De top 10 beste GRATIS websitebouwers van 2023

Om een website te maken kun je gebruik maken van verschillende websitebouwers, een top 10 van de populairste gratis websitebouwers:
1. Wix.com: Free Website Builder
Het bedrijf Wix.com is van origine een Israëlisch bedrijf en is opgericht in 2006. Wix is actief in 22 landen en wereldwijd te gebruiken om gratis jouw website te maken. Met de diensten van Wix, de Wix Editor, kun je gemakkelijk een HTML5 website maken die ook goed werkt op mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Het gebruik van hun webontwikkelingsdienst is heel gebruiksvriendelijk door de eenvoudige drag-and-drop interface, je kunt deze ook gebruiken zonder enige ervaring in programmeren.
Je kunt met Wix niet alleen jouw website maken, maar ook heel gemakkelijk plug-ins toevoegen aan jouw website voor bijvoorbeeld sociale media, online marketing, contactformulieren en webshops. Er zijn bij Wix meer dan 500 templates die je naar eigen wens kunt aanpassen en die je kunt gebruiken om jouw website precies de juiste uitstraling te geven. Daarnaast is er een uitgebreide bibliotheek aan apps, afbeeldingen, lettertypes en animaties die je kunt gebruiken op jouw website.
In de dienst van Wix kun je bijvoorbeeld een webshop bouwen, een boekingssysteem invoeren, een ledenforum openen en een blog bijhouden. Je kunt gratis gebruik maken van de meeste toepassingen van Wix.com, maar er zijn ook premium-upgrades waarvoor betaald moet worden. Wix heeft inmiddels al meer dan 200 miljoen gebruikers over de hele wereld.
2. WordPress.com
WordPress is één van de bekendste diensten om gratis een website mee te maken. De dienst is open-source wat betekent dat de broncode van de software beschikbaar is voor iedereen, hierdoor zijn er geen kosten verbonden aan het gebruik van WordPress. WordPress werkt met diverse plug-ins en templates, die in WordPress, Thema’s genoemd worden.
Iedereen kan een gratis website maken met WordPress, ook als je geen programmeerkennis hebt. Het bouwen van een website gaat heel eenvoudig met de handige installatiewizard, de keuze uit vele thema’s en het opbouwen van de pagina’s door diverse blokken. Er zijn meer dan 55.000 plug-ins te gebruiken op jouw website; zoals WooCommerce en The Events Calendar. Het is belangrijk om te onthouden dat een WordPress website alleen werkt op een server waar WordPress op geïnstalleerd is en dat het hostingpakket voldoende schijfruimte heeft om de website te hosten.

In eerste instantie werd WordPress gemaakt om blogs te publiceren, maar inmiddels ondersteund WordPress allerlei verschillende content; webshops, online cursussen, forums, et cetera. De meeste mogelijkheden van WordPress kunnen gratis gebruikt worden, al is er ook een betaalde versie van WordPress waardoor je meer vrijheden hebt bij het bouwen van jouw website. Bijna de helft van populaire websites werd gemaakt en wordt onderhouden met WordPress.
3. Weebly
De website editor Weebly is een dienst van Square Inc. en zag het levenslicht in 2006. Sinds 2016 heeft Weebly de focus gericht op het ondersteunen van webshops. Het gebruik van de editor is heel eenvoudig, je hebt hiervoor geen enkele ervaring nodig met het maken van websites. Wanneer je wel enige code kunt schrijven is het daarnaast erg makkelijk om zaken nog verder aan te passen naar jouw wensen en behoeftes.
In de editor van Weebly kun je heel gemakkelijk belastingen doorrekenen, verzendprocessen koppelen aan de website en direct gebruik maken van e-mail marketing. Er zijn verschillende toepassingen en apps die je kunt gebruiken, na het ontwerpen van jouw website, om bijvoorbeeld statistieken in te zien van het verkeer naar de website, gemakkelijk blogs te uploaden of eenvoudig producten toe te voegen aan de webshop.
