WordPress installeren: zo doe je dat

Tabitha 11 april 2017

Je wilt een eigen website maken met WordPress, maar waar moet je beginnen? In dit artikel met handige video’s leggen we het uit: zo kan je bij Mijndomein je WordPress installeren.

Om te starten, heb je natuurlijk WordPress installatiebestanden nodig. Maar ook een FTP-programma en webhosting en een domeinnaam. En een goeie bak koffie. We beginnen met de basis.

Let op: heb je ons nieuwe Webhostingpakket aangeschaft, dan kan je gebruik maken van de automatische WordPress installatie in Mijn account. Onderstaande stappen doen wij dan voor je en jij kunt direct aan de slag met je website.

Webhosting en domeinnaam

Dit is voor sommigen gesneden koek, maar niet voor iedereen: om een website te draaien, heb je een basis nodig. Een plek waar je website opgeslagen wordt en waar internetbrowsers hem kunnen opvragen als je de url intikt. Dat is webhosting. In een eerdere blog legde ik het verschil tussen webhosting en een domeinnaam uit.

WordPress downloaden

WordPress is een Content Management Systeem, ofwel CMS. Een manier waarmee je de inhoud van je website kunt beheren. Het systeem is vrij beschikbaar en je kunt WordPress hier downloaden. Let erop dat je wel de nieuwste versie installeert en updates in de gaten houdt. WordPress is namelijk een populair CMS, ook onder hackers. In dit blogbericht over WordPress updaten lees je meer.

WordPress update trouwens automatisch kleine updates. Bijvoorbeeld van versie 4.7 naar versie 4.7.1. Grotere updates, zoals naar versie 4.8, moet je zelf installeren. Heb je plugins? Houd die dan ook in de gaten, want die updaten niet automatisch. Heb je meer dan 1 website? Overweeg dan ManageWP te gebruiken. Hiermee maak je het beheer van je sites overzichtelijk en update je met 1 druk op de knop al je websites.

Database aanmaken

Als je een webhostingpakket hebt, is de volgende stap een database aanmaken. In de database komen al je bestanden te staan, dus deze stap is belangrijk. Log in op Mijn Account en maak de database aan. Bekijk dit filmpje voor de complete uitleg:

Heb je de database aangemaakt, dan krijg je een e-mail met alle gegevens. Die heb je straks nog nodig. Wil je het aanmaken van een database nog even stap voor stap teruglezen, kijk dan op de Helpdesk.

SFTP instellen

Dan is het tijd om de WordPress-bestanden die op jouw computer staan op jouw stukje server zetten. Dat doe je via SFTP. Je hebt daarvoor een programma nodig, zoals FileZilla. In deze video zie je hoe je je bestanden met dit programma overzet:

Op onze Helpdesk vind je meer over FTP-beheer.

WordPress installeren

Nu staat alles klaar en kun je online WordPress installeren. Daarvoor heb je ook de informatie van die e-mail van eerder nodig. Bekijk deze video om te zien hoe je het installeert:

Dat is het, nu kan je aan de slag met het invullen van jouw website. Wil je het allemaal nog even rustig nalezen, ga dan naar helpdesk.nl. Succes!

PS: bekijk onze handleiding WordPress voor meer informatie over thema’s, plugins en hoe je verder je WordPress website kunt opbouwen.
Tabitha

Tabitha

Tabitha is Content Manager bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, webhosting en websites maken. Tabitha is kookgek, verslindt series en zit bij de lokale televisie en radio.

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
TabithaAnouk Hoogstraten Recent comment authors
  Subscribe  
Abonneren op
Anouk Hoogstraten
Gast
Anouk Hoogstraten

Gast
Anouk Hoogstraten

WordPress installeren

Helaas werkt het fiilmpje niet en ik zou graag een wordpress template op mijn domeinnaam willen plaatsen.
Nu staat alles klaar en kun je online WordPress installeren. Daarvoor heb je ook de informatie van die e-mail van eerder nodig. Bekijk deze video om te zien hoe je het installeert:Uitgelicht