Wat betekent domeinnaam en webhosting?

Tabitha 17 februari 2017

Je wilt een website starten, maar komt allerlei vreemde termen tegen. Wat betekent domeinnaam en webhosting? Huh? We leggen het voor je uit.

Wil je een website maken, dan heb je een domeinnaam en webhosting nodig. Daarmee draait je website. Vergelijk het met een huis. De domeinnaam is je adres, webhosting is het huis en jij richt het in hoe je zelf wilt. Met je daadwerkelijke website, met jouw vormgeving en tekst.

Domeinnaam kopen

Een online adres is in feite de link die je intypt of aanklikt. Die link, of URL, is je domeinnaam. Bijvoorbeeld mijndomein.nl. Het eerste deel van deze URL kan je zelf bedenken. Voor het stukje achter de punt, de extensie, heb je veel keuzes. Bijvoorbeeld .shop als je een winkel hebt, of gewoon .nl of .com. Online succes begint met een domeinnaam. Dus verzin een goede naam en controleer bij onze domeinchecker of jouw domeinnaam nog vrij is.

Wat betekent domeinnaam en webhosting: de webhosting

Met alleen een adres, ben je er nog niet. Jouw website moet bereikbaar zijn voor bezoekers. Daarvoor is webhosting bedoeld. Je kunt zelf een server aanschaffen waar je alles opslaat, maar dat is nogal prijzig. Handiger is een stukje ruimte huren op de server van een gespecialiseerd bedrijf. De webhosting aanbieder zorgt ervoor dat jouw website altijd beschikbaar is.

Website maken en koppelen

Dan de inrichting nog. Daarvoor gebruik je systemen zoals WordPress of Joomla. Dat noemen we content management systemen of CMS. Daarmee kan je handige neefje heel snel een website bouwen die jij zelf daarna bijhoudt. Hoe dan ook, houd er wel rekening mee dat je dan je website nog op de webhostingserver moet plaatsen. Op helpdesk.nl lees je hoe.

Of gewoon kant en klaar een website

Ben je echt een dummy op technisch gebied, dan kan je ook gebruik maken van kant-en-klare websitepakketten. Je werkt met een template en past aan wat je wilt. Dat kan bijvoorbeeld met onze Websitemaker. Daar zit je domeinnaam en webhosting gewoon in en hoef je niet naar om te kijken. Wel zo makkelijk, toch?

Start nu jouw webhosting gratis

Kies nu voor een gratis Webhostingpakket bij Mijndomein ter waarde van €49,59 en ga aan de slag. Na 3 maanden nog niet live? Dan krijg je ‘m voor de helft.

>> Start nu


3.1 10 votes
ArtikelbeoordelingTabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.

Subscribe
Abonneren op
guest
28 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Ruud en Margot
15 oktober 2018 21:02

Beste Tabitha,

Reeds 10 jaar hebben we een php-website webshop bij Mijndomein. Nu wil ik wordpress daarnaast installeren om daarna deze cms te gebruiken ipv mijn huidige. Ik wil deze cms dan vullen met mijn datagegevens. Is dat mogelijk en hoe kan ik dat het beste aanpakken?

Mvg, Margot Schuitemaker

hans van melis
1 januari 2019 15:45

Ik kan niet meer met ftp op mijn website terecht. Toen ik in 2006 overstapte naar mijndomein was het eigelijk al te moeilijk met ftp db hostnaam en gebruikersnaam. Blijkbaar hebben jullie post gestuurd naar mijn vervallen emailadres. Waardoor ik wat gemist heb. Verhoging van mijn abbo van 39 naar 69 van ftp naar sftp te duur en te moeilijk. Laat mijn hosting maar vervallen en boek het verschil maar terug ik zal tot vervaldatum mijn email aanhouden.

