[praktijkcase] Geld verdienen aan je website

Tot voor kort bood hij op zijn website gratis lesmateriaal aan voor het leren van de Engelse taal. Nu vraagt Gijs Palsrok abonnementsgeld voor zijn diensten en zijn merk blijft het hartstikke goed doen. Hoe Meester Gijs geld ging verdienen aan zijn website.
Weinig digitale kennis bij docenten
In 2009 startte Gijs als docent Engels op een middelbare school. “Ik was een zij-instromer en de wereld was dus nieuw voor me.” Al snel kwam hij erachter dat er bij docenten weinig kennis en ervaring met ICT was. “Scholen wisten wel dat ze ICT moesten inzetten, maar niet hoe ze dat moesten doen.” Geïnspireerd door een collega startte Gijs met een blog waar hij zijn lesmateriaal deelde.
Tip 1. Vind een gat in de markt en begin gewoon.
Op 5 november 2013, na ruim drie jaar bloggen, was er de lancering van meestergijs.nl. Een platform boordevol tips, oefeningen en toetsen om je Engels bij te spijkeren. “Die datum staat nu op de kalender als verjaardag van Meester Gijs. Die eerste website werd gebouwd door mijn schoonzus en was mijn eerste WordPress website.”
“Behalve dat ik vragen van bezoekers beantwoordde, was het vooral een startpagina. Naast mijn uitleg via video en powerpoints stonden er voornamelijk doorverwijzingen op naar oefeningen. Niks van je resultaten werd opgeslagen. Vragen werden vanuit anonimiteit gesteld. En je weet wat dat betekent: veel opmerkingen moest ik verwijderen.”
Zo zag de oude website van Gijs eruit.
Gat in de markt
Gijs had met zijn website een pot goud in handen, kwam hij achter. “Door mijn ervaring als docent Engels, weet ik wat docenten nodig hebben en wat leerlingen willen. Ik ben de enige docent die volledig zelfstandig uitleg, oefeningen en toetsing aanbiedt met ruimte voor leerlingen om vragen te stellen. Mijn site kreeg veel reclame in de krant, ik kwam op het Jeugdjournaal en ik werd vaak gevraagd voor presentaties en lezingen. Dat heeft me veel aandacht en bezoekers opgeleverd.” Meester Gijs werd een bekende naam en werd steeds populairder.
Tip 2. Promoot jezelf en zorg ervoor dat je de juiste mensen kent en de juiste mensen jou.
Door zijn achtergrond en bekendheid, had Gijs weinig concurrentie. “Ja, er zijn wel bedrijven die ook een en ander in deze richting aanbieden, maar inmiddels ben ik toch wel de meest bekende website voor online oefeningen om je Engels bij te spijkeren.”
Bezoekersgroei oude website Meester Gijs in 5 jaar.
Het klassieke verhaal van vallen en opstaan
Na de geboorte van zijn eerste dochter plaatste Gijs weinig content op zijn website, maar het bleef populair. “Elke week werden er wel 50 vragen gesteld of verzoekjes gedaan voor nieuwe content, maar ik had simpelweg geen tijd. Toen heb ik de keuze gemaakt om nog één keer te investeren in het platform. En toen heb ik ook gezegd, dat wordt niet langer gratis, maar ik ga een kleine vergoeding vragen. De content is het waard.”
Tip 3. Content moet het waard zijn om voor te betalen.
Dus ging hij twee jaar geleden wederom aan de slag. “Ik had geen idee hoe het zit met websites, maar wist wel dat ik een LMS wilde bouwen.” Met zo’n Learning Management System kon Gijs zijn oefeningen en toetsen beter beheren en een volledig geïntegreerd platform bouwen.”
“Ik dacht, ik doe een oproepje op Twitter. Daarop reageerde onder meer iemand bij mij in de buurt. Hij had al eens zo’n LMS-platform gebouwd en wilde dat voor mij ook wel doen. Ik deed een eerste betaling van 600 euro en gaandeweg het proces heb ik nog twee keer 600 euro betaald. Maar de website kwam maar niet af en dat wat er al was stelde weinig voor.”
