YouTube gebruiken op je website: 3 redenen

Zet jij filmpjes op je website, gebruik dan een platform dat hier speciaal voor ontwikkeld is. Dat werkt beter dan zelf video opslaan op je website. YouTube gebruiken op je website is ook slim om andere redenen. Dat lees je hieronder.
Iedereen heeft zijn eigen specialisme. Een video streaming service richt zich puur op video. Die weet daar dus veel vanaf en biedt een beter product. YouTube is de grootste video streaming service. En eigenlijk ook de beste. Dit is waarom.
1. Een snelle website
Filmpjes zijn vaak best groot. YouTube is er op ingesteld dat er ruimte op de servers beschikbaar is om ze te uploaden. Dat gaat daardoor vaak sneller. Hetzelfde geldt voor video bekijken. Stel, je kijkt naar een filmpje die halverwege stopt. Om te laden. Zoiets vervelends wil je jouw websitebezoekers niet aandoen. Met YouTube heb je daar geen last van en kan je bezoeker gewoon doorkijken. Het is tegenwoordig hoe dan ook steeds belangrijker dat je website snel laadt. Want hoe langzamer je website, hoe lager je in Google komt. YouTube gebruiken op je website helpt dus ook bij je zoekmachineoptimalisatie.
2. Meer views voor je video
Bij het aanmaken van je video, geef je hem een titel en licht je toe waar het over gaat. Door ook nog eens tags (zoekwoorden) toe te voegen, wordt je video beter vindbaar in de zoekfunctie van YouTube zelf. YouTube geeft ook suggesties als bezoekers video’s bekijken met dezelfde tags. Als je daarbij ook nog eens dezelfde video plaatst op je eigen website en in je eigen social media, vergroot je het aantal keer dat hij bekeken wordt.
3. Promotie van je video én je website
Een specialist in video’s heeft vaak veel opties in zijn speler. Met YouTube kan je niet alleen video bewerken, je kan ook links en extra informatie toevoegen. Hiermee verwijs je een kijker door naar bijvoorbeeld meer informatie of een productaanbod. YouTube heeft hiervoor verschillende opties: kaarten, annotaties en het eindscherm. Je kunt dit allemaal aanpassen als je de icoontjes onder je video aanklikt.
Embedden: zo doe je dat
Maar hoe kan je dan daadwerkelijk YouTube gebruiken op je website? Door het filmpje te embedden, ofwel insluiten op je eigen website zodat de YouTube-speler daar zichtbaar is. Bij Mijndomein kan je werken met Joomla, WordPress of de Websitemaker. Ik leg daarom uit hoe je daar filmpjes kunt insluiten.
– WordPress: zoek de video die je wilt plaatsen op. Klik op ‘delen’ en kopieer de link. Ga op je eigen website naar het bericht waarin je hem wilt toevoegen. Plaats de link op de juiste plek in het bericht.
– Joomla: zoek de video die je wilt plaatsen op. Klik op ‘delen’ en dan op ‘insluiten’. Kopieer de HTML-code. Ga op je eigen website naar het artikel waar je de video wilt plaatsen. Klik op (het icoontje) ‘broncode’. Plak de HTML-code van de video op de juiste plek in de code.
– Websitemaker: zoek de video die je wilt plaatsen op. Klik op ‘delen’ en kopieer de link. Ga op je eigen website naar ‘element toevoegen’. YouTube is een van de opties. Sleep de YouTube-speler naar de juiste plek op je website en vul de link in. Voilà!
Wil je trouwens de iets meer technische uitleg lezen gericht op WordPress, ga dan naar WP101.