Het is echt tijd voor een responsive website

Tabitha 25 oktober 2017

Wil jij een website waar veel bezoekers naartoe komen? Gebruik jij je website om je product of dienst te verkopen? En heb je nog geen responsive design? Lees waarom dat wel nodig is en hoe jij een responsive website krijgt.

Open jij op je smartphone weleens een website waar je totaal niets mee kunt? Letters die uit beeld lopen, foto’s die er niet goed uitzien en het lukt niet om iets te vinden op die website. Daar ben je al gauw klaar mee. De website is gemaakt voor een desktop en is totaal niet mobielvriendelijk. Zonde, want met een website die ook op mobiel goed te bekijken is, was je blijven hangen.

Een website die zich aanpast aan het beeldscherm waarop je hem bekijkt, noemen we responsive. Het gaat om de opmaak van je website, dus wordt het ook wel responsive webdesign of RWD genoemd. Bij Google kan je checken hoe mobielvriendelijk jouw website nu al is.

Is een website voor mobiel dan echt zo belangrijk?

Vroeger zat iedereen achter een bureau om via de desktop op internet te surfen. Dat is nu al lang niet meer zo. Je mobiele telefoon heb je altijd bij de hand en internetten hoort gewoon bij je dagelijkse handelingen. In de afgelopen jaren is het mobiele verkeer gegroeid. In het eerste halfjaar van 2017 bezochten we meer websites via mobiel of tablet dan via desktop. En dat wordt alleen maar meer. Check je eigen websitestatistieken eens. Grote kans dat mobiel een steeds groter wordende bezoekersgroep is.

Eén van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek is dat de populariteit van het lezen van e-mail op een smartphone nog steeds toeneemt. De meeste Nederlanders lezen hun e-mail namelijk het vaakst op hun smartphone. Uiteindelijk komt het gemiddelde uit op 43%. Ter vergelijking: in 2016 was het voorkeurspercentage voor de smartphone 37%, in 2015 was het 36% en in 2014 gemiddeld 30%. De smartphone wint dus duidelijk en nog steeds aan populariteit als device voor het lezen van e-mail.

Ook e-mail lezen we steeds vaker mobiel. Volgens het Nationaal e-mailonderzoek 2017 openen we onze e-mail al gemiddeld 43% op de smartphone. Dat was in 2014 gemiddeld 30% en blijft ook groeien. Uit eigen ervaring weet ik dat nieuwsbrieven en mailings een belangrijke manier zijn om mensen naar je website te leiden. Als de grootste groep van de lezers van je nieuwsbrief hem mobiel opent, dan moet de pagina op je website waar ze naartoe gaan ook goed mobiel te lezen zijn.

Responsive website e-mail mobiel lezen

Goed te vinden in Google? Responsive!

Steeds meer mensen surfen mobiel en dat heeft Google ook gemerkt. De zoekmachine vindt het steeds belangrijker dat websites op de smartphone goed bereikbaar zijn. Steeds vaker zet Google websites die responsive zijn hoger in de zoekresultaten. En met plannen voor een mobile first index worden ook mobiele resultaten belangrijker. Wil je goed vindbaar zijn, zorg er dan voor dat je mobiele website goed is. Google helpt je daar trouwens ook bij met Accelerated Mobile Pages (AMP).

Statistieken: het werkt

Meer bezoekers op je website, ze blijven langer en je conversie gaat omhoog. Dat is te hopen en te verwachten als je je website ook voor mobiele bezoekers toegankelijker maakt. Toen wij zelf onze website goed responsive maakten zagen we direct fors hogere mobiele resultaten.

Andere bedrijven merken dat ook. Time Magazine en O’Neill gingen in 2013  over met goede resultaten. Time zag het aantal unieke bezoekers op de homepage stijgen met 15%. O’Neill kreeg 65,71% meer conversies vanaf iPhones en maar liefst 407,32% vanaf Android-toestellen. De kans is groot dat ook jouw nieuwe responsive website beter zal werken dan de oude.

Hoe maak je dan een goede mobiele website?