“Steeds vaker kwam de man met smoesjes. “Ja, het zou voor 90% af zijn maar nu had zijn moeder haar heup gebroken. Inmiddels had ik 1800 euro betaald en maanden gewacht maar nog niets gezien. Ik heb er slapeloze nachten van gehad, nog nooit had iemand mij een oor aangenaaid. Op een bepaald moment heb ik gezegd, nu is het klaar. Ik heb al zijn wachtwoorden gereset, e-mails verwijderd en gezegd dat ik er klaar mee was. Meteen de dag erop heb ik het helemaal anders aangepakt.”
Van een website naar een platform
Na de vervelende eerste ervaring ging Gijs niet bij de pakken neerzitten. “Meteen de dag na die belangrijke beslissing heb ik wel 10 afspraken gemaakt met grotere bedrijven en ondernemers uit het online onderwijsveld en heb ik met hen gesprekken gevoerd, vragen gesteld en ideeën voorgelegd. Om inspiratie op te doen, te kijken hoe het beter kan en heel misschien een nieuwe samenwerking te starten.”
Tip 4. Houd altijd vast aan je droom, maar de weg er naartoe moet beïnvloedbaar zijn.
“Uiteindelijk snapte niemand wat ik wilde of moest ik teveel water bij de wijn doen. De enige conclusie was om mijn nieuwe website zelf te bouwen. Nou, ik weet nu 1000 keer meer dan een paar jaar terug.”
Het nieuwe platform van Meester Gijs werkt met accounts en profielen. “Daarmee kan je resultaten laten zien aan je docent en eigen ervaringen creëren. Je geeft bezoekers een gezicht en een stem en het wordt een community die echt gaat leven. Daar ben ik echt trots op.”
Toch wel hulp nodig
Zonder kennis en ervaring van websites bouwen, was het een hele klus om zijn nieuwe platform op te zetten. “Het denken dat je leert met code schrijven is langzaam in mij gaan groeien. Maar eigenlijk is het eerst gewoon video’s bestuderen. Ik heb veel tutorials gevonden en bezocht. Denk aan fora van techsites zoals GitHub en van plugins zoals BuddyPress en Woocommerce of bij WordPress zelf. Als je de cultuur van die fora begint te snappen, kun je je vragen duidelijker stellen en dan krijg je sneller antwoord.”
“Ik heb ook geluk gehad met het thema dat ik koos. WPLMS zit in India en ze hebben een goed forum met fantastische medewerkers. Ik heb nu al meer dan 700 vragen gesteld en krijg bijna altijd de volgende dag al antwoord. Ik krijg dan steeds een stukje code en dat plak ik in mijn website of ik wijzig een instelling. Daarnaast heb ik tips en advies gekregen van iemand die mij al jaren ondersteunt, Bob de Webbouwer.”
De nieuwe site van Gijs is echt een interactief leerplatform.
Testen, testen, testen
Tijdens de bouw van zijn website, kreeg Gijs ook hulp van zijn omgeving. “Ik heb bijvoorbeeld vrienden die ook in het onderwijs zitten gevraagd om te testen. En mijn ouders ook. Die zijn nogal wat ouder, dus hebben een andere blik op websites. Leerlingen mochten oefenen op de site en zeggen wat ze er van vonden. Bob de Webbouwer heb ik ook vaker gezien, die gaf regelmatig tips van ‘ik vind dit niet handig’ en hoe je bepaalde dingen doet.”
Tip 5. Vraag support bij familie en vrienden voor inzichten vanuit gevoel.
Het belang van een goede community
Om uiteindelijk inkomsten te krijgen uit zijn website, koos Gijs voor een jaarabonnement van 5 euro. “Ik deed een enquête onder mijn websitebezoekers en 30% wilde tussen de 3 en 7 euro betalen. Van die 5 euro word ik niet rijk. Het geld dat ik over twee, drie jaar ga verdienen zit meer in de massa. Gaan die 30.000 terugkerende bezoekers die wel willen betalen straks ook een account kiezen?En gaan die scholen die het al jaren gratis gebruiken nu kiezen voor een schoollicentie?”
Tip 6. Doe onderzoek bij je doelgroep naar je doelgroep.
