Top 10 webshop fouten: leer van andermans fouten

Victoria 9 juni 2023

Het starten van een eigen webshop is een uitdagend avontuur, of je nu kiest voor een 1 product webshop of een webshop met een uitgebreid assortiment. Om van jouw webshop een succes te maken, is het slim om valkuilen te vermijden die groei en winst in de weg staan. In dit artikel ontdek je 10 veelvoorkomende fouten, verdeeld over de categorieën ‘Uitstraling en gebruikerservaring’, ‘Klantbeleving en gemak’ en ‘Operationeel beheer’. Door jezelf bewust te worden van deze fouten en onze praktische tips toe te passen, zorg je ervoor dat jouw webshop van de grond komt en de concurrentie voorbij streeft. Dus lees verder, en maak je klaar voor jouw webshop avontuur!

Uitstraling en gebruikerservaring

Fout #1: Zomaar een design kiezen

Bij het bouwen van je eigen webshop is het design erg belangrijk. Zo is het van belang om te kiezen voor een moderne webshop. Een slecht design zorgt voor minder tevreden gebruikers en kan potentiële klanten afschrikken. Om een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke webshop te maken, houd dan deze tips in gedachten:

 • Kies voor een strak, overzichtelijk en modern design.
 • Zorg voor een intuïtieve navigatie om klanten snel te laten vinden wat ze zoeken.
 • Maak gebruik van professionele templates om het juiste evenwicht tussen stijl en gebruiksgemak te garanderen.

TIP: Als je een 1 product webshop wilt opzetten, is ons MijnWebshop Start pakket de perfecte keuze voor jou. Dit pakket biedt je alle essentiële functies om een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke webshop te maken, afgestemd op jouw unieke product. Voor slechts €10 per maand, met de eerste 6 maanden gratis, krijg je toegang tot een eenvoudige webshop bouwer, gevarieerde templates en een e-mailadres. Hiermee heb je alles wat je nodig hebt voor een succesvolle 1 product webwinkel. Probeer het nu uit en ervaar zelf hoe gemakkelijk het is om jouw eigen webshop te starten!

Fout #2: Webshop enkel voor grote schermen optimaliseren

Tegenwoordig wordt vooral op mobiele apparaten geshopt, dus is het cruciaal je eigen webshop te optimaliseren voor mobiele gebruikers. Als je dit niet doet, zal de gebruikerservaring lijden en je verkopen verlagen. Houd rekening met deze tips voor een mobiel-vriendelijk webshop-design:

 • Gebruik responsieve designtechnieken, zodat je moderne webshop zich aanpast aan verschillende schermgroottes.
 • Optimaliseer afbeeldingen en andere media voor een snelle laadtijd op mobiele apparaten.
 • Test je webshop met tools zoals Google’s Mobile-Friendly Test om ervoor te zorgen dat deze goed werkt op alle apparaten.

Fout #3: Te weinig aandacht voor beeldmateriaal

Zorg voor hoogwaardige productafbeeldingen in jouw webshop, ook als je slechts één product aanbiedt. Beperkte of slechte productafbeeldingen belemmeren conversies en zorgen voor ontevreden klanten. Overweeg de volgende tips:

 • Gebruik professionele fotografie om je producten in de kijker te zetten.
 • Bied meerdere afbeeldingen vanuit verschillende hoeken voor een complete weergave.
 • Gebruik tools zoals Canva om je productfoto’s te bewerken en te optimaliseren voor een professionele uitstraling.

Psst! Wil je een gratis webwinkel, volledig voor je gebouwd, zonder concessies te doen aan het ontwerp? Overweeg dan onze ‘Maak Mijn Webshop’ service, die gratis wordt aangeboden bij MijnWebshop Pro. We nemen het ontwerpproces uit handen en zorgen voor een modern en aantrekkelijk webwinkelontwerp. Zo kun jij je concentreren op het groeien van je business. Lees hier meer over Maak Mijn Webshop.

Klantbeleving en gemak

Fout #4: Vage beschrijvingen zonder details

Duidelijke productomschrijvingen zijn net zo belangrijk als mooie foto’s voor het maken van jouw webshop. Vage of onvolledige omschrijvingen veroorzaken verwarring en kunnen je verkopen schaden. Houd de volgende tips in gedachten:

 • Breng de belangrijkste kenmerken en voordelen van elk product naar voren.
 • Gebruik beschrijvende taal om aantrekkelijke en overtuigende productomschrijvingen te schrijven.
 • Gebruik SEO-tools zoals Yoast en SEO Start om de effectiviteit en vindbaarheid van je productomschrijvingen te verbeteren.

