Website maken: het begint met een domeinnaam

Tabitha 1 juni 2017

Wat heb je nodig om een website te maken? Die vraag heeft iedereen met een website zich ooit weleens gesteld. Het begint allemaal met een url, een link, ofwel: een domeinnaam. Want dat is eigenlijk je online adres, de manier waarop mensen je vinden. Heb jij een briljante ingeving die je wilt delen met de wereld, leg dan nu jouw eigen adres op het internet vast.

Er zijn veel mensen die een eigen website maken en ook veel redenen om dat te doen. Ik noem een paar voorbeelden:

  1. Je hebt een bedrijf of winkel en wilt geen klanten mislopen. Want wie weet hoeveel nieuwe klanten je ermee krijgt.
  2. Jij weet alles over jouw hobby en wilt daarover bloggen.
  3. Je hebt vakantiefoto’s en wilt die niet op social media plaatsen. Met een website heb je zelf in de hand wat er met jouw foto’s gebeurt.
  4. Om te solliciteren plaats je jouw CV online in een leuk opgemaakte website. Zo val je op naast al die papieren sollicitaties.
  5. Voor een schoolopdracht wil je een website maken.
  6. Je bent die e-mailadressen van je  internetprovider zat en gratis e-mail vind je een privacyrisico. Met een domein kan je e-mailen met een eigen adres die je zelf in de hand hebt.

Kortom, veel redenen om online te zijn. En dat begint allemaal met een domeinnaam.

Leg jouw idee vast met een domeinnaam

Domeinnamen zijn hot. Dat zagen we gisteren bijvoorbeeld toen Donald Trump het woord cofveve tweette en iedereen zich afvroeg wat dat betekende. Wij merkten dat direct ook: cofveve is nu het meest gezochte woord in onze domeinchecker. Maar het gaat niet alleen om actualiteit of bekende woorden die je vast kunt leggen. Denk eens aan je eigen naam. Wat als iemand anders daarmee vandoor gaat? Hierover maakten wij een tijdje terug dit filmpje:

Heb jij een goed idee? Voorkom dat iemand anders er met jouw domeinnaam vandoor gaat en leg jouw domeinnaam zo snel mogelijk vast. Voor minder dan een euro per maand heb je al jouw eigen adres op internet. En je hoeft hem dan niet direct te gebruiken. Door je domeinnaam te parkeren, is hij wel van jou. Dan kan je er later altijd nog iets mee doen, maar loop je niet het risico dat je hem kwijt bent.

Doorverwijzen kan ook. Als een bezoeker jouw url intikt, dan kan je ervoor zorgen dat hij of zij op een andere website terecht komt. Bijvoorbeeld als je .eu, .com en .shop hebt en die allemaal naar je .nl website wilt laten gaan. Doorverwijzen kan op verschillende manieren en hangt af van je pakket. Op helpdesk.nl vind je instructies over doorverwijzen.

Domeinnaam

Even terug voor een stukje website maken voor dummies. Te beginnen met het adres. Een domeinnaam is de link die je intikt als je naar een website wilt. Dat is bijvoorbeeld mijndomein.nl in ons geval. Het eerste deel mag je zelf kiezen. Je mag letters en cijfers gebruiken en een streepje. Kies voor een naam die voor een bezoeker makkelijk te onthouden is en niet te lang is.

Het tweede deel is de domeinextensie, ofwel de TLD. Je kunt kiezen voor een gewone .nl, .com of .eu. Maar veel goede namen zijn bij die extensies al verkocht. Er zijn inmiddels wel 400 andere domeinextensies waar je uit kunt kiezen. Die zijn vaak wat meer gericht op 1 bepaalde groep mensen. Bijvoorbeeld .shop voor webwinkels, .fun voor bedrijven in het toerisme en vrijetijdsbesteding of .team voor je lokale sportteam. Keuze genoeg, dus denk goed na voor aanschaf.

Website

Om een website te maken, heb je een domeinnaam nodig en een plek waar je website wordt opgeslagen. Die opslag van jouw website noemen we webhosting en gebeurt op servers van een webhostingaanbieder. Als een bezoeker dan jouw domeinnaam intikt, vraagt de browser van de bezoeker de informatie van de website op bij de servers. Dus je schaft een domeinnaam aan en webhosting om een website te maken. En dan heb je verschillende keuzes om daadwerkelijk aan de slag te gaan:

  1. Zelf een website maken met een Content Management Systeem (CMS) zoals WordPress. Bekijk de handleiding WordPress website maken en ga aan de slag.
  2. Zelf een website maken zonder technische kennis. Bijvoorbeeld met een klik & klaar systeem zoals onze Websitemaker kan je meteen aan de slag.
  3. Een professionele website laten maken. Zie je op tegen het bouwen van je website? Met onze Website op maat krijg jij in een paar weken een website zonder zorgen.

Kosten website maken

Een domeinnaam heb je al in een paar klikken en voor bijna niets. Kies uit 1 van de 400 domeinextensies en schaf hem aan. Wil je ermee e-mailen, dan heb je nog een e-mailpakket nodig. Wil je een website maken, schaf dan webhosting aan of een van onze andere opties. Neem bij vragen eens een kijkje op helpdesk.nl. Succes!




Tabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.



Uitgelicht