IMAP of POP: Hoe stel je je e-mail in?

Tabitha 6 januari 2023

Heb je eigen e-mail en wil je niet steeds inloggen op webmail, gebruik dan een e-mailprogramma of -app. Bij het instellen van je e-mail in zo’n programma, krijg je de vraag welk protocol je wilt instellen. Dat is de manier waarop je e-mail naar jou verzonden wordt vanaf de opslagplaats op onze servers. In de wereld van e-mail zijn POP (of POP3) en IMAP de meest gangbare opties hiervoor. Maar welke van de twee kun je het beste gebruiken? Ons advies: gebruik IMAP.

Het IMAP- en POP-protocol zijn de twee populairste manieren om toegang te krijgen tot e-mail, maar ze verschillen nogal. Inzicht in het verschil helpt je misschien in het maken van de juiste keuze.

 

Het verschil tussen IMAP en POP

IMAP is een protocol dat e-mails synchroniseert tussen de server en de lokale computer. Wanneer je je mailbox opent, worden alle e-mails die op de server staan, gedownload en worden deze ook op de lokale computer opgeslagen. Als je vervolgens iets veranderd aan je e-mails, zoals het verplaatsen van een bericht, of het markeren als ‘gelezen’, dan worden deze wijzigingen ook op de server doorgevoerd. Dit betekent dat al je e-mails altijd beschikbaar zijn, ongeacht waar je bent.

POP3 is een protocol waarbij je e-mails van de server downloadt, maar deze niet synchroniseert. Als je een e-mail downloadt, wordt deze van de server verwijderd. Verander je vervolgens iets aan je e-mails, bijvoorbeeld het verplaatsen van een bericht, dan is dit alleen zichtbaar op de lokale computer. Als je deze e-mail op een andere computer wilt openen, dan zal deze versie niet beschikbaar zijn. Kortom, met POP3 is het niet mogelijk om je e-mails te synchroniseren tussen verschillende apparaten.

Eigen verantwoordelijkheid met POP

Stel je je e-mail in met POP (Post Office Protocol), dan downloadt jouw e-mailprogramma je mail en slaat het op op het apparaat waar je je mail ingesteld hebt. Heb je dus een e-mail gedownload met je desktop, dan kan je hem niet nogmaals ophalen met bijvoorbeeld een smartphone. Ook verzonden e-mail staat opgeslagen op 1 apparaat. Wanneer je dus meerdere apparaten met POP gebruikt, krijg je versplinterde e-mails.

Daarnaast blijven jouw berichten niet bewaard op onze servers omdat jij ze downloadt. Dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor de opslag van jouw e-mail. Bij virussen kan je je e-mail kwijtraken en je moet er zelf voor zorgen dat jouw e-mail niet gehackt wordt. Zorg dus voor een goede beveiliging en back-up je e-mail daarom regelmatig.

Bij Mijndomein maken we e-mailbeheer eenvoudiger dan ooit. Ontdek onze gebruiksvriendelijke e-mailpakketten die perfect passen bij je online ambities.

Koop je eigen e-mailadres

Wat is POP3?

POP3 staat voor “Post Office Protocol versie 3” en is een oud protocol dat al jaren wordt gebruikt om e-mail op te halen. POP3 maakt het mogelijk om e-mails van een server op te halen en op je eigen computer op te slaan. Het is één van de meest gebruikte protocollen voor het ophalen van e-mails. Het werkt door een verbinding te maken met de e-mailserver en de e-mails naar je computer te downloaden. Je kunt de e-mails dan vervolgens op je computer lezen en beheren.

Een voorbeeld van hoe POP3 werkt is als volgt: stel je voor dat je een e-mailaccount hebt bij een provider zoals Gmail. Als je POP3 gebruikt, maak je een verbinding met de server van Gmail en download je alle e-mails naar je computer. Je kunt dan alle e-mails lezen en beheren op je eigen computer, in plaats van dat je telkens naar de website van Gmail moet gaan.

POP downloadt e-mail op je computer

Voordelen POP3

 • Je kunt e-mails downloaden van een externe server naar je eigen computer. 
 • Je kunt e-mails en bijlages snel openen en lezen omdat deze al zijn gedownload en opgeslagen staan op je eigen computer.
 • Het is een betrouwbaar protocol dat door veel e-mailprogramma’s wordt ondersteund. 
 • Het is een veilig protocol dat encryptie en authenticatie ondersteunt.

Wil je weten hoe je POP3 kunt instellen? Bekijk dan onze handige instructie voor het instellen van e-mail met POP.

Nadelen POP3

POP3 heeft een belangrijk groot nadeel. Het kan namelijk geen e-mail synchroniseren op meerdere apparaten. Dit betekent dat je geen overzicht hebt van al je berichten op al je apparaten. Stel je eens voor dat je e-mail op je telefoon wilt lezen, maar dat je die niet kunt vinden omdat je ze eerder op je computer hebt geopend. Met POP3 is het dus niet mogelijk om je e-mails op meerdere apparaten te bekijken.

Naast dit belangrijke nadeel heeft het gebruik van POP3 e-mail ook nog enkele andere grote nadelen.