Toch is zo’n stap van gratis naar betaald een risico, je kunt al je bezoekers kwijtraken. “Ik durfde het aan omdat mijn site al bekend was en al heel veel gebruikt werd. Van al mijn bezoekers kwam 90% tussen 08:00 en 16:00 online, op een desktop. Dat zijn dus voornamelijk scholieren op school achter de computer. Die zijn gewend mijn content te gebruiken, of het moet van de docent. Ik lever iets goeds, dat krijg ik ook terug uit e-mails van bezoekers. ‘Ah, vet, jullie hebben ook oefeningen over onderwerp x of y.’ Het was verder te zien aan de bezoekersgroei van mijn gratis site. Voordat ik overging naar het betaalde platform, had ik 5.000 unieke bezoekers per dag en 100.000 per maand. Die aantallen liggen nu weer drastisch lager, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat in 2019 alweer veel anders is.”
Apparaat waarmee bezoekers op meestergijs.nl komen in de afgelopen 12 maanden.
Champagne in Zeeland
Het volledig vernieuwde meestergijs.nl ging live op een zondagavond in oktober. “Ik was met de familie een weekendje naar Zeeland en we hebben natuurlijk de champagnefles opengetrokken. Mijn moeder en mijn vrouw namen de eerste twee abonnementen af. Maandag terug in de auto kreeg ik elk kwartier een mail op mijn telefoon dat er een nieuw account aangemaakt was.”
Tijd voor champagne!
“Een paar dagen na de livegang van mijn nieuwe website had ik al 100 betalende abonnees. Een van mijn concullega’s en tevens één van mijn twee mentoren, StudioVO, was echt onder de indruk. Die heeft het nu zelfs een beetje van mij afgekeken en iets soortgelijks gelanceerd. Dat zie ik wel als een compliment.”
“Hoe leuk is het om te zien dat er nu na een maandje al 800 mensen actief zijn op mijn platform? Die betalen via Molly en als dat is gelukt, komt er allerlei content vrij waar je mee aan de slag kunt. En er gaat 5 euro naar mij, dat is ook leuk.”
Het bezoek op de nieuwe website van Gijs loopt goed.
Van leuke hobbysite naar verdienmodel
Gijs zet niet alleen in op individuele websitebezoekers. Hij wordt ook benaderd door scholen die geen digitaal lesmateriaal hebben. “Het blijkt nu dat docenten toen mijn website gratis was al op mij rekenden. Nu mailen ze me wat het kost om het materiaal te blijven gebruiken voor hun lessen. Ze vinden het heel sympathiek wat ik doe en sommige zeggen expliciet dat ze blij zijn dat ze er eindelijk voor moeten betalen.”
Tip 7. Stel doelen en blijf vernieuwen.
Gijs maakt deals met middelbare scholen zodat al hun leerlingen zijn platform kunnen gebruiken met schoollicenties. Er zijn al meer dan 40 voortgezet onderwijs scholen en MBO’s die contact hebben gezocht. “Ik heb bijvoorbeeld net een afspraak gemaakt met een school in Goeree Overflakkee voor 100 leerlingen. Door deze manier van werken heb ik veel meer het gevoel dat ik een bedrijf heb.”
Voor 1 oktober 2019 wil Gijs 10.000 abonnementen hebben verkocht. “Als ik geen hoge lat leg, is er niets om naartoe te werken. Maar dan moeten scholen ook wel meedoen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat gebeuren.”
Een onderneming maken van je website
“Mijn website is inmiddels echt geen hobby meer, maar een onderneming geworden.” Gijs is er erg trots op en heeft grote plannen. “Als iemand meestergijs.nl wil kopen, dan doe ik dat niet. Ik wil het zelf verder uitbouwen.”
Tip 8. Werk hard en oprecht aan dat wat je leuk vindt, de successen komen dan vanzelf.
Over dat uitbouwen heeft hij genoeg ideeën. “Ik heb toestemming van Cito en het CvTE om de teksten zonder bronvermelding uit oude examens te gebruiken in mijn cursussen. Dat is echt supervet. De eerste resultaten staan al op mijn site. En ik wil meer doen met spreken en schrijfvaardigheid. Over 3 jaar moet dit een lesmethode zijn die overal in het land gebruikt kan worden op middelbare scholen.“
Ben jij klant van Mijndomein en wil je ook zo’n blog? Laat het ons weten (klik hier).