Mira
Mira
28 januari 2019 22:31

Hoi Tabitha,
Ik heb een aantal maanden geleden bij Mijndomein een domeinnaam en emailadres ‘gekocht’. Nu wil ik aan de slag met het maken van een website en heb geüpgraded naar Wesitemaker. Moet ik ook nog apart upgraden naar webhosting of zit dit al in het pakket van de websitemaker? Ik kan het nergens duidelijk teruglezen…
Ik hoor het graag,

Groet Mira

H.J. Kroeze
H.J. Kroeze
2 februari 2019 23:07

Ik maak zelf een website en wens geen gebruik te maken van Joomla, WordPress of de Websitemaker. Heb ik de vrijheid (nog steeds, want vroeger kon ik dat wel) om mijn site zelf te uploaden en bij te houden?

bilal andich
bilal andich
26 februari 2019 17:38

Ik heb een websitemaker gekocht, kan ik dan nog met wordpress werken.. want wordpress heb je allemaal video’s op YouTube die je kunt checken om te snappen hoe het werkt. Websitemaker is onduidelijk en er zijn helemaal geen filmpjes van te vinden

Jentel Bekkers
Jentel Bekkers
6 augustus 2019 15:12

Het verschil was voor mij nogal onduidelijk maar blijkbaar zijn het dan twee hele andere dingen, handig dat jullie zoon pakket hebben dat scheelt veel werk voor zoon atechnische als ik.

Carin
21 oktober 2019 14:44

Beste Tabitha, al bijna 10 jaar heeft onze beeldhouwgroep een website bij mijn domein, we waren zeer tevreden en hebben nooit problemen gehad. Totdat we opnieuw moesten beginnen, omdat jullie de oude versie niet meer ondersteunden.
Ten einde raad type ik dit bericht. Al vanaf het begin, nu 8 maanden geleden worden onze persoonlijke pagina’s niet geidexeerd door google, maandenlang ben ik in gesprek met de helpdesk, er komt of geen antwoord of ze zijn ermee bezig, maar opgelost wordt het niet
Help ons alsjeblieft Tabitha.
Met vriendelijke groet, Carin, namens alle beeldhouwers

Lourens
7 november 2019 13:52

ik heb al een aantal jaren twee domeinnamen, waarvan er aan één een webhosting is gekoppeld. Nu betaal ik plotseling dit jaar dik €30 meer voor de twee domeinnamen en de webhosting. Als ik webhosting heb, zit daar toch andere jaren de domeinnaam bij in. Hoe zit dit?

Stefan Panayotov
Stefan Panayotov
6 mei 2020 12:47

Hello,

Can I use the Website Maker in English as well? Or it is only in Dutch?

Thank you, Stefan

Dirk de Boer
18 augustus 2020 14:54

Wat ik nu niet snap is, hoe begin ik een website te maken, is er een begin. Als dit te moeilijk blik te zijn, wat kost dan de basis van een reeds bestaande website die ik verder kan inrichten.

C. Akkermans
21 oktober 2020 19:36

Beste Tabitha, ongeveer 1,5 jaar geleden heb ik een domeinnaam gekocht via jullie website. Mijn praktijk loopt ook zonder website goed, maar ik wil nu toch een website laten maken door mijn zoon. Ik begrijp dat het het makkelijkste is om dan een websitemaker aan te schaffen voor ca 75 euro per jaar. Daar zit de webhosting en de domeinnaam dan in. Klopt dat? Kan ik hiervan ook nog een jaar gratis gebruik maken? En als je dus al een domeinnaam hebt, worden die kosten dan meegenomen in die 75 euro?

Dirk de Boer
20 december 2020 16:50

Mijn broer had de website voor 1/2 klaar en toen liet hij het afweten, hij snapt niet dat het allemaal geld kost, ik weet ook niet waar hij is gebleven met koeienmolensbomen, wat kan ik doen?

Ben
Ben
8 februari 2021 20:51

Ik lees: Hoe dan ook, houd er wel rekening mee dat je dan je website nog op de webhostingserver moet plaatsen. Op helpdesk.nl lees je hoe. Waar op helpdesk.nl moet ik zoeken?

Renske
Renske
17 februari 2021 15:18

Hoi Tabhita
Ik zie geen prijzen. Alles lijkt €0,01 of gratis te zijn, het eerste jaar….. En daarna? En waar vind ik de helpdesk die mij advies kan geven over de te kiezen domeinnaam?
Renske

Martine Visser
Martine Visser
27 januari 2022 17:12

Ha Tabitha,
ik heb een website gemaakt in een ander programma en wil deze nu graag koppelen aan ons domein wat bij jullie geregistreerd staat. Is dat een probleem?Uitgelicht

28
0
Would love your thoughts, please comment.x