De Ultieme Gids voor het Maken van een Sitemap: Alles wat je moet weten in 2023

Klinkt dit bekend? Je hebt eindelijk de perfecte website. De kleuren kloppen, de inhoud is interessant en het design is om door een ringetje te halen. Je bent klaar om online te presteren. Maar dan gebeurt er… niets. Geen bezoekers. Geen klikken. Geen actie. Frustrerend, toch? Mogelijk heb je een eenvoudige, maar cruciale stap gemist. Eentje die je kan helpen om je website zichtbaar te maken voor de wereld, en meer bezoekers aan te trekken. We hebben het natuurlijk over de wonderbaarlijke sitemap!
Als je je nu afvraagt “Maar hoe maak ik een sitemap?“, vrees dan niet! In deze uitgebreide gids duiken we in het belang van sitemaps, de stappen voor het maken en optimaliseren ervan, sitemap-protocollen en richtlijnen, het evalueren van sitemaps en hun betekenis voor SEO. Dus laten we beginnen en de kracht van sitemaps voor jouw website benutten!
Waarom is een Sitemap Belangrijk voor Je Website?
Bij het maken van een website komen behoorlijk wat taken kijken. Soms voelt het wellicht als een afvinklijstje. Maar het is belangrijk om te weten wat je doet en waarom het belangrijk is. Een sitemap werkt als een soort routekaart voor zoekmachines, waardoor ze de pagina’s op je website kunnen ontdekken en indexeren. Met een sitemap verbeter je de zichtbaarheid en toegankelijkheid van je webpagina’s. Het maakt het voor zoekmachines eenvoudiger om de structuur van je website te begrijpen, zodat alle waardevolle pagina’s geïndexeerd worden. Bovendien draagt een sitemap bij aan een betere gebruikservaring door bezoekers snel door je website te laten navigeren.
Wat is een Sitemap?
Een website sitemap is een essentieel overzicht van jouw website in de vorm van een bestand. Dit bestand bevat een lijst van alle URL’s, metadata en de relaties tussen de pagina’s op jouw site. Het helpt zowel zoekmachines als bezoekers om je site te begrijpen en te navigeren. Er bestaan eigenlijk twee soorten sitemaps.
- Eén is de HTML-sitemap, die bezoekers helpt in hun navigatie op de website.
- De andere is een XML-sitemap, deze wordt door zoekmachines gebruikt om je site te indexeren.
- Beide types sitemap werken samen om ervoor te zorgen dat jouw website gemakkelijk te vinden en te begrijpen is!
Voordelen van een Sitemap
Betere gebruikservaring voor bezoekers
Een goed geordende HTML-sitemap is net als een handige gids voor je website. Het toont een duidelijk pad naar je content, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken en rond kunnen snuffelen in verschillende secties. Heb je veel te vertellen of bied je veel verschillende producten of diensten aan? Dan is een overzichtelijke sitemap een absolute redder in nood! Een sitemap die makkelijk te gebruiken is, houdt je bezoekers betrokken en zorgt ervoor dat ze niet wegklikken omdat ze niet kunnen vinden wat ze nodig hebben.
Verbeterde indexatie door zoekmachines
Zoekmachines zijn afhankelijk van sitemaps om je webpagina’s te ontdekken en te indexeren. Door een uitgebreide XML-sitemap te leveren, vergroot je de kans dat al je belangrijke pagina’s opgenomen worden in de index. Dit is vooral belangrijk voor grote websites met ingewikkelde structuren, waarbij sommige pagina’s misschien niet makkelijk toegankelijk zijn via interne links alleen. Een sitemap is de directe verbinding tussen je content en zoekmachines, die ervoor zorgen dat je pagina’s effectief gecrawld worden en in de zoekresultaten verschijnen.
Een Sitemap Maken
Als je een sitemap wilt maken, heb je in principe twee opties: handmatige maken of het gebruik van plugins.
Handmatig een Sitemap Maken
Stap 1: Belangrijke pagina’s identificeren
Begin met het identificeren van de belangrijkste pagina’s van je website die je in de sitemap wilt opnemen. Dit zijn meestal je homepage, belangrijkste categorieën, belangrijke subcategorieën en significante individuele pagina’s. Overweeg de structuur van je website en geef prioriteit aan de pagina’s die de meeste waarde bieden voor je bezoekers.