Er zijn verschillende manieren om een mobiele website te maken. Een losse mobiele website naast je desktopsite is daar eentje van. Vaak zie je bij zo’n seperate website in de url ‘m.’ ervoor staan. m.mijndomein.nl zou dat bij ons zijn. Een andere optie is een adaptive website die nog een stapje verder gaat dan responsive. Adaptive pakt niet alleen de opmaak mee, maar kijkt ook naar het optimale gebruik van een apparaat. Bijvoorbeeld door een belknop zichtbaar te maken op mobiel zodat je direct kunt bellen. Eerder schreef ik daarover in een blog over gepersonaliseerde websites.

Responsive website adaptive belknop

Voorbeeld van een adaptive website met belknop op mobiel.

Toch is eigenlijk de algemene consensus dat je als je dan toch een goede website voor mobiel moet hebben, een responsive design de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft. En ook voldoende is als basis voor een goede website. Ook Google beveelt responsive webdesign aan. Daarom richten we ons in deze blog op hoe je een responsive website krijgt op verschillende manieren.

Zelf een responsive website bouwen from scratch

Ben je nou echt een techie en lijkt het je leuk om je te verdiepen in het hoe en wat van een responsive website, dan is het een uitdaging om zelf een compleet responsive website te bouwen. Om je op weg te helpen vind je op YouTube, zoals deze video van DevTips waarin je ziet hoe je een complete responsive website maakt van start tot eind.

Zelf een responsive website bouwen met een CMS

Iets minder ingewikkeld is zelf webhosting regelen en met een CMS zoals WordPress of Joomla je website maken. Ik geef tips voor een paar van de belangrijkste CMS’en:

WordPress

Let erop dat het thema dat je kiest uit zichzelf responsive is. Check van tevoren goed hoe hij eruit ziet op verschillende apparaten en of jij dat voldoende vindt. Wil je je website niet direct opnieuw bouwen, dan zijn er plugins die je website meer responsive maken. Maar eigenlijk is dat eerder wat oplapwerk in plaats van de ‘real deal’. Kies je voor responsive, zorg er dan voor dat de basis, het thema, goed is.

Nog een extra tip: check of je afbeeldingen en video’s meebewegen met het scherm. Check in je tekstversie of de width en height zijn ingesteld op width=”100%” height=”auto”.

Joomla

Vanaf Joomla! 3.0 is responsive design mogelijk. Er zijn al heel wat responsive templates te vinden en ook bekende designers als RocketTheme bieden zulke thema’s aan. In deze video zie je hoe het responsive design van zowel je website als het CMS eruit ziet:

Drupal

Responsive websites kan je ook gewoon met Drupal maken. Op hun website staat een uitgebreide guide over responsive web design met Drupal. Ze gaan in op de technische kant voor developers en designers, ze tippen thema’s en modules en geven uitgebreide informatie. Daarnaast is deze blog over responsive modules ook interessant om te lezen.

PrestaShop

Wil je een responsive webwinkel maken, dan is dit een tip van ons. Met een paar duizend responsive PrestaShop templates en handige responsive modules heb je genoeg keuze.

Zelf een responsive website bouwen voor dummies

Vind je het nou veel te veel gedoe om eerst van alles te installeren, maar wil je liever direct aan de slag? Zoek dan een klik&klaar CMS-systeem die ook responsive is. Onze Websitemaker is zo’n eenvoudig systeem waar je geen technische kennis voor nodig hebt. Hij is automatisch responsive en zelfs een stukje adaptive: je kunt heel makkelijk aanpassingen doen per apparaat.

Een responsive website laten maken

Na al dat werk van hierboven, heb je misschien wel gewoon behoefte om je website voor je te laten maken. Jij hebt geen zorgen en laat het responsive verhaal aan een professional over. Huur je een webbouwer in, controleer dan wel van tevoren of hij (of zij) goed op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen.

Check of hij ervaring heeft met responsive websites. Vraag eens wat een snelle website te maken heeft met een responsive design. En of hij je website bouwt met Google’s AMP waardoor je website nog toegankelijker is voor mobiele bezoekers. Vergeet niet ook zelf na te denken over de inhoud, de content, van je website. Zorg ervoor dat je je doel op alle apparaten behaalt, bijvoorbeeld dat je call-to-action duidelijk zichtbaar blijft.

Wil je meer weten, bekijk dan ook eens de tips van Google over mobiele websites. Heb jij ook nog tips? Laat ze dan hieronder achter.

0 0 votes
ArtikelbeoordelingTabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.