Fout #5: Ingewikkeld betaalproces

Een soepel betaalproces is belangrijk voor een optimale gebruikerservaring in je eigen webshop. Langdradige processen kunnen leiden tot afhakers en misgelopen verkopen. Overweeg de volgende suggesties:

 • Houd het aantal stappen minimaal en maak gebruik van intuïtieve invoervelden.
 • Integreer populaire en vertrouwde betalingssystemen zoals iDEAL, PayPal en creditcardopties om het betaalproces te versnellen.

Fout #6: Vermijden van persoonlijk contact

Een goede klantenservice is cruciaal wanneer je een webshop maakt. Slechte klantenservice schaadt je reputatie en leidt tot ontevreden klanten. Overweeg deze tips voor het verbeteren van je klantenservice:

 • Wees proactief en attent door snel en adequaat op vragen en klachten te reageren.
 • Zorg je data toegankelijk en bereikbaar bent op meerdere kanalen. Benut klantenservicetools zoals livechat en zorg voor actieve aanwezigheid op sociale media, zodat je precies daar bent waar je klanten zich bevinden en hen 24/7 ondersteuning en snelle antwoorden kunt bieden.

Operationeel beheer

Fout #7: Gebrek aan transparantie

Een helder beleid, waaronder bijv. verzend- en retourbeleid, in je webshop draagt bij aan het vertrouwen van je klanten. Houd rekening met de onderstaande richtlijnen:

 • Geef duidelijke informatie over verzendkosten en levertijden.
 • Maak je retour- en terugbetaalbeleid inzichtelijk en gemakkelijk te vinden.
 • Overweeg het gebruik van verzendtools zoals SendCloud om de klant op de hoogte te houden van hun zending en het retourproces te stroomlijnen.

Fout #8: Geen zicht op de voorraad hebben

Een goede voorraadplanning voorkomt tekorten, overstock en uiteindelijk verlies van verkopen en hogere kosten. Overweeg de volgende tips voor het optimaliseren van je voorraadbeheer:

 • Zet een slim voorraadbeheersysteem op om tijdig bij te bestellen.
 • Werk samen met betrouwbare leveranciers voor een feilloze levering.

Over voorraadbeheer gesproken, heb je onze MijnWebshop Pro al gezien? Met dit pakket kun je onbeperkt producten toevoegen en beheren. Ontdek wat MijnWebshop Pro voor jou kan betekenen.

 

Fout #9: Niet meten, niet weten.

Het bijhouden van analyses en gegevens is essentieel voor het continu verbeteren van jouw moderne webshop. Overweeg de volgende aanbevelingen:

 • Volg gebruikersgedrag, verkeer en conversies met behulp van webanalyse-tools.
 • Gebruik feedback en beoordelingen om je webshop constant te verbeteren.
 • Zet Google Analytics in, analyseer je webshop prestaties en optimaliseer op basis van de gegenereerde inzichten.

Fout #10: Geen duidelijk marketingplan

Ineffectieve marketing zorgt ervoor dat je prachtige webshop niet wordt gezien en dat potentiële klanten uitblijven. Overweeg de volgende strategieën om het bereik van jouw webshop te vergroten:

 • Zet een uitgebreid digitaal marketingplan op, inclusief SEO, sociale media, e-mailmarketing en betaalde advertenties.
 • Experimenteer met verschillende marketingkanalen en tactieken om erachter te komen wat het beste bij je webshop past.
 • Gebruik tools zoals Mailchimp of sociale media managementplatforms (bijv. Hootsuite) om je marketingstrategie te versterken en je doelgroep effectief te bereiken.

Het klopt dat er veel dingen zijn die je verkeerd kunt doen bij het opzetten van je eigen webshop. Maar vergeet niet dat het beter is om te starten en deze fouten te maken, dan jouw passie niet na te jagen! Fouten maken en leren van deze fouten is een essentieel onderdeel van groei en succes. Dus laat je niet ontmoedigen door de uitdagingen die je tegenkomt. Wanneer je jouw webshop met toewijding en passie opbouwt, ben je al halverwege het bereiken van je doelen.

Als je op zoek bent naar een eenvoudige en snelle manier om je webshop te bouwen zonder al deze fouten te maken, probeer dan onze MijnWebshop pakketten! Met onze makkelijke webshop bouwer, gevarieerde templates en onze ‘Maak Mijn Webshop‘ optie, begin je in een handomdraai je eigen webwinkel. Probeer het nu vanaf 6 maanden gratis uit en ontdek hoe eenvoudig het kan zijn om online te verkopen!
Victoria

Victoria is Marketeer bij Mijndomein en in SEO Point. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Victoria houdt van technologie en slimme apparaten die ons leven gemakkelijker maken.Uitgelicht