl voor Friesland. Het tweede, meest recente voorbeeld is .amsterdam. Een krachtige extensie die jouw website direct koppelt aan onze hoofdstad.

Lees meer over deze Friese en Amsterdamse domeinextensies.

Natuurlijk geeft een .nl een bepaalde vorm van vertrouwen. SIDN, het bedrijf achter .nl blijft dat benadrukken. En dat is ook best logisch want .nl is natuurlijk geheel ingeburgerd. Maar eerlijk is eerlijk: het internetlandschap is aan het veranderen: er zijn honderden nieuwe extensies en jij hebt nu volop keuze uit de mooiste en korte domeinnamen.

Vergeet niet dat het slechts een kwestie van tijd is dat we massaal zijn gewend aan nieuwe extensies. Extensies die ook (of juist nog meer) vertrouwen uitstralen dan dat .nl nu doet. .website, .online en .xyz zijn mooi en gemakkelijk te onthouden extensies die snel aan populariteit winnen. Het zijn mooie alternatieven voor .nl, .com of .eu.

Ook de specifiekere domeinnaamextensies boeken veel succes. Je kunt daarbij denken aan .top, .team, .marketing, .video, .camera, .media, .site, et cetera. De mogelijkheden zijn eindeloos en jij hebt volop kans op een mooie domeinnaam met een mooie extensie.

Voor Google is de inhoud belangrijker dan de domeinnaam of de extensie

Het mag duidelijk zijn: kies de domeinnaam die bij jouw past. En kies de extensie die bij jou past! En… denk er aan dat het handig is dat jouw klanten of bezoekers jouw domeinnaam gemakkelijk moeten kunnen onthouden.
Avatar

Servaas Raedts

Servaas is als Manager Klantbeleving bij Mijndomein (CCO) verantwoordelijk voor de ondersteuning aan alle klanten. Daarnaast is hij werkzaam voor MijndomeinAuto en een enthousiaste trouwfotograaf.Uitgelicht