Is jouw website CO2 neutraal?

Marcel Spaas 10 oktober 2018

Klimaatverandering. Als je alleen maar naar natuurverschijnselen als tyfoon Mangkhut in Hongkong in de zomer, zie je dat het klimaat op drift is. Zelfs de rechter oordeelde gisteren dat de overheid meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan. Steeds meer bedrijven proberen groener te worden en meer energieneutraal te werk te gaan. Maar wat we vaak vergeten, is dat de website die we hebben opgeslagen staat op servers die energie nodig hebben. Ik leg uit hoe je daarmee om kunt gaan.

Je CO2 voetafdruk berekenen

Maar hoeveel CO2 uitstoot heb ik nu? Dat is een vraag die wij van veel klanten krijgen. Ik begin daarom altijd met een nulmeting en dan meten we de CO2 voetafdruk. Je eigen CO2 voetafdruk berekenen kan eenvoudig op veel plekken. Bijvoorbeeld op klimaatplein.com voor ondernemers of voor consumenten die van Milieu Centraal op onze eigen website.

Je website CO2 neutraal

Het nadeel van die calculators, is dat ze factoren zoals je website niet meenemen. Waarom dan niet, zal je je afvragen. Eerlijk gezegd, omdat je voor een individuele website niet zoveel CO2 uitstoot. Bij shared hosting zoals Mijndomein aanbiedt, staat jouw website op een server met andere sites. De servers worden zo optimaal mogelijk gebruikt zodat er zo weinig mogelijk energie nodig is. Als je het omrekent naar euro’s, kost het misschien een paar euro per jaar.

Het lijkt dus wel mee te vallen, maar als je al die kleine websites bij elkaar optelt, kom je toch aan een veel grotere uitstoot van CO2. Alleen Mijndomein draait al zo’n 150.000 websites. En binnenkort is internetten waarschijnlijk slechter dan vliegen. In het kader van ‘alle kleine beetjes helpen’ kunnen we hier met z’n allen iets doen.

Wat kan je doen om minder CO2 uit te stoten?

De beste manier om je website CO2 neutraal te maken is minder CO2 uitstoten. Dat is de beste manier om de klimaatveranderingen zoveel mogelijk tegen te gaan. Je kunt daarbij denken aan:

Tip 1. Ga over op groene energie. Controleer dan wel goed of je echt groene stroom krijgt en geen sjoemelstroom.

Tip 2. Hoe groter jouw website is, hoe meer MB’s er moeten laden, hoe meer energie het kost en daarmee meer CO2 uitstoot. Kijk of je hem kunt verkleinen. Misschien kan dat door een ander template te gebruiken of ga eens met de schoonmaakborstel door je website heen. Zorg er ook voor dat de afbeeldingen die je plaatst zo klein mogelijk zijn met gratis online tools zoals TinyPNG.

Tip 3. Laat je computer (andere apparaten) niet op stand-by staan. Zet hem helemaal uit als je hem langere tijd niet gebruikt.

Tip 4. Zet je beeldscherm uit als je hem niet gebruikt of stel schermbeveiliging in die na x minuten aan gaat.

Minder uitstoten is goed, maar er blijft altijd een restuitstoot over. Want je wilt blijven autorijden en je website moet online blijven. Dat betekent dat je altijd CO2 blijft uitstoten. Voor de restuitstoot is een oplossing: je kunt uitstoot compenseren zodat je volledig CO2 neutraal wordt.

Je CO2 uitstoot compenseren en armoede bestrijden

Je berekent hoeveel je uitstoot en koopt dan credits waarmee je ergens anders op de wereld bijdraagt aan een beter klimaat. Iedere meetbaar geverifieerde afname van 1 ton CO2 in de atmosfeer levert 1 carbon credit op. Bij FairClimateFund doen we dat fair trade en helpen we mensen in ontwikkelingslanden schoner te koken. Er zijn maar weinig projecten in de creditmarkt die 100% ten bate komen van het project zelf. Een mooie manier om CO2 uitstoot te compenseren.

Samen investeren we in betere houtovens in India

Heb je een website bij Mijndomein, dan heb ik goed nieuws: Mijndomein maakt jouw website CO2 neutraal. Zo hoef jij je niet druk te maken over hoe groen jouw website is. FairClimateFund geeft met de steun van Mijndomein 43.000 efficiëntere houtovens aan tal van huishoudens in India. Beter om mee te koken en het vermindert ook hun CO2 uitstoot. Mijndomein compenseert hiermee trouwens niet alleen websites, maar ook private lease auto’s.

Wil je meer weten hoe fairtrade CO2-compensatie werkt, kijk dan op www.fairclimatefund.nl.




Marcel Spaas

Marcel werkt als sales manager bij FairClimateFund. Hij helpt bedrijven en organisaties klimaat neutraal of positief te worden. FairClimateFund combineert klimaatverandering met armoedebestrijding op een fairtrade manier.



Uitgelicht