De techniek achter webhosting: ons vernieuwde platform

Een hele tijd werkten we eraan: ons vernieuwde webhostingpakket. Hiermee zijn wij weer helemaal voorbereid op de toekomst. In dit artikel gaan we in op de techniek achter webhosting. Je leest waarom en hoe dit mooie vernieuwde pakket is ontstaan en wat onze nabije toekomstplannen zijn. Voel je vrij om op de verschillende links naar Wikipedia in dit artikel te klikken voor meer achtergrondinformatie.
Meer en verder dan klassieke hosting
Deze webhosting is geen klassiek shared-hostingproduct zoals je dat misschien kent uit het verleden. Alle hardware is nu gevirtualiseerd en elke website draait in een geïsoleerde omgeving, waarbij iedere gebruiker beschikt over een eigen webserver. We zouden dit zelf willen omschrijven als een evolutie van shared-hosting met eigenschappen die je verwacht bij een VPS-product.
Waarom een vernieuwd hostingproduct?
De twee verschillende hostingpakketten die we tot voor kort aanboden, Basic en Plus, hadden weinig met elkaar gemeen. Zowel op functioneel als op technisch vlak. Daardoor moesten we bijna alles 2x ontwikkelen, testen en uitrollen. Daarnaast moet techniek achter webhosting continu vernieuwen om bij te blijven bij de technologische ontwikkelingen. In het vernieuwde hostingpakket maken we gebruik van een geheel nieuw onderliggend technisch platform.
Opschalen
De oude pakketten schaalden niet goed genoeg op. Met opschalen bedoelen we de mate waarin en de snelheid waarmee het platform van capaciteit kan worden voorzien om te voldoen aan de vraag van de eindgebruikers (lees: de bezoekers van je website). Het is namelijk de bedoeling dat je website altijd goed blijft draaien, ook als je meer bezoekers krijgt. De techniek van het ene onderliggende platform was relatief goed horizontaal schaalbaar, maar het andere niet. Beide platformen konden niet snel verticaal worden opgeschaald. Deze twee eigenschappen zijn nodig om het hostingplatform goed met de websites van onze klanten mee te kunnen laten groeien. Dit is in het nieuwe onderliggende platform opgelost en hiermee is de techniek achter webhosting fors verbeterd.
Hardware
De hardware die we tot nu toe gebruikten was aan vervanging toe. We hebben de keuze gemaakt om niet opnieuw te investeren in “eigen ijzer” zoals wij dat zelf noemen, maar om de vernieuwde hostingsoftware geschikt te maken om op verschillende cloudplatformen zoals Amazon AWS en OpenStack te kunnen draaien. Hierdoor kunnen we ons focussen op waar we goed in zijn: het maken van goede, gebruiksvriendelijke software en het ondersteunen van onze klanten.
Software
Omdat we graag nieuwe features en functionaliteiten aan onze klanten willen kunnen bieden, hebben we de software modulair en veel beter onderhoudbaar gemaakt. Dit versnelt het ontwikkelproces aanzienlijk en zorgt voor kwalitatief betere software.
De techniek achter webhosting van het vernieuwde Mijndomein-pakket
Onze webhosting maakt gebruik van zogenaamde containers en namespaces, waarmee wij processor (cpu), geheugen, netwerk en disk resources per gebruiker kunnen toewijzen en instellen. Jouw website draait altijd in een dedicated container die on-demand aan je wordt toegewezen. In deze container zijn altijd alleen jouw bestanden zichtbaar. Wel zo veilig.
Cloudplatform
Onze software kan op alle grote cloudplatformen draaien. Wij hebben ervoor gekozen om te starten met Amazon AWS, vanwege onze jarenlange, goede ervaringen met dit platform. Begin volgend jaar zullen wij naar verwachting naast AWS een OpenStackplatform in gebruik gaan nemen.
Clustersoftware
Omdat wij onze software van clustereigenschappen hebben voorzien, kunnen wij eenvoudig horizontaal schalen door aan het cluster zogeheten nodes (gevirtualiseerde servers) toe te voegen. Mocht de capaciteit van het cluster dan nog steeds niet voldoen, dan kunnen wij verticaal schalen door de nodes van extra cpu en geheugencapaciteit te voorzien.
PHP-versies
Zoals je misschien gezien hebt als je ons vernieuwde webhostingpakket hebt aangeschaft, bieden wij qua softwareconfiguratie zowel PHP 5.6 als PHP 7.1 aan. Zo kun je zelf kiezen welke PHP-versie je gebruikt. Wij hebben hiervoor twee verschillende software-images gebouwd. Het aantal images waaruit kan worden gekozen, zal de komende tijd groter worden, wanneer wij meer softwareconfiguraties gaan ondersteunen. We zullen binnenkort een survey uitsturen om te vragen naar welke nieuwe software configuratie de voorkeur uitgaat.
Waar staan we?
Alle webhostingpakketten die je nu bij ons koopt, worden geconfigureerd op ons nieuwe onderliggende technische platform. We zullen over niet al te lange tijd beginnen met de migratie van webhosting Basic en Plus op de oude platformen, naar het nieuwe platform. Klanten met die pakketten krijgen daarover uiteraard nog bericht van ons.*
Bugs en nieuwe features
Zoals bij elk vernieuwd pakket zijn er ook bij ons ook nog wat rimpels die moeten worden gladgestreken. We zijn hard aan het werk om de software te ontdoen van bugs en het te verbeteren en optimaliseren waar mogelijk. Dit verbeterproces is een continu proces. Wij blijven het platform ondersteunen en zullen regelmatig nieuwe features en functionaliteiten toevoegen op basis van de behoefte van onze klanten.
