Wat betekent domeinnaam en webhosting?

Tabitha 17 februari 2017

Je wilt een website starten, maar komt allerlei vreemde termen tegen. Wat betekent domeinnaam en webhosting? Huh? We leggen het voor je uit.

Wil je een website maken, dan heb je een domeinnaam en webhosting nodig. Daarmee draait je website. Vergelijk het met een huis. De domeinnaam is je adres, webhosting is het huis en jij richt het in hoe je zelf wilt. Met je daadwerkelijke website, met jouw vormgeving en tekst.

Domeinnaam kopen

Een online adres is in feite de link die je intypt of aanklikt. Die link, of URL, is je domeinnaam. Bijvoorbeeld mijndomein.nl. Het eerste deel van deze URL kan je zelf bedenken. Voor het stukje achter de punt, de extensie, heb je veel keuzes. Bijvoorbeeld .shop als je een winkel hebt, of gewoon .nl of .com. Online succes begint met een domeinnaam. Dus verzin een goede naam en controleer bij onze domeinchecker of jouw domeinnaam nog vrij is.

Wat betekent domeinnaam en webhosting: de webhosting

Met alleen een adres, ben je er nog niet. Jouw website moet bereikbaar zijn voor bezoekers. Daarvoor is webhosting bedoeld. Je kunt zelf een server aanschaffen waar je alles opslaat, maar dat is nogal prijzig. Handiger is een stukje ruimte huren op de server van een gespecialiseerd bedrijf. De webhosting aanbieder zorgt ervoor dat jouw website altijd beschikbaar is.

Website maken en koppelen

Dan de inrichting nog. Daarvoor gebruik je systemen zoals WordPress of Joomla. Dat noemen we content management systemen of CMS. Daarmee kan je handige neefje heel snel een website bouwen die jij zelf daarna bijhoudt. Hoe dan ook, houd er wel rekening mee dat je dan je website nog op de webhostingserver moet plaatsen. Op helpdesk.nl lees je hoe.

Of gewoon kant en klaar een website

Ben je echt een dummy op technisch gebied, dan kan je ook gebruik maken van kant-en-klare websitepakketten. Je werkt met een template en past aan wat je wilt. Dat kan bijvoorbeeld met onze Websitemaker. Daar zit je domeinnaam en webhosting gewoon in en hoef je niet naar om te kijken. Wel zo makkelijk, toch?
Tabitha

Tabitha

Tabitha is Content Manager bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, webhosting en websites maken. Tabitha is kookgek, verslindt series en zit bij de lokale televisie en radio.

17
Reageer op dit artikel

avatar
9 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Stefan PanayotovLourensCarinJentel Bekkersbilal andich Recent comment authors
  Subscribe  
Abonneren op
Ruud en Margot
Gast

Beste Tabitha,

Reeds 10 jaar hebben we een php-website webshop bij Mijndomein. Nu wil ik wordpress daarnaast installeren om daarna deze cms te gebruiken ipv mijn huidige. Ik wil deze cms dan vullen met mijn datagegevens. Is dat mogelijk en hoe kan ik dat het beste aanpakken?

Mvg, Margot Schuitemaker

hans van melis
Gast

Ik kan niet meer met ftp op mijn website terecht. Toen ik in 2006 overstapte naar mijndomein was het eigelijk al te moeilijk met ftp db hostnaam en gebruikersnaam. Blijkbaar hebben jullie post gestuurd naar mijn vervallen emailadres. Waardoor ik wat gemist heb. Verhoging van mijn abbo van 39 naar 69 van ftp naar sftp te duur en te moeilijk. Laat mijn hosting maar vervallen en boek het verschil maar terug ik zal tot vervaldatum mijn email aanhouden.

Mira
Gast
Mira

Hoi Tabitha,
Ik heb een aantal maanden geleden bij Mijndomein een domeinnaam en emailadres ‘gekocht’. Nu wil ik aan de slag met het maken van een website en heb geüpgraded naar Wesitemaker. Moet ik ook nog apart upgraden naar webhosting of zit dit al in het pakket van de websitemaker? Ik kan het nergens duidelijk teruglezen…
Ik hoor het graag,

Groet Mira

H.J. Kroeze
Gast
H.J. Kroeze

Ik maak zelf een website en wens geen gebruik te maken van Joomla, WordPress of de Websitemaker. Heb ik de vrijheid (nog steeds, want vroeger kon ik dat wel) om mijn site zelf te uploaden en bij te houden?

bilal andich
Gast
bilal andich

Ik heb een websitemaker gekocht, kan ik dan nog met wordpress werken.. want wordpress heb je allemaal video’s op YouTube die je kunt checken om te snappen hoe het werkt. Websitemaker is onduidelijk en er zijn helemaal geen filmpjes van te vinden

Jentel Bekkers
Gast

Het verschil was voor mij nogal onduidelijk maar blijkbaar zijn het dan twee hele andere dingen, handig dat jullie zoon pakket hebben dat scheelt veel werk voor zoon atechnische als ik.

Carin
Gast

Beste Tabitha, al bijna 10 jaar heeft onze beeldhouwgroep een website bij mijn domein, we waren zeer tevreden en hebben nooit problemen gehad. Totdat we opnieuw moesten beginnen, omdat jullie de oude versie niet meer ondersteunden.
Ten einde raad type ik dit bericht. Al vanaf het begin, nu 8 maanden geleden worden onze persoonlijke pagina’s niet geidexeerd door google, maandenlang ben ik in gesprek met de helpdesk, er komt of geen antwoord of ze zijn ermee bezig, maar opgelost wordt het niet
Help ons alsjeblieft Tabitha.
Met vriendelijke groet, Carin, namens alle beeldhouwers

Lourens
Gast

ik heb al een aantal jaren twee domeinnamen, waarvan er aan één een webhosting is gekoppeld. Nu betaal ik plotseling dit jaar dik €30 meer voor de twee domeinnamen en de webhosting. Als ik webhosting heb, zit daar toch andere jaren de domeinnaam bij in. Hoe zit dit?

Stefan Panayotov
Gast
Stefan Panayotov

Hello,

Can I use the Website Maker in English as well? Or it is only in Dutch?

Thank you, StefanUitgelicht