Stap 2: Maak een XML-sitemap aan
Om een XML-sitemap te maken, kun je verschillende online tools gebruiken of deze handmatig genereren. Online tools zoals XML-Sitemaps.com of Screaming Frog SEO Spider kunnen automatisch je website ‘crawlen’ en een sitemap voor je genereren. XML-sitemaps volgen een specifiek formaat dat door zoekmachines is gedefinieerd. Je moet elke pagina-URL vermelden samen met optionele metadata zoals de laatste wijzigingsdatum, de frequentie van wijzigingen en de prioriteit van de pagina.
Stap 3: Validatie en indiening bij zoekmachines
Nadat je je XML-sitemap hebt gemaakt, is het cruciaal om deze te valideren op fouten of inconsistenties. Tools zoals Google Search Console’s Sitemaps verslag of XML Sitemap Validator kunnen helpen om te zorgen dat je sitemap aan de vereiste normen voldoet. Zodra het gevalideerd is, dien je je sitemap in bij zoekmachines zoals Google, Bing en anderen via hun respectievelijke webmaster tools. Hiermee zorg je ervoor dat de zoekmachines je sitemap herkennen en het ‘crawling’ en indexeringsproces versnellen.
WordPress Plugins voor Sitemaps
Als je WordPress gebruikt, zijn er verschillende plugins verkrijgbaar om het proces van het maken van een sitemap te vereenvoudigen. Hierbij een overzicht van veelgebruikte plugins voor een WordPress Sitemap:
Yoast SEO: Deze populaire plugin vereenvoudigt niet alleen het maken van sitemaps, maar biedt ook verschillende andere SEO-functies. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface voor het genereren en beheren van je WordPress sitemap binnen WordPress. Yoast SEO helpt de zichtbaarheid van je website te optimaliseren en zorgt ervoor dat je sitemap up-to-date blijft.
Google XML Sitemaps: Deze plugin is specifiek ontworpen om een sitemap te genereren die compatibel is met verschillende zoekmachines, inclusief Google. Het maakt automatisch een sitemap aan en update deze telkens wanneer je content toevoegt of wijzigt op je WordPress-website. De Google XML Sitemaps plugin zorgt ervoor dat zoekmachines effectief je websitepagina’s kunnen crawlen en indexeren.
All in One SEO Pack: Een andere populaire optie voor het maken van sitemaps in WordPress is de All in One SEO Pack plugin. Het heeft naast zijn uitvoerige SEO-functies ook een ingebouwde sitemap-generator. Deze plugin laat je verschillende sitemap-instellingen aanpassen en ondersteunt meerdere sitemap-formaten, zoals XML en HTML.
Rank Math: Bekend om zijn krachtige SEO-mogelijkheden, Rank Math biedt ook een sitemap-functie. Het levert een intuïtieve interface voor het maken van XML-sitemaps voor je WordPress-website. Rank Math geeft je controle over de sitemap-instellingen, zodat je bepaalde pagina’s kunt prioriteren en bepaalde content kunt uitsluiten als dat nodig is.
WP Sitemap Page: Deze plugin biedt een alternatieve benadering van sitemap-creatie door een sitemap-pagina te genereren die op je website kan worden weergegeven. Het biedt aanpassingsopties om te bepalen welke pagina’s, berichten of aangepaste berichttypes in de sitemap worden opgenomen. WP Sitemap Page laat bezoekers gemakkelijk de structuur van je website navigeren – zo heb jij snel en gemakkelijk een WordPress sitemap.
Sitemap Generator by Better Robots.txt: Deze plugin biedt een eenvoudige en efficiënte manier om XML-sitemaps voor WordPress-websites te maken. Het genereert automatisch een sitemap op basis van je websitecontent en -structuur. Daarnaast heeft het functies om je website sitemap te optimaliseren voor zoekmachines en zorgt het voor behoorlijke indexatie.
