Spam voorkomen in je mailbox: 7 tips

Een nieuwsbrief waar je je helemaal niet voor had aangemeld, een advertentie van een bedrijf dat je helemaal niet kent, spam ben je liever kwijt dan rijk. Met deze tips kan je spam voorkomen.
Tip 1: verdedig je mailbox
Er zijn tegenwoordig goede spamfilters en firewalls die spam en phishing e-mails voor het grootste deel tegenhouden. Maak daar gebruik van en installeer ze op je computer. Heb je e-mail bij Mijndomein, dan houden onze spamfilters en antivirusbeveiliging zoveel mogelijk spam bij je vandaan. Je kunt ons ook helpen die spamfilters te verbeteren. Stuur een voorbeeld van het mailtje naar onze helpdesk en help zo met het trainen van ons spamfilter.
Stel een veilige verbinding in op je apparaten
Geen zin om je e-mail via webmail te lezen? Dan gebruik je vaak een programma of app op je computer of smartphone. Zet daarbij altijd SSL of TLS aan. Doe je dat niet en haal je je e-mail binnen op bijvoorbeeld een openbaar wifinetwerk, dan worden de wachtwoorden onbeveiligd verstuurd en kan het zijn dat je honderden ‘mail delivery fail’-mails ontvangt. Daarnaast kunnen kwaadwillende hackers makkelijker je e-mail binnenkomen. Gevolg: spam en misschien zelfs een blokkade op je e-mailadres. Op onze helpdesk staat meer informatie over e-mail instellen op je apparaten.
Tip 2: let op waar je je e-mailadres achterlaat
Je kunt geen reactie achterlaten op een forum of geen bestelling plaatsen zonder je e-mailadres op te geven. Moet dat altijd? Houd in de gaten waar je je e-mailadres achterlaat. Is deze website betrouwbaar? Check bijvoorbeeld of de website een goed SSL-certificaat heeft zodat je veilig je gegevens kunt invullen en opsturen via de website. Controleer ook of je kunt aangeven of je wel of niet een nieuwsbrief wilt ontvangen en of je e-mailadres met derden mag worden gedeeld.
Verstuur je een e-mail naar een groep mensen, zet alle e-mailadressen dan altijd in de BCC. Iedereen ontvangt jouw e-mail wel, maar de ontvangers kunnen elkaars e-mailadressen niet zien. Je weet nooit wie al die e-mailadressen te zien krijgt. Zo kan je spam voorkomen bij jouw vrienden en contacten.
Tip 3: niet reageren!
Krijg je een e-mail die je niet herkent: niet op reageren. Ook als een e-mail net echt lijkt, controleer altijd goed of alles klopt. Phishingmails worden steeds slimmer. Als spammers een reactie krijgen op hun mail, dan weten ze dat jouw e-mailadres echt bestaat en kom je helemaal niet meer van ze af. Dat betekent dus ook dat je beter niet kunt klikken op een uitschrijven-link in een e-mail die je niet herkent. Denk ook 2 keer na voordat je je afwezigheidsassistent aanzet. Zeker als je al wat last hebt van spam. Want ook dan gaat er een automatische e-mail naar de spammer toe en weet hij dat je e-mailadres bestaat.
Tip 4: Let op je wachtwoorden
Misschien een beetje een open deur, maar zorg voor goede wachtwoorden. Want ook zo kun je spam voorkomen. Je wilt natuurlijk niet dat criminelen via je wachtwoord in jouw e-mail komen. Pak niet overal hetzelfde wachtwoord, gebruik zowel letters als tekens en cijfers, er zijn genoeg tips over goede wachtwoorden te vinden. Of gebruik een wachtwoordmanager zoals LastPass of Dashlane.
Tip 5: gebruik een los e-mailadres
Heb je e-mail van Mijndomein, dan kan je zoveel e-mailadressen aanmaken als je wilt. Maak een los e-mailadres aan om in te vullen op websites. Een voorbeeld. Ik heb de domeinnaam tabithavanmijndomein.nl. Het e-mailadres ik@tabithavanmijndomein.nl gebruik ik voor mijn normale werk, dus die vul ik niet in op andere websites. Ik maak spam@tabithavanmijndomein.nl aan en die vul ik in bij aanmeldingen en reacties op fora. Mocht er spam via dit e-mailadres komen, dan blijft mijn normale inbox schoon.
Dit doen onze techies: e-mailadres per bedrijf
Het kan trouwens nog een stapje verder: maak per inschrijving een los e-mailadres aan. Het voordeel hiervan is dat ik kan zien via welke website de spam is binnengekomen. Wil ik bijvoorbeeld een bestelling plaatsen bij bol.com, dan maak ik het e-mailadres bol@tabithavanmijndomein.nl aan. Die verwijs ik door naar spam@tabithavanmijndomein.nl zodat ik alle e-mail nog wel op 1 plek kan lezen. Als ik spam binnenkrijg, dan kan ik zien dat het bijvoorbeeld bij bol@tabithavanmijndomein.nl vandaan komt.
Tip 6: check je WHOIS
Registreer je een domeinnaam, dan is de kans groot dat jouw gegevens openbaar in de WHOIS terechtkomen. Dat betekent dat je naam, je e-mailadres en andere contactinformatie vrij te vinden zijn voor spammers. Dat is niet zo fijn.
Gelukkig heb je daar bij domeinextensies als .frl en .amsterdam geen last van als je een privépersoon bent. Dat geldt sinds de invoering van de nieuwe privacywet AVG trouwens voor de meeste domeinextensies, behalve landenextensies. Heb je een .nl-domeinnaam, dan is helaas nog wel je e-mailadres zichtbaar maar geen telefoonnummers of andere gegevens. Bekijk hier wat de regels zijn voor andere landenextensies.
Tip 7: gebruik reCAPTCHA
Heb je een eigen website met een contactformulier, dan kan je spam voorkomen door reCAPTCHA te gebruiken. Check ook altijd of de afzender van je contactformulier een e-mailadres van jou is. En gebruik SSL zodat je website echt zo veilig mogelijk is. Wel zo aardig voor je bezoekers.
Hoe voorkom jij spam in je e-mail? Geef jouw tips hieronder.