IMAP of POP: hoe stel je je e-mail in?

Tabitha 9 mei 2017

Heb je eigen e-mail en wil je niet steeds inloggen op webmail, gebruik dan een e-mailprogramma of -app. Bij het instellen van je e-mail in zo’n programma, krijg je vraag welk protocol je wilt instellen. Dat is de manier waarop je e-mail naar jou verzonden wordt vanaf de opslagplaats op onze servers. In de wereld van e-mail zijn POP (of POP3) en IMAP de meest gangbare opties hiervoor. Maar welke van de twee kun je het beste gebruiken? Ons advies: gebruik IMAP.

Voordat je je e-mail instelt, is het belangrijk dat je jezelf een aantal vragen stelt. Heb je bijvoorbeeld alleen een desktop en wil je al je e-mail daar op lezen, of wil je je e-mail ook kunnen lezen op je smartphone? Vind je het prettig als je e-mail niet op onze servers staat, maar enkel bij jou opgeslagen is? Maak een goed overwogen keuze. Want als je dit later nog aanpast, kan dat veel tijd kosten en raak je mogelijk ook e-mail kwijt.

Eigen verantwoordelijkheid met POP

Stel je je e-mail in met POP (Post Office Protocol), dan downloadt jouw e-mailprogramma je mail en slaat het op op het apparaat waar je je mail ingesteld hebt. Heb je dus een e-mail gedownload met je desktop, dan kan je hem niet nogmaals ophalen met bijvoorbeeld een smartphone. Ook verzonden e-mail staat opgeslagen op 1 apparaat. Wanneer je dus meerdere apparaten met POP gebruikt, krijg je versplinterde e-mails.

Daarnaast blijven jouw berichten niet bewaard op onze servers omdat jij ze downloadt. Dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor de opslag van jouw e-mail. Bij virussen kan je je e-mail kwijtraken en je moet er zelf voor zorgen dat jouw e-mail niet gehackt wordt. Zorg dus voor een goede beveiliging en back-up je e-mail daarom regelmatig.

POP downloadt e-mail op je computer

IMAP bewaart berichten centraal

Bij IMAP (Internet Message Access Protocol) bewaart onze server jouw e-mail en synchroniseert de e-mailserver met jouw e-mailprogramma. Daardoor kan je je e-mail instellen op zowel je smartphone als tablet, laptop of desktop. Mocht je een e-mail beantwoorden op je smartphone, dan is op je laptop dit ook te zien. Op ieder ingesteld apparaat staat dus dezelfde informatie. Als we het weer vergelijken met het postkantoor, dan blijft jouw post in de postbus liggen en kan jij, waar je ook bent, jouw post bekijken, sorteren en beantwoorden.

IMAP synchroniseert voor meer apparaten

Flexibeler met IMAP

Steeds vaker heb je meerdere apparaten waarmee je werkt. Je e-mail snel even lezen met je smartphone in de trein of een e-mail beantwoorden als je aan het werk bent. Of ’s avonds nog even op de bank tijdens het nieuws je e-mail lezen. Je complete e-mail altijd bij de hand is inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Het voordeel met IMAP ten opzichte van POP is dus dat meerdere apparaten dezelfde mailbox kunnen gebruiken. Dit is de belangrijkste reden waarom wij adviseren IMAP in te stellen voor je e-mail. Je hebt meer vrijheid en mogelijkheden. Daarnaast staat jouw e-mail veilig op de servers van Mijndomein.

Instellen op je apparaat

Heb je een keuze gemaakt? Dan kan je je e-mail instellen. Heb je een iPad of iPhone? Bekijk dan onderstaand filmpje. Kijk anders even op onze helpdesk onder e-mail hoe je jouw e-mail instelt. Succes!
Tabitha

Tabitha is Content Manager bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, webhosting en websites maken. Tabitha is kookgek, verslindt series en zit bij de lokale televisie en radio.

Reageer op dit artikel

6 Reacties op "IMAP of POP: hoe stel je je e-mail in?"

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
andries van renssen
Gast
andries van renssen

Het zou handig zijn als jullie ook vertellen hoe je het moet omzetten van POP naar IMAP en anderom.

Frans van der Geest
Gast
Frans van der Geest

“Heb je dus een e-mail gedownload met je desktop, dan kan je hem niet nogmaals ophalen met bijvoorbeeld een smartphone.”

Pure onzin. Tenzij je deze-mail direct wist na het ophalen blijft deze gewoon op de server staan, je download altijd een kopie. Kijk maar eens in de instellingen van e-mail programma’s, daar kun je opgeven of opgehaalde e-mail moet worden verwijderd op de server if juist niet en zo ja bijvoorbeeld pas na 30 dagen enzovoort.

Wanda Rooken
Gast
Wanda Rooken

Klopt. Zelf heb ik alles gewoon in het POP3 protocol ingesteld waarbij tablet en mobiel de mails nooit mogen verwijderen van de server en de mailclient op mijn laptop dat pas na 14 dagen mag doen.
En een mailtje gestuurd vanaf tablet of mobiel krijgt een automatische BCC naar het eigen adres zodat ik alsnog alle verzonden mail op alle apparaten zie. Het is maar net wat je voorkeur heeft.Uitgelicht