Joomla, Drupal en WordPress: een vergelijking

Tabitha 19 januari 2016

Joomla, Drupal en WordPress zijn populaire content management systemen (CMS) om websites mee te maken en te beheren. Alledrie zijn open source software en kennen een levendige community die ervoor zorgt dat de software goed wordt onderhouden en verbeterd. Maar welk systeem is voor jou het meest geschikt om je website mee te maken en te beheren? In dit artikel maken we een vergelijking.

Joomla

Joomla begon in 2000 als Mambo. Na verloop van tijd veranderde niet alleen de naam, maar ook de interface van het CMS. Die oogt sinds de komst van Joomla 3 een stuk overzichtelijker en professioneler. Bovendien is Joomla 3 meertalig, heeft het een auto-update functie en meer opties om meerdere gebruikers specifieke rechten te geven.

De vriendelijk ogende interface trok veel mensen over de streep om Joomla te kiezen als het CMS voor hun website. Hierdoor is Joomla een lange tijd het meest gebuikte CMS ter wereld geweest. Dit heeft voor een grote community gezorgd, die veel informatie over het systeem beschikbaar heeft gesteld.

Joomla zeer geschikt voor bedrijfswebsites

Wanneer je een bedrijfswebsite wilt maken is Joomla het meest geschikt. Joomla is minder geschikt wanneer je bezoekers een account moeten aanmaken of wanneer je een webshop hebt. Voor rijke content zoals evenementen of downloads heeft Joomla uitstekende plugins van derden beschikbaar.

Drupal

Doordat de Tweede Kamer en veel gemeenten Drupal gebruiken heeft dit systeem aan populariteit gewonnen. In tegenstelling tot Joomla en WordPress werkt Drupal niet met plugins, maar met modules. Deze modules kunnen samenwerken waardoor er een volledig nieuwe functionaliteit kan ontstaan. Een extra voordeel van de modules is dat ze allemaal gratis zijn. Drupal is een stabiel systeem dat erg veelzijdig en schaalbaar is.

Sterk in contentbeheer en gebruikersrechten

Voor wie content invoert is Drupal erg gemakkelijk. Het grote voordeel van Drupal is dat je veel verschillende gebruikers bepaalde toegangsrechten kunt geven. Als je echter nieuwe functionaliteiten wilt toevoegen aan je Drupal-website, dan is dit een flinke leercurve vanwege de vele mogelijkheden van de modules. Drupal wordt vooral gewaardeerd door mensen met ruime PHP kennis.

WordPress

WordPress is gestart als een systeem voor weblogs waarbij de focus lag op snel een gemakkelijk een blogpost plaatsen. Vanuit de basis heeft WordPress daarom ook niet veel functies. Dit maakt het systeem erg overzichtelijk. Het WordPress CMS kun je echter gemakkelijk uitbreiden met plugins. Voor veel daarvan moet je betalen, maar daarvoor krijg je een solide plugin met goede support voor terug.

Snel een website zonder technische kennis

Kies WordPress wanneer je een weblog of simpele website wilt maken. Door het enorme aanbod van (gratis) thema’s heb je niet of nauwelijks technische kennis nodig. Wil je een website waarop bezoekers een account kunnen aanmaken, dan is WordPress minder geschikt. WordPress is ook minder geschikt om je webshop op in te richten.

Overeenkomsten

Ondanks de verschillen kennen de drie CMS’en ook overeenkomsten. Ze zijn niet onderscheidend op de volgende punten:

  1. Zowel Joomla-, Drupal- en WordPresswebsites zijn gebaseerd op HTML en CSS. Het CMS heeft hier geen enkele invloed op.
  2. Een tweede overeenkomst is dat je in alledrie de systemen kunt werken met een What You See Is What You Get editor naar keuze. Dit bepaalt voor een groot deel het gebruiksgemak van het CMS.
  3. De laadtijd van de websites uit de drie systemen verschillen niet of nauwelijks. Dit komt omdat ze gebaseerd zijn op dezelfde technieken voor caching.
  4. Vanuit de basis én door middel van plugins hebben WordPress, Joomla en Drupal voldoende mogelijkheden voor de Search Engine Optimisation (SEO).

Automatische installatie

Webhosting beschikt over een handige auto-installer waardoor je bijvoorbeeld WordPRess niet meer zelf hoeft te installeren. Hiervoor hebben we een handleiding geschreven.




Tabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.



Uitgelicht