De techniek achter webhosting: ons vernieuwde platform

Bert Boer 9 januari 2018

Een hele tijd werkten we eraan: ons vernieuwde webhostingpakket. Hiermee zijn wij weer helemaal voorbereid op de toekomst. In dit artikel gaan we in op de techniek achter webhosting. Je leest waarom en hoe dit mooie vernieuwde pakket is ontstaan en wat onze nabije toekomstplannen zijn. Voel je vrij om op de verschillende links naar Wikipedia in dit artikel te klikken voor meer achtergrondinformatie. 

Meer en verder dan klassieke hosting

Deze webhosting is geen klassiek shared-hostingproduct zoals je dat misschien kent uit het verleden. Alle hardware is nu gevirtualiseerd en elke website draait in een geïsoleerde omgeving, waarbij iedere gebruiker beschikt over een eigen webserver. We zouden dit zelf willen omschrijven als een evolutie van shared-hosting met eigenschappen die je verwacht bij een VPS-product.

Waarom een vernieuwd hostingproduct?

De twee verschillende hostingpakketten die we tot voor kort aanboden, Basic en Plus,  hadden weinig met elkaar gemeen. Zowel op functioneel als op technisch vlak. Daardoor moesten we bijna alles 2x ontwikkelen, testen en uitrollen. Daarnaast moet techniek achter webhosting continu vernieuwen om bij te blijven bij de technologische ontwikkelingen. In het vernieuwde hostingpakket maken we gebruik van een geheel nieuw onderliggend technisch platform.

Opschalen

De oude pakketten schaalden niet goed genoeg op. Met opschalen bedoelen we de mate waarin en de snelheid waarmee het platform van capaciteit kan worden voorzien om te voldoen aan de vraag van de eindgebruikers (lees: de bezoekers van je website). Het is namelijk de bedoeling dat je website altijd goed blijft draaien, ook als je meer bezoekers krijgt. De techniek van het ene onderliggende platform was relatief goed horizontaal schaalbaarmaar het andere niet. Beide platformen konden niet snel verticaal worden opgeschaald. Deze twee eigenschappen zijn nodig om het hostingplatform goed met de websites van onze klanten mee te kunnen laten groeien. Dit is in het nieuwe onderliggende platform opgelost en hiermee is de techniek achter webhosting fors verbeterd.

Hardware

De hardware die we tot nu toe gebruikten was aan vervanging toe. We hebben de keuze gemaakt om niet opnieuw te investeren in “eigen ijzer” zoals wij dat zelf noemen, maar om de vernieuwde hostingsoftware geschikt te maken om op verschillende cloudplatformen zoals Amazon AWS en OpenStack te kunnen draaien. Hierdoor kunnen we ons focussen op waar we goed in zijn: het maken van goede, gebruiksvriendelijke software en het ondersteunen van onze klanten.

Software

Omdat we graag nieuwe features en functionaliteiten aan onze klanten willen kunnen bieden, hebben we de software modulair en veel beter onderhoudbaar gemaakt. Dit versnelt het ontwikkelproces aanzienlijk en zorgt voor kwalitatief betere software.

Mijndomein Webhosting technisch

De techniek achter webhosting van het vernieuwde Mijndomein-pakket

Onze webhosting maakt gebruik van zogenaamde containers en namespaces, waarmee wij processor (cpu), geheugen, netwerk en disk resources per gebruiker kunnen toewijzen en instellen. Jouw website draait altijd in een dedicated container die on-demand aan je wordt toegewezen. In deze container zijn altijd alleen jouw bestanden zichtbaar. Wel zo veilig.

Cloudplatform

Onze software kan op alle grote cloudplatformen draaien. Wij hebben ervoor gekozen om te starten met Amazon AWS, vanwege onze jarenlange, goede ervaringen met dit platform. Begin volgend jaar zullen wij naar verwachting naast AWS een OpenStackplatform in gebruik gaan nemen.

Clustersoftware

Omdat wij onze software van clustereigenschappen hebben voorzien, kunnen wij eenvoudig horizontaal schalen door aan het cluster zogeheten nodes (gevirtualiseerde servers) toe te voegen. Mocht de capaciteit van het cluster dan nog steeds niet voldoen, dan kunnen wij verticaal schalen door de nodes van extra cpu en geheugencapaciteit te voorzien.

PHP-versies

Zoals je misschien gezien hebt als je ons vernieuwde webhostingpakket hebt aangeschaft, bieden wij qua softwareconfiguratie zowel PHP 5.6 als PHP 7.1 aan. Zo kun je zelf kiezen welke PHP-versie je gebruikt. Wij hebben hiervoor twee verschillende software-images gebouwd. Het aantal images waaruit kan worden gekozen, zal de komende tijd groter worden, wanneer wij meer softwareconfiguraties gaan ondersteunen. We zullen binnenkort een survey uitsturen om te vragen naar welke nieuwe software configuratie de voorkeur uitgaat.

Waar staan we?

Alle webhostingpakketten die je nu bij ons koopt, worden geconfigureerd op ons nieuwe onderliggende technische platform. We zullen over niet al te lange tijd beginnen met de migratie van webhosting Basic en Plus op de oude platformen, naar het nieuwe platform. Klanten met die pakketten krijgen daarover uiteraard nog bericht van ons.*

Bugs en nieuwe features

Zoals bij elk vernieuwd pakket zijn er ook bij ons ook nog wat rimpels die moeten worden gladgestreken. We zijn hard aan het werk om de software te ontdoen van bugs en het te verbeteren en optimaliseren waar mogelijk. Dit verbeterproces is een continu proces. Wij blijven het platform ondersteunen en zullen regelmatig nieuwe features en functionaliteiten toevoegen op basis van de behoefte van onze klanten.

De roadmap

Hoe ziet de nabije toekomst eruit? Zoals gezegd zullen wij binnenkort starten met de migratie van de webhostingpakketten op het nieuwe onderliggende technische platform. We beginnen met Plus. Daarna volgt Basic. In de tussentijd zijn wij samen met een betrouwbare OpenStackpartner bezig met het testen van een OpenStackplatform als mogelijke aanvulling voor AWS. Zo blijven we de techniek achter webhosting verbeteren.

Op onze nieuwe-functionaliteiten-en-wensen-lijst staat onder meer:

  1. Auto-scaling om automatisch de capaciteit aan te passen aan de vraag.
  2. Github-integratie (voor de ontwikkelaars onder ons!)
  3. IP-whitelisting voor SFTP en administrator URLs voor de bekende CMS’en om misbruik door derden tegen te gaan.

We zullen binnenkort een survey sturen om te vragen welke functionaliteit wij als eerste zouden kunnen ontwikkelen. Ons doel is namelijk het maken van een product dat aansluit op jouw vraag en verwachtingen.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Stuur ons een bericht. Doe dit ook als je problemen ervaart of een bug in ons vernieuwde platform hebt gevonden.

* Update juli 2018: inmiddels zijn bijna alle klanten overgezet naar het vernieuwde webhostingplatform. Iedereen kan nu gebruik maken van de snellere webhosting en gratis SSL toevoegen aan de website.
Bert Boer

Bert is systeem slash software engineer bij Mijndomein. Hij houdt zich onder andere bezig met de ontwikkeling en realisatie van het webhostingproduct.Uitgelicht