Het opzetten van een webwinkel – Alle kosten die je moet maken

Als je denkt aan het opzetten van een online bedrijf is de kans groot dat een van de eerste vragen die bij je opkomt is: “hoeveel kost het om een online winkel op te zetten met een budget?!”. We plaatsen het uitroepteken daar omdat voor de meeste mensen het voor het eerst opzetten van een winkel op het internet echt intimiderend kan lijken.
Dat komt omdat de meeste mensen die de webwinkel arena betreden niet alle duidelijke en beknopte informatie hebben die ze nodig hebben om te beginnen. Dit leidt tot een groot aantal
mensen die zich afvragen of ze niet een hoop kapitaal nodig hebben om te beginnen.
Of jarenlange technische kennis. Of een team van honderd experts klaar hebben staan om elk klein probleem op te lossen.
Maar met de juiste informatie kan het opzetten van een webwinkel, zelfs met een budget, een stuk eenvoudiger worden. En dat is precies de bedoeling van dit artikel. Om je te wapenen met de juiste kennis over de kosten van het opzetten van een webwinkel. Dus of je nu een solopreneur bent met een beperkt budget of gewoon iemand die de kosten van websites beter wil begrijpen, lees verder om meer te weten te komen over alle kosten die je in rekening moet brengen bij het opzetten van een webwinkel.
Kosten 1: De domeinnaam
Als je een webwinkel gaat hebben – of zelfs maar een coming soon-pagina voor jouw winkel gaat opzetten – is het eerste wat je nodig hebt een domeinnaam. Dit is het “adres” van de winkel op het internet, iets wat alle gebruikers zullen gebruiken om naar uw webwinkel te gaan. Daarom moet je ervoor zorgen dat de domeinnaam:
Gemakkelijk te onthouden
- Gemakkelijk te typen
- Vrij van onnodige cijfers
- Vrij van speciale tekens zoals koppeltekens
- Zo kort mogelijk
- Vrij van vreemde spellingen voor gewone woorden (zoals kewl voor cool, enzovoort)
Je moet ook denken aan een domeinextensie die past bij het bedrijf samen met de
domeinnaam.
Tegenwoordig zijn er verschillende nieuwe domeinextensies beschikbaar voor allerlei soorten websites, zodat je niet bij de traditionele .com-extensie hoeft te blijven. Een domeinextensie die past bij de meeste online winkels is bijvoorbeeld .Store. Je kunt ook kijken naar andere extensies zoals .Online, .Space, .Tech en .Site, afhankelijk van de nichemarkt waarin jouw winkel actief is.
Kosten 2: De hosting
De volgende uitgave op de lijst is hosting. Dit is de dienst die jouw website en alle inhoud ervan in beheer heeft, zodat gebruikers wereldwijd er toegang toe hebben en ermee kunnen communiceren.
De prijzen voor hosting kunnen nogal variëren afhankelijk van het type hosting dat je kiest.Gelukkig is de lijst kort, met slechts twee soorten hosting:
Gedeelde hosting: Jouw online winkel zal worden gehost op een server die andere websites host. Dit is meestal de meer kosteneffectieve optie vanwege het gedeelde aspect. Maar het
betekent ook dat je wat minder opslagruimte hebt.
Dedicated hosting: Zoals de naam al doet vermoeden betekent dedicated hosting dat de enige website die op een bepaalde server wordt gehost de jouwe is. Dit is vaak de iets duurdere optie en ook een waar enige technische kennis nodig is. Dat komt omdat je de hosting server zelf gaat onderhouden.
Bedenk je dat je met een gedeelde hosting server snel jouw winkel kan starten maar na verloop van tijd misschien dedicated hosting nodig hebt als je bedrijf groeit en meer middelen nodig heeft. Gelukkig zijn de kosten van hosting, ondanks het grote belang ervan voor het opzetten van een webwinkel,voor de meeste mensen redelijk betaalbaar. Vooral wanneer je een verstandig hostingpakket kiest – bijvoorbeeld iets dat je slechts ongeveer €2,11 per maand kost.
Uitgave 3: het SSL-certificaat
Het is een essentieel hulpmiddel voor elke webwinkel, ongeacht het budget. Vooral als de winkel daadwerkelijke transacties op de site mogelijk wil maken.
Dit certificaat is zo belangrijk omdat jouw gebruikers het gevoel willen hebben dat hun persoonlijke gegevens en bankgegevens worden bewaard wanneer zij aan het winkelen zijn. Zij geven jouw winkel immers gevoelige informatie zoals hun creditcardnummers en huisadressen.
Het SSL-certificaat versleutelt al deze gegevens op de website, zodat de informatie veilig is voor nieuwsgierige ogen. Gebruikers kunnen winkels en andere websites met dit beveiligingskenmerk snel herkennen aan de “https” in de URL. De kans is groot dat als je dit certificaat niet heeft dat de meeste gebruikers geen transacties zullen doen op de website.
