Zoeken naar een simpel CMS: WordPress vs. Websitemaker

Tabitha 14 augustus 2017

Je wilt een website maken en zoekt een simpel CMS waarmee je goed te vinden bent op internet. Je weet niets van HTML en wilt eenvoudig je website kunnen bewerken. WordPress kom je al gauw tegen omdat dit door heel veel mensen wordt gebruikt. Maar is dit echt het beste content management systeem voor jou of kan het nog eenvoudiger? We leggen WordPress tegen de lat van ons eigen CMS: de Websitemaker.

Bij het kiezen van een simpel CMS is het belangrijk dat je voor jezelf weet wat je wilt doen met je website. Waar wil je het voor gebruiken? Gewoon als visitekaartje en er verder niets mee doen? Dan kan je misschien beter je website laten maken door een webdesigner en het zo laten. Dan heb je eigenlijk niet echt een content management systeem nodig. Wil je wel graag berichten toevoegen aan je website en hem continu verbeteren, dan is een CMS vaak handig. Je hoeft niet in HTML-code te werken en kunt ook als dummie een website maken.

Drag & drop of echt een ‘achterkant’

Wil je je website bewerken, bijvoorbeeld een blogbericht maken of een nieuwe webpagina bouwen, dan zijn zowel WordPress als Websitemaker super handig. Websitemaker werkt met een drag & drop systeem waarbij je direct ziet wat je aanpast. Je klikt op een onderdeel van je site en kunt dit aanpassen zoals je zelf wilt.

WordPress beheer doe je met een ‘achterkant’. Je doet dan aanpassingen en bekijkt vervolgens een voorbeeld van hoe je website eruit komt te zien. Als je eenmaal weet hoe je ermee werkt, kan dat overzichtelijker zijn. Het voordeel van Websitemaker is dan weer dat je ook eenvoudig de vormgeving van je website kunt aanpassen. Voor beide systemen geldt: pas als je publiceert, komen je aanpassingen daadwerkelijk zichtbaar voor bezoekers van je website.

WordPress versus Websitemaker

Links: WordPress achterkant, rechts Websitemaker drag & drop

Widgets of plugins

WordPress is een van de grootste CMS’en van de wereld. Als je eerlijk bent eigenlijk wel de grootste. Omdat het zo’n simpel CMS is gebruiken veel mensen het en zijn er ook veel extra opties beschikbaar. Plugins noemen we die opties. Zo kan je met WordPress doen wat jij nodig hebt. Een paar handige plugins publiceerden we eerder. Veel keuze kan ook betekenen dat het moeilijk is om te zien wat goed is, of wat je wel en niet nodig hebt. Sommige plugins zijn gratis, sommige niet.

De Websitemaker heeft een stuk minder opties, maar wel alles wat een website nodig heeft. En het zit allemaal gratis in het systeem. Met deze widgets kan je bijvoorbeeld je Facebookberichten automatisch op je website plaatsen of statistieken van je voetbalclub tonen. Heb je een MKB website, dan kan je klanten een afspraak met je laten inplannen, inschrijvingen voor je nieuwsbrief automatiseren of op Google maps laten zien waar jouw winkel zit. Widgets sleep je gewoon op de plek waar je ze wilt hebben, dus je website bewerken wordt zo alleen maar makkelijker.

Beveiligen tegen hacks en spam

Wil je tegenwoordig een eigen website starten, dan is kan je niet meer vergeten je te beveiligen tegen hackers en spam. Omdat WordPress zo groot is, proberen veel hackers het systeem te kraken. Want als je eenmaal binnen bent, dan kan je doen wat je wilt met miljoenen websites. Gelukkig houdt WordPress hier ook rekening mee en komen er regelmatig updates met de nieuwste beveiligingstechnieken. Let er dus goed op dat je die installeert (dat geldt ook voor plugins en thema’s die je gebruikt).

Heb je geen idee hoe het zit met online veiligheid en ben je bang dat je iets mist, dan is Websitemaker misschien nog net iets handiger. Wij zorgen namelijk voor updates, die hoef je zelf niet in de gaten te houden. Daarnaast krijg je automatisch een SSL-certificaat en zijn de gegevens die bezoekers op je website invullen versleuteld.

Een razendsnelle website is de norm

Hoe irritant is het als een website er lang over doet om te openen. Bezoekers zijn zo weer weg, dus je hebt een snelle website nodig. Hier heeft Websitemaker echt een voorsprong: we voldoen aan alle vereisten van Google Page Speed en zorgen ervoor dat je website razendsnel is en blijft. Bijvoorbeeld door foto’s die je plaatst automatisch te verkleinen zodat ze er niet lang over doen om te laden.

Wil je toch liever aan de slag met WordPress, kijk dan bij je WordPress beheer of je je website met plugins en andere tips & trucs kunt versnellen. Maar let op: juist te veel (onnodige) plugins maken je website juist weer langzaam.

Goed vindbaar in Google

Wil je je eigen website starten, zoek dan altijd naar een simpel CMS waarmee je goed gevonden wordt. Want of je je website nu als visitekaartje gebruikt, om je verhaal te doen of om iets te verkopen, je wilt wel bezoekers naar je website toe krijgen. WordPress heeft daarvoor technisch een goede basis en met plugins als Yoast kom je een heel eind. Verder kan je Google Analytics koppelen en zo zien hoe goed je website werkt.

Websitemaker is standaard klaar voor zoekmachines en je kunt je site naar eigen inzicht verbeteren. Bijvoorbeeld door hem te koppelen aan Google Analytics voor meer inzicht. Maar als je dat toch nog iets te ingewikkeld of te veel gedoe vindt, dan hebben we een oplossing. Met de eigen analysehulpmiddelen van Websitemaker kan je bijvoorbeeld eenvoudig zien welke pagina’s je bezoekers bekijken, waar ze vandaan komen en hoe lang ze blijven.

Aan jou de keuze: wat vind jij een simpel CMS?

Met zowel Websitemaker als WordPress kun je eenvoudig aan de slag. Houd er wel rekening mee dat je altijd een domeinnaam en webhosting nodig hebt voor een website. Kies je voor een domeinnaam met Websitemaker, dan krijg je direct toegang en kun je jouw eigen website bouwen. Wij beheren de webhosting van je website en jij hoeft je daar geen zorgen over te maken. Voor WordPress Hosting geldt bijna hetzelfde: wij installeren WordPress voor jou en je kunt ook meteen aan de slag. Je hebt daarbij wel toegang tot de instellingen van je webhosting, mocht dat nodig zijn.

Werk je al met onze Websitemaker of met WordPress Hosting, dan zijn we heel benieuwd naar je ervaringen. Laat hieronder weten wat jij ervan vindt en welke keuze jij hebt gemaakt.
Tabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.Uitgelicht