Wat betekent domeinnaam en webhosting?

Tabitha 13 januari 2022

Je wilt een website starten, maar komt allerlei vreemde termen tegen. Wat betekent domeinnaam en webhosting? Huh? We leggen het voor je uit.

Wil je een website maken, dan heb je een domeinnaam en webhosting nodig. Daarmee draait je website. Vergelijk het met een huis. De domeinnaam is je adres, webhosting is het huis en jij richt het in hoe je zelf wilt. Met je daadwerkelijke website, met jouw vormgeving en tekst.

Domeinnaam kopen

Een online adres is in feite de link die je intypt of aanklikt. Die link, of URL, is je domeinnaam. Bijvoorbeeld mijndomein.nl. Het eerste deel van deze URL kan je zelf bedenken. Voor het stukje achter de punt, de extensie, heb je veel keuzes. Bijvoorbeeld .shop als je een winkel hebt, of gewoon .nl of .com. Online succes begint met een domeinnaam. Dus verzin een goede naam en controleer bij onze domeinchecker of jouw domeinnaam nog vrij is.

Wat betekent webhosting?

Met alleen een adres, ben je er nog niet. Jouw website moet bereikbaar zijn voor bezoekers. Daarvoor is webhosting bedoeld. Je kunt zelf een server aanschaffen waar je alles opslaat, maar dat is nogal prijzig. Handiger is een stukje ruimte huren op de server van een gespecialiseerd bedrijf. De webhosting aanbieder zorgt ervoor dat jouw website altijd beschikbaar is.

Wat is webhosting?

Met webhosting krijgt jouw website een plek op het internet. Zonder webhosting is je website niet bereikbaar voor je bezoekers. Eigenlijk is het een stukje ruimte die je huurt op een server van een gespecialiseerd bedrijf, zoals Mijndomein. Deze bedrijven zorgen ervoor dat jouw website altijd online blijft. Je hoeft dus niet zelf een server aan te schaffen, wat veel tijd en geld kost.

Domeinregistratie en webhosting zijn twee verschillende dingen die je nodig hebt om je
website online te krijgen. Als je een website wilt maken, heb je dus zowel een domeinnaam als webhosting nodig. De domeinnaam is je online adres, en webhosting is waar je website op draait. Domeinregistratie en webhosting gaan samen, en zorgen ervoor dat je website altijd bereikbaar is voor bezoekers.

Website maken en koppelen

Dan de inrichting nog. Daarvoor gebruik je systemen zoals WordPress of Joomla. Dat noemen we content management systemen of CMS. Daarmee kan je handige neefje heel snel een website bouwen die jij zelf daarna bijhoudt. Hoe dan ook, houd er wel rekening mee dat je dan je website nog op de webhostingserver moet plaatsen. Op helpdesk.nl lees je hoe.

Of gewoon kant en klaar een website

Ben je echt een dummy op technisch gebied, dan kan je ook gebruik maken van kant-en-klare websitepakketten. Je werkt met een template en past aan wat je wilt. Dat kan bijvoorbeeld met onze Websitemaker. Daar zit je domeinnaam en webhosting gewoon in en hoef je niet naar om te kijken. Wel zo makkelijk, toch?

Start nu jouw webhosting gratis

Kies nu voor een gratis Webhostingpakket bij Mijndomein ter waarde van €49,59 en ga aan de slag. Na 3 maanden nog niet live? Dan krijg je ‘m voor de helft.

>> Start nu

Hoeveel webruimte heb ik nodig?

Als je voor het eerst een website maakt, kan het nogal verwarrend zijn om te bepalen hoeveel webruimte je precies nodig hebt. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is wat je precies met je website wilt gaan doen. Er zijn namelijk verschillende opties beschikbaar die je kunt afstemmen op het doel van je website. Als je een eenvoudige website wilt maken met een aantal pagina’s en afbeeldingen, dan is vaak 1 GB opslagruimte vaak voldoende. Wil je een webwinkel beginnen, dan is er meer webruimte nodig om al je artikelen en afbeeldingen op te slaan. Voor kleine en middelgrote webwinkels volstaat over het algemeen 20 GB aan webruimte. Heb je grootse plannen en wil je een website met veel dynamische content? Kies dan voor een groter pakket met webruimte tot 50GB. Bovendien, als je later meer webruimte nodig hebt, kun je gemakkelijk je hostingpakket upgraden. Maak je er in het begin dus niet te veel zorgen over en concentreer je op de start van je website.
Tabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.Uitgelicht