Simple Sitemap: Zoals de naam al doet vermoeden, biedt Simple Sitemap een gebruiksvriendelijke oplossing voor het maken van een WordPress sitemap. Het genereert een schone en overzichtelijke XML-sitemap, zodat zoekmachines effectief je website kunnen navigeren en indexeren. De plugin laat je het uiterlijk van de website sitemap aanpassen en ondersteunt meertalige websites.
Deze WordPress plugins zorgen dat sitemaps makkelijk te maken en onderhouden zijn. Ondertussen kan jij je focussen op het maken van goede content. En het beste? Je website sitemap is altijd bijgewerkt én helemaal klaar voor zoekmachines. Kies de plug-in die het beste past bij wat jij wil. Zo wordt jouw website beter gevonden en makkelijker in gebruik.
Heb je nog geen WordPress site of ben je eigenlijk wel toe aan een nieuwe website? Overweeg dan eens WordPress-hosting van Mijndomein. Bovendien kun je nu met de WordPress sitebuilder makkelijker, en sneller, dan ooit tevoren je eigen website maken. Probeer hier gratis de WordPress site builder.
Optimaliseren van een Website Sitemap
Hoewel het maken van een website sitemap essentieel is, kan verder optimaliseren de effectiviteit verhogen. Laten we enkele optimalisatietechnieken bekijken:
Prioriteit van Pagina’s
Als je een website sitemap maakt, kun je sommige pagina’s belangrijker maken dan andere. Dit doe je met een ‘prioriteit’. Het hoogste getal dat je kunt geven is 1,0 en het laagste is 0,0. Zoekmachines zien dit en weten dan welke pagina’s ze eerst moeten bekijken. Maar let op, deze ‘prioriteit’ verandert niks aan hoe hoog je in de zoekresultaten komt. En als je elke pagina dezelfde prioriteit geeft, is dat hetzelfde als geen enkele pagina een prioriteit geven.
Wijzigingsfrequentie
In je sitemap kun je met de ‘wijzigingsfrequentie (<changefreq>)aangeven hoe vaak je een pagina verandert. Dit helpt zoekmachines te weten hoe vaak ze een kijkje moeten nemen voor updates. Je kunt kiezen uit verschillende opties zoals altijd, elk uur, dagelijks, wekelijks, maandelijks, jaarlijks of nooit. Zorg ervoor dat je dit nauwkeurig instelt, zodat zoekmachines geen tijd verspillen aan het bekijken van pagina’s die niet zijn veranderd.
Datum van Laatste Wijziging
In je sitemap kun je voor elke pagina aangeven wanneer deze voor het laatst is veranderd(<lastmod>). Dit helpt zoekmachines om te weten wanneer je iets hebt bijgewerkt. Deze info kan invloed hebben op hoe belangrijk zoekmachines jouw pagina’s vinden. Zorg ervoor dat de datum van de laatste wijziging automatisch verandert als je iets aanpast, zodat zoekmachines altijd de juiste info hebben.
Sitemap-protocollen en Guidelines
Naarmate zoekmachines zich ontwikkelen, geldt dat ook voor de protocollen en richtlijnen die met sitemaps te maken hebben. Het is belangrijk om bij te blijven met de nieuwste praktijken om ervoor te zorgen dat je sitemap effectief blijft.
Verwijderen van Verouderde Pagina’s
Als je een pagina weggooit of de link voor altijd verandert, dan moet je dat ook in je sitemap aanpassen. Zo weten zoekmachines dat deze pagina’s niet meer bij je website horen. Dit helpt zoekmachines om hun tijd beter te besteden aan de pagina’s die er wel nog zijn. Zo werken ze efficiënter. Bij de meeste plugins gaat dit automatisch: nog een goede reden om een goede plugin te gebruiken.
Toevoegen van Nieuwe Pagina’s
Als je nieuwe pagina’s maakt voor je website, vergeet dan niet ze in je website sitemap te zetten. Zo weten zoekmachines van deze nieuwe pagina’s en kunnen ze deze sneller vinden en in hun systeem zetten. Zo zorg je ervoor dat deze nieuwe pagina’s gezien kunnen worden in de zoekresultaten. Het is een goed idee om je sitemap regelmatig te checken en te zorgen dat alles klopt met wat er op je website staat.
