IMAP of POP: hoe stel je je e-mail in?

Tabitha 9 mei 2017

Heb je eigen e-mail en wil je niet steeds inloggen op webmail, gebruik dan een e-mailprogramma of -app. Bij het instellen van je e-mail in zo’n programma, krijg je vraag welk protocol je wilt instellen. Dat is de manier waarop je e-mail naar jou verzonden wordt vanaf de opslagplaats op onze servers. In de wereld van e-mail zijn POP (of POP3) en IMAP de meest gangbare opties hiervoor. Maar welke van de twee kun je het beste gebruiken? Ons advies: gebruik IMAP.

Voordat je je e-mail instelt, is het belangrijk dat je jezelf een aantal vragen stelt. Heb je bijvoorbeeld alleen een desktop en wil je al je e-mail daar op lezen, of wil je je e-mail ook kunnen lezen op je smartphone? Vind je het prettig als je e-mail niet op onze servers staat, maar enkel bij jou opgeslagen is? Maak een goed overwogen keuze. Want als je dit later nog aanpast, kan dat veel tijd kosten en raak je mogelijk ook e-mail kwijt.

Eigen verantwoordelijkheid met POP

Stel je je e-mail in met POP (Post Office Protocol), dan downloadt jouw e-mailprogramma je mail en slaat het op op het apparaat waar je je mail ingesteld hebt. Heb je dus een e-mail gedownload met je desktop, dan kan je hem niet nogmaals ophalen met bijvoorbeeld een smartphone. Ook verzonden e-mail staat opgeslagen op 1 apparaat. Wanneer je dus meerdere apparaten met POP gebruikt, krijg je versplinterde e-mails.

Daarnaast blijven jouw berichten niet bewaard op onze servers omdat jij ze downloadt. Dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor de opslag van jouw e-mail. Bij virussen kan je je e-mail kwijtraken en je moet er zelf voor zorgen dat jouw e-mail niet gehackt wordt. Zorg dus voor een goede beveiliging en back-up je e-mail daarom regelmatig.

POP downloadt e-mail op je computer

IMAP bewaart berichten centraal

Bij IMAP (Internet Message Access Protocol) bewaart onze server jouw e-mail en synchroniseert de e-mailserver met jouw e-mailprogramma. Daardoor kan je je e-mail instellen op zowel je smartphone als tablet, laptop of desktop. Mocht je een e-mail beantwoorden op je smartphone, dan is op je laptop dit ook te zien. Op ieder ingesteld apparaat staat dus dezelfde informatie. Als we het weer vergelijken met het postkantoor, dan blijft jouw post in de postbus liggen en kan jij, waar je ook bent, jouw post bekijken, sorteren en beantwoorden.

IMAP synchroniseert voor meer apparaten

Flexibeler met IMAP

Steeds vaker heb je meerdere apparaten waarmee je werkt. Je e-mail snel even lezen met je smartphone in de trein of een e-mail beantwoorden als je aan het werk bent. Of ’s avonds nog even op de bank tijdens het nieuws je e-mail lezen. Je complete e-mail altijd bij de hand is inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Het voordeel met IMAP ten opzichte van POP is dus dat meerdere apparaten dezelfde mailbox kunnen gebruiken. Dit is de belangrijkste reden waarom wij adviseren IMAP in te stellen voor je e-mail. Je hebt meer vrijheid en mogelijkheden. Daarnaast staat jouw e-mail veilig op de servers van Mijndomein.

Instellen op je apparaat

Heb je een keuze gemaakt? Dan kan je je e-mail instellen. Heb je een iPad of iPhone? Bekijk dan onderstaand filmpje. Kijk anders even op onze helpdesk onder e-mail hoe je jouw e-mail instelt. Succes!
Tabitha

Tabitha

Tabitha is Content Manager bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, webhosting en websites maken. Tabitha is kookgek, verslindt series en zit bij de lokale televisie en radio.

