Waarom een eigen website voor een ZZP’er zo belangrijk is

Nederland is meer dan een miljoen ZZP’ers rijk. Zelf bepalen waar en wanneer je werkt en welke opdrachten je aanneemt, wordt als een verademing gezien. Het groeiende aantal ZZP’ers zorgt in veel branches voor meer concurrentie, waarbij het voor een ZZP’er van groot belang is om online op te vallen. Als zelfstandige ben je nu ook verantwoordelijk voor jouw vindbaarheid. Maar hoe pak je dit aan?
Opdrachtgevers werven
Je kunt opdrachtgevers werven via je eigen (offline) netwerk, maar je zoekt opdrachtgevers vaak ook online. Andersom zoeken zij naar jou. Opdrachtgevers doen eerst research op diverse platformen en websites om geschikte ZZP’ers te kunnen benaderen. Dit maakt dat online vindbaarheid voor ZZP’ers een must is.
Het hebben van bijvoorbeeld een Facebook bedrijfsprofiel en het achterlaten van contactgegevens op diverse (social)forums en platformen is iets wat veel ZZP’ers doen.
Het staat professioneel als je binnen een bericht direct naar jouw website kunt linken voor meer informatie. De stap naar een eigen website lijkt echter voor sommige ZZP’ers te groot of niet nodig.
Waarom hebben sommige ZZP’ers nog geen website?
Er zijn diverse redenen te bedenken waarom je als ZZP’er (nog) geen zakelijke website hebt:
- Je bent net gestart als ZZP’er en weet nog niet helemaal precies wat je gaat doen.
- Je ervaart het hebben van een website als onnodig in de branche waarin jij werkzaam bent.
- Je bent al actief op social media.
- Je hebt voor een langere tijd vaste opdrachtgevers, met als gevolg dat je geen tijd hoeft te besteden aan acquisitie.
- Je bent druk en hebt geen tijd om een website te bouwen.
- Je vindt het kostenplaatje van een websitebouwer te duur.
Een website als back-up
Als je nog niet helemaal precies weet wat je gaat doen, is het alsnog interessant om iets over jezelf te schrijven of jouw vaardigheden uit te lichten. Je weet nooit wie jou online tegenkomt. Veranderen jouw werkzaamheden? Een website is altijd te wijzigen.
Als je voor vaste opdrachtgevers werkt, is het alsnog niet verkeerd een eigen website te laten maken. Het is namelijk een fijn idee dat als je bij deze opdrachtgever weggaat, je een professionele website gereed hebt staan om mede daarmee, jouw diensten als ZZP’er bij andere bedrijven aan te bieden.
Een website kan ook handig zijn voor ZZP’ers die veranderen van branche, waarin het hebben van een website opeens wel een vereiste is. Als jouw website niet in de zoekresultaten van potentiële opdrachtgevers verschijnt, is dat een gemiste kans.
Website vs. social media
Het valt niet te ontkennen dat je via social media een groot bereik hebt en toegang krijgt tot een database aan potentiële opdrachtgevers. Het staat echter wel professioneel om via social media meteen te kunnen linken naar jouw website. Tegelijkertijd kun je bepaalde content, afkomstig van jouw website, delen op social media. Zorg dat jouw website het fundament van jouw acquisitie vormt.
Voordelen van een website
Een website heeft bovendien als groot voordeel dat je jouw eigen huisstijl kunt aanpassen, iets wat op social media in die mate nog niet mogelijk is.
Daarnaast zit je met een website, ten opzichte van social media, niet vast aan algoritmes en regels die continu veranderen. Via bijvoorbeeld Google Analytics kun je jouw hele website tracken en meten. Je gegevens tracken op social media kan nu nog maar beperkt. Lees hier meer over een website en social media.
Makkelijk en niet duur
Er zijn er ontzettend veel tools van webhosters beschikbaar om gemakkelijk een eigen website te bouwen. Het tarief van een dergelijke tool ligt een stuk lager dan het tarief van een websitebouwer. Ben je niet zo technisch aangelegd? Daag jezelf toch eens uit wat tools uit te proberen. Je zal merken dat het geen complexe klus hoeft te zijn en dat het zelfs leuk is om zelf te bouwen.
Je kunt bij veel webhosters eerst een trial doen om te kijken of het je bevalt. Je kunt dan vervolgens overstappen naar een betaald pakket met meer functionaliteiten.
Digitaal visitekaartje maar ook een virtueel bedrijf
Onthoud dat een website meer is dan een digitaal visitekaartje. Je laat dan weliswaar in één oogopslag zien wie jij bent en waar je goed in bent, maar een website biedt jou ook de mogelijkheid om eerder gemaakt werk of voorbeelden te tonen. Anders dan een visitekaartje, laat je potentiële opdrachtgevers direct zien waarom jij een bepaalde opdracht kunt vervullen!
De designs en tools van verschillende webhosters gaan zo met de tijd mee, dat jouw website met een paar klikken een professionele look heeft. Niemand zal het verschil zien tussen een groot bedrijf en een eenmanszaak.
3 tips voor als je de keuze hebt gemaakt om een website te gaan maken
Tip 1. Verzin een goede domeinnaam
Veel ZZP’ers gebruiken een eigen handelsnaam als domeinnaam. Bij het bedenken van een goede handelsnaam heb je waarschijnlijk al met een aantal punten rekening gehouden, waardoor dit makkelijk te vertalen valt naar een goede domeinnaam. Je kunt er echter ook voor kiezen om de naam van jouw product of dienst óf kenmerken van de door jou specifieke geleverde producten of diensten te gebruiken als domeinnaam.
Kies je voor het laatste? Dan is het belangrijk dat jouw domeinnaam zoektermen bevat die relevant zijn voor jouw product, dienst en dus ook voor jouw website. Deze relevante zoektermen kun je vinden door te onderzoeken welke zoekwoorden de opdrachtgevers gebruiken. Het mooiste zou zijn als je een domeinnaam weet te bemachtigen met een populaire zoekterm; zo kom jij ook nog eens hoog in de zoekresultaten te staan. Probeer je domeinnaam zo eenvoudig mogelijk te houden. Als je ingewikkelde woorden gebruikt, heeft dat gevolg dat mensen de website niet kunnen onthouden!
Bekijk in eerste instantie of jouw domeinnaam nog beschikbaar is.
Tip 2. Blijf actief
Het is belangrijk dat je jouw website up-to-date houdt. Schrijf af en toe eens een blog, interessant artikel of voeg een update toe. Je laat websitebezoekers en geïnteresseerden zien dat je online actief bent, wat weer een positief effect heeft op opdrachtgevers die aanstalten maken om jou te bereiken. Als het meest recente artikel uit 2014 komt, voelt een opdrachtgever zich minder geneigd om jou een berichtje te sturen. De opdrachtgever heeft echter geen flauw idee waar je in de tussentijd mee bezig bent geweest. Ook kun je bijvoorbeeld een nieuwsbrief instellen, waarmee je jouw bezoekers op de hoogte houdt van de nieuwste ontwikkelingen.
Tip 3. Houd rekening met Search Engine Optimalization (SEO)
Je hoopt dat wanneer bezoekers op zoek zijn naar een bepaalde dienst, product of antwoord – jij bovenaan staat in de zoekresultaten. Dit kun je niet alleen beïnvloeden met je domeinnaam, maar ook door het implementeren en controleren van gestructureerde data, zorgen dat jouw website mobielvriendelijk is en dat jouw website gebruiksvriendelijk is. Ook is het belangrijk om een goed zoekwoordenonderzoek te doen, om zo beter vindbaar te worden.