Populaire Pagina’s Identificeren op je WordPress-sitemap
Het analyseren van gebruikersgedrag kan onthullen welke pagina’s populair zijn bij je bezoekers. Door deze populaire pagina’s te identificeren, krijg je inzicht in het soort content dat aanslaat bij je publiek. Deze informatie kan je contentstrategie voor je WordPress-sitemap informeren, zodat je meer content kunt creëren die bezoekers aantrekt en betrekt.
Het Belang van Sitemaps voor SEO
Sitemaps spelen een cruciale rol in SEO door zoekmachine-crawlers te helpen jouw webpagina’s te ontdekken en te indexeren. Hier is waarom sitemaps vitaal zijn voor SEO:
- Verbeterde crawl: Sitemaps bieden zoekmachines een heldere wegwezen van jouw website’s content, ervoor zorgend dat alle waardevolle pagina’s vlot gecrawld en geïndexeerd worden.
Verbeterde indexatie: Door je sitemap bij zoekmachines in te dienen, vergroot je de kansen dat al je belangrijke pagina’s geïndexeerd worden en verschijnen in de zoekresultaten. - Snellere updates: Het opnemen van de laatste wijzigingsdatum in je sitemap helpt zoekmachines te herkennen wanneer jouw content wordt bijgewerkt, wat leidt tot snellere indexering van verse content.
- Gestructureerde presentatie van content: Een goed georganiseerde sitemap verbetert de zichtbaarheid en toegankelijkheid van de content op je website, ten voordele van zowel zoekmachines als bezoekers.
Het maken en onderhouden van een geoptimaliseerde sitemap is cruciaal voor het verbeteren van de zichtbaarheid van je website, het verbeteren van de gebruikerservaring en het stimuleren van je SEO-inspanningen. Volg de stappen in deze gids en jouw sitemap zal zoekmachines en bezoekers als een topgids door je website leiden. Houd de nieuwste trends in de gaten en doe je best om je sitemap zo goed mogelijk te maken. Zo haal je het meeste uit je online aanwezigheid. Bekijk ook de Google Search Central voor meer informatie over Sitemaps. Hier kun je ook een gratis training volgen.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen een XML-sitemap en een HTML-sitemap?
Een XML-sitemap is bedoeld voor zoekmachines. Het helpt hen om de structuur van je site te begrijpen en alle waardevolle pagina’s te indexeren. Aan de andere kant is een HTML-sitemap een gids voor je bezoekers. Het toont een duidelijk pad naar je content, zodat ze makkelijk kunnen vinden wat ze zoeken.
Moet ik een sitemap indienen bij zoekmachines?
Ja, dat is een goed idee! Nadat je je XML-sitemap hebt gemaakt, is het cruciaal om deze te valideren en vervolgens in te dienen bij zoekmachines zoals Google, Bing en anderen via hun respectievelijke webmaster tools. Hiermee zorg je ervoor dat de zoekmachines je sitemap herkennen en het ‘crawling’ en indexeringsproces versnellen.
Kan ik meerdere sitemaps hebben voor één website?
Ja zeker, je kunt meerdere sitemaps hebben voor één website! Groot of klein, jouw website kan meerdere sitemaps hosten. Dit kan vooral handig zijn als je website heel veel pagina’s heeft, of als je verschillende soorten content hebt die je apart wilt organiseren.
Wat is de maximale grootte van een sitemap?
Volgens de richtlijnen van Google zijn er duidelijke grenzen voor de omvang van een sitemap: een enkele sitemap is beperkt tot 50MB (ongecomprimeerd) en mag niet meer dan 50.000 URL’s bevatten. Is je sitemap groter of heb je meer URL’s? Geen probleem, dan zul je je sitemap moeten opsplitsen in meerdere sitemaps.
Zijn sitemaps nodig voor kleine websites?
Sitemaps zijn nuttig voor alle websites, ongeacht hun grootte. Ze helpen zoekmachines om de pagina’s op je website te ontdekken en te indexeren, wat de zichtbaarheid en vindbaarheid van jouw site verbetert. Dus zelfs als je een kleine website hebt, kan een sitemap je helpen meer bezoekers te trekken.