 • Bijlagen kunnen virussen bevatten die schade aan je computer kunnen veroorzaken als ze lokaal worden geopend en de virusscanner deze niet kan detecteren.
 • Als het apparaat waar de e-mails zijn opgeslagen of gedownload, crasht of wordt gestolen, zijn de e-mails verloren.
 • POP3 is niet zo veilig als andere protocollen zoals IMAP of Exchange.

IMAP

Bij IMAP (Internet Message Access Protocol) bewaart onze server jouw e-mail en synchroniseert de e-mailserver met jouw e-mailprogramma. Daardoor kan je je e-mail instellen op zowel je smartphone als tablet, laptop of desktop. Mocht je een e-mail beantwoorden op je smartphone, dan is op je laptop dit ook te zien. Op ieder ingesteld apparaat staat dus dezelfde informatie. Als we het weer vergelijken met het postkantoor, dan blijft jouw post in de postbus liggen en kan jij, waar je ook bent, jouw post bekijken, sorteren en beantwoorden.

IMAP synchroniseert voor meer apparaten

Voordelen IMAP

IMAP is een uitstekende keuze als je je e-mails over meerdere apparaten wilt synchroniseren. Het maakt niet uit of je een computer, laptop, tablet of smartphone gebruikt, je kunt altijd je e-mails opvragen en beheren. IMAP stelt je ook in staat om je e-mails op te slaan op de server, waardoor je geen opslagruimte op je apparaat hoeft te gebruiken. Hieronder vind je een aantal voordelen van IMAP:

 • Je kunt je e-mails overal opvragen, het maakt niet uit welk apparaat je gebruikt.
 • Je hoeft geen e-mails te downloaden naar je computer, waardoor je opslagruimte bespaart.
 • Veel IMAP-clients stellen je in staat om e-mails lokaal op te slaan en te synchroniseren wanneer je online bent.
 • Als je computer faalt, zijn je e-mails veilig en kun je ze op een ander apparaat opvragen.

Als je al je apparaten up-to-date wilt houden, zoals het lezen van e-mails, mappen, verwijderde e-mails, spam enz., dan is IMAP de juiste keuze voor jou.
Wil je weten hoe je IMAP kunt instellen? Bekijk dan onze handige instructie voor het instellen van IMAP.


Nadelen IMAP

IMAP heeft zeker zijn voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke ongemakken die IMAP met zich meebrengt. Hieronder staan ​​de belangrijkste nadelen van IMAP op een rijtje:

 • Al je berichten worden opgeslagen op de server, dus als je server of wachtwoord niet beveiligd is, kunnen hackers alles inzien.
 • Mails werken vaak niet zonder een actieve internetverbinding. Offline lezen hangt af van je e-mailclient. Deze moet expliciet worden geconfigureerd.
 • Als je veel e-mails gebruikt, heb je meer opslagruimte nodig die mogelijk meer kost.
 • Alle e-mail en informatie blijft altijd op de online mailserver staan, zelfs als een gebruiker een e-mail downloadt, blijft er een duplicaat ervan op de webserver staan.
 • Het wordt nooit automatisch verwijderd, dus als iemand ooit de wachtwoorden van de gebruiker vindt of als een hacker op een of andere manier de server bereikt, kan al het geheime informatie van de gebruiker worden gelekt.

Flexibeler met IMAP

Steeds vaker heb je meerdere apparaten waarmee je werkt. Je e-mail snel even lezen met je smartphone in de trein of een e-mail beantwoorden als je aan het werk bent. Of ’s avonds nog even op de bank tijdens het nieuws je e-mail lezen. Je complete e-mail altijd bij de hand is inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Het voordeel met IMAP ten opzichte van POP is dus dat meerdere apparaten dezelfde mailbox kunnen gebruiken. Dit is de belangrijkste reden waarom wij adviseren IMAP in te stellen voor je e-mail. Je hebt meer vrijheid en mogelijkheden. Daarnaast staat jouw e-mail veilig op de servers van Mijndomein.

Mijndomein helpt je niet alleen met soepele synchronisatie over al je apparaten, maar zorgt ook voor veilige en toegankelijke e-mailcommunicatie, waar je ook bent. Stap daarom vandaag nog over naar Mijndomein.

Stap over naar Mijndomein

Instellen op je apparaat

Voordat je je e-mail instelt, is het belangrijk dat je jezelf een aantal vragen stelt die helpen bij het kiezen tussen POP en IMAP. Heb je bijvoorbeeld alleen een desktop en wil je al je e-mail daar op lezen, of wil je je e-mail ook kunnen lezen op je smartphone? Vind je het prettig als je e-mail niet op externe servers staat, maar enkel bij jou opgeslagen is? Maak een goed overwogen keuze. Want als je dit later nog aanpast, kan dat veel tijd kosten en raak je mogelijk ook e-mail kwijt.

Heb je een keuze gemaakt? Dan kan je je e-mail instellen. Heb je een iPad of iPhone? Bekijk dan onderstaand filmpje. Kijk anders even op onze helpdesk onder e-mail hoe je jouw e-mail instelt. Succes!
Tabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.Uitgelicht