Wat betekent domeinnaam en webhosting?

Tabitha 17 februari 2017

Je wilt een website starten, maar komt allerlei vreemde termen tegen. Wat betekent domeinnaam en webhosting? Huh? We leggen het voor je uit.

Wil je een website maken, dan heb je een domeinnaam en webhosting nodig. Daarmee draait je website. Vergelijk het met een huis. De domeinnaam is je adres, webhosting is het huis en jij richt het in hoe je zelf wilt. Met je daadwerkelijke website, met jouw vormgeving en tekst.

Domeinnaam kopen

Een online adres is in feite de link die je intypt of aanklikt. Die link, of URL, is je domeinnaam. Bijvoorbeeld mijndomein.nl. Het eerste deel van deze URL kan je zelf bedenken. Voor het stukje achter de punt, de extensie, heb je veel keuzes. Bijvoorbeeld .shop als je een winkel hebt, of gewoon .nl of .com. Online succes begint met een domeinnaam. Dus verzin een goede naam en controleer bij onze domeinchecker of jouw domeinnaam nog vrij is.

Wat betekent domeinnaam en webhosting: de webhosting

Met alleen een adres, ben je er nog niet. Jouw website moet bereikbaar zijn voor bezoekers. Daarvoor is webhosting bedoeld. Je kunt zelf een server aanschaffen waar je alles opslaat, maar dat is nogal prijzig. Handiger is een stukje ruimte huren op de server van een gespecialiseerd bedrijf. De webhosting aanbieder zorgt ervoor dat jouw website altijd beschikbaar is.

Website maken en koppelen

Dan de inrichting nog. Daarvoor gebruik je systemen zoals WordPress of Joomla. Dat noemen we content management systemen of CMS. Daarmee kan je handige neefje heel snel een website bouwen die jij zelf daarna bijhoudt. Of je doet het gewoon zelf met onze WordPress handleiding bijvoorbeeld. Hoe dan ook, houd er wel rekening mee dat je dan je website nog op de webhostingserver moet plaatsen. Op helpdesk.nl lees je hoe.

Of gewoon kant en klaar een website

Ben je echt een dummy op technisch gebied, dan kan je ook gebruik maken van kant-en-klare websitepakketten. Je werkt met een template en past aan wat je wilt. Dat kan bijvoorbeeld met onze Websitemaker. Daar zit je domeinnaam en webhosting gewoon in en hoef je niet naar om te kijken. Wel zo makkelijk, toch?
Tabitha

Tabitha

Tabitha is Content Manager bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, webhosting en websites maken. Tabitha is kookgek, verslindt series en zit bij de lokale televisie en radio.

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
TabithaRuud en Margot Recent comment authors
  Subscribe  
Abonneren op
Ruud en Margot
Gast

Beste Tabitha,

Reeds 10 jaar hebben we een php-website webshop bij Mijndomein. Nu wil ik wordpress daarnaast installeren om daarna deze cms te gebruiken ipv mijn huidige. Ik wil deze cms dan vullen met mijn datagegevens. Is dat mogelijk en hoe kan ik dat het beste aanpakken?

Mvg, Margot SchuitemakerUitgelicht