De meeste onderdelen van Weebly zijn gratis te gebruiken, maar als je meer thema’s en een grotere foto bibliotheek wilt gebruiken dan kun je een abonnement afsluiten tegen een prijs. Er zijn diverse maandelijkse abonnementen waar je uit kunt kiezen, variërend van gratis tot €30 per maand. Weebly is één van de grootste diensten om websites mee te maken, er zijn al meer dan 50 miljoen websites gemaakt met Weebly.
4. SimpleSite
De website editor SimpleSite doet zijn naam eer aan, het werkt simpel en duidelijk. SimpleSite biedt iedereen de mogelijkheid om een gratis website te maken. Met name voor beginners is deze editor uitermate geschikt, je zult snel een simpele website opgebouwd hebben. De editor helpt je stap voor stap in het ontwerpen en opbouwen van jouw website. Je kunt binnen enkele minuten al een kleine website afgerond hebben, al duurt het gemiddeld twee uur voordat een wat uitgebreidere website afgerond is.

Net als andere website editors is SimpleSite niet geheel gratis. Er zijn 3 abonnementen waar je gebruik van kunt maken. Het gratis plan, Basic, laat je 15 pagina’s maken, 5 producten verkopen in jouw webshop en biedt een aantal designs om uit te kiezen. Bij gebruik van dit plan zul je op jouw website advertenties hebben van SimpleSite. Dan volgt er het plan Pro, hierbij zijn er geen advertenties meer op jouw website voor SimpleSite en bied je de mogelijkheid een onbeperkt aantal pagina’s te maken. In dit plan zit ook toegang tot de volledige designbibliotheek met afbeeldingen en video’s, maar je kunt nog steeds maximaal 5 producten aan kunnen bieden. Tot slot is er het E-commerce plan, dit bied je niet alleen alle mogelijkheden van het Pro, maar laat je daarnaast een onbeperkt aantal producten aanbieden in jouw webshop.
5. Elementor
Elementor is een gratis webontwikkelingsdienst en is uitgebracht in 2016. In de korte levensduur van deze dienst zijn er al meer dan 10 miljoen websites gemaakt met Elementor. Elementor werkt op het WordPress platform en maakt gebruik van widgets om het ontwerpen van jouw website mogelijk te maken. Eén van de grootste voordelen van de editor van Elementor is dat de dienst aangeboden wordt in 57 talen.
De gebruikers community van Elementor is erg groot en hecht. Zo worden er jaarlijks tientallen bijeenkomsten gehouden om gebruikers op weg te helpen met Elementor en ondersteuning te bieden. Er worden op de website honderden instructievideo’s en cursussen aangeboden om alles stap voor stap uit te leggen. Elementor heeft in 2020 een Experts Network opgericht waar webontwikkelaars, ontwerpers en andere freelancers hun diensten kunnen aanbieden om zo de pandemie door te komen.
Er zijn verschillende Elementor pakketten, een gratis versie en een Pro versie. De Pro versie bied je onder andere meer widgets, templates, een Thema builder, een WooCommerce builder en een Popup builder. Voor de Pro versie van Elementor zijn verschillende abonnementen beschikbaar. Ieder abonnement biedt dezelfde mogelijkheden, maar laat je Elementor Pro gebruiken op één of meerdere websites. Er zijn zelfs pakketten bedoeld voor bedrijven die professioneel websites bouwen voor anderen.
6. Webnode
Het Tsjechische bedrijf Westcom heeft in 2008 website builder Webnode uitgebracht, maar het bedrijf heeft al 20 jaar ervaring in het ontwikkelen van verschillende online applicaties voor programmeurs. Hieruit werd het idee geboren voor een website editor voor gebruikers zonder technische achtergrond. De website editor Webnode staat bekend om zijn eenvoud en laat je websites bouwen door een drag-and-drop interface.
Het toevoegen van inhoud is erg gemakkelijk door de gebruiksvriendelijke websitebouwer. Er zijn diverse vooraf ontworpen pagina’s, sjablonen, waarmee je heel eenvoudig pagina’s kunt toevoegen aan jouw website. Door het gebruik van Webnode kun je jouw website zelfs bewerken op jouw smartphone of tablet. Je kunt heel gemakkelijk een gratis website maken met Webnode, je kunt in 5 minuten al online zijn met jouw nieuwe website.
