Wat iedere website eigenaar moet weten over linkbuilding

De laatste jaren is het veelbesproken linkbuilding steeds belangrijker geworden. Veel online marketeers zijn er mee bezig. Maar wat is linkbuilding nu eigenlijk precies? En waar moet je op letten? Aan het eind van deze blog ken je alle ins en outs, en alle do’s en don’ts van linkbuilding. Veel leesplezier!
Wat is linkbuilding?
Linkbuilding is het laten verwijzen van veel linkjes naar jouw eigen website. Al sinds Google begon te werken met een algoritme zijn linkjes een erg belangrijk onderdeel van de ranking. Waar Google in het begin voornamelijk keek naar de hoeveelheid links, wordt nu meer waarde gehecht aan de kwaliteit van deze links. Voorheen kon je gemakkelijk van 1 website 10.000 linkjes krijgen en kwam je snel bovenaan. Naarmate het algoritme slimmer werd, werd linkbuilding ook lastiger. Toch wordt er door veel online marketing specialisten aan linkbuilding gedaan.
Het gevaar van linkbuilding
Linkbuilding kan veel goeds doen met een website, maar helaas ook veel fouts. Als je kijkt naar de geschiedenis van de Google updates, valt op dat het algoritme steeds slimmer wordt. Zo is het sinds 2017 in Amerika niet meer mogelijk om je website te laten groeien door Startpagina-links. Let er dus altijd op dat je linkbuilding zo realistisch mogelijk maakt. Het misbruiken van linkbuilding wordt zwaar gestraft door Google. Zo kan het zijn dat je website niet meer getoond wordt in de zoekresultaten. Let dus altijd op wat je doet en waar je links vandaan komen.
Kwantiteit of kwaliteit
In elke Google update vind je het terug: De kwaliteit van een website wordt belangrijker. Dit geldt voor zowel de content als voor de links. Ik zie dat sommige websites in de top tien 300 links hebben. Aan de andere kant hebben sommige website in de top 10 maar 30 linkjes nodig. Dit fenomeen heeft met een aantal onderdelen te maken:
- de kwaliteit van een website
- de kwaliteit van de content
- de kwaliteit van een link
Als we kijken naar een van de patenten die Google heeft blijkt dat ze vanaf 2004 al bezig zijn met de kwaliteit achter de links. Ook de kwaliteit van de link wordt bepaald door waar de link geplaatst wordt. Als je een blog schrijft zoals deze, en in de tekst wordt een link geplaatst zoals deze: “Zoekmachine optimalisatie van Webleads”, dan heeft dat veel meer waarde dan een link op een pagina met weinig content of een pagina waar alleen maar linkjes op staan. Daarom is bloggen bij andere websites ook erg belangrijk. Hierdoor krijg je kwalitatief goede links die te maken hebben met jouw website. Daarnaast bereik je ook een grotere doelgroep dan dat je alleen in je eigen netwerk of website blijft bloggen.
Op juiste wijze linkbuilding doen
Om te voorkomen dat Google je een ‘penalty’ geeft voor linkbuilding is het belangrijk om het zo natuurlijk mogelijk te doen. Er zijn dus altijd twee dingen erg belangrijk. Als eerste moet je doel nooit zijn om het algoritme te manipuleren. Google gaat dit op een gegeven moment doorhebben. Daarom is het van belang dat je goede en relevante content op je website hebt staan. Zo krijg je van nature al links door bijvoorbeeld bloggers, influencers of de media die jouw blogartikelen over gaan nemen. Helaas kost dit wel veel tijd. Dit is de reden dat veel bedrijven linkbuilding en SEO uitbesteden aan online marketingbureaus. Als je besluit om zelf links te gaan ruilen, let dan altijd op waar je dit doet, bij wie en wat de kwaliteiten van de links zijn.
Voorbeeld van een goede linkbuilding actie
Een goed voorbeeld van slimme linkbuilding is het bedenken van een goede PR stunt. Dit kost even tijd maar hier krijg je vaak veel voor terug. Een mooi voorbeeld hiervan is een klantcase van Digitaloft. Voor Missy Empire heeft James Brockbank(CEO & SEO specialist bij Digitaloft) een vergelijkingsmodule gemaakt. Deze vergelijkingsmodule vergeleek jouw inkomen met die van een van de Kardashians. Ook liet het zien hoeveel kleding je hier mee kon kopen. Deze actie heeft het bedrijf rond de 1.850 links bezorgd! Al die links komen van media en social media.
Linkprofiel
Een ander belangrijk onderdeel van linkbuilding is het hebben van een goed linkprofiel. Een linkprofiel laat zien wat voor linkjes binnenkomen op de website. Hieronder zie je een voorbeeld van het linkprofiel van de webmail van mijndomein. Een aantal zaken vallen hier op. Allereerst zie je dat er een dat een aantal ankers(de termen die je meegeeft aan een link) niet kloppen. Zo zijn er links met de anker van klanten en andere onnodige ankers. Daarnaast zie je dat er ook goede ankers zijn zoals : “webmail, webmail mijndomein, inloggen e-mail en webmailmijndomein”. Deze ankers geven aan waar de website over gaat. Zo weet Google dat deze pagina waarschijnlijk gaat over webmail.
Als je eenmaal linkjes naar je eigen website krijgt, is het belangrijk dat deze ook passen bij jouw website. Een link van een hondenuitlaatservice website heeft bijvoorbeeld geen nut voor een website over wijn. Daarnaast zijn ankers een erg belangrijk onderdeel van een goed linkprofiel. Dankzij ankerteksten weet Google waar de website over gaat. Maar ook hier geldt weer, zorg ervoor dat het zo natuurlijk mogelijk blijft. Als 99% van je links de ankertekst “Goede wijn kopen” heeft, is de kans groot dat Google doorheeft dat jij het algoritme probeert te manipuleren. Doe dit dus niet, en let erop dat het zo natuurlijk mogelijk blijft.
Waar moeten we dus allemaal op letten?
- Anker teksten; Door goede ankerteksten te maken help je Google te weten waar jouw website over gaat. Maar let altijd op je linkprofiel!
- Linkprofiel; Probeer zo natuurlijk mogelijk te blijven. 99% van je ankers op 1 zoekwoord bouwen kan nadelig werken.
- Kwaliteit van de links; Een linkje naar jouw website is alleen relevant als de website waarvan jij een link krijgt ook hetzelfde onderwerp heeft.
- Gastblogs schrijven; Door te bloggen bij andere websites leren meer mensen jou kennen, daarnaast hecht Google veel waarde aan content. Als je dus een link krijgt in veel content is dit extra goed!
Meer weten?
Nu weet je meer over linkbuilding, wat het is en hoe je dit kan toepassen. Helaas is linkbuilding erg tijdrovend en voor sommige goede links moet je zelfs betalen. Ook kun je door linkbuilding verkeerd in te zetten je website meer kwaad doen dan dat het helpt. Dit kan een reden zijn dat jij je linkbuilding wilt uitbesteden. Wil je meer weten over het uitbesteden van linkbuilding en/of SEO? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.