Het is echt tijd voor een responsive website

Tabitha 25 oktober 2017

Wil jij een website waar veel bezoekers naartoe komen? Gebruik jij je website om je product of dienst te verkopen? En heb je nog geen responsive design? Lees waarom dat wel nodig is en hoe jij een responsive website krijgt.

Open jij op je smartphone weleens een website waar je totaal niets mee kunt? Letters die uit beeld lopen, foto’s die er niet goed uitzien en het lukt niet om iets te vinden op die website. Daar ben je al gauw klaar mee. De website is gemaakt voor een desktop en is totaal niet mobielvriendelijk. Zonde, want met een website die ook op mobiel goed te bekijken is, was je blijven hangen.

Een website die zich aanpast aan het beeldscherm waarop je hem bekijkt, noemen we responsive. Het gaat om de opmaak van je website, dus wordt het ook wel responsive webdesign of RWD genoemd. Bij Google kan je checken hoe mobielvriendelijk jouw website nu al is.

Is een website voor mobiel dan echt zo belangrijk?

Vroeger zat iedereen achter een bureau om via de desktop op internet te surfen. Dat is nu al lang niet meer zo. Je mobiele telefoon heb je altijd bij de hand en internetten hoort gewoon bij je dagelijkse handelingen. In de afgelopen jaren is het mobiele verkeer gegroeid. In het eerste halfjaar van 2017 bezochten we meer websites via mobiel of tablet dan via desktop. En dat wordt alleen maar meer. Check je eigen websitestatistieken eens. Grote kans dat mobiel een steeds groter wordende bezoekersgroep is.

Eén van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek is dat de populariteit van het lezen van e-mail op een smartphone nog steeds toeneemt. De meeste Nederlanders lezen hun e-mail namelijk het vaakst op hun smartphone. Uiteindelijk komt het gemiddelde uit op 43%. Ter vergelijking: in 2016 was het voorkeurspercentage voor de smartphone 37%, in 2015 was het 36% en in 2014 gemiddeld 30%. De smartphone wint dus duidelijk en nog steeds aan populariteit als device voor het lezen van e-mail.

Ook e-mail lezen we steeds vaker mobiel. Volgens het Nationaal e-mailonderzoek 2017 openen we onze e-mail al gemiddeld 43% op de smartphone. Dat was in 2014 gemiddeld 30% en blijft ook groeien. Uit eigen ervaring weet ik dat nieuwsbrieven en mailings een belangrijke manier zijn om mensen naar je website te leiden. Als de grootste groep van de lezers van je nieuwsbrief hem mobiel opent, dan moet de pagina op je website waar ze naartoe gaan ook goed mobiel te lezen zijn.

Responsive website e-mail mobiel lezen

Goed te vinden in Google? Responsive!

Steeds meer mensen surfen mobiel en dat heeft Google ook gemerkt. De zoekmachine vindt het steeds belangrijker dat websites op de smartphone goed bereikbaar zijn. Steeds vaker zet Google websites die responsive zijn hoger in de zoekresultaten. En met plannen voor een mobile first index worden ook mobiele resultaten belangrijker. Wil je goed vindbaar zijn, zorg er dan voor dat je mobiele website goed is. Google helpt je daar trouwens ook bij met Accelerated Mobile Pages (AMP).

Statistieken: het werkt

Meer bezoekers op je website, ze blijven langer en je conversie gaat omhoog. Dat is te hopen en te verwachten als je je website ook voor mobiele bezoekers toegankelijker maakt. Toen wij zelf onze website goed responsive maakten zagen we direct fors hogere mobiele resultaten.

Andere bedrijven merken dat ook. Time Magazine en O’Neill gingen in 2013  over met goede resultaten. Time zag het aantal unieke bezoekers op de homepage stijgen met 15%. O’Neill kreeg 65,71% meer conversies vanaf iPhones en maar liefst 407,32% vanaf Android-toestellen. De kans is groot dat ook jouw nieuwe responsive website beter zal werken dan de oude.

Hoe maak je dan een goede mobiele website?