Er zijn bepaalde onderdelen die alleen voor betalende klanten beschikbaar zijn. Zo kun je kiezen voor verschillende pakketten waarmee je bijvoorbeeld professionele mailboxen kunt aanmaken, gebruik kunt maken van Google Analytics en je de mogelijkheid hebt om back-ups te maken. Wil je een webshop maken? Dan zijn er ook nog 3 pakketten gericht op webshops met mogelijkheden die ideaal zijn voor online verkopers. Wereldwijd zijn er inmiddels als meer dan 40 miljoen gebruikers voor Webnode.
7. Strikingly
De website builder Strikingly is ontwikkeld in 2012 door het Chinese bedrijf Strikingly. Het bedrijf hanteert een mobile-first benadering, wat ervoor zorgt dat alle websites en pagina’s verbeterd zijn voor weergave op alle apparaten; computers, tablets en smartphones. Daarnaast zijn er ingebouwde SEO-functies, plug-ins voor koppelingen met sociale media, pagina analyse en functionaliteiten voor formulieren en het verzamelen van e-mailadressen. De website builder is gericht op particulieren en kleine bedrijven die een digitale ambitie hebben. Door Strikingly heb je binnen 30 minuten een professionele website voor jouw klanten om te bezoeken.
Eén van de voordelen van Strikingly is dat er een webshop builder is ingebouwd. Dit geeft je de mogelijkheid direct betaalmethodes als PayPal en Stripe aan te bieden, maar ook verzending aan te bieden, coupons aan te maken en vele andere voordelen. Een ander voordeel is dat alle websites ook een ingebouwde analyse hebben, waardoor je veel informatie kunt verzamelen over jouw bezoekers. Deze informatie kun je vervolgens gebruiken om jouw advertenties of websites nog beter toe te spitsen op jouw klanten. Gebruikers van Strikingly kunnen gebruik maken van galerijen vol foto’s, video-achtergronden en andere media.
Naast de gratis versie van Strikingly zijn er nog meer mogelijkheden voor betalende klanten. Zo is er een speciaal e-mailpakket, maar zijn er daarnaast 3 andere pakketten waarmee je jouw website kunt maken met meer mogelijkheden. Er zijn wereldwijd tientallen duizenden websites die gemaakt zijn met Strikingly.
8. Webflow
Het Amerikaanse Webflow Inc. is opgericht in 2013, in San Francisco waar Webflow is ontwikkeld. Webflow is voortgekomen uit Y Combinator, waaruit maar liefst 3.000 bedrijven zijn ontstaan. Doordat Webflow werkt op Amazon Cloudfront en gehost wordt door Fastly zijn er geen externe plug-ins nodig om jouw website draaiende te houden. Webflow is namelijk een platform waar CMS al ingebouwd is, dit maakt het ontwerpen en maken van een website heel gemakkelijk. Je hoeft geen letter code te kunnen schrijven, Webflow verzorgt dat allemaal voor je op de achtergrond in HTML, CSS en JavaScript.

Webflow is een SaaS-dienst die je helpt gratis websites te ontwerpen, bouwen en lanceren. SaaS staat voor Software as a service wat betekent dat de software gebruikt kan worden via bijvoorbeeld een webbrowser. Met Webflow kun je een website maken die responsive is, dat betekent dat de pagina zich aanpast aan het scherm waarop de website bezocht wordt en past de lay-out aan zodat de bezoeker alles goed kan zien.
Met Webflow kun je naast een eenvoudige website ook webshops maken, is er een ingebouwde SEO-tool waarmee je de vindbaarheid van jouw website kunt verbeteren. De meeste onderdelen van Webflow zijn gratis, maar wanneer je kiest voor een van de betaalplannen kun je nog meer mogelijkheden van Webflow gebruiken. Door de jaren heen hebben meer dan 3,5 miljoen designers en teams een website gemaakt met Webflow.
