[Praktijkcase] Je website vindbaar via voice search

Sinds oktober 2018 heeft de slimme speaker in hoog tempo de woonkamer in Nederland veroverd. Mede dankzij de Nederlandse ondersteuning van Google Assistant, zijn met name de Google Home smart speakers een populaire gadget geworden. Recent onderzoek van Strategy Analytics wijst uit dat er alleen het laatste kwartaal van 2018 wereldwijd al 38,5 miljoen slimme speakers verscheept zijn (een stijging van 95% t.o.v. 3e kwartaal van 2018).
Hoe het mij lukte om vindbaar te zijn via een Google Home speaker
Ook op Smarthomeweb.nl is de interesse voor smart speakers goed merkbaar: bijna de helft van onze bezoekers lezen artikelen en handleidingen die te maken hebben met slimme speakers en de mogelijkheden hiervan. Als eigenaar van een smart home website, wil ik natuurlijk niet alleen informatie bieden over deze speakers, maar zelf ook ‘gevonden’ worden via voice search!
Als kind was ik al samen met mijn broertje in de weer met het slimmer maken van het huis. We bonden het lichtkoord op de juiste afmeting aan de bovenkant van de deur, zodat het licht automatisch aanging als we onze slaapkamer binnenstapte en deze weer uitging als we klaar waren met spelen en de kamer verlieten. Een aantal jaren later legden we stiekem telefoonkabels aan van en naar onze slaapkamers, zodat we voor het slapengaan elkaar konden bellen. Alle jaren later bleef onze aandacht bij ontwikkelingen op het gebied van het automatiseren van processen in en rondom het huis.
Toen er steeds meer smart home producten op de markt kwamen, besloten Bram en ik samen een website op te zetten: Smarthomeweb.nl. Een informatieve website gericht op smart home advies en het reviewen van verschillende slimme producten.
Gouden combinatie: voice search en smart speaker content
Als website eigenaar doe ik er natuurlijk alles aan om online goed gevonden te worden. In mijn tijd als online marketeer heb ik jarenlang veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van SEO, wat ik mooi toe kon passen voor onze nieuwe website. Toen de smart speaker van Google in oktober 2018 ook Nederlands kon verstaan, was mijn doel duidelijk: ik wilde met Smarthomeweb.nl genoemd worden via smart speakers.
Dagelijks schrijvend over slimme artikelen als smart speakers dienen we natuurlijk zelf ook goed overweg te kunnen met deze gadgets. Zowel de techniek achter de speakers, als het optimaliseren voor voice search. Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb goed gekeken naar websites die reeds vindbaar waren via gesproken zoekopdrachten. Hoe pakken zij dit aan? Waar kijkt Google naar om je website op te nemen in de voice-zoekresultaten?
Voice search: optimaliseer op antwoorden in plaats van vragen
Waar je voorheen goed kon optimaliseren op exacte zoekwoorden of zinnen, is bij voice search veel beter om te focussen op het antwoord. Zoals je wellicht weet is de missie van Google om ‘alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken’. Een afgeleide hiervan is dat Google haar bezoekers zo snel mogelijk antwoorden wilt laten zien (en horen dus…) op vragen die men stelt.
Het viel mij op dat goede en beknopte antwoorden als ‘0-resultaat’ in Google tevoorschijn komen. Met een 0-resultaat doel ik op de uitgelichte blokken, die in veel gevallen nog beter zichtbaar zijn dan advertenties. Bekijk hieronder een voorbeeld van zo’n uitgelicht resultaat (bron).
Door antwoord te geven in vorm van een beknopt antwoord of met behulp van een overzichtelijke stappenplan als hierboven, is de kans groot dat je als uitgelicht resultaat in Google tevoorschijn zal komen. Het interessante hiervan? Vaak zijn dit ook de zaken die naar voren komen bij voice zoekopdrachten!
Het is me gelukt met behulp van een kennisbank met termen
In de smart home wereld worden er veel technische termen gebruikt waar men vaak een vraagteken bij zet. Dit is voor mij onwijs interessant, gezien ik mensen wil adviseren die relatief weinig kennis hebben van smart home en domotica. Ik besloot om vanaf het begin af aan bij het bouwen van mijn website, een kennisbank bij te houden met ‘moeilijke’ termen die genoemd worden bij specifieke smart home apparaten. Ook reguliere termen nam ik op in mijn kennisbank.
Door me te focussen op het ‘zo snel mogelijk’ antwoord geven op vragen of opdrachten, liet ik enkele SEO richtlijnen achterwege. Zo focuste ik niet meer op de lengte van de tekst en maakte ik me minder druk over afbeeldingen. Het resultaat? Mijn website is vindbaar in Google Home! Ik zal een voorbeeld geven van een vindbaar zoekresultaat in Google Home.
“Hé Google, betekenis smart home systeem”
Een smart home systeem is term die veel benoemd wordt bij het kopen van smart home artikelen. Het is belangrijk om hier op te letten bij het kopen van slimme producten, gezien apparaten hierop aangesloten moeten kunnen worden. Ik heb een beknopte omschrijving gemaakt van de betekenis van deze term. Zoals je kunt zien heeft Google mijn kennisbank term opgenomen als 0-resultaat:
Als ik nu tegen mijn Google Home speaker zeg “Hé Google, betekenis smart home systeem”, hoor ik het antwoord van onze site! Wees niet bang dat de zoekmachinegigant je geen credits geeft voor je toevoeging. De smart speaker begint met “Op de website Smarthomeweb.nl zeggen ze…”.
Google verbetert Google Assistant constant
Natuurlijk hoeft een zoekresultaat voor voice in Google Home niet permanent te zijn. Google is constant bezig met het verbeteren van haar Assistant, waarbij we natuurlijk allemaal nieuwsgierig zijn wat er nog meer mogelijk gaat zijn met zo’n slimme speaker. Ik ben benieuwd hoe jouw verwachting van de toekomst van smart speakers is! Laat het hieronder weten in de comments!