Transparency report 2017: misbruik bij Mijndomein

Bij Mijndomein staan heel veel websites gehost en soms zitten daar illegale websites tussen. Iedereen is vrij om zijn of haar webhostingpakket naar eigen inzicht te gebruiken, maar altijd gelden de wettelijke regels. In 2017 hebben we in totaal 24 verzoeken om gegevens of verwijdering van een website behandeld.
23 keer hebben we, grotendeels op verzoek van de politie, informatie van klanten doorgegeven. 11 keer hebben we zelfs de data van onze servers verwijderd. Dat ging voor het grootste deel om economische redenen: copyrights of handelsmerken stonden niet op de naam van de websites die we moesten verwijderen. Een enkele keer verwijderden we data om privacy- en veiligheidsredenen.
In strijd met de wet
Mijndomein verwijdert websites niet zomaar en geeft ook niet zomaar informatie door over klanten. Dat doen we alleen op basis van rechterlijke bevelen en andere wettelijke opties van de politie. Want we vinden het wel belangrijk dat iedereen een website kan publiceren en de privacy van onze klanten is belangrijk. Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen waarbij we direct actie ondernemen, zoals bij websites met kinderporno.
Zelf een klacht indienen
Kom je zelf een website tegen die in strijd is met de wet, dan moet je officieel eerst zelf contact opnemen met de eigenaar en hem daarop aanspreken. Via de WHOIS kom je vaak achter contactgegevens. Ontvang je geen reactie of wil de eigenaar niets doen, neem dan contact op met Mijndomein voor een Notice-and-Takedown procedure. Let er wel op dat je klacht echt gegrond en duidelijk is. Mijndomein is geen gerechtelijke instelling en kan niet altijd even goed oordelen bij ingewikkelde zaken. In zo’n geval kan je beter via de rechter proberen je gelijk te halen.