9. GoDaddy
GoDaddy is niet alleen een website maker, maar ook een domeinregister en een hostingbedrijf. GoDaddy is opgericht in 1997 door Bob Parsons. De naam komt voort uit een brainstormsessie van het personeel. Bij de oprichting heette het bedrijf Jomax Technologies. De naam werd officieel in gebruik genomen in februari 2006. Bij GoDaddy zijn meer dan 62 miljoen domeinnamen geregistreerd en is daarom benoemd tot het grootste domeinregister ter wereld.
Een website bouwen met GoDaddy is als eenvoudig als vier stappen. Je begint met een sjabloon, deze kies je uit de honderden sjablonen op de website. De sjablonen zijn naar wens aan te passen zodat de website perfect bij jouw huisstijl past. De tweede stap is het toevoegen van content en inhoud. De content die je toevoegt op jouw website kun je direct voorzien van jouw merk en door de koppeling met sociale media kun je direct posten op jouw kanalen. In stap 3 kun je jouw website een boost geven door gebruik te maken van de ingebouwde marketingtools van GoDaddy, denk bijvoorbeeld aan SEO-tools of e-mailmarketing. De laatste stap is het beheren van jouw website. Dit kan gemakkelijk met het dashboard van GoDaddy waarop je direct overzicht hebt van jouw pagina’s. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig en snel updates uitvoeren om de beveiliging van jouw pagina up to date te houden.
GoDaddy is een grote speler op de markt, het bedrijf is erg bekend onder het grote publiek, bijvoorbeeld door de TV-reclames en de vele sponsoring. Wereldwijd heeft GoDaddy meer dan 20 miljoen klanten die gebruik maken van één of meerdere diensten.
10. Site123
We sluiten de lijst af met Site123. Site123 is een klein bedrijf dat is opgericht in 2006 door Noam Alloush. Voorheen was het bedrijf bekend onder de naam Livecity. Het bedrijf heeft maar enkele tientallen medewerkers en is internationaal actief voor klanten. Bij Site123 kun je niet alleen jouw website maken, maar kun je ook jouw domeinnaam aanvragen.
Om het gemakkelijk te maken de website te maken die je voor ogen hebt zijn er verschillende templates. Zo kun je direct kiezen voor ‘Forum’, ‘Een Blog Maken’ of ‘Maak een Muziekwebsite’. Je hebt dan in het template direct de onderdelen die je nodig hebt om jouw website te maken. Op de website van Site123 vind je veel instructievideo’s en tips om het meeste uit jouw website te halen. Denk hierbij aan tips om de SEO van jouw website te verbeteren of een video waarin uitgelegd wordt wat de voordelen van het gebruik van een mailinglist zijn.
Site123 is een websitemaker die veel kant-en-klare stijlen en lay-outs heeft waar je uit kunt kiezen. Een groot voordeel van deze websitemaker is dat de editor in maar liefst 20 talen wordt geleverd. Een van de nadelen is dat er geen sleep en plaats functie is in de editor. Hierdoor is er minder vrijheid in het ontwikkelen van jouw website dan bij andere websitemakers. Er zijn meer pakketplannen beschikbaar naar de gratis Basis versie. Je kunt kiezen voor Geavanceerd, Professioneel en Goud.
Naast al deze websitebouwers kun je uiteraard ook terecht bij de websitemaker van Mijndomein. Wanneer je ervoor kiest om jouw website te maken bij Mijndomein heb je drie verschillende opties. Je kunt kiezen voor de Simpel-editor, waarmee je eenvoudig en snel jouw website online hebt. Dit is met name handig als je een digitaal visitekaartje wilt hebben. Er is daarnaast de Flex-editor, hiermee heb je meer mogelijkheden om jouw digitale ambities waar te maken en kun je een uitgebreidere website opzetten die jouw klanten kunnen bezoeken.

Als derde en laatste optie is er de optie ‘Maak Mijn Website’ hierbij geef je in een korte online intake aan hoe je wilt dat jouw pagina of webshop eruit komt te zien en lever je de inhoud aan. Vervolgens maken wij de website voor jou en krijg je daarna de sleutels in handen van jouw website.