Een SSL-certificaat kan je ongeveer 35 euro kosten, rechtstreeks van de SSL Certificate Authority. De kosten kunnen oplopen afhankelijk van het soort certificaat dat je koopt. Het belangrijkste om te onthouden is dat dit hulpmiddel ervoor zorgt dat de winkel probleemloos kan functioneren. Dus ook al lijkt het een beetje duurder dan de eerste twee items op de lijst, dit is er niet een die je wilt overslaan.
Uitgave 4: De betalingsgateway
Een andere belangrijke uitgave die je moet doen bij het opzetten van de webwinkel is een betalingsgateway. Dit is immers het instrument waarmee e website de transacties van jouw klanten kan autoriseren en verwerken.
Je kunt beginnen met een gratis betalingsgateway met PayPal of Amazon. Vergeet echter niet dat deze gateways de klanten van jouw website halen om de betaling te voltooien. Als u in plaats daarvan de klanten op de website wilt houden tijdens het hele afrekenproces dan heb je een betaalde setup nodig zoals Stripe. Dit kan tot 79 dollar kosten. Net als bij sommige eerdere punten moet je de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen en beslissen of je dit geld nu wilt uitgeven of later als het bedrijf is gegroeid.
Uitgave 5: De e-commerce switch
Je moet jouw online winkel beginnen op een speciaal gebouwd platform zoals Shopify of eenWoocommerce-plugin toevoegen om de WordPress-website om te vormen tot een e-commercewinkel die producten weergeeft en verkoopt.Een Woocommerce plugin geeft je winkel basis e-commerce functionaliteit zonder kosten.Terwijl een volledig Shopify-gebaseerde winkel je een minimum van $29 zal kosten.
Kosten 6: Het ontwerp en de inhoud
Nu we de meeste technische aspecten van een webwinkel hebben behandeld, laten we eens kijken naar de kosten voor de meer creatieve onderdelen van het proces. De kosten voor het ontwerpen van de interface van de webwinkel kunnen enorm variëren, afhankelijk van de route die je kiest. Er zijn tegenwoordig duizenden en duizenden gratis website-sjablonen en -thema’s beschikbaar op het internet. Maar omdat ze gratis en kant-en-klaar zijn, zijn de meeste beperkt in termen van volledige aanpassing. Bovendien werken veel van deze gratis thema’s mogelijk niet met een of meer van uw e-commerce plugins.
Aan de andere kant geven aangepaste ontwerpen de online winkel een volledig gepersonaliseerde look die goed werkt voor jouw merk en zijn ethos. Deze ontwerpen worden gebouwd volgens jouw specificaties en kunnen worden aangepast aan allerlei plugins en functionaliteiten.
Ook hier komt het budgetteren op een tweesprong. Als je net begint dan kun je gratis sjablonen overwegen om jouw webwinkel op te starten. En als het bedrijf groeit dan kun je een webdesignbureau inschakelen om beter uitziende, meer aanpasbare, responsieve ontwerpen voor de winkel te maken. Afhankelijk van waar in de wereld jij je bevindt en hoeveel ontwerpervaring je van het team verlangt, kunnen op maat gemaakte ontwerpen je zo weinig als een paar honderd dollar of zo veel als duizenden kosten.
Uitgave 7: De marketing
Je hebt het juiste domein en de bijbehorende extensie. De beveiliging van jouw online winkel is geregeld, evenals het perfecte ontwerp met geweldige inhoud. Nu is het tijd om het aan de wereld te promoten zodat potentiële kopers zich bewust worden van jouw winkel en beginnen met het doen van aankopen.
Sommige marketingstrategieën vergen niet veel van je financiën. Als je bijvoorbeeld zelf blogs schrijft of de sociale media van de site bijwerkt dan betaal je niemand een cent. Maar afhankelijk van de resultaten die je wilt zien van de marketing wil je misschien ten minste een paar honderd dollar opzij zetten. Deze worden gebruikt voor betaalde advertenties op sociale mediaplatforms, gastbloggers, videoadvertenties, enzovoort.
Maar het grootste instrument in je marketingarsenaal is SEO (search engine optimization). Dit hulpmiddel helpt je hoger te scoren in de resultaten van zoekmachines, de manier waarop de meeste gebruikers op internet informatie vinden. Hoewel het mogelijk is om SEO zelf uit te voeren, is het altijd een beter idee om een expert in te huren. SEO-specialisten kosten tussen de $50 en $200, afhankelijk van de vereisten. Maar wij denken dat je niet moet besparen op deze kosten.
Tot slot
Het opzetten van een online winkel kan vrij weinig geld kosten als je jezelf wapent met de juiste kennis en de uitgaven verstandig budgetteert.
Deze uitgaven omvatten de aankoop van een goede domeinnaam en extensie, de juiste hosting, de beveiliging van de winkel, de investering in een goede betalingsgateway en de goede marketing van de website.
Er zullen natuurlijk andere variabele kosten zijn, afhankelijk van jouw locatie en keuzes. Maar uiteindelijk zal het waarschijnlijk veel minder kosten dan je in eerste instantie had gedacht toen je jezelf de vraag stelde: "Hoeveel kost het om een webwinkel op te zetten met een budget?.