Er zijn verschillende manieren om een mobiele website te maken. Een losse mobiele website naast je desktopsite is daar eentje van. Vaak zie je bij zo’n seperate website in de url ‘m.’ ervoor staan. m.mijndomein.nl zou dat bij ons zijn. Een andere optie is een adaptive website die nog een stapje verder gaat dan responsive. Adaptive pakt niet alleen de opmaak mee, maar kijkt ook naar het optimale gebruik van een apparaat. Bijvoorbeeld door een belknop zichtbaar te maken op mobiel zodat je direct kunt bellen. Eerder schreef ik daarover in een blog over gepersonaliseerde websites.

Responsive website adaptive belknop

Voorbeeld van een adaptive website met belknop op mobiel.

Toch is eigenlijk de algemene consensus dat je als je dan toch een goede website voor mobiel moet hebben, een responsive design de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft. En ook voldoende is als basis voor een goede website. Ook Google beveelt responsive webdesign aan. Daarom richten we ons in deze blog op hoe je een responsive website krijgt op verschillende manieren.

Zelf een responsive website bouwen from scratch

Ben je nou echt een techie en lijkt het je leuk om je te verdiepen in het hoe en wat van een responsive website, dan is het een uitdaging om zelf een compleet responsive website te bouwen. Om je op weg te helpen vind je op YouTube, zoals deze video van DevTips waarin je ziet hoe je een complete responsive website maakt van start tot eind.

Zelf een responsive website bouwen met een CMS

Iets minder ingewikkeld is zelf webhosting regelen en met een CMS zoals WordPress of Joomla je website maken. Ik geef tips voor een paar van de belangrijkste CMS’en:

WordPress

Let erop dat het thema dat je kiest uit zichzelf responsive is. Check van tevoren goed hoe hij eruit ziet op verschillende apparaten en of jij dat voldoende vindt. Wil je je website niet direct opnieuw bouwen, dan zijn er plugins die je website meer responsive maken. Maar eigenlijk is dat eerder wat oplapwerk in plaats van de ‘real deal’. Kies je voor responsive, zorg er dan voor dat de basis, het thema, goed is.

Nog een extra tip: check of je afbeeldingen en video’s meebewegen met het scherm. Check in je tekstversie of de width en height zijn ingesteld op width=”100%” height=”auto”.

Joomla

Vanaf Joomla! 3.0 is responsive design mogelijk. Er zijn al heel wat responsive templates te vinden en ook bekende designers als RocketTheme bieden zulke thema’s aan. In deze video zie je hoe het responsive design van zowel je website als het CMS eruit ziet:

Drupal

Responsive websites kan je ook gewoon met Drupal maken. Op hun website staat een uitgebreide guide over responsive web design met Drupal. Ze gaan in op de technische kant voor developers en designers, ze tippen thema’s en modules en geven uitgebreide informatie. Daarnaast is deze blog over responsive modules ook interessant om te lezen.

PrestaShop

Wil je een responsive webwinkel maken, dan is dit een tip van ons. Met een paar duizend responsive PrestaShop templates en handige responsive modules heb je genoeg keuze.

Zelf een responsive website bouwen voor dummies

Vind je het nou veel te veel gedoe om eerst van alles te installeren, maar wil je liever direct aan de slag? Zoek dan een klik&klaar CMS-systeem die ook responsive is. Onze Websitemaker is zo’n eenvoudig systeem waar je geen technische kennis voor nodig hebt. Hij is automatisch responsive en zelfs een stukje adaptive: je kunt heel makkelijk aanpassingen doen per apparaat.

Een responsive website laten maken

Na al dat werk van hierboven, heb je misschien wel gewoon behoefte om je website voor je te laten maken. Jij hebt geen zorgen en laat het responsive verhaal aan een professional over. Huur je een webbouwer in, controleer dan wel van tevoren of hij (of zij) goed op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen.

Check of hij ervaring heeft met responsive websites. Vraag eens wat een snelle website te maken heeft met een responsive design. En of hij je website bouwt met Google’s AMP waardoor je website nog toegankelijker is voor mobiele bezoekers. Vergeet niet ook zelf na te denken over de inhoud, de content, van je website. Zorg ervoor dat je je doel op alle apparaten behaalt, bijvoorbeeld dat je call-to-action duidelijk zichtbaar blijft.

Wil je meer weten, bekijk dan ook eens de tips van Google over mobiele websites. Heb jij ook nog tips? Laat ze dan hieronder achter.




Tabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.



Uitgelicht