Minder spam in je e-mail met je eigen domein

Servaas Raedts 24 september 2015

Niet meegedaan aan een prijsvraag maar toch een iPad gewonnen? Een miljoenenerfenis van een onbekende oom uit het Midden-Oosten die je kunt claimen? Ongewenst opgenomen in een nieuwsbriefbestand? Uit eigen ervaring weten we hoe irritant ongevraagde en meestal ook ongewenste e-mail kan zijn. Vandaar dat we bij Mijndomein de nodige maatregelen nemen om ongewenste e-mails te voorkomen. Ook jij kunt er zelf voor zorgen dat je veel minder spam ontvangt door slim om te gaan met e-mail via je eigen domein.

In de strijd tegen ongewenste e-mails kan het gebruik van e-mail via je eigen domein uitkomst bieden. Wanneer je een domein hebt met beschikking over e-mail dan heb je de mogelijkheid te kiezen voor een ‘catch all’ e-mailadres: je maakt slechts één e-mailadres aan en laat alle andere e-mail op hetzelfde domein automatisch afleveren op datzelfde e-mailadres.

Catch all slim gebruiken kan zorgen voor minder SPAM

Met de catch all functionaliteit ontvang je niet alleen mails gericht aan de bestaande e-mailadressen die je hebt aangemaakt zoals voornaam@jouwdomein.nl of info@jouwdomein.nl, maar ook de niet bestaande. Dat is erg handig wanneer mensen bijvoorbeeld je naam verkeerd spellen. Zo komt niet alleen servaas@jouwdomein.nl aan, maar ook serfaas@jouwdomein.nl of servas@jouwdomein.nl. Zelfs een mailtje aan asdfg@jouwdomein.nl ontvang je nu. Wanneer je dit activeert ontvang je dus werkelijk alle e-mails welke worden gestuurd naar jouw domein.
In eerste instantie lijk je gevoeliger voor SPAM omdat je alles ontvangt maar wanneer je hier handig mee omgaat kan je uiteindelijk juist minder ongewenste e-mails ontvangen.

Catch all kan meer controle over je e-mail geven

Door handig gebruik te maken van de ‘catch all’ functie kan je meer controle krijgen over je mailbox. Hoe? Stel: je meldt je aan voor de staatsloterij. Daarbij geef je het fictieve e-mailadres staatsloterij@jouwdomein.nl op. Omdat de catch all functie aanstaat, ontvang je toch elke mail. Krijg je spam in je mailbox gericht aan staatsloterij@jouwdomein.nl, dan weet je dat de staatsloterij bewust of onbewust jouw e-mailadres heeft gelekt. Daar kun je actie op ondernemen.

Hoe doe je dat?

Om minder spam op dat e-mailadres blijft ontvangen, moet je inloggen op je dashboard. Maak daar staatsloterij@jouwdomein.nl aan en stuur vervolgens alle e-mail door naar een niet bestaand e-mailadres! Et voilà, je krijgt nooit meer spam op dit adres. Hiermee kun je een hele hoop ongewenste e-mails voorkomen. Weet wel dat je door deze actie nu geen enkele e-mail meer op dit adres ontvangt. Voorwaarde van het ‘succes’ van deze werkwijze is wel dat je direct anticipeert op ongewenste e-mails en die e-mailadressen ‘aanpakt’ door ze niet langer door te laten sturen naar jouw bestaande e-mail.

Meld spam (bij Spamcop)

Krijg je spam binnen op je e-mailadres van Mijndomein? Meld dat dan bij ons, want dan kunnen wij onze spamfilters verbeteren. Dat betekent uiteindelijk minder spam voor ons allemaal. Je kunt nog een stapje verder gaan en je burgerplicht vervullen door de spam te melden bij SpamCop. Daarmee lever je jouw bijdrage in de strijd tegen ongewenste e-mails.

De keerzijde

Laten we eerlijk zijn: een ‘catch all’ functionaliteit heeft ook een nadeel. Dit is al aangegeven maar benoemen we hier nogmaals: Wanneer de spammers naar willekeurige mailadressen e-mails versturen zullen ze in het geval van een ‘catch all’ altijd goed gokken. Immers: elk e-mailadres dat ze proberen lijkt te bestaan en elk e-mailadres dat ze proberen komt dus aan. Ook in die gevallen kan de hierboven beschreven handeling uitvoeren en zal je daarmee op dat betreffende e-mailadres geen e-mails meer ontvangen. Je zult dus wel direct in actie moeten komen bij ongewenste e-mails.

Catch all bij Mijndomein

Maak je al gebruik van een e-mailpakket, een webhostingpakket of een websitemakerpakket? Dan heb je al beschikking over een ongelimiteerd aantal e-mailboxen  inclusief de ‘catch-all’ functionaliteit.

Heb je alleen je domeinnaam geparkeerd bij Mijndomein? Dan is het zeker het afwegen waard je pakket aan te passen zodat ook jij beschikking krijgt over een e-mailadres op je eigen domeinnaam inclusief de ‘catch-all’!

Lees nog meer tips in onze nieuwere blog over spam voorkomen.
Servaas Raedts

Servaas is als Manager Klantbeleving bij Mijndomein (CCO) verantwoordelijk voor de ondersteuning aan alle klanten. Daarnaast is hij werkzaam voor MijndomeinAuto en een enthousiaste trouwfotograaf.Uitgelicht