De roadmap
Hoe ziet de nabije toekomst eruit? Zoals gezegd zullen wij binnenkort starten met de migratie van de webhostingpakketten op het nieuwe onderliggende technische platform. We beginnen met Plus. Daarna volgt Basic. In de tussentijd zijn wij samen met een betrouwbare OpenStackpartner bezig met het testen van een OpenStackplatform als mogelijke aanvulling voor AWS. Zo blijven we de techniek achter webhosting verbeteren.
Op onze nieuwe-functionaliteiten-en-wensen-lijst staat onder meer:
- Auto-scaling om automatisch de capaciteit aan te passen aan de vraag.
- Github-integratie (voor de ontwikkelaars onder ons!)
- IP-whitelisting voor SFTP en administrator URLs voor de bekende CMS’en om misbruik door derden tegen te gaan.
We zullen binnenkort een survey sturen om te vragen welke functionaliteit wij als eerste zouden kunnen ontwikkelen. Ons doel is namelijk het maken van een product dat aansluit op jouw vraag en verwachtingen.
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Stuur ons een bericht. Doe dit ook als je problemen ervaart of een bug in ons vernieuwde platform hebt gevonden.
* Update juli 2018: inmiddels zijn bijna alle klanten overgezet naar het vernieuwde webhostingplatform. Iedereen kan nu gebruik maken van de snellere webhosting en gratis SSL toevoegen aan de website.
je doet echt topwerk
Jammer dat alle sites van mij die bij Mijndomein draaien als POOR worden beoordeeld… (staat nota bene op een Webhosting Plus account!)
Hoi Appie, heb je hierover al contact met onze technische mensen? Dat kan via kort.md/nieuwticket. Succes! Tabitha
Ik lees nu al een half jaar dat er binnenkort begonnen wordt met het overzetten van de oude webpakketten. Is er al een planning bekend?
Hoi Martijn, we zijn druk bezig met het overzetten van groepen klanten. Die krijgen daarover persoonlijk bericht. Zoveel webhostingpakketten goed overzetten, dat kost wat tijd. Wil jij graag eerder over? Laat het mijn collega’s van de helpdesk even weten via http://kort.md/nieuwticket. Groet, Tabitha
Tja: prachtig dat jullie dit allemaal doen. Maar waar blijft de klant met vragen: er is niet eens een telefoonnummer waar je naar toe kunt bellen. Begin daar eens mee zou ik zeggen!!!
Esther Smit 06-21835116
Hoi Esther, om de kosten voor jou zo laag mogelijk te houden, rijden onze medewerkers niet in dure lease-auto’s, zitten we niet in het centrum van een grote stad en hebben we geen duur callcenter voor ons werken. Reageren als je jouw vraag instuurt via http://kort.md/nieuwticket doen we zo snel mogelijk. Ook kun je onze support bereiken via Twitter en Facebook. Succes!
Tabitha
ik begrijp er geen moer van, want ik ben geen technicus op dit gebied, maar het probleem is dat ik helemaal niets meer kan uploaden en dat de helpdesk niet reageert.
Hoi Lineke, dit artikel is ook meer bedoeld voor klanten die wat technischer zijn. Heb je vragen, dan kun je ons bereiken via http://kort.md/nieuwticket, Twitter of Facebook. De comments onder blogs zijn vooral bedoeld om over de blog te praten. Ik zie dat je inmiddels contact hebt gehad met een collega via Facebook? Ik ga ervan uit dat e.e.a. inmiddels is opgelost. Groet, Tabitha
Hoi Lineke, je comment was nog niet geplaatst omdat we ze eerst handmatig moeten goedkeuren. De comments onder blogs zijn bedoeld voor reacties over de blog. Voor vragen aan onze helpdesk kun je terecht op Facebook, Twitter en http://kort.md/nieuwticket. Omdat deze reactie niet slaat op bovenstaande blog, verwijder ik hem. Groet, Tabitha
Interessant om te lezen dat jullie over gestapt zijn op cloudservices. Maar als onze sites nu bij AWS draaien, hoe zit dat dan met de Patriot Act? Ofwel, kunnen de Amerikanen onze gegevens opvragen?
Hi DeBAAT, ik begrijp je vraag. Maar ook wij moeten voldoen aan de regels en we hebben goede afspraken hierover gemaakt. Lees meer op https://www.mijndomein.nl/over-mijndomein/privacy
Groet, Tabitha
Belachelijk dat nergens wordt vermeld dat de prijs ook meteen 50% omhoog gaat! Echt een enorme schande…
Hoi Simon, reacties onder blog zijn bedoeld om inhoudelijk in te gaan op de blog. Jouw opmerking/vraag kun je het beste kwijt bij onze helpdesk. Kijk op https://bit.ly/1M1yfgu en klik dan op de categorie ‘Account & Facturatie’ en vervolgens op ‘Mijn factuur is hoger dan verwacht’. Tabitha
Niet alleen is de prijs fors omhoog gegaan, waardoor jullie je concurrentie positie verslechteren, maar de locatie van de servers is nu ook in Ierland. Alhoewel zoekmachines naar meerdere factoren kijken om te bepalen wat de target region is van je website kan dit negatief effect hebben. Vooral omdat jullie veel MKB’ers als klant hebben kunnen die, omdat ze vaak lokale ondernemers zijn, hier een negatief effect door ervaren. Google heeft nog steeds niet aangegeven dat de locatie van de server er niet meer toe doet. Ook als ik het artikel lees is dit meer een oplossing die beter beter… Lees verder »