Pas je Website aan zonder gedoe in Websitemaker

Danny 1 maart 2023

Naast een nieuw sjabloon, nieuwe secties en lettertypes, hebben we weer een paar leuke opties toegevoegd aan Websitemaker. Als je nu een pagina van je website deelt op social media, bepaal je zelf welke afbeelding erbij staat. Verder kun je de startpagina aanpassen en daardoor makkelijk een onder constructiepagina publiceren terwijl jij je website verbouwt. Ook leuk: het vernieuwde blogplatform is nu echt beschikbaar voor alle gebruikers.

Elk kwartaal plaatsen we een nieuwe blog over Mijndomeins Websitemaker met de meest handige nieuwe opties. De vorige update ging onder meer over zwevende knoppen en nieuwe pictogrammen voor delen.

Startpagina aanpassen in een handomdraai

Door je startpagina aan te passen, werk je eenvoudig aan een nieuwe versie en publiceer je in een paar klikken. Deze handige nieuwe optie gebruik je bijvoorbeeld voor:

  1. Site in opbouw: als je een site (opnieuw) ontwerpt, kun je eerst een onder constructiepagina instellen als de startpagina. Ondertussen bouw je je nieuwe website. Zodra die klaar is, mag de onder constructiepagina weg en stel je je nieuwe startpagina in als startpagina.
  2. Nieuwe startpagina: bouw een nieuwe startpagina terwijl je oude nog online staat. Als je nieuwe pagina klaar is, stel je hem in als de startpagina. De vorige pagina kan je verwijderen of als gewone pagina op je site plaatsen.
  3. Acties en campagnes: als je een speciale actie hebt, kun je een speciale campagnepagina maken en deze instellen als startpagina voor de duur van de campagne. Wanneer de campagne voorbij is, reset je eenvoudig de vorige startpagina.

Door een andere pagina naar de startpagina om te zetten, is het eenvoudiger om wijzigingen makkelijk door te voeren. Je kunt namelijk parallel werken aan je nieuwe pagina terwijl je website live is.

Hoe pas je de startpagina aan in Websitemaker?

Kijk bij pagina’s bij de instellingen van de pagina die je nieuwe startpagina moet worden. Klik op als startpagina instellen en publiceer daarna je website opnieuw.

De startpagina van je Websitemaker website aanpassen.

Als de startpagina opnieuw instelt, leiden sitelinks die naar de oorspronkelijke startpagina verwijzen, nog steeds naar die pagina. Als je die koppelingen naar de nieuwe startpagina opnieuw wilt instellen, doe dat dan handmatig.

Afbeeldingen voor social media per pagina aan te passen

Kies nu zelf welke afbeeldingen Facebook en Twitter laten zien als je een pagina van je website deelt. Tot nu toe kon je alleen een site-brede afbeelding toevoegen om weer te geven op social media. Met deze nieuwe mogelijkheid kun je een speciale afbeelding toevoegen bij elke losse pagina die de inhoud ervan weerspiegelt, meer mensen aantrekt en een boost geeft aan je SEO. De titel en de beschrijving komen ook bij de paginagegevens.

Op elke pagina een losse afbeelding toevoegen voor social media.

Pas de afbeelding van een pagina aan via pagina’s > instellingen > SEO. Scroll naar beneden en voeg een afbeelding toe bij afbeelding sociale netwerken.

Vernieuwd blogplatform nu voor iedereen

Goed nieuws! Alle blogs mogen nu over naar het nieuwe blogplatform. Het nieuwe blogplatform is flexibeler en sterker dan het oude, waardoor je gemakkelijker fantastisch uitziende berichten maakt, optimaliseert voor SEO en nog veel meer.

Hoe stap je over naar het nieuwe blogplatform?

Volg de instructies die je krijgt als je opnieuw inlogt in Websitemaker. Let op: dit is onomkeerbaar!

Het kan een paar minuten duren totdat alles verwerkt is. Dit is afhankelijk van het aantal berichten in je oude blog. Terwijl de berichten naar de nieuwe blog worden verplaatst, kun je doorgaan met het bewerken van elk deel van de site behalve de blog. Publiceren kan even niet.

Nadat de blogs zijn verplaatst, raden we aan de berichten en de berichtindeling te controleren om te controleren of alles er goed uitziet en vervolgens opnieuw te publiceren.