Subscribe
Abonneren op
guest
27 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
A.Koks
A.Koks
26 oktober 2017 19:03

Wij hebben een website van domein en we zijn daar niet tevreden over
wij zijn op googel nog steeds niet vinden wel als ik op onze naam zoek maar op zoek worden werkt het niet . we krijgen als antwoord je moet dit doen en dat doen allemaal
gedaan het werkt nog niet .
We hebben spijt dat we met jullie in zee gegaan zijn.

JAIKARAN
28 oktober 2017 11:42

NICE AND AWESOME POST

Miranda
2 november 2017 13:23

kan mijn website ook omgebouwd worden tot een responsive website? en wie zou dat kunnen?

Amin
21 oktober 2018 14:58

Hi
We have already a website, but i wanna convert it to mijndomein. and then making some changes! could you let me what the steps are while i dont wanna stop being published!?
Regards,
Amin

Marjolein
24 oktober 2018 14:49

Wat kan ik precies met progressive web? ik heb een webshop via mijndomein

Harry
Harry
16 januari 2019 23:21

Wil met websitemaker beginnen maar bij login komt de foutmelding:
Can’t connect securely to this page
This might be because the site uses outdated or unsafe TLS security settings. If this keeps happening, try contacting the website’s owner.

Dwayne G.
Dwayne G.
18 januari 2019 12:03

Hoi Tabitha,

Wij zijn bezig om onze website op te zetten en ondervinden problemen als we naar de mobiele configuratie gaan. Omdat de content op de mobiele versie door elkaar loopt moeten we dit aanpassen.

Maar zodra we bijvoorbeeld een foto weghalen op de mobiele versie, doet hij het ook op de desktop versie. Kunnen we dit uitschakelen zodat we ze apart en per device kunnen aanpassen?

Met vriendelijke groeten,
Dwayne

Rashad
Rashad
25 februari 2019 15:40

Hallo,
kan ik ook uw websitemaker uitproberen zonder vantevoren te betalen?
ik wil namelijk eerst kijken of ik er mee handig ben en dan pas overgaan tot betaling?

groet
rashad

lisette
lisette
14 maart 2019 11:31
Reply to  Tabitha

ben echt benieuwd waar want ik zie nergens een verwijzing hiernaar?

Jacqueline Eliëns
Jacqueline Eliëns
11 maart 2019 23:38

Ik heb een mooi logo laten maken voor mijn visitekaartjes, kleding etc. Ik heb gevraagd om een digitale versie van mijn logo om dit ook op mijn website te kunnen plaatsen. Mijn leverancier vroeg mij in welk formaat en met welke resolutie hij dit aan mij moet leveren. Ik heb alle filmpjes bekeken, maar ik kan dit zo niet terugvinden. Graag advies!
Ik moet nog aan mijn website beginnen.

Ton
Ton
26 mei 2020 14:24

Wij hebben nu een website, die gehost is bij mijndomein, gemaakt met Joomla maar die is out of date zeg maar. Ik wil met de websitemaker kijken of ik op dezelfde domeinnaam http://www.parkwaterloo.nl een betere modernere website kan bouwen voor alle soorten mobiele apparaten. Ik ben niet kundig genoeg om dit met Joomla allemaal te kunnen maken. De huidige website heeft een afgeschermd login gedeelte voor leden, dit wil ik ook in de nieuwe inbrengen, kan dit?

Bedankt

arash
arash
2 juni 2020 11:43

is het mogelijk om de wenbuilder eerst te testen?

Elifsena
Elifsena
4 september 2020 17:52

Ik weet niet hoe ik mijn eige website moet editen ? Ik heb al betaald voor pakket

Peter Wassenaar
7 november 2020 11:17

Hallo Tabitha,
Ik ben Peter en ik verzorg al jaren de website van Jembatansenang.nl. Echter ik ben ook een dummie. Deze website wordt ook al jaren bij jullie gehosten het is nodig dat we overstappen naar een moderne websitemaker. De oude Frontpage van 2003 voldoet niet meer. Ik wil daar nu mee gaan beginnen. Nu zie ik op jullie site dat dit programma gratis is. Klopt dit? Want als ik start dan moet ik toch een bedrag extra gaan betalen. Hoe zit dit?

Graag je bericht.
Met vriendelijke groet
Peter WassenaarUitgelicht

27
0
Would love your thoughts, please comment.x