15
Reageer op dit artikel

avatar
7 Comment threads
8 Thread replies
12 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
schimtech@ziggo.nlKouwenbergMichielTabithaCarine Alders Recent comment authors
  Subscribe  
Abonneren op
andries van renssen
Gast
andries van renssen

Het zou handig zijn als jullie ook vertellen hoe je het moet omzetten van POP naar IMAP en anderom.

Frans van der Geest
Gast
Frans van der Geest

“Heb je dus een e-mail gedownload met je desktop, dan kan je hem niet nogmaals ophalen met bijvoorbeeld een smartphone.”

Pure onzin. Tenzij je deze-mail direct wist na het ophalen blijft deze gewoon op de server staan, je download altijd een kopie. Kijk maar eens in de instellingen van e-mail programma’s, daar kun je opgeven of opgehaalde e-mail moet worden verwijderd op de server if juist niet en zo ja bijvoorbeeld pas na 30 dagen enzovoort.

Wanda Rooken
Gast
Wanda Rooken

Klopt. Zelf heb ik alles gewoon in het POP3 protocol ingesteld waarbij tablet en mobiel de mails nooit mogen verwijderen van de server en de mailclient op mijn laptop dat pas na 14 dagen mag doen.
En een mailtje gestuurd vanaf tablet of mobiel krijgt een automatische BCC naar het eigen adres zodat ik alsnog alle verzonden mail op alle apparaten zie. Het is maar net wat je voorkeur heeft.

Wim
Gast
Wim

Hallo Tabitha. Ik mis ook de omschrijving hoe ik een POP om zou moeten zetten naar een IMAP. Is het mogelijk hier een werkwijze voor aan te geven? Ik zou dit willen doen in Apple Mail, maar ik krijg een conflict en dus helemaal geen mail meer.

Carine Alders
Gast
Carine Alders

Ik heb tot voor kort altijd met POP gewerkt en dat beviel prima. Ik bewaar bijna al mijn mails, dat is mijn werkkapitaal. Nu heb ik per ongeluk IMAP ingesteld en ik vraag mij af of er een limiet is aan het aantal bewaarde mails?

Michiel
Gast

Ik heb al jaren een domeinnaam geclaimd en daaraan gekoppeld een email adres. De server voor de ontvangen mails heb ik ingesteld als Incoming IMAP server: mail.naamwebsite.nl. De te verzenden server heb ik genomen van de internet provider XS4ALL smtp.xs4all.nl met de daar bekende gebruikersnaam en ww. Nu krijg ik de laatste tijd (steeds vaker) foutmeldingen vanwege een SPF fout: Why did SPF cause my mail to be rejected? What is SPF? SPF is an extension to Internet e-mail. It prevents unauthorized people from forging your e-mail address (see the introduction). But for it to work, your own or your… Lees verder »

Kouwenberg
Gast
Kouwenberg

Ik heb tot gisteren altijd mijn mails goed kunnen binnenhalen en verzenden met imap en uiteraard de juiste instellingen. Dit ging goed op mijn tablets en telefoons allemaal voorzien van Android.
Echter sinds vandaag heb ik internet via KPN en krijg ik geen mail meer Verzonden of binnen via de WiFi thuis.
Wat kan ik doen om dat weer goed te krijgen?

schimtech@ziggo.nl
Gast
schimtech@ziggo.nl

Hallo Tabitha, Kun je mij zeggen of er inderdaad meerdere apparaten op dezelfde mailbox kunnen worden AANGESLOTEN onder IMP ??? Er staan dan meerdere apparaten op dezelfde MAILBOX. Waarom combineert ZIGGO soms een toegekend e-mailadres aan één ander e-mail adres? Hoe kan in dit soort zaken alles worden beveiligd?? Welke software pakketten?
Graag jouw antwoord in deze. Mijn e-mail adres is schimtech@ziggo.nl
bij voorbaat dank. beëdigde teksten, vertalingen.Uitgelicht