Dynamische pagina’s: handig voor grote websites

Ontdek een geheel nieuwe manier om snel grote websites te bouwen: dynamische pagina’s. Hiermee gebruik je een ontwerp op meerdere pagina’s op basis van collecties.

Verbind een dynamische pagina met Google Spreadsheets, afbeeldingen of zelfs je eigen externe database en je krijgt automatisch meerdere pagina’s.

Maak een dynamische pagina aan in Websitemaker (handig voor grote websites!).

Met dynamische pagina’s ontwerp je een pagina en gebruik je hem steeds opnieuw. Dit is hoe het werkt:

  1. Maak via inhoud > collecties een collectie aan.
  2. Bouw een dynamische pagina via pagina’s > nieuwe pagina.
  3. Pas de inhoud aan via collecties en dan is het automatisch op elke dynamische pagina bijgewerkt.

Dynamische pagina’s zijn ideaal voor het bouwen van sites met meerdere pagina’s met identieke ontwerpen. Bijvoorbeeld voor advertenties in onroerend goed, receptpagina’s, catalogi, portefeuilles en profielen van teamleden.

Nieuw sjabloon in Websitemaker voor accountants

Denk je erover om te starten met Websitemaker of wil je jouw website een keer helemaal omgooien? Doe dan inspiratie op met nieuwe templates die we regelmatig toevoegen. Dit keer is het een modern sjabloon speciaal voor accountants, maar als je wat anders doet dan kun je hem ook gebruiken.

Zo ziet de startpagina van het sjabloon accountant eruit in Websitemaker.

Nieuwe sectie voor evenementen

Laat de bezoekers van je site in één oogopslag weten wat er op de planning staat met 9 opvallende en informatieve nieuwe evenementensecties. We gebruiken hiervoor verschillende widgets zoals Tabel, Kalender en Galerij.

Voorbeeld van een evenementensectie: kalender voor een zwembad.
Nog een evenementensectie: deze is voor sportscholen.

14 nieuwe lettertypes

Maak een moderne site met de nieuwe letterypes in Websitemaker. Je vindt de nieuwe lettertypes waar je alle lettertypes in de editor vindt: ga naar ontwerp > algemene tekst of open de tekstbewerker en klik op stijl.

Lettertypes zijn een handig voor het ondersteunen van de duidelijke toon en stijl van een website. Gebruik ze dus verstandig. Hier zijn een paar tips voor het kiezen van je lettertypes:

  1. Gebruik twee (maximaal drie) lettertypes op één website. Te veel lettertypes kunnen afleidend en onaantrekkelijk zijn. Gebruik een enkel lettertype voor alinea’s en algemene teksten; gebruik niet meer dan twee lettertypes voor titels.
  2. Kies serif-lettertypes voor een serieuzere look. Serif-lettertypes hebben kleine voetjes aan de uiteinden van de letters, zoals Times New Roman. We noemen ze in Nederland ook wel schreefletters. Deze lettertypes zien er meer traditioneel en formeel uit.
  3. Kies san serif-lettertypes voor een meer ontspannen uitstraling. Sans serif-lettertypes hebben niet de kleine voetjes aan de uiteinden van de letters. Ze zien er meestal moderner uit en zijn gemakkelijker te lezen op titels, knoppen en korte teksten. Deze lettertypes zijn over het algemeen gebruikelijker op websites dan serif-lettertypes.
  4. Gebruik vette, leuke lettertypen voor titels en korte teksten. Dit is de plek voor het gebruik van excentrieke lettertypen, omdat deze de aandacht op de tekst vestigen.
  5. Zorg ervoor dat lettertypes gemakkelijk te lezen zijn. Voor alinea’s is een goede lettergrootte 15 tot 18 px. Ga voor titels naar iets groters (40 tot 100 px).

Wat vind jij van de aanpassingen in Websitemaker? Plaats je reactie in de comments hieronder.

 




Danny

Danny is als medewerker Customer Care verantwoordelijk voor de ondersteuning van klanten. Zijn specialisaties zijn de Websitemaker, Webwinkel en CMS'en zoals Wordpress & Joomla. Ook in zijn vrije tijd is hij meestal bezig met het maken van websites.



Uitgelicht