Een snelle website krijg je zo [tips]

Tabitha 9 maart 2017

Wil je dat mensen je vinden via Google, dan wordt een snelle website steeds belangrijker. Hoe snel laadt hij op een desktop of op een tablet of smartphone? Doe je er te lang over, dan schuift Google je omlaag in de zoekresultaten. Met deze tips voorkom je dat.

Onlangs publiceerde online marketingweblog Frankwatching een artikel over het belang van een snelle website voor Google. Een andere reden voor een snelle website is dat bezoekers zo’n 70% meer tijd besteden op je website en zo’n 60% meer pagina’s bekijken. En dan hebben we het nog niet gehad over de gemiddeld 7% verkoop die je per seconde misloopt als je website niet snel laadt.

Snelle website testen

Met een handige test zie je zelf hoe goed jouw website laadt. En deze Google-test voor developers is nagenoeg gelijk. Een andere leuke testsite is Pingdom Tools. Daar zie je goed welke onderdelen van jouw website langzaam laden en je verbeterpunten. Soms helpt het al om je website schoon te maken. Probeer dat eens en test daarna nog een keer hoe snel je website laadt.

Let op de afbeeldingen

Vaak zijn afbeeldingen op je website de boosdoener van een laadprobleem. Hoe kleiner de afbeeldingsbestanden zijn, hoe sneller je website laadt. Maar foto’s zijn soms nogal groot. Gelukkig kan je ze comprimeren en zo kleiner maken voor je website. Een handige tool hiervoor is Kraken. Maar je kunt ook bijvoorbeeld Smush.it of TinyPNG gebruiken. Zorg ook dat je afbeeldingen direct de juiste maat hebben als je ze plaatst. Gebruik dus geen onnodig grote foto’s die je vervolgens verkleind op je site laat zien.

Content ‘boven de vouw’

Voor mobiel is het belangrijk dat de content ‘boven de vouw’ direct zichtbaar is. Dat is alles wat je ziet als je een website opent zonder dat je naar beneden scrollt. Gebruik dus op mobiel geen grote banner, maar laat direct de inhoud van je website zien.

Plugins nodig?

Gebruik je WordPress, schakel dan alleen plugins in die je gebruikt en vraag je bij bestaande plugins af of jouw website ze echt nodig heeft. Plugins die je niet gebruikt zijn zonde, want je website moet meer openen en laadt langzamer.

Gebruik caching

Caching is een manier voor het tijdelijk opslaan van informatie die veel opgevraagd wordt. Normaal vraagt jouw webbrowser bij het laden jouw website op op de servers waar hij is opgeslagen. Met caching geeft je webbrowser een opgeslagen versie van jouw website weer. Heb je WordPress, gebruik dan bijvoorbeeld de W3 Total Cache plugin. Die kan trouwens wat ingewikkeld zijn. Dus als je er niet uitkomt, gebruik dan WP Performance Score Booster.

Check je hosting

De plek waar jij jouw website stalt bepaalt naast alle bovenstaande punten hoe snel je website is. Controleer daarom goed hoe snel jouw webhostingpartij is. Bijvoorbeeld door te controleren of de provider gebruik maakt van de nieuwste PHP-versie. Veel mensen gebruiken nog PHP 5.6 voor hun website, maar die wordt niet meer ondersteund. Met PHP 7.1 en 7.2 kan je website ook nog eens 40% sneller zijn.

Websitemaker? Weinig omkijken

Heb je een Mijndomein Websitemaker, dan is jouw website standaard snel. Dat is namelijk een van de speerpunten van dit pakket: onze Websitemaker is de enige ‘Google Preferred Website Builder’ en volledig geoptimaliseerd voor Google. Het is natuurlijk belangrijk dat je altijd zelf ook je best doet om je website zo snel mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door je afbeeldingen te comprimeren. Maar zaken als plugins en caching heb jij niet nodig, dat is allemaal al voor jou geregeld.

5 1 vote
Artikel waarderingTabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.

Subscribe
Abonneren op
guest
10 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Ellie
Ellie
7 januari 2019 21:24

Hallo,
ik heb een website elliedemeijer.eu. Sinds een paar dagen kan ik de site niet meer vinden. Als ik hem aanklik kom ik op de site van mijn domein uit. Wat is er mis gegaan en waarom kan ik mijn site niet meer vinden

Gretakuindersma
Gretakuindersma
4 september 2019 15:21

Mijn in zicht is er nog niet zeker op door naar geloofwaardige wijze

Gretakuindersma
Gretakuindersma
4 september 2019 15:22

Geheel onverwacht!

Frank Prins
Frank Prins
16 februari 2020 13:08

Ik wil graag een webshop laten maken… Welk pakket moet ik dan kiezen… En kan ik dan ook zelf dingen doen of is dat dan helemaal uit handen gegeven?

Woomoment
9 mei 2020 13:31

klink goed!

Dirk de Boer
8 augustus 2020 21:02

Kan ik met dit pakket ook een website maken of is deze al gedeeltelijk klaar? 2. Is dit ook in de Engelse of Arabische taal te lezen? Dan kan mijn Egyptische broer me helpen, hij was voor jaren terug leraar techniek pc in zijn landUitgelicht

10
0
Would love your thoughts, please comment.x