Snel aan de slag met bloggen en vloggen doe je op deze manier

Joost 18 augustus 2015

Ben je een expert in een bepaald onderwerp? Of heb je een hobby waar je alles over weet? Dan is het natuurlijk leuk om deze kennis te delen met bloggen of vloggen. Er zijn vast vele anderen die jouw passie delen en graag jouw blog lezen of jouw vlog willen bekijken.

Wat is bloggen en vloggen?

Voor diegene die niet weten wat een blog of vlog is: Een blog is een website waar de eigenaar regelmatig persoonlijke en informatieve berichten plaatst. Dit kan bijvoorbeeld gaan over belevenissen tijdens een reis (reisverslagen), nieuws of meningen. Tegenwoordig zie je bijvoorbeeld heel veel beauty- en fashionblogs. Het doel is om een discussie op te starten. Lezers van een blog kunnen eenvoudig reageren op een artikel waarop anderen weer kunnen reageren.

enzoknol_blog

Vloggen is eigenlijk hetzelfde als bloggen, maar dan via video’s. Meestal op YouTube. Ook hier stel je een onderwerp centraal en informeer jouw kijkers over actualiteiten, belevenissen of inzichten. Één van de meest bekende vloggers is Enzo Knol. Met meer dan 800.000 abonnees bezit hij het grootste YouTube account van Nederland. Zijn video’s worden zo vaak bekeken dat hij er zelf een riant inkomen uit kan halen.

Wat heb je nodig om te kunnen bloggen en vloggen?

Ben je enthousiast geworden over bloggen en vloggen en wil je zelf aan de slag? Gelukkig heb je hiervoor niet veel nodig. Voor bloggen heb je nodig een domeinnaam, webhosting en bij voorkeur WordPress. WordPress is software waarmee je in een paar klikken een weblog hebt draaien. Als je al webhosting hebt, kan je WordPress hierop gratis installeren. Bedenk vervolgens goede onderwerpen om over te bloggen en schrijf die perfecte blog.

Kies een goede en opvallende domeinnaam

Kies voor jouw blog een pakkende domeinnaam die vertelt waar jouw blog over gaat. Zo heet bijvoorbeeld een populair blog over gezond eten www.groentjegezond.nl. Dit beschrijft direct waar het blog over gaat en zorgt er ook voor dat het blog goed gevonden wordt in zoekmachines. Slim!

Wil je opvallen met jouw blog? Kies dan eens voor een domeinnaamextensie die al iets vertelt over jouw onderwerp. Bijvoorbeeld: .yoga, .flowers of .review. Laat je creativiteit de vrije loop. Er zijn namelijk zeer veel verschillende en leuke extensies te krijgen. Doe de domeinnaamcheck en zie wat er allemaal al mogelijk is.

Wil je vloggen? Dan heb je een eigen YouTube account nodig. Dit is gratis en eenvoudig in te richten. Als je bloggen en vloggen wilt combineren dan zorg je dat je zowel een blog als een YouTube account hebt. Op jouw WordPress blog kun je eenvoudige plugins installeren waarmee je jouw YouTube video’s kunt insluiten. Gebruik hiervoor: Embed Plus of speciaal voor vlogs: YouTube Video Gallery.

Heb je inmiddels een leuke blog of vlog? Laat het ons weten. Wij vinden het altijd leuk om bijzondere of mooie websites onder de aandacht te brengen. Misschien besteden we dan wel een leuk artikel aan jouw blog of vlog.
Avatar

Joost

Joost werkt als Manager Marketing bij mijndomein.nlUitgelicht